Nestlé aspira a que en 2050 as ganderías que lle venden leite xeren cero emisións netas de gases contaminantes

Nestlé aspira a que en 2050 as ganderías que lle venden leite xeren cero emisións netas de gases contaminantes

Planta de Nestlé en Pontecesures (Pontevedra)

O cambio climático expón un gran risco para o futuro da alimentación. Por iso, Nestlé comprometeuse a reducir as emisións de Gases de Efecto Invernadoiro (GEI) á metade en 2030 e alcanzar o cero emisións netas en 2050. Para conseguir este obxectivo, a compañía anuncia que reducirá drasticamente os GEI que se xeren desde a granxa até a mesa.

Nestlé investirá a nivel mundial un total de 3.200 millóns de francos suízos durante o próximos cinco anos para acelerar o traballo contra o cambio climático e conseguir cero emisións netas. Esta cifra inclúe 1.200 millóns de francos suízos destinados a impulsar a agricultura regenerativa en toda a cadea de subministración da compañía.

Cara a unha agricultura rexenerativa

Máis de 2/3 das emisións de Nestlé a nivel global proveñen da produción de ingredientes agrícolas que utiliza e que obtén das 500.000 granxas coas que traballa de forma directa e doutros 4,5 millóns de explotacións que contrata a través de provedores de todo o mundo. Para abordar este tipo de emisións, Nestlé transformará a forma en que se producen estas materias primas. As prácticas máis intensivas converteranse en agricultura rexenerativa, en beneficio da natureza e para mellorar os ingresos dos agricultores.

Así, Nestlé implementará tres iniciativas baseadas en conseguir cero emisións netas nas granxas leiteiras Os produtos lácteos e as súas alternativas de orixe vexetal son fundamentais para o futuro de Nestlé. A empresa quere desenvolver alimentos que sexan beneficiosos para as persoas e o planeta. Por iso, en España, a compañía empezou a traballar con Fundación Global Nature, dedicada á protección da natureza, co obxectivo de reducir nun 20% as emisións asociadas ás granxas que conforman o radio leiteiro en 2030 e alcanzar o cero emisións netas en 2050.

De momento, durante este ano, a compañía e a ONG empezaron a traballar nun proxecto piloto que se desenvolverá en 16 granxas, onde se medirán as emisións que xeran cada unha delas e revisaranse as boas prácticas realizadas para reducir as mesmas. Partindo destes estudos, Nestlé creará un catálogo de medidas de mitigación a implantar de forma progresiva nas preto de 250 granxas situadas en Galicia e na Cornixa Cantábrica que provén de leite á empresa. Desta maneira, prevese que a partir de 2022 se empece a desenvolver esta iniciativa no resto das explotacións do radio leiteiro.

Nestlé tamén está a desenvolver outros proxectos similares en Suíza (Climate-friendly Milk) e Reino Unido (First Milk), onde se conseguiron resultados positivos en redución das emisións de carbono en máis de 220 granxas leiteiras. Estas reducións lográronse a través de levar a cabo boas iniciativas agrícolas, como o uso de alimentos locais, ou traballar no coidado das vacas mediante a mellora das prácticas veterinarias. A empresa ampliará estes proxectos a outros países como Francia, Alemaña e Marrocos, entre outros. As granxas leiteiras con cero emisións netas son o obxectivo de Nestlé.

Solos saudables

Un terzo da capa superficial do solo do planeta xa se degradou. Para reverter esta tendencia, Nestlé empodera aos agricultores para que non utilicen ou reduzan o uso de pesticidas e apliquen técnicas como a rotación permanente de cultivos de cobertura do chan e a labranza reducida. Estas medidas axudarán a fixar máis carbono e auga na terra e a crear chans e paisaxes máis saudables. Nestlé xa iniciou estes programas en Francia e o Reino Unido, e ampliaraos a outros países, como Italia e Hungría. Nos próximos 5 anos, a Compañía obterá o 20% dos seus ingredientes da agricultura rexenerativa e o 50%, en 2030.

En España, Nestlé desenvolve desde 2013 o proxecto de agricultura sustentable “Solís Responsable”, co que demostrou que un produto equilibrado, de sabor natural e sen conservantes, como as salsas de tomate, está perfectamente aliñado coa protección do medio ambiente e co desenvolvemento dun tecido agrícola local. Para iso, en colaboración co provedor da devandita materia prima, trabállase cos agricultores da zona das Vegas del Guadiana, en Estremadura, que aplican boas prácticas respectuosas co medio ambiente a través da implantación de medidas enfocadas no estudo e minimización do consumo de auga, o control e redución do uso de fertilizantes e pesticidas para o control de pragas.

A iniciativa “Solís Responsable” comportou entre 2013 e 2020 un aforro acumulado de máis de 1.100 millóns de metros cúbicos no consumo de auga, así como un descenso medio neste período dun 7% no uso de fertilizantes e dun 9% no de produtos de control de pragas. Todo iso habendo mesmo incrementado nun 7% a produtividade por hectárea, sendo un exemplo de agricultura local sustentable.

Precisamente, grazas en parte a esta iniciativa, a fábrica de salsas de tomate Solís, situada en Miajadas (Cáceres), conseguiu o pasado ano a certificación “Gold” no estándar de Alliance for Water Stewardship (AWS), certificación mundial que promove o uso responsable da auga que beneficia ás comunidades locais de forma social, económica e ambiental. Esta certificación é a primeira que se concede a unha fábrica de alimentación en Europa. 

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información