O prezo dos alimentos a nivel mundial alcanza o nivel máis alto en seis anos

O prezo dos alimentos a nivel mundial alcanza o nivel máis alto en seis anos

Os prezos mundiais dos produtos alimenticios aumentaron bruscamente en novembro situándose no seu nivel máis elevado en case seis anos, de acordo cun informe de referencia das Nacións Unidas publicado hoxe.

O índice de prezos dos alimentos da FAO rexistrou unha media de 105,0 puntos durante o mes, é dicir, un 3,9 % máis que en outubro e un 6,5 % por riba do seu valor un ano antes. O aumento mensual foi o máis pronunciado desde xullo de 2012 e situou o índice no seu nivel máis elevado desde decembro de 2014, segundo a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO).

O índice de prezos dos alimentos da FAO fai un seguimento dos prezos internacionais dos produtos alimenticios máis comercializados a escala mundial. Todos os seus subíndices aumentaron en novembro.

O índice de prezos dos aceites vexetais da FAO subiu un impresionante 14,5 % durante o mes, impulsado por continuas subidas dos prezos do aceite de palma ligadas a unha acusada contracción das existencias mundiais.

O índice dos prezos dos cereais da FAO aumentou un 2,5 % desde outubro e situouse, en media, un 19,9 % por encima do valor de novembro de 2019. Os prezos do trigo para a exportación aumentaron como resultado do empeoramento das perspectivas para a colleita na Arxentina, do mesmo xeito que os prezos do millo, debido ás expectativas dunha diminución da produción nos Estados Unidos de América e en Ucraína, así como a cuantiosas compras de China. Os prezos internacionais do arroz mantivéronse estables durante o mes.

O índice de prezos do azucre da FAO aumentou en un 3,3 % respecto do mes pasado ante as crecentes expectativas dun déficit de produción mundial na próxima campaña de comercialización, dado que as perspectivas para as colleitas na Federación de Rusia, Tailandia e a Unión Europea empeoraron debido ás condicións meteorolóxicas desfavorables.

Incremento dos prezos dos lácteos

O índice de prezos dos produtos lácteos da FAO incrementouse en un 0,9 % aproximándose ao nivel máis elevado dos últimos 18 meses, en gran medida por mor da subida dos prezos da manteiga e o queixo e o aumento repentino das vendas polo miúdo en Europa nun período de baixa estacional da produción leiteira na rexión.

O índice de prezos da carne da FAO aumentou un 0,9 % desde outubro, aínda que segue estando un 13,7 % por baixo do seu valor de hai un ano. Aumentaron os prezos das carnes de bovino, ovino e porco, mentres que os da carne de aves de curral diminuíron

indice prezos fao

A FAO recorta o prognóstico sobre a produción mundial de cereais en 2020

A FAO rebaixou aínda máis o seu prognóstico sobre a produción mundial de cereais en 2020, que actualmente se sitúa en 2 742 millóns de toneladas, cifra que segue sendo un récord e atópase un 1,3 % por riba da produción do ano pasado.

Os novos prognósticos publicados hoxe na Nota informativa da FAO sobre a oferta e a demanda de cereais apuntan a unha produción mundial de cereais secundarios de 1 470 millóns de toneladas, unha produción de trigo de 761,7 millóns de toneladas e unha produción de arroz de 508,4 millóns de toneladas.

De face ao futuro, no hemisferio norte está a levarse a cabo a plantación de cultivos de trigo de inverno e prevese que os prezos remunerativos farán que aumente seméntaa en varios dos principais países produtores. Con todo, as condicións de cultivo nos Estados Unidos de América son moderadamente peores debido ás condicións secas, que obedecen ao fenómeno meteorolóxico imperante de A Nena.

Segundo os prognósticos, a utilización mundial de cereais en 2020/21 alcanzará os 2 744 millóns de toneladas, un 1,9 % máis que en 2019/20, impulsada polas expectativas dun uso crecente de millo e sorgo como penso en China, así como polo aumento da produción de etanol a base de millo no Brasil e os Estados Unidos de América.

Prevese que as reservas mundiais de cereais ao peche das campañas en 2021 diminuirán, situándose en 866,4 millóns de toneladas, o que se traduce nun coeficiente reservas-utilización a escala mundial do 30,7 %, que, segundo a FAO, é o nivel máis baixo en cinco anos, pero aínda así é relativamente cómodo.

De acordo cos prognósticos, o comercio mundial de cereais en 2020/21 aumentará en un 3,4 % respecto do ano pasado e situarase en 454,6 millóns de toneladas, principalmente debido a un ritmo maior do previsto das vendas de millo dos Estados Unidos de América e continuadas compras cuantiosas por parte de China.

A enfermidade por coronavirus (COVID-19), La  Niña e a inseguridade alimentaria

As repercusións da pandemia da COVID-19, en particular no que respecta á perda de ingresos, son un factor importante dos niveis de inseguridade alimentaria mundial. A pandemia está a agravar e intensificando as condicións xa de seu fráxiles ocasionadas por conflitos, pragas e perturbacións meteorolóxicas, como os recentes furacáns en América Central e as inundacións en África.

Corenta e cinco países, 34 deles en África, seguen necesitando asistencia alimentaria exterior, de acordo co informe trimestral Perspectivas de colleitas e situación alimentaria, publicado tamén hoxe pola División de Mercados e Comercio da FAO.

Segundo o informe, estímase que a produción total de cereais dos 51 países de baixos ingresos e con déficit de alimentos aumentará este ano até situarse en 496,3 millóns de toneladas -ao redor de un 7 % por  riba da última media quinquenal- grazas á abundante produción en África austral e nos países asiáticos do Afastado Oriente. Con todo, estímase que as necesidades de importación de cereais na campaña comercial 2020/21 aumentarán até os 73,9 millóns de toneladas, principalmente por mor dun aumento das necesidades nos países do África subsahariana.

No informe sinálase que a presenza de  La Niña acentúa o risco de que se produzan precipitacións superiores á media en África austral e Asia oriental, mentres que nalgunhas zonas do Próximo Oriente asiático e de África oriental prevese unha diminución das precipitacións, condicións que poderían dar lugar a perturbacións da produción con efectos adversos.

Os 45 países que necesitan asistencia alimentaria exterior son: Afganistán, Bangladesh, Burkina Faso, Burundi, Cabo Verde, Camerún, Chad, Congo, Djibouti, Eritrea, Eswatini, Etiopía, Guinea, Haití, Iraq, Kenya, Lesotho, Líbano, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Malí, Mauritania, Mozambique, Myanmar, Namibia, Níxer, Nixeria, Paquistán, República Árabe Siria, República Centroafricana, República Democrática do Congo, República Popular Democrática de Corea, República Unida de Tanzanía, Senegal, Sierra Leoa, Somalia, Sudán, Sudán do Sur, Uganda, Venezuela, Iemen, Zambia e Zimbabwe.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información