Agrigga, xerme da primeira Organización de Produtores de vacún de carne

Constitúese en Melide unha cooperativa de explotacións gandeiras de carne co obxectivo de planificar produción, concentrar oferta e negociar en conxunto. A sociedade promotora traballa tamén no sector lácteo

Agrigga, xerme da primeira Organización de Produtores de vacún de carne

Asemblea constituinte de Agrigga Carne SCG en Melide.

Arredor dun cento de explotacións de vacún de carne de toda Galicia constituiron unha cooperativa, denominada Agrigga Carne SCG, co obxectivo de concentrar oferta e de negociar a comercialización do gando en conxunto. Agrigga Carne SCG é o xerme dunha futura Organización de Produtores (OP), se ben a creación da OP terá que agardar a que se traspoña a España o correspondente regulamento comunitario, un trámite que se agarda para este ano.

A creación da OP terá que agardar pola publicación da correspondente normativa española ó respecto

Agrigga Carne SCG, que se oficializou onte nunha asemblea no edificio multiusos de Melide, é unha iniciativa da Asociación de Agricultores y Ganaderos de Galicia (Agrigga), un colectivo que se define como unha iniciativa profesional dirixida só por agricultores e gandeiros e que xurde pola “desunión, politización e sindicalización” que hai no agro galego, segundo indican nunha nota de prensa.

Desde Agrigga consideran que a mellor vía para coordinar o traballo de agricultores e gandeiros pasa pola creación de estruturas estables, como as organizacións de produtores (OPs), uns instrumentos impulsados pola Comisión Europea para permitir que as explotacións planifiquen producións, concentren oferta e negocien en conxunto.

OP de vacún de carne

Agrigga emprenderá esa liña coa constitución dunha OP de carne, para a que, segundo a normativa europea, precísanse un mínimo de 10 explotacións e 2.000 vacas nodrizas no caso das Indicacións Xeográficas Protexidas, e 50 explotacións e 20.000 vacas nodrizas no resto. A idea de Agrigga é traballar no marco da IXP Ternera Gallega.

“Hai que diversificar partos ó longo do ano e facer unha planificación da produción que nos permita ser competitivos” (Alberto Lema, Agrigga)

Os obxectivos iniciais de Agrigga Carne SCG céntranse en orientar as producións de cara ó mercado, impulsando unha maior profesionalización das explotacións. “Hai que diversificar partos ó longo do ano e facer unha planificación da produción que nos permita ser máis competitivos”, valora o secretario xeral de Agrigga, Alberto Lema.

O plan de actuación de Agrigga Carne SCG prevé nun principio facer unha valoración da oferta que aglutina para a continuación negociar en conxunto con matadoiros e cadeas de distribución, na idea de establecer contratos anuais con prezos de referencia.

Contexto

En Galicia, xa están funcionando diversos proxectos de venda en conxunto de vacún de carne, coma o xestionado pola Asociación de Criadores de Rubia Galega (Acruga) ou o da cooperativa de segundo grao Artesáns Gandeiros, que aglutina a 10 cooperativas e a arredor de 4.000 explotacións.

A novidade que introduce o proxecto de Agrigga Carne SCG sitúase na súa vocación de convertirse na primeira OP de carne de Galicia, se ben é previsible que nos próximos meses xurdan máis proxectos de Organizacións de Produtores de Carne na comunidade.

Organización de Produtores de Leite
Agrigga estivo tamén a traballar na creación dunha Organización de Produtores de vacún de leite, aínda que os requerimentos normativos dificultaron a plasmación dunha nova OP de leite.

Para crear unha OP de leite, hai que aglutinar 1.000 produtores e 200.000 toneladas de produción. Desde Agrigga sinalan que conseguiran superar as 200.000 toneladas, pero que chegar ás 1.000 explotacións resultou complicado, dificultades que atribúen á “politización e desunión” no agro.

Na comunidade están constituidas dúas organizacións de produtores de leite, Ulega, impulsada por Unións Agrarias, e Aprolact, de base cooperativa, se ben ningunha das dúas está a funcionar na práctica, pois non lograron que as industrias se senten a negociar con elas. Meses atrás, Ulega criticou con dureza o intento de crear unha terceira OP de leite en Galicia, que calificou como “orquestada pola Xunta”.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información