Análise das granxas de Ternera Gallega Suprema: Resultados económicos e de produción

A Fundación Juana de Vega presenta un estudo que foi elaborado en base aos datos de 25 granxas galegas de Ternera Gallega Suprema. Velaquí os resultados

Análise das granxas de Ternera Gallega Suprema: Resultados económicos e de produción

As granxas de Ternera Gallega Suprema obteñen unha marxe de 32.000 euros, 2,79 €/Kg, que sería a renda dispoñible por granxa. Esta é unha das conclusións que presenta o informe elaborado pola Fundación Juana de Vega, en base á información recollida en 25 granxas galegas. Indican que son datos achegados nas visitas realizadas ata o 6 de xullo de 2023 e que se trata dun informe descritivo, que busca ofrecer información acerca das contas de resultados das explotacións de vacún de carne galegas.

O tamaño medio das explotacións móvese ao redor das 55 hectáreas, sendo un 52 % da terra en propiedade, un 47 % en aluguer e un 1 % cedida sen custo. Nestas granxas enviáronse, de media, 39 becerros a matadoiro, cun peso canal medio de 245 Kg, e 7 vacas de desvelle, cun peso canal medio de 316 Kg. O censo medio de animais presentes nas granxas foi de 56 vacas nutrices, 11 animais de recría, 1 touro e 34 becerros de engorde durante o ano. A diferenza entre os grupos é o número de animais contando as granxas con mellor resultado económico con 138, as intermedias con 105 e as que teñen peor resultado con 63.

Datos recollidos nas diferentes explotacións analizadas

Datos recollidos nas diferentes explotacións analizadas

Datos económicos

En termos económicos que se detallan no informe, indícase que os ingresos medios -incluíndo as axudas- superaron os 90.000 euros por explotación, que representan 7,90 €/Kg. O grupo intermedio ingresa 7,04 €/Kg, cifra moito máis baixa que as mellores e as peores. Do total de ingresos, o 53,61 % vén da propia venda de becerros. O 9,74 % do total vén da venda de vacas de desvelle, mentres que as subvencións representan un 33,35%.

Os gastos variables representan o 70,68 % do total de gastos, superando os 40.000 euros. Dentro destes gastos variables destaca a alimentación, que supón máis da metade dos gastos totais (54,18 %), sendo as maiores partidas da alimentación o concentrado dos becerros de cebo, a produción de forraxe na granxa e o combustible e maquinaria propia.

Os gastos fixos supoñen de media un 29,32 % dos gastos totais. Entre as partidas cun maior peso están as amortizacións, principalmente de maquinaria, os arrendamentos e a seguridade social pagada polas persoas propietarias. Tamén resaltar que en ningunha granxa as persoas propietarias teñen asignado un salario propio. Coa suma dos gastos variables e fixos, vistos previamente, obtéñense os gastos totais, que se acercan aos 60.000 euros.

Datos económicos que se recollen no informe en canto a ingresos e gastos

Datos económicos que se recollen no informe en canto a ingresos e gastos

Estes datos dan como resultado unha marxe de 32.000 €; 2,79 €/Kg, que sería a renda dispoñible por granxa. No grupo das de mellor resultado esta cifra ascende a 4,61 €/Kg, queda en 2,01 €/Kg nas de resultado intermedio, provocado por uns menores ingresos en comparación coas mellores, mentres que nas peores a marxe é 1,68 €/Kg.

Para homoxeneizar os datos de todas as granxas, aplícase un salario estandarizado a 1,5 veces o Salario Mínimo Interprofesional (SMI) para cada propietario. Isto supón un gasto de 21.000 €/UTA. Tras este proceso, a marxe neta media por granxa é de 2.800 € ou 0,25 €/Kg. Asignando un salario de 1,5 veces o SMI por cada propietario, o custo de produción das granxas analizadas foi de 7,66 €/Kg. No grupo das de mellor resultado, a marxe neta consérvase positiva, sendo de 2,52 €/Kg. No caso do resto torna negativa ao imputar este salario, sendo de -0,22 €/Kg nas de resultado intermedio e de -4,11 €/Kg nas de peor resultado.

Resultados obtidos

Resultados obtidos no estudo

Resultados obtidos no estudo

A granxa media que resulta das 25 estudadas no informe da Fundación Juana de Vega produce, de media, 9.500 Kg de carne de vacún. O custo de produción medio, sen incluír un salario para os propietarios, é de 5,11€/Kg canal. Este custo oscila entre os 4,51 €/kg nas granxas que presentan un mellor resultado e os 7,44 €/kg das que teñen un peor resultado económico. Se se inclúe un salario para as persoas propietarias, equivalente a 1,5 veces o salario mínimo interprofesional, o custe medio de produción alcanza os 7,66 €/kg.

O prezo mínimo ao que habería que vender o kg de becerro para cubrir todos os custes de produción, incluíndo un salario para os propietarios equivalente a 1,5 veces o SMI, sitúase nos 4,86 €/kg (prezo de equilibrio). Como conclusión final, en este informe poñen de manifesto a necesidade de mellorar a profesionalización e a xestión técnico-económica das explotacións de vacún de carne de Galicia para gañar en eficiencia e rendibilidade e garantir a súa viabilidade futura.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información