A importancia dunha correcta ventilación do establo no benestar do gando vacún

Resumo do relatorio da veterinaria Yolanda Trillo no II Encontro dá Mocidade Gandeira. Este artigo céntrase na importancia dunha correcta ventilación da corte para mellorar o benestar do gando vacún.

A importancia dunha correcta ventilación do establo no benestar do gando vacún

Establo de SAT Gavieiro, en Palas de Rei.

O ambiente dos animais normalmente limítase ao que ocorre no establo e arredores, co cal se debería ter en conta ata seis áreas distintas: descanso, alimentación, muxido, circulación, ventilación e bioseguridade. Neste último capítulo centrámonos nos parámetros para monitorar na área de ventilación.

Orientación da nave: debe estar adaptada ás condicións climáticas da zona ou rexión. O eixo lonxitudinal debe ser perpendicular aos ventos dominantes. Débese protexer o norte da nave das choivas, se é o caso.

Correntes de aire a través do comedeiro: os ventos dominantes non deben cruzar o corredor de alimentación. A velocidade do vento no mesmo non debe superar os 8 ou 12 quilómetros por hora para evitar desperdicios de alimento.

Signos de ventilación escasa: débense evitar signos de ventilación escasa tales como humidade ou pingas de condensación nos teitos. Pódese consultar o índice combinado de temperatura/humidade relativa (THI).

Illamento dos teitos: colocando materiais illantes evítanse oscilacións bruscas de temperaturas e contribúen a manter unha temperatura constante no interior da nave. Neste sentido, a chapa sandwich pode ser un bo illante de frío e calor.

Deseño dos teitos: búscase facilitar o movemento e a circulación do aire (ventilación natural), de modo que a pendente dos teitos recomendada é de 12 centímetros de alto por cada 4 centímetros de ancho.

Abertura no cumio-cheminea: promove a renovación do aire. As medidas recomendadas son de 5 centímetros de alto por cada 3 cm de ancho.

GAVIEIRO_nave_02_STANDAR

Altura no cumio: medida desde o chan ao centro do teito. A maior altura maior mobilidade/intercambio de aire. A altura recomendable é igual ou maior a 7 metros ao longo do centro do cortello.

Altura da parede lateral: medida desde o chan ata a parte máis baixa do teito nos laterais do cortello. A maior altura maior facilidade para a entrada de aire. A altura mínima debería ser de 5 metros ao redor do cortello.

Aberturas laterais: as paredes laterais deben estar abertas entre o 75 e o 100% da súa altura para favorecer a renovación do aire. Como mínimo débense abrir 4 metros de alto en todo o perímetro.

Mallas nas aberturas: actúan como cortaventos. Débense utilizar segundo as necesidades.

Sistemas mecánicos: permiten manter as vacas frescas cando se superan os 20 graos. Para iso utilízanse ventiladores orientados sobre as vacas e fluxo de aire na mesma dirección. Recoméndase combinalo con aspersores sobre o dorso das vacas no comedeiro.

Yolanda Trillo Dono

Yolanda Trillo é licenciada en veterinaria pola Universidade de Santiago (USC). Comezou o seu doutoramento no 2011 (USC) realizando auditorias de benestar animal en ganderías de vacún de leite de Lugo e que completou cunha estancia de investigación de dous anos na UC Davis, California profundando en temas de manexo alimentario. Parte destes resultados de investigación e a súa experiencia está publicada na súa páxina web http://lideresenbienestar.com . Actualmente traballa como International Distribution Manager para a multinacional escocesa provedora de ecógrafos, BCF Technology.

O pasado día 30 participou en Silleda no II Encontro dá Mocidade Gandeira, organizado polo Clube de Xóvenes Gandeiros de Galicia, cun relatorio sobre “O benestar entre animais, ambiente e persoas”.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información