34 granxas da provincia de Lugo participan na terceira edición de “Da Escola á Granxa”, a iniciativa para achegar o agro aos cativos

Daniel Garcia adiantou que “o programa financiará 130 obradoiros e visitas a granxas de nenas e nenos de infantil e primaria”

da escola a granxa depu lugo 24 3O responsable da área de Medio Rural da Deputación de Lugo, Daniel García, mantivo un encontro este martes coas delegacións de 34 granxas e iniciativas empresariais rurais involucradas na terceira edición do programa “Da Escola á Granxa”. Este programa é actualmente a maior aposta de investimento e expansión promovida pola Vicepresidencia da Deputación de Lugo.

A reunión celebrouse nos Xardíns do Pazo de San Marcos, contando coa participación de asociacións gandeiras que apoian o proxecto, como Asoporcel, Boaga, Ovica, Puraga, Avimós e Agromuralla, e tamén estivo presente Isabel Calvete, presidenta da Fapacel. O encontro focouse en organizar as próximas actividades e obradoiros, co obxectivo compartido de destacar a importancia do rural na produción de alimentos e na preservación do entorno natural.

Daniel García expresou o seu agradecemento “a colaboración de todas as entidades na consolidación do programa” e destacou o crecemento do proxecto, que ao longo de tres anos aumentou tanto en número “pasando das 25 granxas iniciais a 34, e das 70 actividades e obradoiros a case 130 este ano”, como en calidade, “expandindo a cobertura e construíndo unha rede de granxas e pequenas producións agroalimentarias que evidencian a viabilidade da agricultura en toda a provincia e que actúan como axentes educativos grazas á súa experiencia e recursos”.

O acto serviu tamén para lanzar a nova edición do libro Os Bolechas. Da Escola á Granxa. Nesta nova entrega, os agricultores que colaboran no programa figuran como personaxes na narrativa creada por Pepe Carreiro, sendo este un obsequio para os nenos e nenas que participan nas visitas. O libro inclúe fichas descriptivas das granxas e proxectos, enriquecendo o seu contido educativo con novos conceptos de agricultura, gandería e produción agroalimentaria, acompañados dun caderno de actividades.

O deputado Daniel García destacou que a publicación foi deseñada para ser un recurso durante as visitas, pero tamén serve como ferramenta educativa sobre a relevancia do sector rural na produción de alimentos en distintos contextos educativos ou informativos.

Na actual terceira edición do programa “Da Escola á Granxa“, participan 34 granxas e proxectos de emprendemento repartidos por toda a provincia, abarcando unha ampla variedade de actividades que inclúen desde a produción de froitas e hortalizas ata a cría de diferentes tipos de gando e a elaboración de produtos lácteos, queixos, marmeladas, embutidos, galletas e o envasado de produtos autóctonos.

da escola a granxa depu lugo 24 1

As granxas que se incorporaron ao programa este ano foron gandeiría de ovino de Ana Pérez Boo, en Abadín, a gandería de vacún de leite Mantoño, en Barreiros, a produción apícola O Trobo, no Valadouro, a granxa de porco celta en extensivo Porco Celta de Outeiro, en Castro de Rei, a gandería de vacún autóctono e ecolóxico de Lois Varela Carreira, en Palas de Rei, a granxa de porco celta e horticultura Froitos da Horta A Ruliña, en Carballedo, a queixería e produción de vacún de leite Puluán en Monforte e a gandaría de angus Granxa Angus do Campo, en Castroverde.

Súmanse a outros proxectos que xa recibiron visitas nas pasadas edicións: Cooperativa A Carqueixa ( ganderías IXP Tenreira Galega) de Cervantes, A Casa da Fonte (produtos lácteos con pastoreo en extensivo) de Ferreira de Pantón, Airas Moniz (queixaría e lácteos artesáns), Arqueixal (queixaría e lácteos ecolóxicos), Avicava Natur SC (cabrún e vacún en extensivo) Casa Bértolo SC (agricultura e gandaría sostidas pola comunidade) de Friol, Caurelor (castañas, marmeladas e mel) de Quiroga, Casa Labradela (porco celta, mel e vacún cabalar) de Xove, Champivil (envasado de produtos autóctonos  e naturais) de Vilalba, Daveiga Galletas Mariñeiras de Chantada, El País del Abeyeiro (apicultura tradicional e ecomuseo) de Negueira de  Muñiz, Embutidos Suarna de Navia de Suarna, Gandería Alejandro Salvatierra (gando en extensivo), Gandeíra Quintián (queixaría e vacún de leite) do Páramo, Granxa Aeiroá (granxa avícola e ovella galega) de Láncara, Granxa Teixeiro e Pistón (cabrún e cabalar en extensivo) de Becereá, Milhulloa (herbas medicinais e cosmética) de Antas de Ulla, SAT Lodos e Pérez (vacún leiteiro en extensivo), SAT O Palomar (vacún leiteiro), Sen Máis -As Vacas da Ulloa (leite e lácteos ecolóxicos) de Palas de Rei, Terras da Mariña (produción de Faba de Lourenzá) de Lourenzá, Muvicla museo de maquinaria agrícola, gando vacún e mazás en ecolóxico) de Láncara, Pazo de Vilane (granxa avícola e produción de ovos) de Antas de Ulla e Traloagro (gando vacún e avícola ecolóxico) de Friol. Tamén fan parte da oferta educativa Tropic Gaia e ADEGA, que farán obradoiros de horta e de educación ambiental nos propios centros.

Da Escola á Granxa” proporciona subvencións a través de concorrencia competitiva a asociacións de nais e pais de centros educativos de infantil e primaria, especialmente aqueles situados en municipios con menos de 20.000 habitantes. Estas subvencións, que oscilan entre os 300 e os 900 euros, están destinadas a financiar tanto as actividades educativas nas granxas como o desprazamento necesario para chegar a elas.

A Xunta de Goberno da Deputación Provincial ten previsto aprobar este venres a resolución da convocatoria, onde se publicará a listaxe de asociacións de nais e pais beneficiarias das actividades deste ano. As actividades programadas desenvolveranse ata finais de ano, seguindo un calendario previamente coordinado entre as asociacións e as granxas participantes.

da escola a granxa depu lugo 24 2

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información