Archives

Comeza a aplicarse en España a nova lexislación comunitaria sobre comercialización de ovos

O Ministerio de Agricultura iniciou este luns o procedemento de consulta pública do proxecto de real decreto que vai regular a aplicación en España da nova lexislación comunitaria sobre comercialización de ovos, recentemente aprobada. O novo texto mantén gran parte dos aspectos recollidos no anterior real decreto, que databa de 2008 e que quedará derrogado, xa que permanece o obxectivo final de contribuír a manter a unidade de mercado e a transparencia e lealdade nas transaccións comerciais, ademais de garantir a información aos consumidores. A nova normativa incluirá aspectos como a regulación das excepcións do marcado do ovo en granxa, a definición de ovos aromatizados ou a posibilidade de que as autoridades competentes poidan regular outros usos nos parques de galiñas campeiras, como a instalación de paneis solares.
Prevese a creación dunha base de datos de etiquetaxe multi especie, denominada ETIMUES
A pesar de que a normativa comunitaria establece que os requisitos para a comercialización dos ovos de galiña na Unión Europea son de directa aplicación, o proxecto de real decreto recolle algunhas disposicións adicionais e outros aspectos que requiren da regulación e o control por parte dos Estados membros. Para incrementar a transparencia no mercado, prevese a creación dunha base de datos de etiquetaxe multi especie, denominada ETIMUES, como ferramenta para o rexistro dos pregos facultativos. O proxecto de real decreto atópase xa dispoñible na páxina web del ministerio para que os cidadáns e as organizacións representativas do sector poidan facer alegacións, observacións ou suxestións sobre a nova normativa. Poderánse presentar ata o próximo 12 de febreiro.

Aberta a consulta pública a nova normativa sobre comercialización de aves e ovos

O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación inicia hoxe sábado e, até o 28 de outubro, o procedemento de consulta pública da normativa para a aplicación en España do marco europeo de comercialización de carne de aves e ovos, que se desenvolverá mediante dous reais decretos específicos para cada un dos produtos mencionados. A tramitación en España destes dous reais decretos está motivada pola decisión da Comisión Europea de revisar a normativa comunitaria de comercialización de ambos os produtos, mediante a elaboración duns regulamentos que se atopan nas últimas fases de tramitación e cuxa publicación se espera para as próximas semanas. Esta normativa aplica os principios establecidos na Política Agraria Común (PAC) para a comercialización de aves e ovos, co obxectivo de contribuír a manter a unidade de mercado e a transparencia e lealdade nas transaccións comerciais, ademais de mellorar a información aos consumidores. Desta forma, regúlanse aspectos tan importantes como as definicións e denominacións de venda dos produtos, a súa clasificación de acordo coa súa calidade e tamaño e as condicións para a etiquetaxe voluntaria e obrigatoria, onde se inclúe o uso de mencións reservadas facultativas relativas á forma de cría ou a alimentación das aves. Aínda que a normativa comunitaria é de directa aplicación en todo o territorio da Unión Europea, existen determinados aspectos que requiren da regulación e o control dos Estados membros, para o que é necesario desenvolver normativa nacional para a súa aplicación. Entre os aspectos máis destacables da normativa nacional de comercialización de ovos atópase a regulación de excepcións para os requisitos xerais relacionados co marcado dos ovos; novos requisitos en materia de etiquetaxe -incluída en etiquetaxe dos ovos con mencións facultativas adicionais ás obrigatorias-; mellorar a coordinación e intercambio de información entre as autoridades competentes e regular os procedementos de control necesarios para garantir o cumprimento da norma. Pola súa banda, no sector da carne de aves prevese a mellora da transparencia do mercado a través da inclusión de novas definicións e cortes e novos requisitos en materia de etiquetaxe, incluídos as etiquetaxes facultativas. Tamén se quere fomentar a coordinación e intercambio de información, e mellorar os procedementos de control, especialmente no relativo ao control do contido de auga en cortes e despezamentos de carne de ave. Os textos das consultas previas pódense consultar nas seguintes ligazóns:

Comercialización de ovos

Comercialización de aves de curral