Archives

A gama de abonos máis eficaz para o millo: Fertimón Pro e Fertimón Tech

O cultivo do millo necesita dunha fertilización adecuada para obter unha colleita en calidade e cantidade. O Grupo Soaga, líder na distribución de produtos agrícolas e gandeiros no noroeste peninsular, dispón de gamas específicas que cobren todas as necesidades do cultivo.

Fertimón Pro

Fertimón Pro, con tecnoloxía slow, permite unha liberación gradual do nitróxeno para cubrir o ciclo completo do millo, logrando deste xeito un abonado racional e eficaz.

Fertimón Pro, con tecnoloxía slow, permite unha liberación gradual do nitróxeno para cubrir o ciclo completo do millo, logrando deste xeito un abonado racional e eficaz.

É un fertilizante idóneo para aplicar no momento de sementeira, evitando ter que facer unha segunda achega de nitróxeno en coberteira. As doses deben axustarse en función do tipo de solo e das achegas de xurro realizados na parcela.

Fertimón Tech

Como complemento a Fertimón Pro, para dar resposta ás necesidades do agricultor, o Grupo Soaga desenvolveu unha nova liña de produtos con aplicación específica para millo, dentro da súa gama Fertimón Tech.

  • STARTER é un abono con nitróxeno e fósforo que se introduce na liña de sementeira á beira da semente e que facilita a xerminación do millo e o desenvolvemento das raíces nos primeiros estadios, converténdose en determinante para que a planta forme un bo sistema radicular.
  • LIBERPLUS é un mobilizador de fósforo que contén células vivas de ‘Pseudomonas putida’. O principal interese agronómico desta bacteria débese á súa capacidade de solubilizar fósforo e calcio, facéndoos dispoñibles para as plantas.

    Un dos problemas dos chans acedos, abundantes en Galicia, é precisamente que o fósforo se bloquea con moita facilidade. ‘Liberplus’ logra poñer ese fósforo presente no solo ao dispor do cultivo de millo.

  • MONZÓN é un mollante para potenciar os efectos dos herbicidas no momento de aplicar os tratamentos e aumentar deste xeito a súa efectividade, sobre todo para o control de gramíneas e herbas de folla estreita.
  • FERTIMÓN VERDE é un abono foliar que presenta unha formulación líquida en xel, o que permite un maior aproveitamento, ao fixarse moito mellor sobre a superficie foliar do millo, aumentando deste xeito o rendemento e a asimilación do produto.
  • NITROFIX axuda a fixar nitróxeno atmosférico, quedando dispoñible para as plantas.

Son todos produtos que se poden mesturar cos insecticidas e herbicidas, tanto de pre-emerxencia como de post-emerxencia, o que permite un aforro de tempo e diñeiro, así como actuar no momento en que o cultivo o necesite.

PROTEINMASTER, unha mestura con leguminosas para pradeiras que cumpre coa PAC

A nova PAC, que entrou en vigor o pasado 1 de marzo, esixe levar a cabo unha serie de boas prácticas por parte dos agricultores e gandeiros, entre as que se atopa a rotación de cultivos e a introducción de especies mellorantes nas pradeiras.

O Grupo Soaga ofrece unha ampla gama de solucións para pradeira dentro do seu completo catálogo de sementes pratenses e cultivos de inverno, con diferentes combinacións de raigrases, leguminosas e cereais que se adaptan ás distintas necesidades das explotacións agrogandeiras.

PROTEINMASTER está específicamente deseñada para cumprir co ecorrexime de rotación con especies mellorantes da PAC

Algunha destas mesturas está específicamente deseñada para cumprir co ecorrexime de rotación con especies mellorantes, que esixe labrar cando menos o 5% das terras de cultivo da explotación con leguminosas, ben soas ou en combinacións onde estas sementes sexan maioritarias.

En concreto, PROTEINMASTER, elaborada pola cooperativa francesa Cérience, que subministra fórmulas de sementes ao Grupo Soaga, inclúe un 51% de leguminosa (trevo rojo diploide, trevo encarnado e trevo branco xigante) e un 49% de raigrás (híbrido tetraploide e híbrido diploide). A dose recomendada desta mestura é de 35 kg/ha.

Esta mestura aporta comodidade á hora de sementar e excelentes resultados á hora de colleitar

Con PROTEINMASTER, ademais de cumprir as esixencias normativas da nova PAC lógrase unha excelente produción forraxeira, tanto en cantidade como en calidade de ensilado, con altas porcentaxes de proteína na ración, o que serve para reducir as necesidades de concentrados e abaratar o custo de alimentación do gando, ao mesmo tempo que se está a mellorar o solo para o cultivo seguinte, ao fixar nitróxeno atmosférico e airear a terra.

Na seguinte ligazón pódese descargar o catálogo completo de sementes pratenses de Cérience que ofrece Soaga, con indicación das doses de sementeira recomendadas.

Outras fórmulas tanto para pasto como para ensilado

O cultivo de inverno con diferentes mesturas de raigrás e leguminosas achega proteína e reduce as necesidades de fertilización do cultivo de verán ao fixar nitróxeno ambiental

O Grupo Soaga traballa a maiores coa empresa de sementes DLF, ofrecendo no seu catálogo distintas mesturas de gramíneas, cereais e leguminosas pensadas tanto para o ensilado como para o pastoreo directo. Conta tamén coa marca propia GRAOS, coa que fai fórmulas e combinacións a medida para os seus clientes.

O departamento técnico de Soaga, formado por enxeñeiros agrónomos, está a disposición dos agricultores e gandeiros para axudarlles a elixir a mestura que mellor se adapta ás súas necesidades, en función de factores como o tipo de chan ou a duración e destino final da pradeira.

Podes contactar co Grupo Soaga no teléfono 986 516 035 ou a través da páxina web www.gruposoaga.com.

“Hai que apostar por cultivos que o gandeiro saiba manexar e sexa capaz de rendibilizar”

Manuel Crespo, membro do equipo técnico de Soaga

Este ano a campaña de sementeira de pradeiras estará condicionada polas novas regras da Política Agraria Común. “Para cumprir co ecorrexime de rotación con mellorantes, unha gandería que bota unha superficie de 100 hectáreas de millo tería que labrar a herba no inverno o 50% das súas terras, é dicir, 50 hectáreas, das que 10 ha terían que levar especies mellorantes e cando menos 5 leguminosas como especie predominante”, explica Manuel Crespo, técnico do Grupo Soaga.

Existe un amplo abano dentro da listaxe de especies mellorantes aceptadas por Bruxelas, pero Manuel Crespo recomenda “labrar cultivos que se saiban manexar e cos que se estea habituado a traballar”. “Se sementas algo para cumprir coa PAC que non coñeces ben e co que non estás familiarizado non serás capaz de rendibilizalo”, asegura.  

Por iso, seguir apostando por fórmulas de raigrás con trevo e outras leguminosas como as que distribúe o Grupo Soaga, que se adaptan á perfección ás condicións edafoclimáticas da comunidade e coas que as explotacións galegas levan moitos anos traballando, supoñen unha garantía á hora de obter bos resultados.

Non sementar pradeiras monofitas

Entre as recomendacións á hora de sementar pradeiras, Manuel Crespo fai fincapé nas vantaxes de incorporar leguminosas. “Se queremos aproveitar un cultivo de inverno rendibilizámolo moito máis coas mesturas de gramíneas e leguminosas que usando unicamente unha soa variedade de gramínea e a vantaxe dos raigrases é que nos permiten facer combinacións para aproveitar as mellores características de cada unha das especies”, explica.

A vantaxe dos raigrases é que nos permiten facer mesturas para aproveitar as mellores características de cada unha das especies

“O raigrás hibrido dá calidade e produción, pero se lle sumamos un raigrás inglés, aumentan os contidos de proteína e os azucres estruturais, o que vai mellorar a calidade dos ensilados”, detalla. As garantías de produción tamén son maiores, porque “se falla unha das especies sempre tes as outras”, evidencia.

Variedades resistentes

Manuel recomenda incluír as leguminosas nas mesturas “non só para cumplir coa PAC senón tamén para mellorar os chans”. “O obxectivo da UE para 2030 é reducir nun 20% de uso de fertilizantes en un 50% a perda de nutrintes do solo sen perder capacidade produtiva. Para iso vai ser fundamental o uso especies mellorantes como son as leguminosas, que fixan nitróxeno atmosférico e descompactan o chan”, lembra.

Pero á hora de decantarse por unha variedade ou outra ou por unha semente ou outra, á parte da capacidade produtiva que poida ter a leguminosa hai que ter en conta tamén outros aspectos, como os que teñen que ver coa sanidade vexetal.

En Galicia hai que sementar raigrases resistentes á rolla e trevos aos que non lles afecte o oídio

“Non debemos usar calquera tipo de trevo, porque os trevos son moi sensibles aos fungos, fundamentalmente ao oídio, por iso en Galicia debemos empregar especies resistentes ao oídio e no caso das gramíneas, é fundamental a resistencia á rolla, unha enfermidade que ataca moito aos raigrases en Galicia”, explica o técnico do Grupo Soaga.

Tipos de solos

Unha das claves para garantir unha boa implantación das pradeiras é a elección das variedades idóneas para cada tipo de solo. “Hai que facer unha boa escolla das fincas e dos tipos de solo onde facer as pradeiras para optimizar ao máximo o rendemento”, defende. “Por exemplo, os cereais son moi sensibles aos encharcamentos, a produción pode reducirse á metade en terreos moi mollados e que encharquen”, indica.

É fundamental coñecer que tipos de fincas tes para decidir que sementar en cada caso; en solos arxilosos que encharquen con facilidade o mellor é non sementar cereais

Por iso, en solos arxilosos que encharquen con facilidade o mellor é non sementar cereais. Ademais, unha boa opción en terreos húmidos é non facer a sementeira das mesturas de cereais de inverno e leguminosas no outono, senón en xaneiro, explica.

Momento da sementeira

Outra das recomendacións ten que ver coa escolla do momento óptimo da sementeira. “As leguminosas necesitan horas de luz (fotoperiodo) para implantarse ben. Canto antes sementemos unha pradeira de leguminosas mellor se implantarán, ao contrario que os cereais de inverno, que necesitan horas de escuridade”, conta Manuel Crespo.

Por iso aconsella sementar antes as pradeiras de raigrás con trevo e deixar para as sementeiras máis tardías as mesturas de cereais de inverno con leguminosas.

Bacterias beneficiosas para aproveitar mellor os nutrintes e reducir o uso de fertilizantes

Os novos produtos, no laboratorio do Grupo Soaga en Vilanova de Arousa

A agricultura camiña cara a unha produción máis respectuosa e sostible, coa aprobación de novas normativas cada vez máis esixentes en materia de biodiversidade e medio ambiente. Neste contexto presente e futuro cada vez máis restritivo cos fertilizantes e fitosanitarios, o Grupo Soaga adiántase co lanzamento de dous novos produtos bioestimulantes a base de microorganismos en solución: NITROFIX e LIBERPLUS.

Estas biosolucións están ideadas para reducir e substituír parcialmente os fertilizantes nitroxenados e fosfatados. Pero ademais, estes dous produtos achegan outros beneficios que van máis aló do suplimento de nutrintes, por exemplo a produción de fitohormonas que estimulan o crecemento, o enriquecemento da diversidade do chan (tan importante para manter o equilibrio da planta co medio) ou a compatibilidade de aplicación cos herbicidas.

Fertimón Tech, a nova gama de produtos de última xeración

Na súa aposta pola innovación, o Grupo Soaga saca ao mercado estes dous novos produtos de cara a esta nova tempada agrícola que está a piques de comezar como unha forma de axudar aos produtores a obter un maior rendemento e lograr unha redución dos custos.

Ambos estimulantes naturais, que forman parte da nova gama de produtos de última xeración Fertimón Tech, comparten a mesma formulación líquida con bacterias vivas e viables, sen esporas liofilizadas. Isto facilita a súa aplicación e proliferación no campo, favorecendo unha colonización máis rápida ca outros produtos similares do mercado.

Estas solucións líquidas pódense usar mesturadas coa maioría dos herbicidas do mercado, o que reduce gastos e minimiza o tempo de aplicación

Ademais, son compatibles coa maioría dos herbicidas sen que iso afecte á supervivencia das bacterias. Isto permite un aforro de custos á hora da aplicación en campo, xa que na mesma pasada de tractor ou maquinaria de pulverización utilizada pódense aplicar mesturados o herbicida e o bioestimulante.

Auxe no uso de bioestimulantes e novas solucións

Desde o Grupo Soaga recalcan a importancia exponencial que está a cobrar o uso dos bioestimulantes, os microorganismos e demais medidas alternativas aos fitosanitarios e fertilizantes tradicionais.

“Grazas a este tipo de produtos que se poden aplicar en calquera época do ano sen restricións despreocupámonos da emisión e escorrentía de contaminantes, melloramos as propiedades do chan e non danamos o medioambiente”, asegura Rafael Gago, responsable do departamento de Innovación do Grupo Soaga.

Este tipo de produtos, autorizados para agricultura ecolóxica, poden aplicarse en calquera época do ano sen restricións

Estes produtos están autorizados en agricultura ecolóxica. Con todo, dada a súa efectividade, no Grupo Soaga están seguros de que NITROFIX e LIBERPLUS serán un éxito tanto en agricultura orgánica como convencional. “A práctica irá demostrando todo o seu potencial e os seus beneficios e rompendo calquera reticencia inicial que poida xurdir á súa utilización”, conclúe Rafael Gago.

Bacterias vivas ao servizo dos cultivos

NITROFIX contén células vivas de Azospirillum brasilense, posiblemente una das bacterias fixadoras de nitróxeno atmosférico máis estudadas e estendidas en agricultura. Poden adaptarse e colonizar case todos os cultivos, xa sexa libremente na rizosfera, sobre as raíces ou dentro do tecido condutor. Onde sexa, captará nitróxeno atmosférico en forma de NHx que quedará dispoñible para a planta e segregará fitohormonas que estimulan a división celular.

As bacterias ‘Azospirillum brasilense’ reducen o uso de fertilizantes nitroxenados químicos e melloran a resistencia das plantas á seca

LIBERPLUS contén células vivas de Pseudomonas putida. O seu complexo metabolismo, amplamente estudado en enxeñería xenética, permítelle colonizar e remediar chans salinos, con pH extremos e mesmo contaminados con metais pesados. Con todo, o principal interese agronómico débese á súa capacidade de solubilizar fósforo e calcio non dispoñibles, producir sideróforos (moléculas transportadoras de ferro) e segregar auxinas, que inducen o crecemento radicular.

Doses recomendadas para cereal, froiteiras e cultivos hortícolas

O Grupo Soaga distribúe e comercializa en toda España estas dúas solucións que poden utilizarse por separado ou combinadas en multitude de cultivos, producindo sinerxias nos seus efectos positivos sobre as plantas.

En cultivos en extensivo de cereal, por exemplo millo, o plan de abonado recomenda unha dose de litro e medio por hectárea de Liberplus cando o cultivo ten entre 2 e 3 follas para impulsar o crecemento e outra dose similar de Nitrofix dúas semanas despois para achegar nitróxeno.

As bacterias solubilizadoras da especie ‘Pseudomonas putida’ están indicadas para remediar chans con bloqueos de fósforo, ferro ou calcio

No caso de froiteiras como kiwi ou berries, recoméndanse doses de 5 litros por hectárea de Liberplus ao comezo da primavera, en 1 ou 2 aplicacións, e complementar con Nitrofix un mes antes da colleita.

Para pataca e demais hortícolas, aplicar ao comezo do ciclo 5 L/ha de Liberplus e dúas semanas despois 5 L/ha de Nitrofix.

Calcimag Flow, o carbonato cálcico líquido para mesturar co purín

Calcimag Flow pode aplicarse con cisterna convencional ou mediante sistemas de tubos colgantes

CALCIMAG FLOW é una enmenda cálcica líquida a base de carbonato de calcio en suspensión que se aplica nas fincas mesturada co purín. O produto, único no mercado e comercializado en Galicia polo Grupo Soaga, ofrece numerosas vantaxes.

A primeira é que o produto mestúrase co xurro na fosa ou balsa e aplícase despois no campo conxuntamente co purín, nunha única pasada de cisterna, co consecuente aforro de tempo, traballo e combustible. Ademais, evítase o po habitual noutro tipo de produtos.

Lógrase un considerable aforro de tempo e diñeiro, xa que cunha única aplicación sobre o terreo conséguese encalar e fertilizar ao mesmo tempo

Outros beneficios claros desta suspensión líquida de carbonato de calcio (contén 400 millóns de partículas por cm3) están no aumento do nitróxeno dispoñible no xurro para o cultivo, así como na redución de malos cheiros e de emisións de amoníaco á atmosfera.

Corrección do pH do chan

A mellora da fertilidade do chan vén dada por tres factores: o incremento do pH do chan, o aumento da actividade biolóxica e a mellora da asimilación de elementos como o nitróxeno, o fósforo e o potasio contidos no purín.

Calcimag Flow acelera a mineralización e nitrificación do nitróxeno e estimula o crecemento microbiano no chan

Hai que ter en conta que a reactividade deste produto é moi superior á dun carbonato cálcico convencional, de forma que 500 kg de Calcimag Flow equivalen aproximadamente a 1.800 kg de carbonato cálcico estándar.

Momento óptimo de incorporación á fosa de xurro

Incorporación de Calcimag Flow a unha fosa de purín, onde se recomenda a súa permanencia de 4 a 8 semanas

O produto pode incorporarse á balsa xusto antes da súa aplicación no campo, aínda que desde Soaga, que distribúe o produto en Galicia, recoméndase un período de permanencia na fosa de xurro de 4 a 8 semanas. Neste tempo, realizaranse axitacións periódicas, así como un último batido xusto antes de botalo nas fincas, para garantir unha disolución homoxénea.

Este sería o momento idóneo para incorporar o produto ao xurro na fosa de cara ao abonado de primavera das praderías e terras de cultivo de millo

O produto é subministrado nun camión cisterna de 26 toneladas e existe a posibilidade de dividir o seu contido entre dúas ganderías próximas. Cada gandería ten que conxugar factores como a capacidade da balsa e o número de hectáreas a tratar. O volume de produto pode utilizarse para aplicar nun número de hectáreas variable, en función do impacto que se desexe conseguir sobre o terreo. Unha vez incorporado Calcimag Flow á balsa, o gandeiro será o que decida datas de aplicación e dose.

Optimización do nitróxeno orgánico

Pradeira de triticale con wester abonada con Calcimag Flow (á esquerda) y sen el (na parte dereita)

Durante o tempo que permanece actuando na fosa, Calcimag Flow logra incrementar o poder fertilizante do xurro, demostrando ser o único material calizo eficiente ao 100% que mellora a dispoñibilidade de nutrintes da materia orgánica.

Esta solución permite mellorar o chan e aforrar en fertilizante, ao lograr un aumento da dispoñibilidade de nitróxeno para as plantas

Calcimag Flow minimiza a volatilización N/NH3 e mellora a mineralización e a nitrificación, por tanto, a eficiencia do nitróxeno, permitindo unha redución no uso de fertilizantes químicos, o que supón un importante aforro económico no abonado dos cultivos.

Vantaxes ambientais

As probas realizadas no laboratorio demostraron os efectos positivos da utilización de Calcimag Flow mesturado co xurro sobre a retención do amoníaco, o que equivale a un mellor aproveitamento do poder fertilizante do purín e a unha redución evidente dos gases de efecto invernadoiro emitidos á atmosfera.

O produto reduce o mal cheiro no momento da aplicación e minimiza as perdas por volatilización

Por iso, a maiores das vantaxes nutricionais para os cultivos e a mellora da fertilidade do chan, o uso de Calcimag Flow vai en consonancia coas políticas europeas definidas na nova PAC e no Decreto de Nutrición Sostible de Chans Agrícolas aprobado polo Ministerio de Agricultura, ao reducir a emisión de gases de efecto invernadoiro e a perda de nutrintes.

Desde o punto de vista social, o uso de Calcimag Flow reduce as molestias por malos cheiros en vivendas ou núcleos de poboación próximos á hora de aplicar o xurro, debido ao descenso nas emisións de amoníaco e de ácido sulfhídrico. Por outra banda, evítase a formación de po das tradicionais aplicacións de calizas en praderías e terras de cultivo.

Más información: Sociedad Agrícola Gallega, SL (SOAGA)

  • Parque Empresarial Vilanova I (Vial B – Manzana 4 – Parcela 1) 36614 Baión – Vilanova de Arousa (Pontevedra)
  • Teléfono: 986 51 60 30
  • Email: soaga@soaga.com

Calcimag granulado: moito máis que unha enmenda caliza, un mellorante de solos con magnesio e oligoelementos

En Galicia, de maneira xeral, os chans tenden a ser acedos. Esta natureza fai que os nutrintes que achegamos mediante o abonado non estean totalmente dispoñibles para as plantas, provocando un maior custo e unha menor eficiencia na fertilización. A corrección do pH do chan e a redución dos niveis de saturación de aluminio, é unha das claves para lograr un óptimo aproveitamento e absorción dos nutrintes.

Para corrixir esta acidez necesitamos encalar o terreo, pero non todos os produtos existentes no mercado son iguais. CALCIMAG GRANULADO procede de depósitos fósiles de algas mariñas. Deste xeito, é máis que unha emenda cálcica; é un mellorante de chans, un produto 100% ecolóxico sen aditivos, que ademais de conter unha gran cantidade de calcio, posúe tamén magnesio e 32 oligoelementos, o que o converte no mellor corrector de chans.

Debido á súa procedencia, ademais de achegar calcio e magnesio, contén oligoelementos beneficiosos para o crecemento das plantas, presentes de forma natural nas propias algas mariñas

Outra das características destacadas do produto é a súa finura de moenda, logrando deste xeito un 50% máis de reactividade con respecto a un cal agrícola común, explican no Grupo Soaga, que comercializa este produto en Galicia, dispoñible en formato granulado para aplicar con abonadora.

Menor dose, mellor resultado

Esta capacidade reactiva fai que a dose a utilizar sexa moito menor que os cales habituais cuxa orixe é mineral. “As recomendacións para a utilización Calcimag Granulado deben facerse mediante analítica previa do terreo, pero a dose adoita ser un terzo menor ca nun cal mineral”, explican os técnicos de Soaga.

Calcimag Granulado aplícase con abonadora e logra un 50% máis de reactividade con respecto a un cal agrícola común de orixe mineral

Calcimag é moito máis eficiente no terreo ca outros produtos, garantindo un maior aproveitamento dos nutrintes achegados. O aumento do pH é máis rápido e sostido no tempo, o que garante mellores resultados tanto de forma inminente, para o cultivo inmediato, como a longo prazo, prolongando deste xeito a fertilidade natural do chan.

“Aplicado en praderías permanentes, por exemplo, Calcimag mellora a calidade do pasto e reduce ademais a presión de malas herbas. Cando o aplicamos en praderías para sega, estariamos a preparar o terreo para as achegas de abono previas ao corte de ensilaxe”, explican os técnicos da empresa galega, que asesoran aos agricultores e gandeiros para obter un óptimo rendemento ao produto.

Extractos de prantas e aminoácidos para combater as enfermidades fúnxicas do viñedo

Laboratorio do Grupo Soaga en Vilanova de Arousa, onde se desenvolveu e fabricou o prototipo do novo produto

Soaga, o grupo galego que fabrica e comercializa a coñecida marca de abonos Fertimón, acaba de conseguir un importante éxito en Italia coa súa nova gama de produtos bioestimulantes e protectores.

Fertimón Guard, desenvolvido e fabricado integramente nas instalacións da empresa en Vilanova de Arousa, demostrou a súa eficacia para previr e tratar algunhas das enfermidades fúngicas máis habituais en viñedo, como son o oidio, o mildeu e a botrite.

Malia que polo de agora trátase só dun prototipo que non saíu aínda ao mercado, os seus resultados espertaron xa o interese de importantes empresas a nivel europeo, como Agricola 2000, responsable do campo de demostración levado a cabo na rexión de Apulia, no sueste de Italia.

Fertimón Gard foi desenvolto no novo laboratorio de Soaga e fabricado nas súas instalacións de Vilanova de Arousa

Os resultados do ensaio serán presentados este martes día 11 de outubro dentro dun importante evento que se celebrará na localidade italiana de Palagiano, pertencente á provincia de Taranto e coñecida pola súa produción de uva e doutras variedades de froita, como as clementinas.

Un bioprotector de orixe natural

O desenvolvemento de Fertimón Guard reafirma a aposta do Grupo Soaga polo I+D+i. “Trátase dun produto bioprotector de desenvolvemento propio elaborado a base de extractos botánicos e aminoácidos, complementado con microelementos esenciais beneficiosos”, destaca Rafael Gago, responsable de Innovación e novos produtos de Soaga.

Esta nova solución biotecnolóxica posúe un dobre efecto: por unha banda protexe e fortalece á planta e, por outro, coa axuda dos substratos botánicos, contraataca ás enfermidades fúnxicas máis comúns.

Posúe dobre función:  fortalecemento da planta e efecto de choque contra os fungos

O prototipo probado en Italia forma parte da nova gama Fertimón Tech de Soaga, lanzada este ano pola empresa galega e coa que busca introducirse no segmento dos abonos líquidos. O catálogo inclúe bioestimulantes e correctores en base a produtos naturais como algas ou ácidos fúlvicos e húmicos, con importantes aplicacións en agricultura ecolóxica.

Condicións de humidade equiparables a Galicia

A rexión de Apulia é, xunto á Toscana, unha das principais zonas de produción de viño de Italia, tanto en brancos como en tintos. Trátase dunha área próxima ao mar, con moita incidencia de mildeu, o mesmo ca Galicia.

“As condicións de humidade son similares ás que se dan en zonas como poden ser as Rías Baixas”, afirma Rafael Gago, o que faría prever tamén o éxito do produto nas variedades máis habituais presentes en Galicia.

“No caso concreto do ensaio levado a cabo en Italia, o produto foi probado en uva de mesa con resultados moi positivos, sobre todo contra oidio e botrite, aínda que pensamos que en uva de vinificación funcionará incluso mellor”, avanza o responsable de Innovación e novos produtos de Soaga.

O Grupo Soaga inaugura en Vilanova de Arousa un laboratorio para analizar solos e cultivos

Begoña Palmás e Rafael Gago, no novo laboratorio da empresa en Vilanova de Arousa

Soaga, a empresa galega que fabrica e comercializa a coñecida marca de abonos Fertimón, reafirma a súa aposta por prestar servizos aos seus clientes, agricultores e gandeiros, coa posta en marcha, nas súas instalacións de Vilanova de Arousa (Pontevedra), dun laboratorio de análise de chans e cultivos pioneiro dentro das empresas do sector.

Este laboratorio, dotado con tecnoloxía punteira, permitirá á compañía galega seguir apostando por sacar ao mercado novos produtos tecnolóxicos, avanzando en novas liñas de negocio centradas na agricultura de precisión a través do seu departamento de I+D+i, no que se desenvolven novas solucións de última xeración pensadas para a optimización dos cultivos e o coidado do medio ambiente.

“Este laboratorio é unha mostra do compromiso de Soaga coa innovación e a sustentabilidade”, destaca Rafael Gago Otero, responsable do departamento de Innovación e Desenvolvemento de Produto de Soaga.

Dotado de tecnoloxía de última xeración

Á fronte do novo laboratorio estará Begoña Palmás Ruibal. Esta especialista en Química analítica destaca a dotación con tecnoloxía de última xeración, moitas veces ao alcance unicamente de grandes centros de investigación.

Entre outros medios destacables, Soaga contará cun equipo Kjeldahl, para determinar as diferentes fontes de nitróxeno; cun equipo HPLC, para determinar multirresiduos en cultivos, parámetros nutricionais das ensilaxes forraxeiras, aminoácidos de todo tipo, etc; un espectofotómetro de última xeración, para determinar elementos como fosforo, xofre, boro ou calcio, fundamentais para o desenvolvemento dos cultivos; un equipo NIR, útil para medir distintos parámetros en cereais e forraxes, desde fibra a proteína ou contido en aceites; e un espectómetro ICP de emisión óptica de plasma axustado inductivamente, para determinar micronutrintes.

Todas estas ferramentas permitirannos formular produtos novos e tecnoloxicamente avanzados

“Todas estas ferramentas permitirannos formular produtos novos de última xeración, garantir a calidade das materias primas que utilizamos para estas formulacións e axustar as doses ás necesidades concretas dos chans mediante a súa análise, adiantándonos desta forma á nova normativa de nutrición de chans agrícolas procedente da UE”, explica a responsable do laboratorio.

Permitirá aforrar diñeiro aos agricultores

Desde a súa creación en 1976, Soaga caracterizouse por “estar ao carón do agricultor”, buscando a mellora de rendementos e calidade sanitaria dos cultivos. Co obxectivo de seguir axudando ao produtor, Soaga abrirá o seu novo laboratorio para que os seus clientes poidan realizar nel análises específicas de chans, colleitas e deficiencias en cultivos.

Na actual situación mundial de prezos elevados dos produtos fertilizantes, faise imprescindible coñecer previamente as carencias do chan para axustar as doses a esas necesidades

“Achegamos valor ao sector agrícola e gandeiro”, destaca o responsable do departamento de innovación de Soaga, que explica que este novo servizo “permitirá aos produtores ser máis eficientes e aforrar diñeiro”.

“Un exemplo claro sería o abonado. Na actual situación mundial de prezos elevados dos produtos fertilizantes, faise imprescindible coñecer previamente as carencias do chan para axustar as doses a esas necesidades concretas”, detalla Rafael Gago.

Análise de xurros, cereais e viñedo

A versatilidade das instalacións inauguradas esta semana permitirán dar servizo aos gandeiros de Galicia e a cornixa cantábrica mediante a análise do xurro, que pasará a ser obrigatorio no novo Real Decreto de Nutrición Sostible Chans Agrícolas que prepara o Ministerio de Agricultura.

A empresa conta coa única emenda líquida do mercado, Calcimag Flow, que mellora o poder nutricional do xurro, axudando a reducir os malos cheiros e a contaminación por amoníaco e óxido nitroso na súa aplicación, permitindo aos gandeiros adaptarse ás novas esixencias ambientais impulsadas desde a UE.

O laboratorio tamén terá dispoñibilidade para a realización de análise foliares en cultivos como viñedo, que permitan actuar cos produtos máis adecuados fronte a determinadas carencias nutricionais

Do mesmo xeito, en zonas produtoras de cereal, os agricultores disporán dunha ferramenta fundamental para analizar cultivos, coñecer as carencias nutricionais das plantas nas distintas fases de crecemento e detectar posibles problemas sanitarios para poder atallalos a tempo.

O laboratorio tamén terá dispoñibilidade para a realización de análise foliares en cultivos como viñedo, que permitan actuar cos produtos máis adecuados fronte a determinadas carencias nutricionais que vaian prexudicar unha boa colleita.

Á vangarda na investigación agrícola

“Contamos cun importante departamento de I+D+i, en cuxo laboratorio se poderán realizar análise de pensos, materias primas, forraxes, ademais de análises de terra, follas, auga, etc. De aí extraemos conclusións e incorporámolas ao mercado a través de solucións que se adaptan ás novas necesidades de agricultores e gandeiros”, explica Rafael Gago.

Froito da aposta pola investigación agrícola, Soaga acaba de lanzar ao mercado neste ano 2022 Fertimón Tech, unha nova gama de abonos líquidos

Froito desta aposta pola investigación agrícola, Soaga acaba de lanzar ao mercado neste ano 2022 Fertimón Tech, unha nova gama de abonos líquidos que inclúe bioestimulantes e correctores en base a produtos naturais como algas ou ácidos fúlvicos e húmicos, con importantes aplicacións en agricultura ecolóxica.

“Dedicamos importantes recursos á investigación e ao desenvolvemento, creando continuamente novos produtos adaptados ás necesidades do agricultor. Caracterizámonos por ofrecer sempre fertilizantes da máxima calidade e o mellor servizo aos nosos clientes”, salienta Rafael Gago.

Asesoramento técnico especializado

Coa inauguración do seu novo laboratorio, Soaga pon a disposición dos produtores un dos principais patrimonios da organización: o coñecemento. “O noso verdadeiro valor engadido é a información que poñemos ao alcance dos agricultores e gandeiros. Poñemos á súa disposición un Servizo de Asesoramento Técnico Agronómico apoiado por un equipo de profesionais altamente cualificado, especializado en diferentes áreas, que teñen como obxectivo primordial axudarlle a optimizar os seus recursos”, afirma Rafael Gago.

Co obxectivo de seguir axudando ao produtor, Soaga abrirá o seu novo laboratorio para que os seus clientes poidan realizar nel análises específicas de chans, colleitas e deficiencias en cultivos

O equipo de asesoramento da compañía está formado por 65 técnicos comerciais especializados, entre os que se atopan veterinarios e enxeñeiros agrónomos, que traballan diariamente de xeito conxunto cos agricultores e gandeiros nas súas explotacións para axudarlles a obter o mellor resultado.

Campos de ensaio

Soaga complementa no seu día a día as súas investigacións a nivel de laboratorio con mostras en explotacións e terras de cultivo, de modo que as súas solucións agronómicas adáptanse de maneira óptima ás necesidades dos seus clientes.

O equipo de asesoramento de Soaga está formado por 65 técnicos comerciais especializados, entre os que se atopan veterinarios e enxeñeiros agrónomos

No caso concreto de cultivos, a empresa realiza anualmente ensaios das diferentes variedades de sementes co fin de sometelas a condicións específicas que determinen o seu comportamento no campo.

“Así comprobamos cal delas achegará máis, tanto en rendemento como en calidade, en relación á mellor adaptación ás condicións agroclimáticas de cada zona, para que os agricultores poidan elixir a variedade máis idónea para as súas condicións de cultivo”, indican desde o grupo galego, propietario desde hai anos de importantes empresas en Castela e León e Portugal.

Consellos para unha correcta utilización dos herbicidas de post-emerxencia en millo

 

Malas herbas tratadas en post-emerxencia nunha finca de millo

A eliminación das malas herbas é un dos factores chave para o éxito do cultivo de millo. As sementes que botemos só poderán desenvolver todo o seu potencial de crecemento se medran sen competencia. Do seu control nas fases temperás dependerá o desenvolvemento da planta e a colleita posterior, cun maior rendemento en quilos por hectárea.

Por iso, confiar o futuro do cultivo a herbicidas eficaces é unha garantía de éxito e rendibilidade para as explotacións gandeiras e os agricultores dedicados á produción de millo forraxeiro.

Confiar en herbicidas testados e eficaces é unha garantía de éxito para o cultivo e rendibilidade para as explotacións

Soaga distribúe en exclusiva un completo catálogo de produtos testados amplamente, que levan anos no mercado con excelentes resultados e unha gran eficacia demostrada nas condicións de temperatura e humidade que se dan na cornixa cantábrica. Así pois, apostar por estes herbicidas é ir sobre seguro, unha garantía de boa colleita.

A cada problema, unha solución

Soaga dispón de distintos herbicidas de post-emerxencia que se adaptan a cada tipo de mala herba e estado do cultivo. O catálogo inclúe produtos das compañías Adama e Sharda con características específicas:

– ADAMA:

  • Tanit: para tratar contra malas herbas de folla estreita, folla ancha e xuncia tanto en pre-emerxencia como en post-emerxencia temperá (ata 4 follas).
  • Coltrane: para folla ancha e xuncia en post-emerxencia (ata 8 follas).
  • Nikita: mestura integral de nicosulfuron, dicamba e mesotriona contra folla estreita, folla ancha e xuncia

– SHARDA:

  • Mighty Mesotriona : para tratar folla ancha e xuncia
  • Nicosulfurón Sharda: contra folla estreita
  • Rinidi: mestura integral de nicosulfurón, rimsulfurón e dicamba tanto para folla estreita como para folla ancha

Consellos para unha correcta utilización

A clave para sacar o máximo rendemento aos herbicidas de post-emerxencia está en adaptalos en función das malas herbas que haxa na parcela. Por iso é recomendable realizar visitas periódicas á terra para identificar que tipo de mala herba é a existente e ver cal é o grao de presión que exerce sobre o cultivo.

“O ideal é facer un seguemento das parcelas e en función da situación tomar unha decisión, e desde Soaga damos ese servizo a maiores”, explican desde o equipo técnico da empresa galega.

Como norma xeral aconséllase non esperar para entrar ás fincas a tratrar a que a mala herba estea demasiado desenvolvida para lograr maior efectividade do tratamento.

Soaga presta un servizo de asesoramento integral que permite optimizar os tratamentos

En canto ás condicións meteorolóxicas, ao tratarse de produtos de contacto, non se debe aplicar con choiva abundante por risco de lavado. Tampouco con temperaturas extremas, polo que se recomenda realizar as aplicacións ben á primeira hora da mañá ou a última da tarde e non nas horas centrais do día.

Finalmente, para lograr un resultado óptimo, hai que axustar as doses ás indicadas no rexistro, tanto por cuestións de aforro económico como por lexislación en materia ambiental.

En sintonía coa nova PAC

Tanto desde a Unión Europea como desde o Ministerio de Agricultura está a endurecerse cada vez máis a lexislación en materia de fitosanitarios. A nova PAC avanzará de cheo nos principios da Xestión Integrada de Pragas, que obrigará a un uso máis racional dos produtos fitosanitarios.

Nos próximos anos o uso de herbicidas de pre-emerxencia estará máis limitado

Deste xeito, nos próximos anos, debido ás restricións na aplicación de materias activas incluídas nos herbicidas de pre-emerxencia, como a Terbutilazina ou o Isoxaflutol, os herbicidas de pre-emerxencia irán dando paso a herbicidas específicos de post-emerxencia, aplicados no momento oportuno e adaptados ao tipo de mala herba que teñamos nas nosas parcelas.

Fertimón Verde, o complemento ideal para que o cultivo despegue

A aplicación de abono foliar rico en nitróxeno evita o estrés hídrico ou por baixas temperaturas

Fertimón Verde é un abono foliar cunha composición NPK 28-11-14 e microelementos (boro, cobre, ferro, manganeso, zinc e molibdeno) que axuda a que o millo despegue na etapa inicial de crecemento. Trátase dunha combinación de fertilizante líquido con mollante que é apto para mesturar con produtos fitosanitarios (tanto herbicidas como insecticidas).

A época de aplicación (entre 6 e 8 follas) convérteno en ideal para mesturar cos herbicidas de post-emerxencia, axudando ao millo a desenvolverse e, por tanto, ao control das malas herbas na parcela, dado que o cultivo logra pechar antes as filas, tapando a luz e evitando a competencia.

É un produto exclusivo de Soaga selectivo co millo que vai dar un empurrón ao crecemento da planta nun momento fundamental do seu desenvolvemento. Ao tratarse dun abono alto en nitróxeno, o millo aprovéitao rapidamente.

Trátase dun abono foliar que se pode mesturar con herbicidas e que axuda a evitar o estrés da planta nas etapas iniciais de desenvolvemento

Ademais, contribúe a diminuír o risco de estrés por baixas temperaturas no millo, sobre todo en sementeiras temperás, achegando un verdor intenso á planta e evitando a temida cor amarela, síntoma de atraso no crecemento.

Por tanto, Fertimón Verde axuda a ter unha mellor colleita e a asegurala se hai días de frío en etapas iniciais, logrando maior rendemento final por hectárea. A dose recomendada é de 5 litros por hectárea.

Calcimag Flow, encalar e abonar ao mesmo tempo nunha única pasada de tractor

José Manuel López, da SAT Seixo de Ledoira (centro), comprobando os efectos positivos do Calcimag Flow nunha pradeira da explotación, xunto a técnicos de Soaga: Rafael Gago, do departamento de innovación de Soaga (esquerda) e Javier Blanco, veterinario (dereita).

CALCIMAG FLOW é unha emenda cálcica líquida a base de carbonato de calcio en suspensión que se aplica nas fincas mesturada co purín. Desta maneira, lógrase un considerable aforro de tempo e diñeiro, xa que nunha mesma pasada conséguese encalar e fertilizar ao mesmo tempo, cunha única aplicación sobre o terreo.

Na explotación SAT Seixo de Ledoira, en Frades, levan dous anos usando o produto e a mellora nas súas terras é xa evidente. “Notámolo moito, na calidade e no rendemento dos cultivos e tamén no peto, pois supón un importante aforro económico”, asegura José Manuel López, un dos catro socios desta gandería, creada hai 11 anos e que conta na actualidade con 200 vacas en produción.

Nesta explotación, que ten 100 hectáreas de cultivo, adicadas a millo e pradeira, incorporan o Calcimag Flow ás súas dúas balsas de xurro, con capacidade para millón e medio de litros cada unha, e abonan logo con esa mestura tanto as pradeiras para o corte de herba para ensilado como as terras do millo antes da sementeira.

Notámolo moito, na calidade e no rendemento dos cultivos e tamén no peto

“Penso que é unha maneira de aforrar moitos cartos e máis como están neste momento os prezos dos fertilizantes químicos”. Razoa José Manuel. “Os resultados son espectaculares, tanto na produción de forraxes, como na súa calidade posterior no silo, cuns niveis de proteína elevados no caso da herba e de materia seca no caso do millo”, asegura. Nesta explotación logran producións medias de millo forraxeiro de 48.000 kilos por hectárea e porcentaxes do 13% de proteína no silo de herba cun só corte na rotación co millo e sen usar nada de nitróxeno químico.   

Corrección do pH do chan

A mellora da fertilidade do solo vén dada por tres factores: o incremento do pH do chan, o aumento da actividade biolóxica e a mellora da asimilación de elementos como o nitróxeno, o fósforo e o potasio contidos no esterco líquido.

Calcimag Flow acelera a mineralización e nitrificación do nitróxeno e estimula o crecemento microbiano no chan

“Ao aplicar Calcimag Flow estamos subindo o pH a un rango de 7 a 8, cando normalmente o purín só atópase nun rango de entre 6 e 7. Ao facer iso logramos que non se perdan por volatilización determinados gases”, explica Rafael Gago, responsable do departamento de investigación do Grupo Soaga, a empresa galega que distribúe o produto.

Cómpre ter en conta que a reactividade de Calcimag Flow é moi superior á dun carbonato cálcico convencional, de xeito que 500 kg de Calcimag Flow equivalen aproximadamente a 1.800 kg de carbonato cálcico convencional.

Optimización do nitróxeno orgánico

Ademais, Calcimag Flow estimula a nitrificación, logrando un aumento da dispoñibilidade de nitróxeno para as plantas nunha cantidade equivalente a 45 kg N/ha, o que supón un importante aforro económico no abonado dos cultivos.

Estamos enriquecendo o purín, tanto a nivel de encalado como a nivel de fixación de nitróxeno

Dentro da propia balsa créase un entorno adecuado que fai que medren uns microorganismos beneficiosos que ao mesmo tempo tamén axudan a que se fixe máis nitróxeno. Por iso, Rafael Gago recomenda a súa aplicación nas parcelas tras varias semanas de maduración na fosa do xurro. “Despois de 4 semanas actuando mellórase moito o rendemento do purín e o seu poder fertilizante, que se incrementa máis a medida que pasan 6 ou 8 semanas”, explica.

Redución de amoníaco

Probas de laboratorio: incubación de dúas mostras de solo ás que se lles aplicou purín con e sen Calcimag Flow. Os tubos miden as emisións de amoníaco, que usando as doses habituais de purín ascenden a máis de 80 ppm en volume de aire confinado, mentres que con Calcimag descenden até 20 ppm. En m3 de aire estes datos tradúcense en emisións de 51,25 g NH3/m3 con purín só e 12,5 g NH3/m3 con purín + Calcimag Flow. 

“A nivel de vantaxes agronómicas, ademais de actuar como calquera produto encalante na corrección do pH do solo e a saturación do nivel de aluminio do terreo, Calcimag Flow mellora a eficiencia do nitróxeno orgánico que estamos aportando vía purín, ao permitir unha optimización na fixación do amoníaco e o sulfídrico, reducindo moito as cargas de olores precisamente por eses gases que estamos fixando no terreo”, engade Javier Blanco, veterinario de Coluga, que comercializa o produto baixo o nome de Calcifer.

O produto reduce o mal olor no momento da aplicación e minimiza as perdas por volatilización

As probas realizadas no laboratorio demostraron os efectos positivos da utilización de Calcimag Flow mesturado co purín sobre a retención do amoníaco e o maior aproveitamento nutricional do xurro, ao reducírense as perdas de amoníaco por volatilización nun 75,6%. “Isto equivale a un mellor aproveitamento do poder fertilizante do purín e a unha redución evidente dos gases de efecto invernadoiro emitidos á atmosfera”, destaca Rafael Gago.

Vantaxes medioambientais

Por iso, a maiores das vantaxes nutricionais para os cultivos e a mellora da fertilidade do solo, o uso de Calcimag Flow vai en consonancia coas políticas europeas definidas na nova PAC e o Decreto de Nutrición Sostible de Chans Agrícolas que prepara o Ministerio de Agricultura, ao reducir a emisión de gases de efecto invernadoiro e as perdas de nutrintes por volatilización.

É unha boa alternativa á fertilización química e pode usarse en agricultura ecolóxica

O produto está permitido para agricultura ecolóxica, sendo unha boa alternativa aos fertilizantes químicos, e reduce as molestias por malos olores en vivendas ou núcleos de poboación próximos á hora de aplicar o purín, dada a baixada nas emisións de amoníaco e tamén de ácido sulfhídrico, que diminúe entre un 20 e un 40%. Por outra banda, evítase a formación de po das tradicionais aplicacións de calizas en pradeiras e terras de cultivo.

 “É un produto efectivo e moi doado de usar”

Unha das vantaxes principais de Calcimag Flow está sen dúbida na súa facilidade de aplicación, que se fai coa cisterna de purín da propia granxa. Deste xeito, a data de aplicación e a dose pode ser axustada polo propio gandeiro en función do seu calendario de cultivos permitíndolle aforrar horas de traballo e gasto en combustible ao estar fertilizando e encalando ao mesmo tempo nun único pase de tractor.

A xestión anual do produto na explotación, onde é depositado na fosa do purín con varias semanas de antelación, permite ao gandeiro despreocuparse de prazos de entrega e ter a mestura dispoñible en todo momento para a súa aplicación en campo no momento en que as condicións meteorolóxicas e agronómicas sexan as idóneas para o tipo de cultivo.

O produtor decide o momento de aplicación permitíndolle aforrar tempo e cartos ao fertilizar e encalar cun só pase de tractor

 “É unha forma de aforrar en fertilizantes químicos e tamén en tempo e horas de traballo, xa que a forma de utilizalo e aplicalo é moi cómoda. Nós levamos dous anos usándoo. O primeiro ano botámolo só nunha das dúas balsas para probar, pero vimos claramente o rendemento que tiña e este ano xa decidimos aplicalo nas dúas balsas de purín que temos, con capacidade para millón e medio de litros de xurro cada unha”, explica José Manuel López, da SAT Seixo de Ledoiras.

É unha forma de aforrar en fertilizantes químicos e tamén en tempo e horas de traballo, xa que a forma de utilizalo e aplicalo é moi cómoda

“Almacenamos o purín para utilizalo nos momentos que máis partido lle sacamos, por exemplo, agora antes da sementeira do millo e despois en outubro cando o ensilamos e facemos a pradeira. No inverno dependemos un pouco do tempo, pero procuramos non sacar purín do pozo até poder botalo ás pradeiras de herba en febreiro e marzo antes do corte de ensilado que facemos na segunda quincena de abril”, detalla.

Mes e medio actuando no pozo do purín

Descarga do Calcimag Flow nas balsas de xurro da explotación a comezos do mes de xaneiro

SAT Seixo de Ledoiras descarga a comezos de ano o Calcimag Flow nas súas balsas de purín para que actúe durante 6 semanas no pozo antes de aplicalo mesturado co xurro sobre as pradeiras sementadas con herba e cereal de inverno na rotación co millo.

“Ao día seguinte de vir o camión cisterna a baleirar o produto na fosa do xurro removemos co revolvedor que temos na explotación para facilitar un reparto uniforme, proceso que repetimos un par de veces máis durante o mes e medio que o Calcimag permanece na balsa actuando”, explica José Manuel.

Recoméndase unha maduración de cando menos 4 semanas antes da aplicación, pero a partir do mes canto máis tempo pasa máis mellora o xurro

No momento de aplicalo, tanto sobre as pradeiras como sobre as terras antes da sementeira do millo, homoxenizan de novo a mestura para lograr unha aplicación o máis uniforme posible. “Mentras un dos tractores carga e leva o purín para as fincas, o outro está removendo para que non quede nada no fondo e o Calcimag vaia ben repartido”, explica.

Resultados a simple vista

Pradeira de triticale con wester en rotación con millo labrada a comezos de novembro e abonada con purín no mes de febreiro. Á esquerda aplicación de purín con Calcimag Flow e á dereita aplicación de purín só, sen Calcimag Flow. Os efectos son visibles na cor e o desenvolvemento da planta

Os efectos positivos do Calcimag Flow son visibles a simple vista, cun maior vigor na planta e mesmo unha cor máis verde, froito do aporte extra de nitróxeno que se logra no purín. Nesta explotación de Frades as fincas en rotación co millo foron sementadas o 10 de novembro cunha mestura de Triticale (cereal que é consecuencia do cruzamento realizado entre o trigo e o centeo) con Wester.

O Calcimag Flow foi aplicado na fosa do xurro na primeira semana de xaneiro e o abonado das parcelas produciuse a finais de febreiro, esperando 6 semanas para a súa aplicación para que o produto faga o seu efecto e mellore a capacidade nutricional do purín. Despois de Semana Santa procedeuse ao ensilado..

O produto nós empregámolo para abonar as pradeiras e tamén para encalar as terras do millo

“Facemos un único corte porque despois volvemos a botar millo nesas parcelas porque nós tiramos fundamentalmente de silo de millo na ración e esa é a produción de forraxe que priorizamos”, explica José Manuel, que valora sen embargo tamén a calidade da pradeira. “O noso forte é o millo, pero tamén notamos mellora na calidade da herba que ensilamos. Non é o mesmo ensilar unha pradeira deste tipo que outra de peor calidade. O ano pasado, só con triticale, chegouse a un 13% de proteína no silo e sen utilizar nada de nitróxeno químico, só co purín e o Calcimag, que co prezo ao que está o NAC este ano supón un importante aforro”, argumenta.

Mellora das condicións agronómicas para o millo

Ao mesmo tempo, destaca José Manuel, a aplicación de Calcimag Flow supón unha mellora clara do pH do solo de cara á sementeira do millo no mes de maio. “Logramos dúas cousas, porque abonamos a pradeira pero ao mesmo tempo estamos abonando xa o millo, mellorando o solo e regulando o pH xa para a sementeira. Antes de usar Calcimag tiñamos que encalar cada dous anos as parcelas, 45 hectáreas cada ano de forma alterna; agora iso aforrámolo”, di José Manuel.

Antes de usar Calcimag Flow encalabamos cada dous anos; agora iso aforrámolo

“O ideal agora, para aproveitar ao máximo o potencial que ten o produto na terra do millo de cara á sementeira, sería andar un diante botando o purín e outro detrás xa tapándoo, para lograr un mellor aproveitamento do nitróxeno. Para min, todo son vantaxes: a mellora do rendemento produtivo das parcelas, a facilidade de aplicación, a redución da man de obra, o encalado das fincas, a redución do cheiro do purín e un maior aproveitamento da súa capacidade fertilizante”, enumera. “En base á nosa experiencia, eu recomendaríao, sen ningunha dúbida”, conclúe.

Máis información

  • Contacto Grupo Soaga: 986 51 60 30