“Hai moitas variables, como os métodos de aplicación e o coñecemento da enfermidade que van ser determinantes para lograr bos resultados cos bioestimulantes”“Non hai produtos milagre, senón que hai moitas variables que van determinar o éxito e cuestións como os métodos de aplicación ou o coñecemento da epidemioloxía da enfermidade van ser determinantes para lograr bos resultados, sobre todo cos bioestimulantes”, valoraba Romero durante a súa participación no primeiro Foro da Uva e a Viña, celebrado en Cenlle (Ourense).
Os bioestimulantes inciden nos procesos fisiolóxicos da planta, nalgúns casos activando os mecanismos de defensa ante situacións de estrésA firma Econatur desenvolveu ademais unha tecnoloxía propia, a tecnoloxía EPT, da que ten a patente, e que é fundamental para o desenvolvemento dos seus bioestimulantes. “Esta tecnoloxía ten incidencia en múltiples procesos fisiolóxicos do metabolismo da planta, tanto primario como secundario”, detalla Romero. A tecnoloxía EPT baséase en extractos botánicos a partir de mecanismos de extracción propios desenvolvidos pola empresa. En concreto, Romero centrouse en bioestimulantes de tipo fitoxénico céntranse sobre todo no metabolismo secundario da planta, é dicir que afectan ós mecanismos de defensa que activa ante determinadas situacións de estrés biótico e abiótico.
O emprego de bioestimulantes conseguiu lograr unha redución da 97% fronte ao mildio e do 80% contra o oídioDebido a estes bos resultados e o interese de adegas da Rioxa e o País Vasco, investigadores do Neiker continuaron con esta liña de traballo e desenvolveron estratexias para o control de enfermidades baseadas na utilización de bioestimulantes. Con este manexo reduciron nun 50% o uso de fitosanitarios convencionais, ao realizar aplicacións alternas de solucións convencionais e a aplicación de bioestimulantes. Do mesmo xeito que nos primeiros estudos, lograron resultados favorables mesmo en variedades de uva como Hondarribi, moi susceptibles aos danos por mildio e en zonas con alta incidencia deste patóxeno. Aínda que é verdade que conseguiron manter a incidencia controlada, finalmente os ataques foron moi fortes. “Poida que nalgúns casos teñamos que seguir apoiándonos, polo momento na química de síntese, pero hai que ir buscando alternativas”, valora Romero.
Seipasa, empresa española especializada no desenvolvemento, formulación e fabricación de bioinsecticidas, biofunxicidas, bioestimulantes e fertilizantes, iniciou os traballos de construción do novo edificio dentro do seu complexo industrial en L’Alcúdia, Valencia. A compañía anunciou un investimento de 4 millóns de euros para dotarse das instalacións e da tecnoloxía necesaria para pór no mercado a súa nova liña de produto.
A instalación permitirá a Seipasa dispor dun espazo de 4.400 novos m2. Deles, 2.900 m2 destinaranse á nova planta de produción e os outros 1.500 m2 restantes reservaranse para espazos de traballo.
O novo edificio estará equipado coa tecnoloxía máis avanzada, e será totalmente sustentable no uso dos materiais e eficiente no consumo de enerxía. Os traballos de construción acaban de porse en marcha e espérase que estean terminados durante o primeiro trimestre de 2023.
O CEO de Seipasa, Pedro Peleato, explicou que o inicio das obras de construción representa o primeiro paso para o lanzamento ao mercado da nova liña de produto na que traballa a compañía.
“O noso departamento de I+D+i leva anos investigando na formulación e desenvolvemento dunha nova liña de produto que se sitúa como unha alternativa real e eficaz fronte aos herbicidas sintéticos que existen actualmente no mercado. En Seipasa traballamos para atopar o equilibrio entre todas as pezas do taboleiro, desde a tecnoloxía até os custos pasando pola regulación, para que esa alternativa sexa unha realidade en mans dos agricultores”, asegurou Peleato.
O CEO de Seipasa engadiu que, no caso da UE, estamos a falar dunha potencial desaparición a curto e medio prazo do 40% das sustancias activas dispoñibles: “Estímase que poden deixar de existir 2 de cada 3 fitosanitarios convencionais. Este escenario obriga ás empresas a pór todo o seu talento e innovación no desenvolvemento desas novas alternativas da man do biocontrol e, no caso concreto de Seipasa, a partir do noso modelo de Tecnoloxía Natural”.
Esta será a terceira gran ampliación efectuada pola compañía nos últimos 3 anos no seu complexo industrial para reforzar a súa capacidade innovadora, produtiva e operativa, despois das acometidas nos anos 2018 e 2021.