Sen cambios nas axudas asociadas da PAC para o sector lácteo

O Ministerio e a maioría de Comunidades entenden que a modificación das axudas asociadas que defendía Andalucía hai que expola para a futura PAC do ano 2021

Sen cambios nas axudas asociadas da PAC para o sector lácteo

A Conferencia Sectorial de Agricultura non apoiou a proposta da Comunidade Autónoma de Andalucía para levar a cabo unha modificación das axudas axustadas da PAC para incrementar as partidas destinadas ao oliveiral en pendente, entre outros sectores.

A maioría das Comunidades Autónomas e o Ministerio de Agricultura votaron en contra por entender que non é o momento nin o procedemento adecuado para presentar esta proposta. A Conselleira do Medio Rural, Ángeles Vázquez, mostrou a súa satisfacción polo rexeitamento da proposta xa que, na súa opinión, suporía restarlle fondos ao sector de vacún de leite, cuxos produtores tamén están a pasar por un momento difícil.

“A modificación das axudas axustadas hai que expola para a futura PAC 2021”

O secretario xeral de Agricultura e Alimentación, Carlos Cabanas, lembrou que a actual repartición, acordado no ano 2014, “foi apoiado pola maioría das comunidades autónomas”. Neste sentido, Cabanas indicou que a maioría de representantes autonómicos entenden que a modificación das axudas axustadas hai que expola para a futura PAC do ano 2021, cando se falará non só das axudas axustadas senón que haberá que discutir sobre o futuro modelo de rexionalización ou dos pagos básicos.

No exterior do Ministerio de Agricultura, un grupo de agricultores convocados por UPA manifestáronse en defensa da proposta de Andalucía e por unha reasignación de 100 millóns nas axudas axustadas da PAC. A súa proposta é aplicar un teito de axudas por explotación de 150.000 euros de pago básico para poder atender a estes sectores con especiais dificultades. Na actualidade, só se aplica un 5 % de recorte a aqueles perceptores que superan os 150.000 euros, só de pago básico. Esta limitación das axudas da PAC para os grandes terratenentes permitiría detraer fondos para o oliveiral en pendente, entre outros sectores, sen reducir as axudas axustadas ao sector lácteo, unha postura que desde Galicia tamén defende Unións Agrarias.

Consello Europeo: está a estudarse que a retirada de produtos do mercado se financie co orzamento comunitario

Doutra banda, Cabanas explicou que no último Consello de Ministros de Agricultura da UE volveu tratarse a cuestión dos mercados, onde a ministra expresou a posición española de buscar medidas efectivas de cara ao equilibrio entre a oferta e a demanda na produción de leite.

Tamén se reiterou a necesidade de realizar un seguimento puntual no sector do porcino e pediuse a revisión dos prezos de retirada das froitas e hortalizas. Cabanas cre que as medidas que exporá a Comisión irán en liña coas peticións españolas.

Tamén se está valorando a posibilidade de que a aplicación do artigo 222, que permite retiradas por parte das interprofesionais e organizacións de produtores, sexa financiado con orzamento comunitario e non se utilice a reserva de crise.

Por último, a Conferencia Sectorial acordou a distribución de  97,7  millóns de euros entre as CCAA para programas agrícolas, gandeiros e de desenvolvemento rural. En concreto, aprobouse a repartición de 32,6 millóns de euros para o financiamento dos Programas de Desenvolvemento Rural 2014- 2020. Ademais, para a promoción do viño en mercados de terceiros países, aprobouse a distribución de 52,1 millóns de euros de axuda FEAGA.

Por último, tamén se distribuíron 6,7 millóns de euros para sanidade animal, 2,4 millóns de euros para o fomento da apicultura e 1,4 millóns de euros para o control oficial do rendemento leiteiro.

Consulta aquí a repartición por Comunidades Autónomas.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información