A sección ‘Noticias de empresa’ inclúe informacións de actualidade empresarial, así como as notas de prensa de firmas colaboradoras.

Mildio da vide: cando a prevención é a mellor e máis valiosa aliada

'Septum', un biofunxicida de Seipasa autorizado para agricultura ecolóxica, demostra nos ensaios unha eficacia similar ao das súas alternativas químicas

Mildio da vide: cando a prevención é a mellor e máis valiosa aliada

Se establecésemos unha clasificación acerca das enfermidades da vide, o mildio ocuparía, sen lugar a dúbida, unha das primeiras posicións. ‘Plasmopara viticola’, no seu nome científico, é un dos patóxenos máis graves e difíciles de solucionar cando aparece. E cando isto ocorre o mellor é moverse con anticipación e celeridade a través de alternativas como ‘Septum’, unha solución natural de acción funxicida de Seipasa cun potente efecto preventivo e curativo.

Septum é unha poderosa solución natural de acción funxicida onde as moléculas crave, procedentes do extracto de ‘Equisetum arvense’, foron illadas co equilibrio e o balanceado óptimos para asegurar a máxima eficacia do produto.

A partir do seu contido en fenois, saponinas, flavonoides e acedo silícico, Septum exerce unha acción preventiva que proporciona estabilidade estrutural ás células vexetais e resistencia mecánica fronte á propagación de fungos, ademais de desencadear respostas fisiolóxicas de defensa. Septum tamén impón unha acción curativa que provoca a ruptura e deshidratación dos tecidos fúnxicos.

Gráfico 1. Incidencia de mildio. Porcentaxe de follas atacadas.

Gráfico 1. Incidencia de mildio. Porcentaxe de follas atacadas.

O gráfico 1 amosa os resultados do ensaio técnico no que se avalía o rendemento de Septum fronte ao control (sen tratamento) e fronte a unha referencia química. Na estratexia adoptada realizáronse 6 aplicacións cada 7 días sobre unha explotación de uva da variedade Montepulciano. Tal como revela a gráfica, mentres a incidencia no control dispárase, Septum iguala a eficacia da referencia química, especialmente despois da 5ª aplicación.

O gráfico 2 avalía a severidade, é dicir a porcentaxe da superficie da folla atacada pola enfermidade, con resultados moi similares respecto da experiencia anterior. É dicir, Septum iguala a eficacia da referencia química cando se trata de controlar o avance do patóxeno.

Gráfico 2. Severidade do ataque. Porcentaxe de superficie foliar afectada.

Gráfico 2. Severidade do ataque. Porcentaxe de superficie foliar afectada.

‘Plasmopara viticola’, ese mal compañeiro de viaxe

Septum é unha ferramenta rexistrada para o seu uso en agricultura ecolóxica baixo normativa UNE, ademais dunha solución óptima e cun amplo percorrido ás súas costas para a súa introdución en estratexias de xestión integrada de pragas e enfermidades co obxectivo de reducir a carga de materias activas de síntese química.

Aplicado para o control do mildio da vide, Septum non deixa residuos na colleita e non afecta as calidades organolépticas da uva.

Septum é un produto natural que se presenta como unha solución ideal para estratexias de xestión integrada de pragas, co obxectivo de reducir fitosanitarios químicos

Trátase dunha alternativa real para a súa inclusión nos programas de tratamento de vide co obxectivo de substituír aquelas materias activas de sínteses químicas que progresivamente deixan de estar autorizadas polo endurecemento do marco regulatorio no uso de fitosanitarios. Existe un cambio de paradigma que é real, que se impón aos poucos, e a concienciación entre os produtores vitivinícolas cada vez é maior.

Tal como reza o título deste artigo, a prevención é a mellor aliada fronte ao mildio, especialmente cando as condicións ambientais advírtennos diso. Se o viticultor aguanta á aparición de síntomas claros da enfermidade, quizá sexa tarde para actuar.

O mildio e a regra dos ‘tres 10’
O mildio é unha enfermidade de primavera, que atopa o seu escenario ideal en climas con temperaturas cálidas e elevada humidade. Fálase moito da chamada regra dos ‘tres 10’ (brotes cunha lonxitude superior aos 10 cm, choivas por encima dos 10 L/m2 e temperatura medias ao redor dos 10º) pero o certo é que o mildio aparece durante a fase de desenvolvemento vexetativo da planta e en contornas con humidade relativa por riba do 75% e temperaturas entre os 10 e os 30º.

Aínda que o mildio en uva inicia a súa actividade na primavera, o fungo que o provoca ten a capacidade de sobrevivir ao inverno en forma de esporas aloxadas nas xemas e nos sarmientos. Por iso é importante destruír calquera pámpano e folla con síntomas da enfermidade de cara á próxima campaña.

O principal aviso desta enfermidade da vide é a aparición de pequenas manchas aceitosas ou de cor verde pálido na cara das follas que, no envés, vólvense esbrancuxadas cun aspecto algodonoso. As follas afectadas sécanse e acábanse caendo.

No caso dos acios, os síntomas varían dependendo do momento en que se produce o ataque, xa que poden manifestarse desde un evidente arrugamento até un cambio de coloración cara ao pardo-avermellado.

En todos os casos, a prevención é a mellor aliada do viticultor, especialmente ao comezo da brotación e cando se dan as condicións ambientais favorables para o desenvolvemento da enfermidade.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *