Archives

Máis de cen asistentes ao espazo da D.O. Monterrei en ‘Experiencia Verema Málaga’

A Denominación de Orixe Monterrei finalizou a súa participación en ‘Experiencia Verema Málaga’, cun éxito de asistencia de participantes ao espazo da mesma. Durante toda a xornada, máis dun centenar de persoas achegáronse ata a área de Monterrei para descubrir as tipoloxías de viños, características edafoclimáticas, variedades de uva, historia e patrimonio vitivinícola; ademais de poder degustar os tintos e brancos das seguintes adegas da denominación: Ladairo, Pazo das Tapias, Gargalo, José Antonio Da Silva Pereira (Viños Lara), Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Xusto (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Alba Al-Bar (Daniel Fernández), Franco Basalo, Trasdovento, Fausto Rivero Pardo e Manuel Regueiro García (Serra de Alén). Entre os que visitaron o espazo de Monterrei estaban membros do Mesón de Cervantes, Grupo Trocadero, Tercer Acto, Tragabuches (Dani García), Dona Inés, A Navilla, A Bobadilla, Cávala, Sollo, Los Patios de Beatas, Vinoteca Bouquet, Narbona, Vinalium, e os restaurantes LOLA (Hotel Only You), Araboka, Ta Kumi, Carmen (Hotel only You), Jose Carlos García, Óleo, Kava, Palodú ou El Pimpi, entre outros. Doutra banda, o CESMA (Centro de Estudos Superiores de Hostalería de Málaga) acolleu o seminario “Orixe do viño, D.Ou. Monterrei. Puertas de Galicia”, no que estiveron presentes unha ducia de profesores e alumnos do mesmo, e que permitiu mostrarlles as peculiaridades deste territorio vitivinícola. “Trátase do primeiro evento de Verema no que participa a denominación no 2024, e conforma unha excelente oportunidade de ensinar o produto ‘Monterrei’ tanto ao consumidor final como ao sector da distribución, sumillería, restauración ou hostalería”, indica o presidente do Consello Regulador, Jonatás Gago García. Sobre a D.O. Monterrei A de Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abarca os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 29 adegas. Os viñedos desta D.O. ocupan un total de 720 hectáreas de territorio nas que traballan 375 viticultores.

Terras Gauda entra no capital de adegas Gargalo, en Monterrei

Terras Gauda, a popular adega de Rías Baixas, entra en adegas Gargalo, o proxecto de Roberto Verino na D.O. Monterrei, cun 25% do capital. O equipo humano de Terras Gauda, en estreita colaboración co de Adegas Gargalo, asumirá a xestión de todas as áreas de actividade, principalmente a dirección enolóxica, empresarial e comercial, loxística, internacionalización, e enoturismo, entre outras; lideradas por profesionais con longa traxectoria no sector. Ambos os grupos adegueiros darán forma á xa acordada participación do 25% de Terras Gauda no capital social de Adegas Gargalo dado o potencial do Godello e os viños tintos da D.O. Monterrei. Esta incorporación ao seu proxecto empresarial é unha alianza estratéxica forxada polos puntos de identidade común: diferenciación, orgullo de pertenza aos seus respectivos territorios, a posta en valor das variedades nobres e a procura da excelencia en todos os procesos. En definitiva, a elaboración de viños únicos, en comuñón coas súas orixes, guiados pola sustentabilidade, desde o máximo respecto á preservación da contorna, con vocación de transcender ás xeracións futuras. José María Fonseca e Roberto Verino cualificaron o acordo como “un pacto entre cabaleiros” durante a presentación en Adegas Terras Gauda. Ambos coinciden en que, con esta unión, suman forzas en busca dun obxectivo común. Trátase dun compromiso a medio e longo prazo sobre a base dos valores que comparten, a estreita relación entre ambas as sociedades, o traballo ben feito e a amizade persoal que os une, que parte do respecto e a admiración muta. O equipo humano do grupo, en colaboración co da adega de Monterrei, asumirá a xestión de todas as áreas de actividade: dirección enolóxica, empresarial e comercial, exportacións, loxística, e enoturismo, entre outras, achegando a súa experiencia e coñecemento para reforzar o posicionamento de Adegas Gargalo no mercado nacional e internacional, diversificar as súas canles de venda e potenciar a diferenciación dos seus viños. O modelo do grupo adegueiro está avalado por unha traxectoria de éxito e a súa relevancia no sector vitivinícola. Polo potencial de crecemento da Adega Gargalo, trátase dun acordo estratéxico para o Grupo Terras Gauda, que lle permitirá incluír no seu porfolio o excelente e prestixioso Godello Gargalo, moi demandado polos diferentes mercados tanto en hostalería como nas canles de distribución, e tintos doutra denominación de orixe galega de referencia. Adegas Gargalo Fundada por Roberto Verino, a súa identidade construíuse sobre a elaboración de viños de alta calidade co carácter da terra e a vocación de ser un referente de prestixio dentro do viño galego. Tamén con vontade de liderar os viños de alta gama preservando a natureza, respectando o medio ambiente e comprometidos coa sociedade e a contorna. Actualmente, cultiva diferentes variedades autóctonas, prioritariamente godello, nas súas 20 hectáreas de viñedo emprazadas en lugar privilexiado, ao pé do Castelo de Monterrei en Verín. Grupo Terras Gauda A vocación universal, a visión a longo prazo, o respecto á orixe, crear viños de marcada singularidade e manter a autenticidade de cada unha das adegas define a filosofía empresarial do grupo, cuxas raíces están no Rosal. O seu proceso de expansión está baseado na diferenciación, a sustentabilidade, a internacionalización e na diversificación xeográfica, que se iniciou nas Rías Baixas, desde onde deu o salto ao Bierzo (Adegas Pittacum), o Val do Douro (Quinta Sardonia) e a D.O. La Rioja (Compañía de Vinos Heraclio Alfaro). Na actualidade, comercializa máis de 2,8 millóns de botellas, cun nivel de exportacións do 30% e está presente en 70 mercados de todo o mundo, con Estados Unidos, Reino Unido, Noruega, Alemaña e Puerto Rico como países de referencia.

Acordo entre o Concello de Verín e o C.D.R.O. Monterrei para difundir os viños da comarca

O C.R.D.O. Monterrei e o Concello de Verín son as dúas caras máis visibles da comarca. Acoden xuntas a feiras e eventos internacionais, e conforman conxuntamente a maior proxección da imaxe deste territorio. Por este motivo veñen de acordar sumar esforzos para a promoción dos viños e do termalismo, cultura e natureza de Verín. O presidente do C.R.D.O. Monterrei, Jonatás Gago, e o alcalde do Concello de Verín, Gerardo Seoane, asinaron un convenio de colaboración entre as dúas entidades para aproveitar as súas sinerxías. “Entre os dous organismos”, afirmou Seoane, “acudimos a ducias de eventos turísticos, enolóxicos e culturais ao final do ano: temos que aproveitar para dar unha potente imaxe conxunta como destino de lecer, de termalismo, de cultura e de enoturismo”. Pola súa banda, o presidente do C.R.D.O. Monterrei destacou “a tradicional colaboración de Concello e Denominación, como na celebración da Feira do Viño” que debe, segundo as súas palabras, “profundar e ir a máis, para aproveitar todos os escaparates que nos poden facer máis desexables e dar a coñecer os nosos recursos”. Convenio Neste sentido, o texto do convenio asinado entre as dúas entidades recoñece “o seu interese común na promoción e dinamización económica da comarca de Monterrei”, e para iso manifestan “a súa intención de aproveitar as sinerxias promocionais e escaparates públicos á que ambas acceden, para contribuír ao posicionamento de Verín como destino enoturístico, termal e patrimonial”. Igualmente, o Concello de Verín, como núcleo comarcal e centro de servizos do territorio vitícola e enoturístico deste territorio, e núcleo urbano da súa oferta turística e termal, manifesta o seu interese en dinamizar, divulgar e promocionar o carácter singular da oferta enolóxica e enoturística emerxente que supoñen os viños de Monterrei. Pola súa banda, a Denominación de Orixe Monterrei, como entidade responsable do impulso e desenvolvemento vitivinícola da comarca, atópase inmersa na expansión, crecemento e internacionalización da oferta e os produtos enolóxicos da comarca, polo que necesita maximizar todas as oportunidades e mecanismos de divulgación. Ambas as entidades recoñecen, por tanto, o seu interese común nos ámbitos de desenvolvemento da súa marca territorial e de divulgación da súa oferta enoturística e cultural, declarando así “a súa intención de cooperar nos campos comúns de formación, divulgación da identidade do territorio da comarca de Verín e Monterrei".

“Eu teño as viñas para vivir delas, pero ante todo porque lle quero ás miñas cepas”

Josefa Álvarez é un exemplo do orgullo e o amor polo viñedo”. Así reivindicaban dende o Consello Regulador que esta viticultora de As Chas (Oímbra) fose unha das últimas incorporacións á Confraría dos Viños de Monterrei. Falamos con ela para coñecer como traballa nas súas viñas, como comezou no mundo do viñedo e o futuro que lle ve ó sector, entre outros temas. -Este verán incorporácheste á Confraría dos Viños de Monterrei, como recibiches este nomeamento? Que supón para ti formar parte da Confraría? -Para min foi un orgullo e unha enorme satisfacción. Nunca imaxinara que puideran pensar en min para formar parte da Confraría. De feito, cando me chamaron aínda lles dixen que valorasen a outras persoas, e non porque non quixera selo senón porque me parecía moi importante como para que me nomearan a min. Para min foi incrible. O acto foi moi significativo porque estiven rodeada da miña familia e mesmo me acompañou un neto que ten só 4 anos e ó que xa lle estamos amosando o amor polas viñas.
“A paixón polas viñas venme por meu pai, que xa me levou á vendima con apenas uns días de vida, metida nun cesto. El era un apaixonado das viñas e eu sempre fun detrás del”
-De onde che ven a vinculación co mundo do viño e os viñedos? -Nacín en agosto do 1965 e ese mesmo ano, en setembro, meu pai xa me levou á vendima con apenas uns días de vida, metida nun cesto. E dende aquela. Meu pai sempre foi un apaixonado das viñas e eu sempre fun detrás del. -Aprendiches entón de teu pai sobre o viñedo? -Si. Meu pai foi emigrante en Alemaña, pero marchou só co obxectivo de gañar diñeiro para volver e plantar as viñas. E así o fixo. Ó que tivo suficiente diñeiro volveu e plantounas e viviu coidando nas súas viñas. Así foi que del aprendín moito, como a facer os enxertos. Na miña casa tiven un gran referente no coidado do viñedo. -Cambiou moito o viñedo daquela a hoxe? -Dende logo. Daquela todas as cepas estaban en vaso, non había ningunhas en espaldeira, coma hoxe. Daquela meu pai tamén tiña dúas cabalerías para traballar os viñedos. Cando traballaba meu pai vendíase todo o viño a granel para a zona de Lugo. Eran outros tempos e outro xeito de traballar. Tiñamos moitas variedades que agora non traballamos, que tiñan un manexo máis sinxelo. O duro daquela era como estaban os viñedos, por ter que facer parte do traballo á man. Aquelo era outra vida. -Dende cando te centraches máis nos viñedos? - Eu tamén fun emigrante, marchei para Andorra, pero coma meu pai eu sabía que había volver para coidar o viñedo. No 1998 foi cando conseguín volver e xa comecei co viñedo. Nese momento reestruturamos a primeira viña. Tamén comezamos a mercar tractores para poder traballar doutro xeito. No 2004 e 2005 fomos arrancando e plantando novas cepas e así fomos facendo nos anos seguinte e aínda a día de hoxe seguimos. De feito, no 2024 imos plantar outro viñedo. Co que plantaremos este ano teremos unhas 4 hectáreas de viñedo no pobo das Chas, en Oímbra.
“No 2014 veu unha xeada tan grande que tivemos que podar as viñas de segunda no mes de maio. Foi horrible ver as cepas así. Aquela vendima só collín 42 caixas de uva, pero logramos salvar as cepas”
-Como foron estes anos no coidado do viñedo? -Tivemos algo de todo. Tes anos moi bos e outros malos nos que perdes. No 2014 caera unha xeada moi grande e aquela campaña fora horrible. Collera só 42 caixas de uva e tiven que podar a viña no mesmo ano dúas veces: unha no mes de febreiro e outra en maio. A xeada levarame as cepas todas á altura do arame, pero por abaixo quedara un gromo verde. Os técnicos da Extensión Agraria recomendárannos podala. A min nunca tal cousa me pasara na viña e decidimos seguir a súa recomendación. Foi horrible ver así as cepas. O meu marido non soportaba ver así de afectado o viñedo. Alá nos fomos e entre o meu fillo e máis eu nun día podamos de segunda volta as 1.700 cepas afectadas. Ó rematar a poda botámoslle un tratamento cicatrizante. Foi certo que só collemos esas 42 caixas de uva, pero conseguimos salvar a viña, que quedou impecable e non se lle nota que pasara por iso. Outro ano tamén tivemos o problema do lume. Un incendio moi grande queimárame moitas viñas e tivemos que replantar. Aquel ano fora moi complicado, porque quedaramos só con gastos. Finalmente tiveramos axudas da Consellería e o Concello. Dende aquela, teño aseguradas as viñas. -Como valoras a resposta da Administración nestes anos como viticultora? -Para min é moi importante todo o apoio que me brindaron sempre dende a Extensión Agraria de Verín. Os profesionais desta oficina sempre me facilitaron todas as xestións e me aconsellaron en todo o que precisei. É moi importante o labor que fan. -Estás ti soa para o coidado das viñas ou tes máis xente? -Son unha viticultora pequena porque estou eu soa, aínda que sempre conto coa axuda puntual da familia, cando poden. Así, tanto o meu marido coma o meu fillo encárganse dalgúns labores co tractor como a aplicación de tratamentos fitosanitarios, pero eu freso e aro a viñas. Da poda tamén me encargo eu soa. Nestes anos funlle collendo o xeito a podar para que a viña produza pouca uva e de moi boa calidade. -Que tipo de variedades tes nos teus viñedos? -Cando dende o Consello Regulador nos empezaron a recomendar plantar outras variedades autóctonas non sabiamos como ía resultar. Eu empecei plantando unha parcela pequena, duns 1.000 metros, con Mencía e outra con Treixadura e Godello no 2004. O ano seguinte volvín plantar outra parcela coas tres variedades. Cando a Treixadura comezou a producir xa vin que era difícil de traballar esta variedade e aquelas parcelas que plantara desta caste no 2005, no 2008 xa as enxertei de Godello.
“Eu son unha namorada do Godello, así é que de todos os viticultores do pobo, son a única que traballa con esta caste. Case todo o viñedo que teño é desta variedade”
Hoxe teño 525 cepas de Treixadura, 5.000 metros de Mencía e o resto é todo Godello e sigo plantando Godello. Son unha namorada do Godello. En todo o pobo, que aínda somos uns cantos viticultores, son a única que traballa co Godello. -Por que che gusta tanto o Godello? -Porque mentres para outros viticultores é difícil de traballar eu téñolle o xeito collido e gústame. Hai que saber traballar con el, xa que é verdade que é unha variedade que se a destapas moito quéimacha o sol, se non o destapas cólleche cinza... eu seino facer nos meus viñedos, resúltame fácil e gústame traballar con esta variedade. Hoxe por hoxe se puidera tería todo o viñedo de Godello. Tamén é certo, que a min gústame experimentar e non estou pechada a probar con outras castes, gústame traballar e descubrir cousas novas. Josefa nos seus viñedos. -Tes tamén adega ou vendes as uvas? -Dende 2007 son socia da adega Terras de Cigarrón e véndolle a eles as uvas, rexéndome polas pautas que marcan dende a adega. Dende hai uns anos a adega asociouse con Martín Códax e son eles agora os que marcan os parámetros que temos que seguir. -Como valoras a experiencia de comercializar así as túas uvas no canto de elaborar ti o viño? -Estou realmente contenta con este xeito de facelo, porque eu así dedícome ó coidado das viñas, que é o que me apaixona e non teño que buscar o xeito de comercializar o viño, que nos tempos de hoxe, sendo pequenos viticultores como é o meu caso, resultaría moi difícil abrir mercado. Ademais, así temos asesoramento tanto da adega como de Martín Códax e resulta de moita utilidade. Moitas veces avísante cando aparecen enfermidades noutros viñedos e así ti manteste alerta e vixías máis os teus para dar tratamento en canto sexa preciso.
"Animo á xente moza a que veña para os viñedos, xa que hai sitio para todos e futuro para eles nos viñedos"
-Veslle continuidade ás túas viñas? -Pois nunca se sabe as voltas que dará a vida. É verdade que o meu fillo agora ten outro traballo, pero tamén é certo é que a el as viñas tamén lle gustan. Ó igual que eu facía con meu pai, el dende que era pequeno andaba comigo nos viñedos. Agora nas fins de semanas sempre ven e cando me chama sempre se preocupa por como van as viñas. Mesmo fai coincidir as súas vacacións coa vendima. Do mesmo xeito, ó meu netiño, con 4 anos tamén lle estamos inculcando ese amor polas viñas, esa ilusión que a min me move. Eu teño as viñas para vivir delas, pero ante todo porque lle quero ás miñas cepas. Non sei se eles seguirán ou non coas viñas, pero o que teño moi claro é que no campo hai moito futuro. Eu animo á xente moza a que veña para os viñedos, xa que cabemos todos. Aquí, hai sitio para todos e futuro para eles nos viñedos. Só cómpre que se animen e aposten polos viñedos. Tamén os animo a que conten con nós, cos viticultores que xa estamos traballando, porque eu estarei encantada de ensinarlle a traballar nas viñas e a coidalas, como no seu momento me ensinaron a min.

‘Master class’ da DO Monterrei en Vigo

A C.R.D.O. Monterrei levou adiante en Vigo unha Masterclass destinada a directores de compras, catadoras, propietarios de establecementos de restauración e prensa especializada. Esta actividade dividiuse nunha sesión formativa sobre a denominación (características edafoclimáticas, variedades de uva ou tipoloxía de produto, entre outras cuestións), cata de viños elaborados en Monterrei e harmonía dos mesmos con diferentes elaboracións gastronómicas realizadas no restaurante “Maruja Limón” de Rafa Centeno. Á iniciativa asistiron Pedro Gabana (responsable de compras de alimentación da zona sur Galicia en Carrefour), Francisco Couso (coordinador de centros comerciais de Galicia en Carrefour), Víctor Jaúregui (xerente do Círculo de Empresarios de Galicia), Jesús Picallo (vicepresidente da Agrupación industrial de Turismo de Galicia), José Magaz (Asador Soriano), Teo Andrés (subdirector de Atlántico Diario), Eloy Magariños (Cadea Ser), Jose Avelaira (Vinoteca Avelaira), Carmen Fernández (redactora xefe de Vinetur), Pepe Cadavedo (programa gastronómico en TeleVigo), Juliana Picarelli (catador do restaurante Maruja Limón), Raquel Sánchez (redactora de Cultura Rural), María Varela (Diario de Pontevedra), Roberto Ledo (director de Diario Luso Galaico), Xaime Rodríguez (director da Escola Hostalería Fariña Branca), César S. Ballesteros (presidente de Federación de Empresarios de Turismo e Hostalería da provincia de Pontevedra), Luis Domenech (director de Boa Pitanza), Maruxa Alfonso (redactora xefe de Somos Agro de La Voz de Galicia) ou Carlos González (Restaurante Albatros), entre outros. As adegas participantes nesta actividade foron: Ladairo, Pazo dás Tapias, Gargalo, José Luis Gómez Ibáñez (Valderello), José Antonio da Silva Pereira (Viños Lara), Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay Adegas de Oímbra, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Xusto (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Franco Basalo, Alba Ao-Bar (Daniel Fernández), Trasdovento, Manuel Vázquez Losada e Manuel Regueiro García (Serra de Alén). “Accións promocionais como estas permítennos ter un trato exclusivo e directo cos participantes, xa non só se lles explica pormenorizadamente o territorio e as súas singularidades, senón que descobren o potencial dos nosos viños a través dunha harmonía gastronómica cos mesmos”, indica o presidente do C.R.D.O. Monterrei, Jonatás Gago García. Sobre a D.O. Monterrei A de Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abrangue os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 29 adegas. Os viñedos desta D.O. ocupan un total de 720 hectáreas de territorio nas que traballan 375 viticultores.

A D.O. Monterrei participa no salón Xantar e na XXVIII Festa da Castaña de Riós

O outono é a época das castañas e dos primeiros pratos das tempadas máis frías do ano. Por iso, durante esta semana, a D.O. Monterrei participará en dous dos eventos gastronómicos que terán lugar na provincia de Ourense. O primeiro será a 24ª edición do Salón Internacional de Turismo Gastronómico Xantar, que se celebrará do 02 ao 05 de novembro en Expourense. A D.O. Monterrei formará parte desta iniciativa co obxecto de reforzar a imaxe de marca, o territorio vitivinícola, así como promocionar o produto que se elabora no territorio. Na iniciativa do Túnel do Viño participarán, por parte da denominación, as seguintes adegas: Pazo das Tapias, José Antonio da Silva Pereira (Viños Lara), Terras do Cigarrón, Fausto Rivero Pardo (Quinta Soutullo), Gargalo, Ladairo e Fragas do Lecer. Así mesmo, os viños da D.O. Monterrei estarán presentes maridando os pratos elaborados con produtos de calidade de Galicia nos showcookings de Xantar. O segundo evento será a XXVIII Festa da Castaña e o Cogomelo de Riós, o día 05 de novembro, e na que o Consello Regulador contará cunha caseta propia onde ofrecerá información do territorio, características edafoclimáticas ou variedades de uva, entre outras cuestións. Ademais, os que se acheguen a este espazo promocional tamén poderán degustar os viños da denominación. Así mesmo, os tintos e brancos de Monterrei estarán presentes na comida popular que se organiza con motivo deste evento. Nesta iniciativa participarán as seguintes adegas rexistradas: Ladairo, Pazo dás Tapias, Gargalo, José Luis Gómez Ibáñez (Valderello), José Antonio da Silva Pereira (Viños Lara), Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay Adegas de Oímbra, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Xusto (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Franco Basalo, Alba Ao-Bar (Daniel Fernández), Trasdovento, Fausto Rivero Pardo (Quinta Soutullo), Manuel Vázquez Losada e Manuel Regueiro García (Serra de Alén).

Festa da vendima este sábado en Monterrei

A Denominación de Orixe Monterrei estará presente na II Festa da Vendima da vila de Monterrei, que terá lugar este sábado 14 de outubro nas inmediacións do Castelo de Monterrei. O Consello Regulador contará cunha caseta propia onde ofrecerá información da denominación, características edafoclimáticas, variedades de uva ou peculiaridades dos brancos e tintos, entre outras cuestións. Ademais, os que se acheguen a este espazo promocional tamén poderán degustar os viños da denominación. As adegas que forman parte da iniciativa son: son: Ladairo, Pazo das Tapias, Gargalo, José Luis GómezIbáñez (Valderello), José Antonio Da Silva Pereira (Vinos Lara) Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay, Adegas de Oímbra, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Justo (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Franco Basalo, Alba Al-Bar (Daniel Fernández), Trasdovento, Fausto Rivero Pardo (Quinta Soutullo), Manuel Vázquez Losada y Manuel Regueiro García (Serra de Alén).

Comeza hoxe a vendima na Denominación de Orixe Monterrei

Este domingo, 27 de agosto, comeza a campaña de vendima no territorio amparado baixo a Denominación de Orixe Monterrei. A primeira adega en iniciar as tarefas de recollida de uva, neste 2023, será Francisco Pérez Diéguez, situada na localidade de Mandín (Verín). A de Monterrei é unha do cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abrangue os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 28 adegas. Os viñedos deste D.O. ocupan un total de 691 hectáreas de territorio nas que traballan 362 viticultores.

Primeiras ofertas de prezos da uva: 2 euros o quilo de godello na DO. Monterrei

Dentro dunhas 2 semanas está previsto que comece a vendima en Galicia e xa comezan a transcender as primeiras ofertas de prezos da uva. Segundo informa o xornal Diario do Támega a adega Tapias de Mariñán, unha das de maior tamaño da Denominación de Orixe Monterrei, notificou na reunión anual cos seus viticultores provedores que o prezo de compra será de 2euros/kg este ano para a uva godello. Desta forma márcase unha nova marca no prezo que pagará pola uva godello.

Amplo programa de actividades na XVI Feira do Viño de Monterrei

A XVI Feira do Viño de Monterrei transcorrerá entre dende este venres e até o domingo -11, 12 e 13 de agosto- na praza da Alameda da vila ourensá. Neste encontro participarán dezaoito adegas da D.O. e farano entre actividades gastronómicas, enolóxicas e culturais de cara a fortalecer a imaxe dos viños de Monterrei. Faltan pouco máis de 48 horas para que comecen as tres xornadas de celebración da XVI Feira do Viño Monterrei onde se conxugarán actividades enogastronómicas, musicais e culturais destinadas a todas as idades. O núcleo principal da mesma será a tradicional feira que se celebrará na praza da Alameda, e na que esta edición estarán presentes un total de 18 das 28 adegas que conforman a denominación (Adegas Ladairo, Gargalo, Adega Valderello, Crego e Monaguillo, Quinta do Buble, Adega Terras do Cigarrón, Triay, Adegas Terrae, Tapias Mariñan, Fragas do Lecer, Vía Arxéntea, Adega Abeledos, Pazo de Valdeconde S.L., Franco Basalo, Adegas Daniel Fernández, Quinta Soutullo, Manuel Vázquez Viticultor e Serra de Alén). O horario de apertura das casetas será o seguinte: venres 11 de 19.30 a 24.00 h. (venda anticipada a partir das 19.00 horas), sábado 12 de 12.30 a 14.30 h. e de 19.30 a 01.00 h., e domingo 13 de 12.30 a 14.30 h e de 19.30 a 24.00 h. E os prezos de 5 degustacións por dez euros e unha copa personalizada da D.O. por dous euros. Ademais das casetas das adegas, estarán presentes postos gastronómicos aptos para todos os públicos (A Alacena para levar, Panadería Roscas, C. Regueiro, Filloas/Crêpes, Alacena-Poboa de Sanabria, Xamóns Don Francisco, Conservas de Santoña, Queixería Gaia e Casa do Polbo). A inauguración da XVI Feira o Viño de Monterrei terá lugar o venres 11, a partir das 20 horas, na praza García Barbón, e o pregón correrá a cargo da presentadora de televisión Esther Estévez. Unha hora e media antes, ás 18.30 horas, celebrarase na Igrexa Parroquial de Verín, o acto de imposición de medallas da Confraría dos Viños de Monterrei. Nesta ocasión recaerán en Luís Buitrón, presidente da Federación Española de Enoloxía, Josefa Álvarez Araújo e Emilio Santos Rodríguez, dous veciños da comarca de Monterrei, con gran implicación no sector vitivinícola. A entrada será libre ata completar aforo. Xa nas xornadas do 12 e 13 de agosto, están previstas a realización de catas comentadas e showcookings, para o público adulto, así como de xogos populares infantís. Están previstas ‘Introdución á cata dos viños de Monterrei’ (ás 13 horas do sábado, a cargo de David Pascual, presidente da Asociación Galega de Enoloxía), ‘Showcooking de Begoña Vázquez (O Regueiro da Cova) e cata-harmonía con viños da D.O. Monterrei (Miguel López, director técnico do C.R.D.O. Monterrei)’. Neste caso será tamén o sábado, pero xa ás 20.30 horas. E a última delas será ‘Embaixadores de Monterrei’, o domingo ás 13 horas, e será impartida por Juanjo Figueroa, presidente da Asociación Galega de Sumilleres – AGASU. Sobre a D.O. Monterrei A de Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abarca os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 28 adegas. Os viñedos desta D.O. ocupan un total de 691 hectáreas de territorio nas que traballan 362 viticultores.

A XVI Feira do Viño Monterrei incluirá catas comentadas, showcookings e xogos infantís

Verín acollerá do 11 ao 13 de agosto a XVI Feira do Viño de Monterrei. Esta edición contará cun amplo programa de actividades, aptas para todos os públicos, que se sucederán durante as xornadas co obxecto de converter esta cita nun evento vitivinícola ineludible. Ademais de iniciativas musicais e culturais, que terán lugar durante as tres xornadas da feira, tamén están programadas catas comentadas e showcookings, para o público adulto, así como de actividades tradicionais para os máis pequenos da casa. A primeira delas será ‘Introdución á cata dos viños de Monterrei’. Celebrarase o sábado 12 de agosto, a partir das 13 horas, e ten por obxecto a realización dunha viaxe polos distintos estilos da denominación, onde o público non só aprenda unha idea de como catar viños senón tamén a valorar o alto nivel conseguido nos viños deste territorio amparado, a través das diferentes variedades cultivadas. Esta actividade correrá a cargo de David Pascual, presidente da Asociación Galega de Enoloxía desde o ano 2021, graduado en enoloxía e director técnico dunha adega galega. Ese mesmo día, pero xa ás 20.30 horas, terá lugar a actividade ‘Showcooking de Begoña Vázquez (O Regueiro da Cova) e cata-harmonía con viños da DO Monterrei (Miguel López, director técnico do C.R.D.Ou. Monterrei)’. Na mesma, os asistentes descubrirán diferentes elaboracións culinarias que serán maridadas con viños brancos e tintos da denominación, que lles permitirá experimentar diferentes sensacións e texturas enogastronómicas. Na xornada do domingo, ás 13 horas, organizarase a actividade ‘Embaixadores de Monterrei’, dirixida a todo tipo de persoas con curiosidade polo mundo do viño. Esta iniciativa busca debullar e poñer en valor os viños da denominación, mencionando variedades, solos e climas. Será impartida por Juanjo Figueroa, presidente da Asociación Galega de Catadoras - AGASU, ademais de catador formado no Instituto Galego do Viño, formador no mesmo centro durante dez anos, e organizador de diferentes eventos para revalorizar o viño galego ao longo da xeografía nacional.
Para participar nas catas é preciso formalizar a inscrición. As prazas son limitadas e teñen un custo de 5 euros
Para participar nalgunha destas tres actividades será necesario formalizar a inscrición no correo electrónico info@domonterrei.com, así como abonar 5 euros de cota de participación. As prazas son limitadas e por rigorosa orde de inscrición. As mesmas realizaranse nun espazo habilitado para iso, situado na zona norte do parque da Alameda. Doutra banda, e xa para o público infantil, durante as xornadas do 12 e 13 de agosto, o interior da Alameda tamén servirá de escenario para a realización de xogos populares como 3 en raia, billar aéreo, tangram ou ra, entre outros. Non é necesaria a inscrición previa, e a área infantil establecerase na zona sur do devandito parque.
Luis Buitrón, será novo membro da Confraría dos Viños de Monterrei.

Confraría dos Viños de Monterrei

Os actos de celebración da feira comezarán xa o vindeiro venres, día 11 de agosto, coa imposición de medallas da Confraría dos Viños de Monterrei, no que serán nomeados tres novos integrantes da mesma. Este acto levarase a cabo na Igrexa Parroquial de Verín, a partir das 18.30 horas (entrada libre ata completar aforo). A Confraría dos Viños de Monterrei foi creada no ano 2013, e conta na actualidade con 49 membros (algúns deles nomeados a título póstumo). Nesta ocasión, sumarase á Confraría dos Viños de Monterrei, Luís Buitrón Barrios, actual presidente da Federación Española de Enoloxía (FEAE). Buitrón estudou enoloxía na Escola de Viticultura e Enoloxía de Requena (Valencia). Iniciou a súa actividade profesional en Galicia, traballando en adegas de Ribeiro, Valdeorras, Rías Baixas e Monterrei e trasládase posteriormente á zona de Ribeira do Douro e León. Buitrón foi director técnico do Consello Regulador da DO Ribeira Sacra e na actualidade dedícase ao asesoramento de adegas en Galicia, Asturias e Castela e León. O que será novo membro da Confraría dos Viños de Monterrei afirma que nesta denominación de orixe -un dos berces do Godello- están a producirse dos mellores monovarietais de España desta variedade. "O contraste térmico brutal de Monterrei esculpe unha maduración única no Godello", reivindica.
"Hoxe o Godello é un puntal de Monterrei, é o emblema da DO, aínda que ata hai uns anos os tintos foran o seu mascarón de proa": afirma Luís Buitrón
  Así mesmo, o presidente do colectivo profesional dos enólogos españois destaca a potencia do Godello de Monterrei como unha das maiores de todos os territorios peninsulares. "Os monovarietais que se están producindo hoxe de Godello en Monterrei e Valdeorras son dos mellores da Península", valora. Ademais, recorda que o seu cultivo ten unha longa tradición en Monterrei, aínda que antes este territorio se vinculara máis aos tintos. "Hoxe o Godello é un puntal de Monterrei, é o emblema da DO, aínda que ata hai uns anos os tintos foran o seu mascarón de proa", asegura. Apunta que polas características da súa zona de transición, cun clima moi extremo na diferenza climática e con grandes contrastes térmicos (grandes xeadas e moito calor no verán), permite unhas maduracións de gran calidade.

A colleita da D.O. Monterrei 2022 recibe a cualificación de moi boa

A sede do Consello Regulador da Denominación de Orixe Monterrei acolleu a Cata de Cualificación da Colleita 2022. Nesta cata participaron representantes de asociacións profesionais, medios de comunicación, Consello Regulador vivinitícolas e do panel oficial da denominación, que cualificaron como “moi boa” a colleita 2022 dos viños de Monterrei. Devandito equipo de cata destacou: “en brancos, é unha anada de moita froita, perfectos para consumir, pero sen perder a esencia dos viños de Monterrei. Respecto a os tintos, é unha gran colleita, con froita, frescor, cunha boca sublime e moi persistentes”. Co obxecto de valorar a presente colleita, unha representación proporcional de viños da denominación someteuse ao xuízo do panel. Estas mostras foron analizadas por cada un dos catadores, que realizaron unha valoración “a cegas” de todas elas, mantendo desta forma criterios de obxectividade ao tratarse de mostras anónimas. A nota final ha resultado do cálculo da media das puntuacións concedidas por cada catador a cada unha das mostras, incluíndo neste cálculo tanto as referencias de brancos como de tintos. Finalmente, esta puntuación trasladouse a unha táboa de correspondencias onde se obtén a cualificación de colleita. O panel de cata estivo conformado polos seguintes expertos: - Maira Rato (membro representante da Asociación de Enólogoes/Enólogos de Galicia). - María Ángeles Rodríguez (xornalista do Xornal O Sil). - Pedro Sestayo (presidente da Asociación de Catadoras de Galicia ‘Gallaecia’). - Rodrigo A. Enríquez (técnico representante do C.R.D.O. Valdeorras). - Ruth Fernández (técnica representante do C.R.D.O. Ribeira Sacra). - Rebeca André (Panel Oficial do C.R.D.O. Monterrei). - Begoña Gómez (Panel Oficial do C.R.D.O. Monterrei).

Presentan o cartel da XVI Feira do Viño de Monterrei

A próxima edición da Feira do Viño de Monterrei, que se celebrará do 11 ó 13 de agosto, xa ten cartel anunciador. A proposta seleccionada, de Francisco Rodríguez Salgado, foi elixida entre un total de 62 traballos presentados ao concurso impulsado polo C.R.D.O. Monterrei. O autor desta obra, presentada baixo o lema “Sabores de Monterrei, onde o viño e a tradición se xuntan en cada copa”, é funcionario e natural da Devesa (Vilardevós). Trátase da primeira ocasión que se presenta a un concurso destas características. O xurado encargado de elixir o cartel anunciador estivo conformado por Jonatás Gago, presidente e representante do Consello Regulador da D.O. Monterrei; Samanta Barreira, concelleira de Cultura, Conservatorio, Festexos e Turismo do Concello de Verín; Noelia Manzano, deseñadora gráfica, e María del Pilar Salgado, profesora de Artes e Oficios.

Os viños da D.O. Monterrei chegan a ‘Experiencia Verema Santander’

A iniciativa 'Experiencia Verema' está destinada a profesionais da canle HORECA (restauración, sumillería, distribución, importadores etc.), amantes do viño e usuarios de Verema. A mesma terá lugar de 12 a 15 e de 17 a 21 horas, e permitirá achegar, un ano máis, os viños de Monterrei ao público cántabro en Santander. Nela, os visitantes poderán coñecer, in situ, as elaboracións das seguintes adegas rexistradas no Consello Regulador: Ladairo, Gargalo, Castro de Lobarzán, José Luis Gómez Ibáñez (Valderello), José Antonio Dá Silva Pereira (Viños Lara), Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay, Terrae Monterrei, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Xusto (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Alba Ao-Bar (Daniel Fernández), Franco Basalo, Trasdovento, Manuel Vázquez Losada e Manuel Regueiro García (Serra de Alén). Ademais de coñecer as características do territorio (chan, clima e variedades), historia e patrimonio vitivinícola, ou a tipoloxía de viños, entre outras cuestións. O evento, que se celebrará no Hotel Real, conforma a primeira experiencia ‘Verema’ á que asiste a D.Ou. Monterrei neste 2023. Sobre a D.O. Monterrei A de Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abarca os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 28 adegas. Os viñedos desta D.Ou ocupan un total de 691 hectáreas de territorio nas que traballan 362 viticultores.