Francia obrigará ao enterrado do xurro para 2025…pero con excepcións

O instituto francés IDELE organizou recentemente unha conferencia sobre "As emisións de amoníaco: Un desafío crecente para o sector vacún". Nun momento no que a xestión dos xurros é unha preocupación para moitos gandeiros, analizamos as propostas que se realizan no país veciño

Francia obrigará ao enterrado do xurro para 2025…pero con excepcións

Francia, primeiro produtor agrícola da Unión Europea, é o segundo emisor de amoníaco, correspondendo o 42% das emisións á gandaría bovina, tanto de carne como de leite. O seu obxectivo é reducilas nun 13% para o ano 2030 con respecto aos niveis de 2005.

Neste sentido, o plan nacional de redución de emisións de contaminantes atmosféricos (AEE) do Goberno francés contempla as seguintes medidas:

1) Redución da volatilización do NH3 ligada ao esparexido de fertilizantes:

-Promover os sistemas para espareer o xurro que emitan menos amoníaco ou en enterrado do mesmo, co obxectivo de suprimir o esparexido mediante sistema con prato ou abanico para o ano 2025, tendo en conto en todo caso os riscos para a calidade dos solos (zonas con pendente, con chans pedregosos…etc).

-Fomentar a súa substitución por formas de fertilizantes minerais menos emisores e, adaptando as prácticas e métodos de subministración:

En concreto, exponse a autorización para utilizar urea en determinadas condicións, a partir da campaña 2019-2020, co fin de limitar, de febreiro a abril, a súa volatilización, segundo os termos definidos nunha guía nacional de boas prácticas agrícolas.

-Limitar a queima de residuos agrícolas ao aire libre.

2) Avaliar e reducir a presenza de produtos fitosanitarios no aire:

– Lanzar unha campaña exploratoria e despregar vixilancia a longo prazo e dirixida sobre sustancias prioritarias.

3) Apoiar ao sector gandeiro para reducir as emisións de amoníaco:

-Axudar aos investimentos para reducir a volatilización do amoníaco na gandaría e ao esparexer fertilizantes. Para iso traballarán na implementación dun fondo de financiamento da transición enerxética de 10 millóns de euros en axudas para financiar proxectos para reducir a volatilización de NH3.

– Proxectos piloto de difusión de tecnoloxías e prácticas eficientes: Execución da convocatoria de proxectos “Agr’AIR”, cofinanciada por ADEME (10 millóns de euros) e MAA (10 millóns de euros a través de PCAE); promoción de operacións colectivas con miras a difundir e implementar accións reproducibles e duradeiras para reducir as emisións de NH3 e / ou partículas (1ª edición en 2017).

EMISION AMONIACO UE

4) Desenvolver e difundir boas prácticas agrícolas en favor da calidade do aire:

-Publicación dunha guía de boas prácticas para reducir as emisións de NH3 segundo o previsto na directiva europea “NEC”.

– Estudo da integración de criterios a favor da calidade do aire nas diferentes etiquetas.

-Capacitación dos diversos actores do mundo agrícola en boas prácticas

-Integración da calidade do aire no sistema agroecológico

-Desenvolvemento con organismos intermediarios dunha estratexia francesa para integrar mellor a calidade do aire na próxima PAC.

5) Desenvolvemento dunha guía de boas prácticas agrícolas, difundindo as mellores prácticas agrícolas para reducir as emisións de amoníaco

EMISION AMONIACO GRANJA BOVINA

6) Axudas modernización de naves e equipamento gandeiro para reducir as emisións de amoníaco:

-Para cubrir pozos de xurros: elegible para o plan de modernización de naves gandeiras (PMBE) desde 2012, logo para o PCAE.

-Para o desenvolvemento de equipos esparcidores: máis eficientes e menos propicios á volatilización de partículas (mangueiras, etc.).

Descarga aquía a guía do goberno francés para reducir as emisións de amoníaco nos distintos sectores gandeiros

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información