Entrevistamos a Beatriz Calviño Vázquez, directora técnica e responsable de I+D en Anolytech España, que nos explica as claves desta tecnoloxía innovadora e as vantaxes que achega ao sector primario.
Sodes pioneiros en España na introdución da tecnoloxía de Anolytech para a desinfección de auga. Como xurdiu o voso interese por esta tecnoloxía?
Somos pioneiros e os únicos distribuidores en España. O noso interese nesta tecnoloxía xorde hai moitos anos cando empezamos a coñecer as solucións que achega a múltiples sectores e para diferentes áreas de traballo. A partir dese momento decidimos especializarnos nela, pois tiñamos claro que era e é a alternativa tanto para os procesos de desinfección convencionais, como para o avance en medidas de bioseguridade tan necesarias hoxe en día.
Cales son as principais innovacións de Anolytech respecto dos sistemas de desinfección estándar?
A principal innovación é que se trata dun produto de desinfección completamente natural, xa que provén de sustancias naturais como son a auga, o sal e a electricidade xunto coa baixa toxicidade que presenta fronte a calquera dos sistemas de desinfección estándar utilizados na actualidade. Ademais de evitar e reducir tanto os residuos plásticos como perigosos.
Poderías explicar como é o proceso de funcionamento do equipo?
O funcionamento do equipo é moi sinxelo: a solución salina entra ao equipo e coa axuda dunha pequena cantidade de corrente eléctrica, dá lugar ao proceso de electrolise, o que permite que se produzan unha serie de reaccións que dan como resultado unha solución de ácido hipocloroso (HClO) e outra de hidróxido de sodio(NaOH). A primeira, o ácido hipocloroso, utilízase tanto para a desinfección da auga, así como produto desinfectante en si mesmo.
Nunha granxa ou industria agroalimentaria, que requisitos son necesarios para poder instalar o equipo?
Simplemente se necesita unha toma de auga e un pequeno espazo que conte con ventilación para a súa instalación e acceso a un desaugadoiro.
Que capacidade de desinfección teñen estes equipos? Están adaptados a grandes explotacións?
Existen diferentes modelos dependendo das necesidades de produción de desinfectante de cada explotación. Os equipos máis pequenos que temos son para unha produción de 50l/día até os máis grandes que chegan aos 400l/día.
Os litros de auga desinfectada que se xeren van depender de diferentes factores como son a cantidade de animais con que conte a explotación, o consumo medio por animal e, o máis importante, a cantidade de ácido hipocloroso (HClO) que se dosifique en cada momento, pois ao principio será necesario aplicar unha dose maior para eliminar o biofilm das tubaxes.
Por exemplo, nunha granxa de 200 vacas adultas, estimando un consumo medio diario de 100 litros por animal (sumamos o que beben, e a auga necesaria para limpeza de sala de muxido e baldeo) , e cunha dosificación do 0,7% de HClO, podemos calcular un consumo diario duns 20.000 litros de auga e unhas necesidades de ácido hipocloroso duns 140 litros, un produto hixienizante que xera a propia máquina de Anolytech e que vai dosificando na auga para a súa desinfección.
Funcionan igualmente segundo o tipo de auga (máis ou menos alcalina)?
Si, os equipos funcionan independentemente do tipo de auga de partida. O propio equipo a través de diferentes parámetros de operación encárgase de equilibrar o pH da auga de entrada, para optimizala e ter sempre unha disolución de ácido hipocloroso (HClO) dun pH neutro.
“Garantimos unha auga libre de bacterias e sen presenza de biofilm que repercute en mellora de rendemento e aforro de custos”
Cales son as principais vantaxes que destacarías de Anolytech para a súa utilización no sector gandeiro?
Sen dúbida a seguridade extra que achega a unha explotación o ter un sistema propio de desinfección para garantir sempre unha auga libre de bacterias, así como un sistema de distribución sen presenza de biofilm. Se lle sumamos a baixa toxicidade que presentan fronte a calquera outro desinfectante convencional utilizado e a redución de envases perigosos, todos estes motivos supoñen un aumento nas medidas de bioseguridade das explotacións e consecuentemente unha mellora do benestar animal e do seu rendemento.
Que usos pode ter o ácido hipocloroso (HClO)?
Se nos centramos na agricultura e a gandaría, o principal uso do ácido hipocloroso (HClO) é a mellora da calidade da auga da explotación. Asegurando un aprovisionamento libre de bacterias e a eliminación do biofilm en todo o sistema de distribución de auga da explotación, incluído nos bebedoiros dos animais, evitando así a contaminación cruzada. Isto permite reducir o risco de enfermidade nos animais. Tamén é útil como desinfectante para superficies, material de traballo, botas, sala de muxido, etc, asegurando a eliminación de virus, bacterias e fungo cunha eficacia do 99,999%.
É importante sinalar que a eficacia do ácido hipocloroso (HClO) está avalada por diferentes normas como a EN 14476 e diferentes estudos de gran interese hoxe en día, nos que se indica ao ácido hipoclorosos (HClO), como unha das alternativas máis seguras e eficaces para combater os brotes de gripe aviaria e os problemas derivados desta.
“O ácido hipocloroso é un desinfectante seguro e eficaz, que se pode utilizar para a hixiene do muxido e desinfección de sala, o que tamén reduce custos”
Que destacarías sobre a súa utilización para para a desinfección da sala de muxido?
A utilización do ácido hipocloroso (HClO) é un perfecto complemento á utilización doutros produtos que veñen empregando tanto para a hixiene do muxido.
Así, os nosos equipos supoñen o mellor complemento para garantir unha desinfección óptima da sala de muxir, xa que asegura que a auga coa que se fai o enxague final do proceso de limpeza é unha auga libre de bacterias e evita nova contaminación das superficies. Tendo en conta as vantaxes que un tratamento intelixente da auga pode reportar, é fácil concluír que este non é gasto senón un investimento en bioseguridade que resulta esencial para garantir a rendibilidade das explotacións gandeiras a curto, medio e longo prazo.
Á marxe das vantaxes directas que reporta un bo tratamento de hixienización da auga, hai que engadir outras vantaxes adicionais como, por exemplo, a influencia de mellora na calidade dos produtos alimentarios da explotación, o aforro que supón en canto ao descenso de enfermidades, así como a redución da mortalidade.
En canto ao subproducto residual (hidróxido de sodio) Pódese descargar directamente da máquina ao desaugadoiro?
Si, é un produto que se pode refugar polo desaugadoiro sen ningún problema por estar moi diluído e, por tanto, non entraña ningún risco.
[caption id="attachment_166641" align="aligncenter" width="1600"]
Os equipos de Anolytech instálanse en forma de renting. Explica como funciona Anolytech Agrorent... Que servizos e garantías inclúe?
Establecemos unha cota mensual moi asumible, que varía en función do tipo de equipo que necesite a instalación gandeira. O noso servizo inclúe o mantemento do equipo, soporte técnico e asistencia técnica durante todo o tempo que dura o contrato.
“Temos unha ampla variedade de posibilidades de aluguer dos equipos, que vai desde os 160 euros ao mes”
Cal sería o custo medio dun equipo de Anolytech para unha granxa, por exemplo, unha de 100 vacas en muxido?
Os prezos fíxanse en función duns parámetros, o tipo de equipo a instalar, o número de bombas ou a duración do renting. Unha ampla variedade de posibilidades que vai desde os 160 euros ao mes para os equipos máis pequenos e os contratos a longo prazo.
Se o cliente é unha industria agroalimentaria e opta pola compra, os nosos equipos pódense acoller ás axudas da Xunta de Galicia para a transformación e comercialización de produtos agrarios. Ademais, nós encargámonos de toda a tramitación da axuda.
Canto tempo se tarda en instalar e entrar en funcionamento o equipo desde que se fai o pedido?
Desde que se fai o pedido o tempo estimado de entrega e posta en funcionamento é de aproximadamente 1 mes, dependendo sempre do número de pedidos que teñamos nese momento.