Nos últimos anos cada vez son máis as ganderías de vacún de leite que deciden reservar unha parte da súa superficie de millo forraxeiro para destinala a facer grao húmido, e reducir deste xeito o custo da ración.
Para coñecer máis sobre as vantaxes non só económicas senón tamén nutricionais do grao húmido, a firma de sementes Dekalb convidou na súa xornada anual celebrada en Santiago de Compostela a un dos expertos de referencia en asesoramento nutricional ás granxas de vacún de leite, o consultor Ángel Ávila.
Máis enerxía que a fariña de millo
Como punto de partida destacou as vantaxes do grao húmido con respecto á fariña de millo:
-O grao húmido ten un 13,7% máis de enerxía que a fariña de millo: 1,24 UFL fronte a 1,07.
-Deste xeito, 1 kg de fariña de millo equivale a 1,3 kilogramos de grao húmido.
-O picado do grao húmido mellora a súa compactación.
-O grao húmido mellora a fermentación láctica.
-O grao húmido ten tamén unha mellor dixestibilidade do almidón: En concreto, mentres a fariña de millo ten unha dixestibilidade no rume da vaca do 46,51% ás 7 horas de ser inxerida, no caso do grao húmido esta porcentaxe elévase ao 68,95%, se o silo se abriu en decembro, uns dous meses despois de ser picado. Porén, se se agarda máis tempo á apertura do silo, e ao igual que sucede co ensilado da planta completa, a dixestibilidade do almidón increméntase de xeito notable: sobe até o 78,91% se se agarda ata marzo. E máis dixestiblidade do almidón significa máis leite que produce a vaca e menos almidón que é excretado polo animal e que vai á fosa de xurro.
Recomendacións para facer o grao húmido
Por outra parte, Ángel Ávila tamén ofreceu unhas recomendacións para realizar correctamente o silo de grao húmido. Son estas:
-A porcentaxe de humidade do millo debe estar entre o 32 e o 35%.
-A moenda pola máquina debe facerse entre 0,9 e 1,25 milímetros para mellorar o acceso do almidón ás bacterias lácticas.
-O enchido e o peche do silo debe facerse o máis rápido posible, para lograr a anaerobiose, é dicir, a ausencia de osíxeno.
-Cando máis tempo se tarde en abrir o silo de grao húmido maior será a súa dixestibilidade.
23000 euros ao ano de aforro para unha gandería de 100 vacas
En canto ás vantaxes económicas, o consultor estimou que producir unha tonelada de grao húmido cóstalle ao gandeiro uns 145 euros, a metade que os 310 euros que rolda unha tonelada de fariña de millo.
Extrapolados os datos a unha gandería de 100 vacas, substituír os 4,76 kilos diarios de fariña de millo na ración por 6 kilogramos de grao húmido producido na explotación, supón un aforro anual duns 23.000 euros. En concreto, supón pasar dun custo de 54.000 euros a 31.750 euros.
Velaquí a comparativa dos resultados: