Probas con sorgo, pasto do Sudán e millo nunha gandería ecolóxica de Allariz

O Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo valorou diversas rotacións forraxeiras ecolóxicas en regadío, adaptadas ás condicións agroclimáticas ourensás. Tamén se están a facer experimentos con prados e con pasteiros de seco

Probas con sorgo, pasto do Sudán e millo nunha gandería ecolóxica de Allariz

Pasto do Sudán cultivado na Limia. / Arquivo.

O Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM) está a desenvolver un campo de demostración na comarca da Limia para avaliar o comportamento produtivo de rotacións de forraxes ecolóxicas para a produción de leite.

En concreto,un dos experimentos desenvólvese en terras de regadío da Limia que xestiona unha explotación leiteira de Allariz que traballa en ecolóxico. A iniciativa parte da necesidade de buscar novas forraxes sostibles e rendibles para ofrecer como alternativa en zonas de produción intensiva, como son as parcelas de regadío da bisbarra ourensá.

As probas, que se desenvolven desde hai dous anos, avaliaron o rendemento e o valor nutricional do cultivo ecolóxico de tres especies forraxeiras de verán -millo, sorgo, pasto do Sudán e un híbrido de sorgo con pasto do Sudán-, establecendo unha rotación con cultivos de inverno constituídos por unha mestura de trevos anuais con raigrás. A maiores, analizouse a implantación de pastos mixtos a base de gramíneas e trevos cunha composición botánica diversa.

Pastos mixtos con sementeira de diversas especies gramíneas e leguminosas.

Pastos mixtos con sementeira de diversas especies gramíneas e leguminosas.

Os experimentos constataron un incremento da cantidade e da calidade das forraxes, así coma un aumento da produción do leite por vaca, ao tempo que se reduciu o custo da alimentación dos animais. Expresado en Unidades Forraxeiras de Leite, que aluden á cantidade de enerxía neta que aporta un quilo de cebada para producir leite (1UFL = 1 quilo de cebada), comprobouse que a produción do millo forraxeiro roldou as 15.000 UFL/hectárea (ha), a de sorgo superou as 9.000 UFL/ha, a do híbrido de sorgo con pasto de Sudán pasou das 8.000 UFL/ha e a de pasto de Sudán foi máis aló das 7.000 UFL/ha.

Canto ao cultivo de inverno, achegou á rotación unhas 2.000 UFL/ha adicionais, mentres a produción dos pastos implantados en montes aproximouse ás 3.000 UFL/ha no primeiro ano.

Para consolidar a iniciativa, os traballos seguen actualmente adiante co obxectivo de reafirmar unha alternativa de cultivos a catro anos nas parcelas de regadío que integran rotación con prados. Así mesmo, búscase facer un seguimento e mellorar os pastos en terreos de sequeiro, explorando a posibilidade de introducir leguminosas mediante técnicas de sementeira directa e en superficie.

Produción ecolóxica
Galicia é na actualidade líder absoluta en leite ecolóxico a nivel estatal, cunha produción que supera as 22.000 toneladas anuais procedentes de case 120 explotacións, o 51% de toda España. Aínda por baixo do 1% da produción total de leite da comunidade, o potencial neste eido ponse de manifesto vendo o incremento dun 25% que experimentou o número de granxas de leite ecolóxicas nos últimos dous anos.

Millo en ecolóxico cultivado en parcelas de regadío da Limia.

Millo en ecolóxico cultivado en parcelas de regadío da Limia.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información