A sección ‘Noticias de empresa’ inclúe informacións de actualidade empresarial, así como as notas de prensa de firmas colaboradoras.

SOY, novo biofunxicida para mildiu en viñedo a base de lecitina de soia

O Grupo Soaga lanza ao mercado un produto bioprotector de orixe natural dentro da súa nova gama Fertimón Tech. Xa se está aplicando nesta campaña en Galicia con bos resultados, permitindo reducir os tratamentos con fitosanitarios convencionais

SOY Grupo Soaga1 660x440

Na súa aposta pola innovación, o Grupo Soaga acaba de lanzar ao mercado un novo produto biofunxicida para aplicación en viñedo que logra reducir o uso de produtos químicos convencionais utilizados contra o mildiu, unha das enfermidades máis habituais e difíciles de controlar en Galicia.

O novo produto, que recibiu o nome de SOY, utiliza como materia prima lecitina de soia libre de OMG (organismos modificados xeneticamente) e con rexistro para o seu uso na industria alimentaria.

A lecitina de soia está incluída na lista comunitaria de substancias básicas aprobadas como estimulador dos mecanismos de defensa naturais da planta. “Ten un efecto secante sobre a enfermidade apreciable e destacable”, indica Emilio Lemos, membro do equipo técnico do Grupo Soaga especialista en viñedo.

O novo produto está autorizado tamén para oídio e ten outras propiedades beneficiosas, ao fortalecer as paredes celulares do froito

O novo produto está autorizado tamén para oídio, outra das enfermidades fúnxicas máis habituais en viñedo, que afecta á planta entre o inicio da floración e o engorde do gran como período máis sensible e pode provocar perdas de rendemento e de calidade dos viños.

Ademais de protexer á vide contra o ataque de fungos, a lecitina de soia ten outras propiedades beneficiosas, ao producir un fortalecemento das paredes celulares do froito.

Vantaxes da formulación

SOY foi desenvolto polo departamento de I+D+i de Grupo Soaga no seu laboratorio de Vilanova de Arousa cunha fórmula nova que achega vantaxes á hora de aplicación do produto.

“Baixo unha formulación líquida que inclúe tres compoñentes, un mollante, un adherente e un emulsionante, presenta unha partícula de gota máis fina, polo que recubre moito mellor toda a superficie vexetal, cunha película máis homoxénea e duradeira sobre a zona tratada, protexendo mellor á planta e permitindo unha redución de doses”, destaca o técnico de Soaga.

Presenta unha partícula de gota máis fina, polo que recubre moito mellor toda a superficie vexetal, e ao ser insoluble en auga a súa permanencia e eficacia protectora é maior

Ao mesmo tempo, a soia utilizada para este produto funxicida é insoluble en auga, polo que a súa permanencia sobre a planta e a súa eficacia protectora é maior en comparación con outros produtos solubles que presentan unha menor capacidade hidrófuga.

Eficacia nas condicións climáticas de Galicia

O novo produto, que xa está dispoñible no mercado, está a ser usado na actual campaña de tratamentos funxicidas de primavera en Galicia con resultados satisfactorios.

“Zonas como O Salnés son moi vulnerables ao mildiu polas condicións climatolóxicas de temperatura e alta humidade e necesítanse ferramentas eficaces para o control da enfermidade cando a presión é alta. Este novo produto contribúe de maneira decisiva”, asegura Emilio Lemos.

Poden realizarse ata 12 tratamentos cun intervalo de 5 días entre eles

SOY pode aplicarse só ou mesturado con outros produtos fitosanitarios convencionais para o control do mildiu para potenciar os seus efectos, con ata 12 tratamentos autorizados e un intervalo de 5 días de separación entre eles, e desde Soaga recomendan actuar preventivamente ante momentos de alta incidencia de ataques deste fungo para evitar danos irreversibles no viñedo.

Obxectivo: redución de produtos fitosanitarios convencionais

SOY, o novo bioprotector para viñedo, forma parte da gama Fertimón Tech do Grupo Soaga e vén sumarse a outros produtos nutricionais xa consolidados, como LIGNO MZ ou FORTABROT, que se empezaron a aplicar o ano pasado para control de mildiu e escoriose en viñedo con excelentes resultados.

A crecente presión legal, con normativas cada vez máis restritivas ao uso de funxicidas convencionais, obriga aos viticultores para apostar por alternativas biolóxicas e ás empresas fabricantes a dar pasos neste sentido.

A UE pretende reducir á metade o uso de produtos fitosanitarios en 2030

“Introducindo produtos con este novo perfil, dependendo da zona e do nivel de presión de mildiu existente, poderiamos reducir considerablemente o uso de fitosanitarios de orixe química pura; o obxectivo sería chegar a unha redución significativa para cumprir coa nova Estratexia europea”, defende Emilio Lemos.

A Estratexia Da Granxa á Mesa, aprobada pola UE, márcase como obxectivo unha redución do 50% do uso de produtos fitosanitarios na agricultura europea en 2030.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *