Podería ser o leite de vaca un aliado fronte ao coronavirus?

Un equipo científico andaluz analiza a eficacia do leite de vaca hiperinmune fronte ao coronavirus bovino para o tratamento do Covid-19. Esperan empezar os ensaios en humanos en setembro

Podería ser o leite de vaca un aliado fronte ao coronavirus?

A inmunidade que desenvolven as vacas contra o coronavirus bovino, unha enfermidade do gando vacún para a que xa existe vacina, podería ser determinante para lograr mellorar a resposta do organismo humano fronte ao virus SARS-CoV-2, causante do Covid-19. A inmunidade cruzada, posto que ambos os virus pertencen ao mesmo grupo, podería ser a clave e o leite hiperinmunizada o medio para logralo.

En base a esta hipótese traballa o grupo de investigación AGR 49 de Enfermidades Infecciosas do Plan Andaluz de Investigación, Desenvolvemento e Innovación (PAIDI), en colaboración co Colexio Oficial de Veterinarios de Córdoba. “Trátase de inmunizar ás vacas contra o coronavirus bovino e, dado que pertencen ao mesmo grupo epíxeno, conseguir unha especie de inmunidade cruzada entre un virus e outro”, explica o director do grupo e presidente do Colexio de Veterinarios, Antonio Arenas.

A hipótese é que tomar o leite de vacas inmunes ao coronavirus bovino podería protexer ás persoas contra o Covid-19

A maneira de conseguir esta inmunidade cruzada sería a través do leite das vacas inmunes ao coronavirus bovino. Trátase de lograr un leite hiperinmune, é dicir, cunha gran cantidade de inmunoglobulinas. “Desta maneira, cando unha persoa inxira ese leite, está a incorporar inmunoglobulinas, anticorpos contra o coronavirus bovino, que de forma indirecta poidan protexelo tamén contra o Covid-19”, clarifica Arenas.

En fase inicial

Polo momento, o proxecto atópase na súa fase inicial. Están a lograr leite hiperinmune tras realizar traballos de inmunización. “Estamos a traballar cun número moi reducido de animais, por agora só 10 vacas, pero se conseguimos evidencias científicas que confirmen as nosas hipóteses realizariamos un estudo a gran escala”, explica Arenas, que é tamén catedrático de Enfermidades Infecciosas da Facultade de Veterinaria da Universidade de Córdoba e membro do comité de seguimento do Covid-19 da Xunta de Andalucía.

O grupo de investigación agarda agora a autorización da Consellería de Saúde e Familia para comezar a levar a cabo as probas en humanos coas que certificar se este leite resulta un aliado fronte o Covid-19. Algúns dos primeiros datos manexados suxiren que gandeiros que estiveron expostos ao Covid-19 terían unha mellor resposta, o que podería deberse a que o seu organismo xa estivese exposto ao coronavirus bovino. Precisamente xa se comprobou esta tendencia con outros coronavirus humanos vinculados á gripe.

O leite hiperinmunizado

A presenza do coronavirus bovino nas gandarías e o elevado grao de vacinación, sobre todo naquelas granxas cunha alta produción leiteira, poderían facilitar o camiño para lograr un leite hiperinmunizado. “Os estudos realizados recentemente indican que en torno ao 80 ou 90% da cabana gandeira está afectada por coronavirus bovino e é moi habitual, sobre todo naquelas granxas cunha densidade elevada de animais, que vacinen ás nais, para reducir o risco de diarreas ou mortes nos tenreiros, ou mesmo se relaciona coa diarrea de inverno da vaca leiteira”, especifica o experto.

O elevado grao de vacinación contra o coronavirus bovino podería facilitar a obtención de leite hiperinmunizada

Os esforzos por conseguir un leite hiperinmune eficaz pasan por incrementar tamén a cantidade de inmunoglobulinas no leite. “Hai moitos aspectos técnicos nos que profundizar, como conseguir incrementar a cantidade de inmunoglobulina que chega ao leite en comparación coa que se localiza no calostro, que é a vía de maior transmisión”, exemplifica o experto.

Ademais, parte desas inmunoglobulinas destrúense no intestino, co que a cantidade que se absorbe polo organismo é menor que a localizada no leite. Aínda así, o experto incide en que “non cabe dúbida de que as inmunoglobulinas específicas ou cunha certa especificidade axudarían ao noso sistema fronte ao Covid-19”, indica.

Potenciar o efecto da vacina

Outra das liñas que barallan explorar céntrase no aproveitamento da vacina contra o Covid-19, unha vez estea dispoñible. “Unha vez se logre unha vacina, se a aplicamos no gando, poderiamos conseguir anticorpos específicos fronte o Covid-19 a través do leite desas vacas”, detalla Arenas.

O experto expón esta opción como unha alternativa, se fose necesaria, para conseguir unha resposta inmunolóxica similar á que se está logrando co soro de persoas que superaron xa o Covid-19, do mesmo xeito que se fixo con outras enfermidades como a raiba.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información