Archives

Jesús Sánchez: “PROCROP ISR activa os xenes das defensas naturais da vide para protexerse da entrada de fungos”

Jesús Sánchez (Delagro), técnico especialista en viña de Galicia Aínda non hai moito tempo, os maiores problemas aos que se enfrontaban os viticultores eran as enfermidades fúnxicas como o oidio, mildiu ou a botryte. O escenario ao que nos enfrontamos hoxe en día é máis complexo. As políticas sobre fitosanitarios e a caída de materias activas fan que os laboratorios e investigadores comecen a abordar a sanidade con produtos, moi tecnolóxicos, baseados na nutrixenómica, poñendo ao dispor do agricultor solucións moi eficientes e con baixo perfil toxicolóxico. A resistencia inducida ten como base a activación dos mecanismos de defensa natural das plantas antes da chegada dun patóxeno. Este tipo de resistencia en plantas é o equivalente á "inmunización ou vacinación" dos seres humanos contra enfermidades, pero difire dela en que o estado inducido non é específico contra un só patóxeno, senón que pode ocasionar un incremento xeral na resistencia da planta a varios tipos de patóxenos. A resistencia inducida é complementaria co control químico tradicional. A resistencia inducida por axentes bióticos ou abióticos non ten efectos inmediatos drásticos, pero se ten un efecto moito máis duradeiro. A reacción de resistencia comeza moi axiña, despois da aplicación do axente inductor e os beneficios duran, un tempo determinado, por iso é necesario repetir periodicamente o tratamento. Procrop ISR é un activador de resistencia inducida enfocado na protección do cultivo que se basea neste sistema de defensa, contén carbohidratos complexos derivados da parede celular do fermento Saccharomyces cerevisiae. Procop ISR está formulado para aplicalo de forma foliar ou en fertirrega durante o ciclo do cultivo expón á planta a estes compoñentes que activan, como mecanismo de defensa, a produción de fitohormonas.” As condicións ambientais son un factor determinante no desenvolvemento das cepas. Nun contexto onde o cambio climático se acentúa cada vez máis e os episodios de seca e altas temperaturas son máis extremos, as viñas vense sometidas a un estrés para o que, en moitas ocasións, a planta non está preparada. Mesmo en zonas tradicionalmente húmidas, como pode ser a Cornixa Cantábrica, este cambio é cada vez máis evidente. A pesar da resistencia das plantas de vide á seca, os efectos ambientais do cambio climático impactan negativamente no crecemento e a produtividade das cepas. Actualmente hai múltiples investigacións que indican que o aumento da temperatura e a intensificación da seca reducen o rendemento e a calidade das uvas, mentres que outros estudos sinalan cambios nos eventos fenolóxicos e nas estacións de crecemento. Os viticultores enfróntanse ao reto de ser capaces de reverter esta situación e lograr que as plantas se vexan afectadas por estes procesos na menor medida posible. Neste contexto, o principal reto é conseguir unha adecuada protección do cultivo. Jesús Sánchez (Delagro), técnico especialista en viña de Galicia, cunha dilatada experiencia en cultivos intensivos tanto en España como en países como Chile ou Suíza sinala que a obtención de viños de calidade comeza por cultivar unha uva nas mellores condicións. Para lograr chegar a ese punto, debemos poñer un especial coidado na vide. “O coidado da vide comeza moito antes do momento de floración. Debemos poñer especial atención ao solo desde antes mesmo que a brotación. É importante que comecemos a familiarizarnos co concepto de saúde de solo”. En palabras do propio Jesús Sánchez, “Os activadores de resistencia inducida demostraron ser útiles para mellorar a calidade da uva, especialmente cando as viñas están sometidas a condicións de estrés. Os efectos negativos do estrés sobre a viña non só inciden en producións moito menores, senón que tamén afecta á calidade da uva”. “Porén, non todos os activadores de resistencia inducida son iguais, nin tampouco funcionan da mesma maneira. Saber o xeito de actuación de cada un, cal debemos usar segundo as circunstancias e o momento correcto da súa aplicación é clave”, puntualiza. Solucións como Procrop ISR poden axudar á planta para mellorar os seus defensas e os procesos metabólicos. Isto tradúcese en que a planta cando é tratada con Procop ISR (imaxe 1) mellora notablemente a súa actividade fotosintética. Tal e como nos explica Jesús Sánchez (Delagro) “con Procrop ISR a vide resiste moito mellor o estrés por seca, é capaz de lograr maior homoxeneidade, coloración e vitalidade da masa foliar. Redúcese o desecamento das follas por elevadas temperaturas, desta forma logramos unha mellor e máis homoxénea maduración, con acios máis compactos e maior enchido. Á súa vez, mellórase a composición fenólica e capacidade antioxidante dos acios, isto tradúcese nun viño de maior calidade”. Procop ISR é un produto que foi testado en diferentes zonas de España, entre elas a DO Rías Baixas con resultados moi favorables. En viñedos onde se usou o activador de resistencia inducida Procrop ISR, os estudos realizados pola multinacional americana Alltech Crop demostran as vantaxes do seu uso (imaxe 2).

Para máis información:

jesus.sanchez@delagro.org

662938735

Ágata Tubio: “A saúde da planta empeza por ter un solo supresivo”

Ágata Tubío, Técnica de Produción Vexetal de Arvum (Delagro)

Os solos supresivos de patóxenos identificáronse en todo o mundo durante case 60 anos e atribúense principalmente a microorganismos supresivos ou antagonistas. O seu estudo remóntase aos anos 70, cando os profesores Baker e Cook definíronos como “aqueles chans nos que a incidencia ou severidade dunha enfermidade segue sendo baixa, a pesar de que exista a presenza dun patóxeno, o hospedeiro susceptible e as condicións ambientais que favorecen a súa infección e posterior desenvolvemento da enfermidade”.

Ágata Tubío, Técnica de Produción Vexetal de Arvum (Delagro) explícanos que “a investigación sobre chans supresivos tentou comprender como os microorganismos poden reducir as enfermidades, mesmo en presenza de patóxenos. Os avances recentes no estudo de microorganismos proporcionaron novas ferramentas para reexaminar e caracterizar aínda máis a natureza destes solos”.

A produtividade dos solos viuse afectada negativamente debido a prácticas convencionais de agricultura que se basean en monocultivos e o uso de fertilizantes químicos convencionais que crean solos conductivos, onde a presenza de enfermidades é importante. Por este motivo, é necesario un cambio nas prácticas tradicionais que se centran na fertilización química con produto de baixo valor engadido ou dubidosa calidade. A saúde das plantas empeza no chan e canto mellor se traballe este, maior probabilidade de ter menos enfermidades”, continúa Ágata.

Os solos supresivos teñen a capacidade e reducir o desenvolvemento de patóxenos que afecten negativamente ao desenvolvemento da planta

Un solo supresivo é aquel que ten a capacidade natural de reprimir o desenvolvemento de patóxenos que causan enfermidades nas plantas. Esta capacidade débese á presenza dunha comunidade microbiana diversa e equilibrada, que actúa como unha barreira natural contra as pragas e enfermidades.

Entre os beneficios da supresividade podemos destacar a redución do uso de fitosanitarios, melloramos a saúde das plantas e a súa produtividade ao mesmo que tempo que inducimos aos cultivos a aumentar a súa resiliencia en termos de estrés ambiental, moi en relación co cambio climático.

Tubío explícanos que “a supresividade dun solo fronte a patóxenos desenvólvese gradualmente ao longo do tempo. A rapidez coa que se manifesta esta supresividade está influenciada por factores ambientais e prácticas agrícolas, sendo a adición de materia orgánica unha medida clave. En Delagro levamos tempo traballando en potencia esta liña de traballo, xa que a saúde das plantas empeza por onde comen, no chan e polas raíces”.

De cara a mellorar a supresividade dos solos é fundamental contar cun bo asesoramento. Contar cunha estratexia de manexo que axude ao agricultor a realizar unha óptima xestión do solo é clave para conseguir bos resultados.

Os solos supresivos son unha ferramenta poderosa para promover unha agricultura máis sustentable. Ao coidar o solo e fomentar a supresividade, podemos lograr mellorar a produtividade dos nosos cultivos, o que se traduce nunha mellora da rendibilidade para o agricultor ou gandeiro.

Se desexas saber máis sobre como xestionar os solos ou realizar estratexias de supresión de solos, podes porte en contacto con Delagro:

981 519 920
info@arvum.org

“Usándoo en fondo, BLUE STAR MAIZ, pode mellorar a produción de millo até nun 14%

BLUE STAR MAIZ é fertilizante bioestimulante ideal para usar abono de fondo en millo. Achega nutrientes específicos adaptados á acidez do solo que caracteriza os cultivos do norte de España, mellorando así a eficiencia da planta na captación e aproveitamento dos nutrientes dispoñibles no solo. A súa fórmula, especificamente deseñada para o millo foi contrastada durante os últimos anos con excelentes resultados.

O elemento diferenciador de BLUE STAR MAIZ respecto doutros fertilizantes é que leva incorporada na súa formulación TECNOLOXIA CONTRIBUTE, que achega ao abono dúas bacterias: azospirilum brasilense e Pseudomona Putida. Todos estes microorganismos producen unha serie de reaccións no solo que inflúen directamente no desenvolvemento dos cultivos: solubilizan fósforo, solubilizan potasio, producen hormonas, xeran encimas con diferentes usos, ben sexan encimas que nos permitan combater patóxenos, encimas que nos permitan degradar a materia orgánica etc.

Alonso López, Product Manager de Delagro, con máis de 30 anos de experiencia ás súas costas no sector agrícola galego, explícanos que “o azospirilum brasilense fixa o nitróxeno atmosférico que temos en forma de amonio que é moito menos lixiviable que un nitrato, de forma que está dispoñible para a planta durante moito máis tempo”. É importante destacar que o efecto que teñen as bacterias no cultivo non é inmediato, pero é moito máis sostido no tempo. A súa achega é continua ao longo de todo o cultivo, de forma que este desenvólvese de forma máis homoxénea e equilibrada, o que reduce o risco de que sufra enfermidades.

Outro dos beneficios é que favorece a produción de hormonas (auxinas) favorecendo o desenvolvemento da raíz e a maiores contén contén tres encimas diferentes fixadoras do nitróxeno. O azospirilum brasilense produce sideróforos, o que lle outorga unha gran capacidade antifúnxica. En palabras do propio Alonso, “BLUE STAR MAIZ favorece o desenvolvemento das raíces de forma que a planta pode aproveitar mellor os nutrientes que hai no solo. A consecuencia directa disto é que medrará máis e mellor. Estudos realizados por IDEAGRO, empresa líder de investigación agrícola en España demostran que pode producirse até un 14% de incremento de produción”.

Outro dos elementos diferenciadores de BLUE STAR MAIZ é a pseudomona pútida. “En solos con materias orgánicas moi altas hai moito fósforo non asimilable. Se conseguimos que ese fósforo se mineralice e póñase ao alcance da planta auméntase a cantidade de nutrientes dispoñibles, logrando un mellor desenvolvemento do millo” dinos Alonso López. A  pseudomona putida, á parte do visto anteriormente caracterízase porque inhibe o crecemento de fungos patóxenos, mellorando así a saúde da planta.

Sen dúbida, BLUE STAR MAIZ converteuse no abono de fondo referencia do mercado pola súa exclusiva formulación. Os beneficios que achega ao millo fai que as producións sexan maiores e de mellor calidade.

Máis información:

Alonso López, Product Manager Delagro
Teléfono: 608 67 34 83
www.delagro.org

Biocontrol e Bionutrición: Presente e futuro para unha agricultura máis sustentable

Mildiu, oidio, botryte, armilaria, e couza, , mosquito verde, son algunhas das enfermidades e pragas máis comúns que sofren os nosos cultivos. En ocasións, poden ocasionar danos que que redunden en graves perdas de colleita, coa consecuente perda de rendibilidade. Cada vez son máis habituais os ataques de patóxenos como consecuencia do cambio climático, o movemento de mercadorías... Até agora, a forma habitual de combatelo era co uso de produtos de síntese química e con certo impacto ambiental. Na actualidade, o escenario cambiou e moitas das materias activas que viñan utilizando xa non están dispoñibles, e das existentes moitas desaparecerán nun curto prazo de tempo. Estas materias activas foron retiradas do mercado debido ao seu perigo e outras moitas están en dúbida. Isto dificultaría combater os perigos aos que están expostos os nosos cultivos nun futuro próximo. Porén, os agricultores e gandeiros, poden estar tranquilos. Delagro, como un dos maiores referentes no sector, aposta por produtos innovadores e alternativos respectuosos co medio ambiente e que se adaptan ás novas esixencias de carácter ambiental. Falamos das solucións de biocontrol e bionutrición que complementarán as ferramentas actuais, até chegar ao momento de nalgún momento poder substituílas.

Unha forma diferente de facer as cousas, con mellores resultados

Cando falamos biocontrol e bionutrición non podemos ser escépticos, o seu uso está altamente contrastado e con resultados espectaculares, pois estas solucións xa se veñen usando en agricultura intensiva desde hai moito tempo. En palabras de Jesús Sánchez, técnico especialista en viñedo de Delagro: “Adaptarse e ser máis eficientes e eficaces á hora de usar as ferramentas dispoñibles, para combater as pragas e enfermidades dos nosos cultivos, permitiranos diferenciarnos e engadir valor ao produto ofrecido aos nosos consumidores”. Neste sentido, precisa que “actualmente, grazas á biotecnoloxía e á I+D+I, xa dispomos de ferramentas de biocontrol como os insectos depredadores, micoparásitos que atacan a un amplo espectro de fungos fitopatóxenos e oomicetos, , fungos entomopatóxenos que se utilizan para o control de pragas de insectos, bacterias entomopatóxenas de orixe natural que combaten pragas de maneira efectiva, etc”. “Por pór un exemplo, se temos unha araña vermella, a solta de ácaros fitoseidos como (Phytoseiulus persimilis, Amblyseius californicus) ou da larva dun mosquito cecidómido (Feltiella acarisuga), todos eles, totalmente inofensivos para a planta, controlarían a praga de tetraníquidos para que esta non puidese prexudicar ao cultivo”, explica o técnico de Delagro. O biocontrol refírese ao uso de organismos vivos para controlar poboacións de pragas e enfermidades en cultivos. En lugar de depender exclusivamente de pesticidas químicos, o biocontrol utiliza inimigos naturais para manter o equilibrio nos ecosistemas agrícolas. Este enfoque non só é máis sustentable, senón que tamén axuda a previr resistencias que diminúen a eficacia de ferramentas convencionais. Acio de uva afectado por mildiu nun estadio temperán Doutra banda, temos as solucións de bionutrición. Buscan achegar ás plantas a nutrición que necesitan no momento adecuado axudándoas cos seus procesos metabólicos , provocando unha mellora no desenvolvemento, vigor, rendemento e calidade dos cultivos, ao estimular procesos naturais que benefician o crecemento e a resposta ao estrés abiótico como altas e baixas temperaturas, ou biótico como o ataque dunha enfermidade. Segundo Jesús Sánchez, “a bionutrición está moito máis estendida do que se percibe e leva moito tempo asociada á agricultura. Os bioestimulantes, teñen un papel moi importante que desempeñar na agricultura convencional como complemento á nutrición e á protección de cultivos. Produtos de innovación sustentable en agricultura e eficacia contrastada de Delagro, como BLUE STAR, BLUE CYCLE ou STAR B2 son solucións que melloran a saúde e o rendemento das plantas, ofrecendo complementos de base natural aos produtos químicos sintéticos.. Delagro pon a disposición dos nosos agricultores soluciones biolóxicas exclusivas, innovadoras e sustentables para afrontar os desafíos agronómicos diarios aos que se enfronta a nosa agricultura. Acios de uvas na Ribeira Sacra A través da utilización de bioestimulación, microorganismos benéficos e materia orgánica de calidade, búscase mellorar a saúde do solo e optimizar a absorción de nutrientes polas plantas. “A saúde do chan, ao longo dos tempos, foi a gran esquecida pero cada vez máis os agricultores son conscientes da importancia, e da necesidade de conservar a riqueza dos nosos solos únicos e irreemplazables. As plantas comen a través das raíces, , é por iso que, un solo supresivo é un solo equilibrado e san, cunha ampla diversidade de microorganismos beneficiosos que xeran e inducen a protección contra enfermidades, favorecendo a inmunidade das plantas. Un solo san e vivo permite un maior aproveitamento dos nutrientes, mellores producións e mellores rendibilidades que, en definitiva, é o que busca todo agricultor e gandeiro”, comenta Jesús Sánchez. Existe unha gran diversidade de bioestimulantes que contribúen ao futuro da agricultura sustentable como  os bioestimulantes vexetais a base de algas mariñas, que modulan a expresión xenética e inducen cambios metabólicos nas plantas que conducen aos efectos bioestimulantes que observamos no campo. Ou os bioactivadores que permiten estimular e/ou desbloquear a actividade nutricional radicular e/ou foliar do cultivo, actuando como vigorizantes. “Aínda que existe unha gran oferta actualmente no mercado que dificulta elixir a solución máis adecuada, o asesoramento por parte dos técnicos facilitará a decisión, pero o que non é discutible son os beneficios que xeran nos cultivos. É por iso que en Delagro somos moi conscientes, dedicando grandes esforzos á investigación e desenvolvemento de produtos desta natureza potenciando a súa utilización”, destaca o técnico de Delagro. Ambas as prácticas, biocontrol e bionutrición, ofrecen beneficios que van máis aló da acción de producir. Reducen a dependencia de produtos químicos, reducen a vulnerabilidade ante a perda de materias activas e diminúen a contaminación da terra e da auga, preservando e alimentando a biodiversidade para contribuír á súa riqueza. A saúde a longo prazo dos solos non é algo que deba facerse por imperativo legal, senón por responsabilidade. Acios ben formados

Desafíos e futuro do biocontrol, a bioestimulación e a bionutrición

O futuro da agricultura sustentable e a nutrición vexetal depende en gran medida da integración exitosa de enfoques como o biocontrol e a bionutrición nas estratexias de control actuais. A medida que a demanda de alimentos medra e a presión sobre os recursos naturais aumenta, é crucial avanzar cara a métodos de produción máis efectivos e compatibles co coidado do medio ambiente. En conclusión, o biocontrol e a bionutrición representan un paso significativo cara a unha agricultura resiliente. Ao adoptar estas prácticas, non só aseguramos a seguridade alimentaria, senón que tamén iniciamos o camiño cara a uns obxectivos que nos afectan a todos: preservar a saúde do noso planeta para as xeracións futuras, garantir a saúde e o benestar e o alimento do futuro. A colaboración entre a ciencia, os agricultores e as institucións é esencial para levar adiante esta revolución verde.

Más información sobre los productos de DELAGRO

Gustavo García: “LG leva máis de 40 anos traballando en seleccionar variedades de millo con alta dixestibilidade e agora vense os froitos”

Gustavo García, Xefe Rexional de LG

A piques de dar comezo a unha nova e apaixonante campaña de millo, Gustavo García, Xefe Rexional de LG, e un dos maiores expertos en millo do norte de España, en colaboración con Delagro, explícanos todo o que debemos ter en conta durante todo o proceso do millo: desde a selección da variedade ata que coidados debe ter o silo para evitar perdas.

O millo é un dos cultivos de maior importancia en Galicia e na Cornixa Cantábrica, non só polo seu número de hectáreas cultivadas se non tamén por ser o sustento principal de moitas das granxas. O silo de millo demostrou ser un elemento fundamental na ración que se adoita traducir en maiores e mellores producións de leite.

Porén, non todo o millo é igual. Elixir a variedade que necesitamos pode ser clave e marcar a diferenza á hora de conseguir un bo silo. Empresas como LG levan décadas traballando en seleccionar as mellores e máis adecuadas para a zona da Cornixa.

Un bo silo empeza por escoller a variedade máis adecuada, que consello darías aos gandeiros para escoller a que realmente necesitan?
Á hora de escoller a mellor variedade en cada zona é moi importante, en primeiro lugar,, coñecer as características edafo-climáticas da zona onde vaiamos cultivar o millo e coñecer o potencial produtivo das parcelas.

En segundo lugar, debemos coñecer o destino dese millo, para así planificar o cultivo en función do uso que lle vaiamos dar. Non é o mesmo millo para gran, que millo para silo, e mesmo dentro do millo para silo, debemos coñecer a que tipo de animais vai destinado, xa que canto máis nivel de produción teña a vaca, máis importante será dispor dunha alta dixestibilidade no ensilado.

É clave elixir ben a variedade, que estea adaptada á zona e data de sementeira

De cara a maximizar tanto a calidade como a cantidade silo de millo, que factores son clave?
É clave elixir ben a variedade, que este adaptada á zona e data de sementeira. Buscar variedades produtivas, con boa sanidade e ao mesmo tempo cunha alta calidade, especialmente variedades que nos proporcionen unha alta calidade de fibras, xa que é un factor que vai moi ligado á xenética da variedade escollida, e non é o mesmo facer millo silo que millo gran.

Se falamos de dixestibilidade, que variedade destacarías dentro do voso catálogo e por que?
Dentro do catalogo de LG temos variedades con alta dixestibilidade de fibras en todos os ciclos, LG leva máis de 40 anos traballando en seleccionar variedades con alta dixestibilidade e agora vense os froitos.

Variedade Bowen, de LG

Dentro das novas variedades destacaría LG 31.459 e LG31.331 dúas variedades co Label LGNA e con altísima calidade. Entre as variedades xa consolidadas Bowen é un bo exemplo, dunha variedade con excelentes resultados, tanto agronómicos como especialmente de calidade con altos valores de almidón e dixestibilidade de fibras. Como exemplo, hai moitas mostras de gandarías con máis de 1.800 kg leite/por tonelada de materia seca, isto demostra que esta calidade nos proporciona máis leite.

De Bowen temos moitas mostras de gandarías con máis de 1.800 kg leite/ton MS

Korit Pro demostrouse como un dos tratamentos máis efectivos desenvolvido por LG, á parte de funcionar como repelente de paxaros, que outros beneficios achega ao millo?
Cada vez temos máis problemas de paxaros e Korit Prol demostrou nos dous últimos anos que é a mellor opción para loitar contra este problema, xa que ademais de incorporar o Ziram, que é a materia activa repelente, engadimos un bioestimulante e dous elementos esenciais, como son o Zinc (Zn) e o Manganeso (Mn). Así conseguimos unha nascencia máis rápida, unhas raíces máis fortes, e desta forma reducimos o tempo que os paxaros teñen para arrincar o millo e pómosllo máis complicado, grazas a unha maior superficie radicular nos primeiros estadios.

Nun contexto climático de cada vez máis seca e todo o que iso implica, que aspectos debemos ter en conta para evitar diminucións na produción de millo?
Cada vez as condicións climáticas son máis cambiantes, incrementamos a integral térmica e en xeral temos menos problemas de fríos a finais de primavera polo que nos últimos anos podemos ver como as sementeiras temperás durante o mes de abril desenvólvense perfectamente. Anos atrás, nestas sementeiras temperás era normal observar plantas con escaso vigor e con carencias nutricionais.

Por tanto, se é posible, semteiras temperás (sempre que teñamos polo menos unha temperatura do chan de 10-12 ºC) están a dar mellores resultados, pero ao mesmo tempo é importante buscar variedades rusticas que se adapten ben.

Dentro de Limagrain desenvolvemos variedades que presentan unha especial tolerancia á seca, son as que levan o label Hydraneo, por exemplo LG30.500 ou LG31.388

Variedade LG 31459

Que vantaxes ofrecen as ferramentas como Agrility e como o asesoramento é clave en todo o proceso do millo?
Hoxe en día a dixitalización chegou ao campo e aínda que algúns non o crean moito máis rápido que a outros sectores. Neste sentido, Agrility é unha ferramenta que nos permite facer un seguimento vía satélite das nosas parcelas para ver o seu índice NDVI, facer sementas variables en función da variedade ou o potencial da parcela, así como ver unha estimación do rendemento esperado ou a data de colleita.

Todo isto permítenos levar un mellor control e poder alcanzar mellores resultados.

Para terminar, elixín a variedade ideal, fixen todo ben durante a fase de desenvolvemento da planta e grazas a Agrility cultivei no momento ideal. Que erros debo evitar unha vez feito o silo?
Á hora de ensilar é clave facer un bo pisado, se queremos asegurar unha boa conservación este é un dos factores máis limitantes, pois cada vez a capacidade de recolección das picadoras é máis grande e moitas veces non damos pisado o silo de forma axeitada.

Unha vez pisado outro factor clave é facer un bo tapado, debemos garantir que non entre nada de aire no silo, xa que isto causaríanos fermentacións aerobias e altas perdas no silo.

Para máis información:

Gustavo García
Tel: 647 794 366
gustavo.garcia@limagrain-iberica.es

YaraMila ACTYVA: Menos dose de abono para maiores producións en herba e millo


Lograr o máximo potencial das nosas pradarías é fácil e posible se usamos os fertilizantes adecuados. Yara pon a disposición dos gandeiros unha ampla gama de solucións de nutrición vexetal que cubran todas as necesidades e casuísticas posibles.

Grazas á súa alianza con Yara, maior fabricante de fertilizantes do mundo, Delagro pon a disposición dos nosos clientes soluciones únicas e innovadoras con dous obxectivos: mellorar a eficiencia dos cultivos e contribuír á redución do impacto ambiental. Unha destas solucións é YaraMila Actyva.

YaraMila ACTYVA é un fertilizante complexo de alto contido en nitróxeno fabricado en base ao método de Nitrofosforación (patente de Yara), e que achega nitróxeno, fósforo e potasio totalmente asimilables (20-7-10). YaraMila® ACTYVA preséntase en forma perlada e resulta especialmente adecuado como abonado de inicio do cultivo.

Desde un punto de vista técnico é un referente en NPK, sobre todo para usar en herba ou mesmo podería ser recomendable para un uso en millo para ciclos curtos combinado con Yara Amidas en coberteira.

Trátase dun fertilizante complexo, polo que todos os nutrientes atópanse en igual proporción en cada perla ou gránulo, asegurando desta maneira unha achega homoxénea en cada un deles. Sería especialmente indicado para gandeiros que teñen pouco xurro ou que o manexan mal.

Actyva contén dúas formas de nitróxeno (nítrico e amoniacal) o que fai que este estea dispoñible para a planta tanto de forma inmediata como a medio prazo. Desta forma, aseguramos unha achega de nutrientes continua á planta. Ademáis, leva xofre, o que fai á planta lle sexa máis fácil absorber nitróxeno en forma amoniacal.

Rafael García

Entre as súas principais características, cabe destacar o seu fósforo de alta solubilidade, que permite ver en pouco máis dun mes efectos positivos sobre as plantas, mesmo en terreos moi abonados. “YaraMila Actyva é un fertilizante que consegue un afillado e callado que con outros produtos é moi difícil de lograr”, tal e como nos di Rafael García. Esta alta solubilidade do fósforo é consecuencia do extraordinario desenvolvemento tecnolóxico que fixo Yara coa tecnoloxía P-Extend, que achega, ademais, un pequeno contido en magnesio e xofre.

O feito de que funcione a baixas doses fai que sexa un produto cuxo uso é moito máis eficiente que outros fertilizantes, especialmente válido para gandeiros que van a dous cortes ou que traballan con pradarías permanentes. Conséguese moi bo afillado, moi boa folla, con dose duns 300 kg aproximadamente por hectárea. Isto permítenos deixar o terreo cunhas condicións de abonado perfectas para un segundo corte ou mesmo para empezar o millo. En segundos cortes para conseguir unha boa produción a dose sería un pouco máis alta, e mesmo se podería abonar con outros produtos con só nitróxeno como Nitrograss, de Yara.

O encalado é un elemento fundamental para que o fertilizante faga o seu efecto. “Grazas a produtos como YaraMila Actyva, que contén na súa formulación xofre, logramos que os catiións das terras ben encaladas móvanse a capas máis profundas, logrando así maior raíz, sobre todo en millo, arrastramos aluminios cara ao fondo polo que logramos un mellor desenvolvemento radicular”, coméntanos Rafael.

Usar abonos de alto valor engadido axuda a optimizar o uso dos fertilizantes, así como a mellorar as producións ao mesmo tempo que se produce unha optimización dos custos de abonado debido ao uso de menores doses. Isto repercute directa e de forma positiva no medio ambiente.

Más información:

981 519 920

delagro@delagro.org

Juan Pablo Gnata: “Colleitar o millo forraxeiro no momento ideal é clave para ter un ensilado de calidade”

Juan Pablo Gnata nun campo de ensao

Como cada ano a campaña de millo supón un reto tanto para gandeiros como empresas do sector. Delagro e Mas Seeds, que levan anos colaborando xuntos co obxectivo de dar a cada gandeiro a variedade que necesita. Ao mesmo tempo, as ferramentas informáticas xogan un papel claro e diferenciador para conseguir silos de máxima calidade. O control por satélite ou do clima pode ser clave para seleccionar, por exemplo, os momentos óptimos de colleita do millo.

Tras unhas campañas marcadas pola inestabilidade do mercado, a tendencia do sector pasar por facer reservas anticipadas de millo que permitan ao gandeiro ter dispoñible a variedade que máis lle encaixa, tal e como nos explica Juan Pablo a continuación.

Como se presenta esta campaña? Acabáronse xa os problemas de dispoñibilidade de semente?
Para a campaña de millo ensilado 2024, recomendamos aos gandeiros e asesores técnicos estar moi atentos ao desenvolvemento de insectos daniños como a rosquilla Agrotis ipsilon e a eiruga defoliadora Mythimna unipuncta. A campaña anterior houbo unha forte presenza destas pragas e é esperable que as volvamos atopar. Máis aló do control químico, debemos ter en conta que reducir a presenza de gramíneas na parcela e nos bordos da mesma, reduce a probabilidade dun ataque severo de Mythimna.

A ferramenta de Reserva Anticipada de MAS Seeds vén implementando desde a campaña pasada cun éxito rotundo para aumentar a calidade da atención aos nosos clientes fieis. Os clientes de sempre e os novos, confían e elixen a súa variedade ideal, co apoio técnico dos nosos distribuidores e o meu propio. A dispoñibilidade de semente para esta campaña é correcta grazas a unha boa meteoroloxía en Europa a campaña pasada que permitiu recuperar os stocks e ao traballo do noso departamento de Produción e Loxística.

A reserva anticipada busca asegurar que ningún gandeiro quede sen a variedade que necesita

Que importancia ten a elección da variedade adecuada? Dentro do voso catálogo, cales serían as ideais para esta zona?
Os estudos indican que a variedade utilizada é a responsable do 15% de produción final. O asesoramento profesional e próximo do técnico de confianza, é fundamental para elixir a variedade máis axeida e mellor adaptada a cada explotación.

Mas 400 D en Chantada

En Galicia, Asturias e Cantabria, e inclusive País Vasco, para millo ensilado o noso produto estrela e en fase expansiva é MAS 400.D. Demóstrao o altísimo nivel de satisfacción dos gandeiros que confían nel desde fai 2 campañas. Tras anos de seguimento na nosa Rede de I+D, na nosa rede de ensaios locais realizados xunto a Delagro en 2021, 2022 e 2023, así como nos ensaios do CIAM Mabegondo, MAS 400.D demostrou responder con creces aos aspectos que máis importan aos gandeiros da Cornixa: produción, calidade, ciclo adecuado para a súa sementeira ao longo do mes de maio, tolerancia ao encamado excepcional, boa sanidade de folla ao final do ciclo, e gran rendibilidade mesmo no seu ano de lanzamento 2022 que foi tan seco. Elixir MAS 400.D é un acerto enorme.

Na nova gama de variedades MAS Seeds destacamos MAS 576.N, ciclo 500 de excelente rusticidade, ao cal se lle presenta o gran desafío de mellorar a MAS 54.H e MADIRAN. En ciclo 400, a prometedora novidade MAS 524.A que será un exitazo en Cantabria e A Coruña. Foi o híbrido de maior produción de materia seca e % de almidón nos ensaios zonais. En ciclo 350, MAS 400.D é capaz de competir en produción con ciclos máis longos. En ciclos curtos, para os terreos máis complexos, recomendamos CITADEL, MAS 282.K e MAS 24.C. É unha fortaleza importantísima contar con estas variedades que permiten boas producións en zonas de escasa humidade, como Chantada e Taboada.

Para Terra Chá, introducimos MAS 171.L un ciclo 200 de xenética Green+, a nosa insignia para os millos con máxima dixestibilidade de almidón e fibras.

Sen dúbida, a nosa variedade estrela e a máis demandada é a Mas 400.D

Unha vez elixida a variedade, que prácticas podemos levar a cabo para maximizar o rendemento e calidade da mesma?
O millo ten un potencial produtivo altísimo en condicións ideais. Canto máis limitantes haxa no seu ciclo de vida, máis lonxe estaremos de alcanzar ese potencial. É habitual escoitar que o rendemento final depende case exclusivamente do clima do ano, pero hai aspectos moi importantes que podemos controlar e que influirán directamente na rendibilidade da explotación.

Os veráns son cada vez máis secos, así que o millo depende cada vez máis do chovido na primavera. Doutra banda, coa rotación pradaría-millo, a auga e nutrientes consumidos polo cultivo inicial en maio, reducen a dispoñibilidade destes elementos para o cultivo de millo.

Anticipar de 15 días a sementeira do millo respecto da data habitual limita a competencia por auga e nutrientes co cultivo anterior e reduce a tensión hídrica do cultivo na fase de floración. Isto tradúcese en +1 Tn MS/ha e +0.02 enerxía/kg MS por cada 15 días de adianto da sementeira. Se a sementeira faise o 1 de maio en lugar do 31 de maio, estaremos a gañar +2 Tn MS/ha e +0.04 enerxía/Kg MS. Convido a que cada un faga este exercicio para a toma de decisións.

O millo ten un potencial produtivo altísimo en condicións ideais

Outras prácticas de laboreo de conservación axudarannos tamén a reducir as perdas de auga no chan. Un exemplo é o acurtar os tempos entre o laboreo e sementeira para reducir as perdas por evaporación.

Todo o que sexan técnicas de maior eficiencia no uso do xurro e fertilizantes, como axustar as doses ás necesidades do terreo, farán aumentar a rendibilidade do sistema. Xa sexa que as labores as fagamos nós ou unha empresa de servizos, hai que esixir ou esixirse cumprir coas tarefas en tempo e forma.

Mas 54 H

Cantidade fronte a Calidade: Como podemos maximizar este binomio? Lograr a maior cantidade de silo sen sacrificar a calidade.
Hoxe en día maximizar este binomio é aínda máis fácil co Agroservicio Nutriplus SAT® que nos dá un prognóstico certeiro da data na que o millo da nosa parcela en cuestión chegará ao 32% MS. É aí onde se atopa a relación de óptimos entre estes dous elementos. Hoxe en día con variedades tan produtivas como MAS 400.D podemos cultivar moitos quilos de materia verde e de gran calidade por hectárea sen forzar a sementeira de ciclos longos onde non corresponden.

Con Nutriplus Silo® somos capaces de atopar oportunidades de mellora para facer a confección do silo á perfección.

Nutriplus e Agrotempo, son ferramentas que para moitos gandeiros xa son imprescindibles, de que forma pode marcar a diferenza entre un silo de máxima calidade e un de calidade máis baixa?
Podemos facer todo moi ben e ter un millo excelente, pero se erramos de oportunidade de colleita, estamos a desperdiciar o noso bo traballo anterior. Os nosos Agroservicios poñen a disposición da gandeiro información contrastada do seu propio millo para unha toma de decisións ben informada. Grazas ao diagnóstico de silos Nutriplus Silo®, somos capaces de atopar oportunidades de mellora para facer a confección do silo á perfección.

Ágata Tubío: “Para ofrecer un servizo de calidade aos nosos clientes, o asesoramento técnico de Arvum é clave”

Fiel ao compromiso de ofrecer un servizo de calidade e alto valor aos seus clientes, DELAGRO reforza a súa liña de distribución coa incorporación de Ágata Tubio, nova asesora técnica de Arvum.

Ágata Tubio é unha profesional altamente cualificada, cunha sólida formación en Administración de Empresas, Enxeñaría Agrónoma e un Máster de Enxeñaría en Procesado de Alimentos. Graduada con honras pola prestixiosa Universidade de Buenos Aires, a súa experiencia académica non só lle permitiu acadar un profundo coñecemento no seu ámbito de especialización, senón tamén unha comprensión holística dos desafíos e oportunidades do mundo agropecuario.

Orixinaria de Arxentina, pero con ascendencia galega, Ágata descubriu a súa paixón pola área comercial durante os seus anos universitarios, cando sentiu profundamente atraída pola versatilidade e satisfacción que ofrece este rol. Desde entón, dedicou a súa carreira a explorar diversas facetas da agricultura e a gandaría, combinando a súa experiencia técnica co seu talento innato para a innovación e o servizo ao cliente.

No seu novo rol como Asesora Técnica de Arvum, Ágata apoiará á marca na súa misión de establecerse como un referente de calidade e servizo no mercado galego, asturiano, cántabro e norte de Portugal.

A traxectoria de Ágata Tubío abarca unha ampla gama de roles e proxectos no sector agropecuario, reflectindo o seu enfoque integral e o seu compromiso co servizo á sociedade. Desde a produción e comercialización de cultivos ornamentais de alto valor até proxectos de conservación da fauna e flora en áreas periurbanas, Ágata demostrou unha capacidade única para adaptarse e destacar en contornas diversas e desafiantes.

A súa experiencia tamén inclúe traballos en laboratorios de cultivo in vitro, administración e loxística en explotacións agrícolas, docencia en colexios especializados en formación agrícola-gandeira e participación en proxectos de I+D na industria láctea. Cada experiencia enriqueceu o seu coñecemento e proporcionoulle unha perspectiva única sobre os desafíos e oportunidades no sector agropecuario.

Como Asesora Técnica de Arvum, Ágata apoiará á marca na súa misión de establecerse como un referente de calidade e servizo no mercado galego, asturiano, cántabro e do Norte de Portugal. O seu labor centrarase en brindar solucións innovadoras e adaptadas aos seus clientes, anticipando as demandas do mercado para garantir a súa satisfacción e fidelidade.

Para Ágata, “establecer e manter relacións sólidas cos clientes vai máis aló de brindar un servizo excepcional; trátase de entender as necesidades e expectativas do cliente, e de estar sempre presente e dispoñible para acompañalos en cada paso do camiño”.

Coa súa paixón, experiencia e dedicación, estamos seguros de que desempeñará un papel fundamental no noso continuo crecemento e éxito no mercado. Benvida!

“BLUE STAR supuxo un antes e un despois na forma de abonar”

BLUE STAR destaca polos seus as súas propiedades microbiolóxicas e os seus beneficios, así como a importancia de adecuar e velar pola simbiose solo-planta para obter uns resultados óptimos, tanto en termos de calidade como de eficiencia e cumprimento normativo.

BLUE STAR é un fertilizante bioestimulante único no mercado debido a que leva incorporado na súa formulación dúas bacterias Azospirillum brasilense e Pseudomonas putida. O seu desenvolvemento fíxose pensando nas condicións do chan da cornixa cantábrica, para o que, contouse co apoio de Alltech e Ideagro, empresa líder en investigación.

O resultado de dito desenvolvemento foi un fertilizante bioestimulante que achega nutrientes específicos adaptados á acidez do chan que caracteriza os cultivos do norte de España. En palabras de Alonso López, Product Manager de Delagro para a zona de Galicia: “Ao mellorar a eficiencia das plantas na captación e aproveitamento dos nutrientes dispoñibles no solo, estes fertilizantes contribúen a unha agricultura máis sustentable, reducindo as emisións, a pegada de carbono e as perdas de nutrientes non aproveitados”.

Blue Star dispón de fórmulas específicas para cada cultivo

Grazas ao desenvolvemento tecnolóxico de BLUE STAR pódese aumentar a dispoñibilidade dos nutrientes nos cultivos e ademais estimular á planta para que teña unha maior absorción. Segundo comenta o propio Alonso: “Grazas a BLUE STAR logramos unha redución de custos grazas a estas bacterias que permiten aproveitar nutrientes que quedaran insolubles no chan, a fixar nitróxeno ambiente e a solubilizar o fósforo insoluble no chan. Así, evitamos ter que aplicar grandes cantidades de nutrientes convencionais, á vez que cumprimos coas novas esixencias europeas”.

Abonar con BLUE STAR pode contribuír a mellorar significativamente a produción

Ensaios en forraxe levados a cabo por IDEAGRO en Cordoba no ano 2017 realizados cunha aplicación conxunta de dous microorganismos Azospirillum brasilense e Pseudomonas putida, as dúas bacterias que incorpora Blue-Star, observouse que a aplicación do produto ao chan producía un incremento en diversos elementos como o contido de nitróxeno, fósforo, ferro, manganeso, calcio e magnesio. Ademais, en cultivos extensivos como millo observouse un incremento da produción de gran dun 14%.

Con respecto á produción de forraxes con cultivos como a avea, o centeo e o triticale, a aplicación de Azospirillum + Pseudomonas incrementou a produción nun 43% con respecto ao tratamento convencional. Cando se contabilizou a produción de triticale por separado esta incrementouse nun 55%, mentres que a de centeo fíxoo nun 31%.

O efecto observado sobre a produción de forraxe debeuse probablemente a un incremento da altura das plantas dun 19% con respecto ao tratamento control onde non se aplicaron os microorganismos.

Con respecto á calidade da forraxe obtida, a aplicación de Azospirillum + Pseudomonas (Azos+Pseudo) produciu un aumento do 14% da proteína bruta con respecto ao tratamento control. Ademais observouse tamén un incremento no contido de fibra.

Alonso López termina explicándonos que “BLUE STAR pode ser aplicado directamente ao chan, ben sexa esparexido a voleo en superficie, en fondo ou localizado. En pradaría recoméndase a aplicación en fondo, na implantación do cultivo. No caso do millo, tamén debemos aplicalo en fondo, de forma previa á implantación; para horta, recoméndase unha aplicación ao comezo como abonado de fondo. Tamén dispomos de fórmulas específicas de BLUE STAR para outro tipo de cultivos intensivos, como podería ser, por exemplo, o viñedo”.

Máis información

Bisannia Pradera Selenio: fertilizante, caliza e selenio nunha soa aplicación

Bisannia Pradera Selenio é un fertilizante pensado para zonas de montaña e media montaña que se caracterizan por un manexo difícil debido á orografía do terreo. Todas aquelas zonas de montaña e media montaña, tan abundantes en Galicia, son susceptibles de utilizar este produto, aínda que isto non exclúe a outras zonas. En palabras de Alonso López, Product Manager de Delagro: “Trátase dun excelente produto para usar en todas aquelas zonas nas que, pola orografía ou o clima, non se pode acceder con facilidade. Desta forma, nunha vez aplicamos caliza e fertilizante”.

O novo deste produto radica na súa formulación e a súa aplicación. No relativo á súa formulación, de base nitroxenada, conta cunha caliza granulada máis avanzada do mercado: Calcampo Plus. Desta forma obtemos un fertilizante cuxo beneficio é dobre: realizamos unha achega de fertilizante ao mesmo tempo que aportamos caliza para corrixir o pH, logrando un maior aproveitamento de nutrientes por parte a planta.

Bisannia Pradera Selenio mellora a eficiencia do abonado, ao achegar dous produtos nunha mesma aplicación. Isto contribúe a mellorar o manexo naquelas zonas de montaña. “Bisannia Pradera Selenio supuxo unha revolución e un gran éxito debido á súa forma de aplicación, xa que facilita moito o manexo ao gandeiro, por non falar do aforro de diñeiro e tempo que supón o non ter que facer varias aplicacións”, continúa Alonso.

A gran fortaleza de Bisannia Pradera Selenio está na súa formulación e facilidade de manexo

Outra das grandes virtudes que ten este produto é que na súa formulación leva incorporado Selenio. O Selenio, de maneira natural, adoita estar dispoñible en cantidades insuficientes nas forraxes, tendo que realizar, en ocasións, suplementación nos animais para que teñan niveis correctos deste mineral.

O Selenio é fundamental na eficiencia reprodutiva, tanto das femias como dos machos; así como tamén para a fase que vai desde o nacemento até o destete dos tenreiros. Existen estudos que relacionan os niveis correctos de Selenio dos becerros cun maior aumento de peso (Guyot et al., 2006).

Nos tenreiros que se alimentaron co costro de mellor calidade, proveniente das vacas que recibiron o selenio na súa forma orgánica constátase unha maior inmunidade. Así mesmo, os índices de diarrea diminuíron significativamente. Ademais dunha mellor saúde, os xatos presentaron unha maior ganancia de peso e, por tanto, foron destetados en óptimas condicións. Dita situación tamén se viu no estudo realizado por Davis et al., 2005.

Bisannia Pradera Selenio é un produto distribuído por de Delagro que se comercializa en todas as súas cooperativas socias e distribuidores.

Máis información:

Alonso López Product Manager Delagro
Teléfono: 608 67 34 83
www.delagro.org

A cooperativa Delagro recibe o Premio Diamante pola súa innovadora integración de provedores na cadea de valor

DELAGRO, cooperativa de segundo grao e unha das centrais de compras e distribución máis importantes do norte de España, foi galardoada na XII edición dos Premios AERCE El Diamante de la Compra, na categoría de Integración de Provedores na Cadea de Valor, outorgados pola Asociación Española de Profesionales de Compras, Contratación y Aprovisionamientos (AERCE). Un recoñecemento ao compromiso da cooperativa coa innovación, a eficiencia e a excelencia na xestión da cadea de subministración.

A cerimonia de entrega de premios, celebrada na Antiga Fábrica de Damm en Barcelona, congregou na tarde de onte a destacados expertos e profesionais da área de Compras e Procurement. Nesta contorna, DELAGRO reafirmou o seu compromiso no avance de solucións que non só impulsen a automatización de procesos e a xestión centralizada da información, senón que tamén contribúan ao avance do sector agroalimentario no seu conxunto.

“Desde hai algúns anos, atopámonos inmersos nun proceso de automatización de tarefas que non achegan valor e supoñen fundamentalmente un custo administrativo, á vez que avogamos por un sistema de información inmediato que facilite a nosa operatividade interna”, explica Cristina González, técnica de Compras de Delagro. Neste sentido, Paco Ansede, responsable de Compras de DELAGRO engade que “detectamos un pescozo de botella na información que nos facilitaban os nosos provedores. A mercadoría chegaba antes á tenda de que se enviaran os albaráns á central, e como resultado producíanse atrasos na entrada da mercadoría aos puntos de venda, mala xestión de stocks, reclamacións documentais e queixas constantes dos nosos socios”.

A implementación dun sistema de desenvolvemento propio de integración de albaráns polo que a cooperativa foi galardoada na XII edición dos premios “El Diamante de la Compra”, permitiu unha comunicación máis fluída e automatizada cos provedores homologados, cuxos albaráns e documentos comerciais son compartidos en tempo real e posteriormente importados de forma masiva no ERP DelagrOS.

Este software, ideado polo equipo de IT de DELAGRO fai máis dunha década e perfeccionado ao longo dos anos, ofrece ás cooperativas e pemes do sector agroalimentario a posibilidade de planificar facilmente e coordinar os diferentes elementos que dan soporte ao seu proceso produtivo.

A integración de provedores mediante este sistema de desenvolvemento propio ofrece múltiples beneficios. O responsable de compras da cooperativa detalla que, “ademais do aforro de tempo que se consegue automatizando procesos que até agora realizabamos de forma manual, as reclamacións administrativas reducíronse nun 94%, a impresión de documentos comerciais e franqueo nun 83%, contribuíndo á sustentabilidade ambiental, mentres que a experiencia do cliente final ten mellorado substancialmente como resultado duns fluxos de traballo e tempos de resposta óptimos e precisos”.

Durante o acto de entrega de premios, Ansede expresou o seu agradecemento a AERCE por este prestixioso galardón que “recoñece o labor estratéxico que desempeña DELAGRO, a súa aposta pola dixitalización, a efectividade dos seus procesos de compras e a súa achega global ao sector agroalimentario”. Tamén tivo palabras de recoñecemento para o equipo que o fixo posible e que sitúan DELAGRO á altura de grandes compañías como Ferrovial ou Danone, recoñecidas en edicións anteriores destes premios.

Cabe destacar, que os Premios AERCE El Diamante de la Compra foron creados co obxectivo de recoñecer o labor de persoas e entidades destacadas polo seu apoio ao desenvolvo da área de compras. Ao mesmo tempo, pretende ser unha clara ferramenta de divulgación das mellores prácticas empresariais e promocionar a función de compras como unha función clave nas organizacións.

Sobre DELAGRO S. Coop.

Fundada no ano 2005, DELAGRO ten a súa orixe na fusión de tres cooperativas de segundo grao: Cica (Asturias), Sergacán (Cantabria) e Cecoop (Galicia), que en 1994 decidiron unir esforzos e levar a cabo unha actividade comercial común e buscar sinerxías. 

Cunha facturación próxima aos 200 millóns de euros anuais, DELAGRO está integrada por máis de 25 entidades, algunhas delas de segundo grao, de Asturias, Cantabria e Galicia. Xuntas, achegan 37 cooperativas representadas, con case 26.000 familias asociadas, das que 17.000 son socios con actividade agraria. Un grupo que aposta pola innovación e que se converteu nunha das máis importantes centrais de compras e distribución do norte de España.

Consellos de Delagro para facer un silo de millo de calidade

Javier Caneda, responsable de Produción Vexetal de Delagro, explica neste vídeo as claves para realizar un silo de millo de calidade.

En concreto, o representante da cooperativa de segundo grao, explica a importancia dos plásticos para a boa conservación do ensilado de millo. “O seu correcto uso así como a calidade dos mesmos axuda a que se reduzan as mermas no silo, mellora a fermentación da forraxe e evita danos derivados da climatoloxía, animais etc. As solucións de ensilado de Delagro: Triotech, Oxiprotec e Silonet caracterízanse por usar a tecnoloxía máis avanzada do mercado no seu proceso de fabricación”, destaca Javier Caneda.

Blue Cycle, máxima eficiencia dos xurros e reducción de costras e cheiros

Delagro lanza ao mercado un innovador produto que busca optimizar o rendemento dos xurros para potenciar a fertilización tradicional. BLUE CYCLE é un aditivo para xurros composto por diferentes tipos de microorganismos e encimas que aceleran os procesos de descomposición de restos orgánicos ao mesmo tempo que os mineralizan.

O xurro é un recurso moi valioso nas explotacións gandeiras debido á súa importancia como fertilizante natural e a súa capacidade para mellorar a calidade do solo e, polo tanto, o rendemento dos cultivos. O xurro contén nutrientes esenciais para o crecemento das plantas, como nitróxeno, fósforo e potasio, así como macros e micros, que son fundamentais para o desenvolvemento dos cultivos e a produción das colleitas.

Ao utilizar o xurro como fertilizante, os agricultores poden optimizar a aplicación de fertilizantes químicos sintéticos, o que se traduce nun aforro de custos para o agricultor. Tamén ten un impacto positivo na sustentabilidade do sistema agrícola, xa que se diminúe a cantidade de produtos químicos que ingresan ao medio ambiente diminuíndo a pegada de carbono asociada á súa produción, algo que vai en consonancia coas novas lexislacións en toda a Unión Europea en materia ambiental.

Até o 50% do nitróxeno que se achega en abonado pode perderse por volatilización ou lixiviado. En ambos os casos prodúcese un prexuízo económico e medio ambiental. As perdas de nitróxeno poden acabar tanto na atmosfera, en forma de gases nocivos para a saúde e gases de efecto invernadoiro, como filtrarse a augas subterráneas destinadas ao consumo humano. Ao mesmo tempo, debido a estas perdas, o gandeiro está a desaproveitar gran parte do valor fertilizante do xurro, polo que terá que recorrer ao uso de máis fertilizantes de orixe química, co consecuente gasto que iso supón.

BLUE CYCLE é o produto máis completo para a optimización e mellora dos xurros que podemos atopar a día de hoxe no mercado. Ten como principal obxectivo axudar ao gandeiro a optimizar a fertilización e mellorar o manexo do xurro, xa que evita a formación de costras e malos cheiros. Isto tradúcese en que o tempo de manipulación e batido do xurro redúcese, producindo un aforro de custos e tempo moi importantes.

Outro dos beneficios que podemos obter con BLUE CYCLE é evitar a perda de nitróxeno amoniacal, un elemento fundamental na fertilización, evitando así perdas por volatilización ou lixiviado. Con isto, conseguimos aumentar o valor fertilizante do xurro, maximizando a dispoñibilidade de nutrientes para os cultivos, o que se traduce nunha maior produción.

Os microorganismos presentes neste produto axudan a mitigar as emisións de amoníaco, outros gases nocivos e malos cheiros que se producen como consecuencia da descomposición dos residuos, o que reduce o impacto ambiental do uso do xurro.

BLUE CYCLE é unha formulación líquida que se aplica directamente nos corredores, emparrillados ou na fosa. A súa aplicación fácil e sinxela garante ao gandeiro un mellor uso e manexo dos xurros. Delagro, conxuntamente con Alltech, pon a disposición do gandeiro unha solución nova, sustentable e innovadora cuxo obxectivo é contribuír a mellorar a rendibilidade e eficiencia das granxas.

Mostra do efecto de Blue Cycle na fosa de xurro: Á dereita aplicouse o produto e está máis líquido o xurro e sen costra que na parte da esquerda, onde non se aplicou

Para máis información:

Daniel Baizan. Product Manager Blue Cycle Delagro
daniel.baizan@delagro.org / 636264718

 

“Un solo saudable é esencial para lograr unha boa calidade de uva”

Jesús Sánchez, asesor técnico de viticultura de DELAGRO, explica as liñas de traballo que a cooperativa de segundo grao leva a cabo no ámbito de valorización do solo. A liña de viñedo de DELAGRO supón, para Jesús, “un paso máis no seu apoio a agricultores e gandeiros durante a transición cara ao novo modelo europeo de nutrición de solos, máis sustentable, que pasa pola optimización de residuos e de materias fitosanitarias”.