A sección ‘Noticias de empresa’ inclúe informacións de actualidade empresarial, así como as notas de prensa de firmas colaboradoras.

As claves da recría de becerras, un dos mellores investimentos para multiplicar a rendibilidade

As claves da recría de becerras, un dos mellores investimentos para multiplicar a rendibilidade

Ángel Pizarro, veterinario Especialista en Primeiras idades en De Heus

Cambiar a visión do proceso de recría e pasar a vela como un investimento en lugar de considerala un gasto fixo a reducir abre unha infinidade de oportunidades de mellora dos resultados. Baixo esta premisa, Ángel Pizarro, veterinario Especialista en Primeiras idades en De Heus, desenvolve os factores que inflúen nela e proporciónanos pautas de manexo e alimentación que poden multiplicar a proxección de produción do establo.

Que factores inflúen na recría das becerras?

Neste proceso conflúen múltiples factores; algúns son internos, propios das cuchas, como son as necesidades de mantemento e de crecemento e as diferentes realidades fisiolóxicas durante o catro fases nas que se divide o proceso.

Doutra banda están os factores externos que condicionan a vitalidade e peso vivo ao nacemento, como son o manexo, alimentación e aloxamento das vacas secas; outros factores que inflúen na fortaleza do sistema inmunolóxico relativos ao manexo do parto, tratamento e hixiene do costro, momento de administración, cantidade e calidade do costro, e outros que afectan ao posterior desenvolvemento das primeiras idades, como o nivel de profilaxe de enfermidades dixestivas e respiratorias, calidade do aloxamento ou o manexo dos agrupamiento. Por último, os factores que afectarán o desenvolvemento corporal, momento da puberdade e xestación, como son manexo da alimentación nos distintos lotes ou a calidade das forraxes.

En que medida a recría afecta o custo total de produción?

O custo da recría pódese considerar fixo ou variable en función do asesor económico da granxa. En De Heus cremos que a recría debe considerarse como un custo variable porque ten unha influencia directa sobre o nivel produtivo da granxa, como corroboran múltiples estudos. Baixo o noso punto de vista, nunca se debe considerar como un custo fixo porque o poriamos no punto de mira para reducilos, facendo un mal favor ao futuro produtivo da granxa. No entanto, a alimentación da recría supón aproximadamente o 20% do custo da alimentación total da granxa, considerando unha granxa cun 30% de reposición.

Por que son tan importantes os plans de alimentación intensivos durante os primeiros meses da recría?

Os primeiros 8 meses da recría correspóndense coas dúas primeiras fases fisiolóxicas. Durante a primeira fase, os plans de alimentación intensivos xunto cun bo manexo e unha axeitada profilaxe, permitirannos unhas ganancias diarias altas, o que nos facilitará acceder ao fenómeno epixenético, consistente na expresión de certos xenes silentes que teñen gran influencia na produción futura.

A segunda fase é de vital importancia por dous motivos:

1. É a fase máis eficiente de toda a recría en canto á transformación do alimento consumido, achegando as mellores ganancias de peso diarias e adquirindo unha inercia de crecemento que nos levará á fase da puberdade en pouca idade cun desenvolvemento corporal óptimo.

2. Durante esta fase trabállase a estrutura musculo-esquelética e adquírese o nivel máis alto de capacidade corporal que é clave para a mellora xenética e a produción futura. Nesta idade pasamos dun índice de consumo de 1,1-1,15 a 1,28-1,32. As tenreiras nesta fase, son, morfolóxicamente falando, vacas en miniatura.

Imagen_Anuncio_Kaliber_Campo Galego_Mesa de trabajo de heus

En que medida a transición de pre-rumiante a rumiante é determinante no bo desenvolvemento das tenreiras?

A transición comeza a pequena escala desde o nacemento, favorecido pola curiosidade e os primeiros bocados de concentrado multipartículas e forraxe, que permitirá o desenvolvemento ruminal até chegar ao destete. Esta transición, que internamente é máis complexa, é esencial posto que durante este proceso necesitamos conseguir boas ganancias de peso. Por iso, a calidade e o deseño dos distintos alimentos é moi importante porque teñen que cumprir cos requirimentos de mantemento e crecemento desexados e protexer a saúde dixestiva.

Que impacto económico ten a redución da idade ao primeiro parto?

Baixar a idade do parto nas xovencas é crucial por catro motivos:

1. Adiantamos a produción de leite e polo tanto o momento en que empezamos a amortizar ese investimento.

2. Obteremos primeiros partos máis produtivos, coa repercusión que terá coa media do establo, porque lograriamos completar o proceso de recría con boas ganancias diarias durante os primeiros meses de vida.

3. Teremos menor ocupación de patios, menor xeración de residuos, menor necesidade de man de obra, maior dilución de custos fixos e amortizacións.

4. Terá un impacto moi importante sobre a conformación do rabaño porque permitirá pasar dun decrecemento involuntario no número de animais a un crecemento involuntario, que facilitará unha reposición voluntaria de animais pouco produtivos que lastran a rendibilidade da granxa.

Os dous primeiros puntos teñen unha cuantificación de 3 a 8 euros de retorno ao investimento como diferencia de realizar a recría de forma convencional, considerándoa como custo fixo a reducir, a considerala como investimento.

Como podemos monitorizar estratéxicamente a calidade do costro?

Existen múltiples liñas de investigación sobre os compoñentes do costro que determinan a calidade e a súa posterior asimilación a nivel intestinal así como o seu efecto como escudo inmunitario. A nivel de granxa, podemos seguir considerando o dato da densidade (o máis próxima posible aos 1035 gr/l, medidos a 20-22ºC) e os graos Brix (o máis próximo posible a 30), aínda que temos que ter presente que estes dous parámetros dannos información indirecta e incompleta sobre o nivel de protección inmunitaria, posto que existen costros con nivel de graos Brix relativamente baixo e baixa densidade, que nos poden reportar unha protección inmunitaria superior.

Dito isto, o que si é fundamental a tenor dos últimos estudos, é o momento da administración, a cantidade e a calidade hixiénica do costro. Segue sendo de vital importancia proporcionar o máis pronto posible algunha cantidade de costro e completar 4 litros nas primeiras 4 horas, 6 litros nas primeiras 8 horas e 8 litros nas primeiras 12 horas.

Que efecto a nivel produción, lonxevidade e mortalidade podemos observar en primeiras lactacións?

Existen varios estudos que demostran a relación directa entre a ganancia de peso diaria antes do destete e un aumento da produción na primeira lactación a razón de 150 litros máis por cada 100 gr. de máis de ganancia de peso antes do destete. Tamén é coñecida a relación entre os procesos respiratorios e a permanencia na corte durante a primeira lactación, de forma que unha tenreira que sufrise máis de 4 procesos respiratorios ao longo do seu desenvolvemento, ten 1,8 veces máis de probabilidade de non completar a primeira lactación. Das xovencas que non completan a primeira lactación, o 31,5% abandona a corte antes dos 50 días en leite.

Existen varios estudos que relacionan a sobrepoboación (<3,5 m2/tenreira) coa aparición de niveis de casos de SRB nas tenreiras. O nivel de encamado e a calidade hixiénica deste, influirá en contaxio de enfermidades dixestivas e na perda de calor a través das extremidades, restando ganancia de peso diaria e comprometendo o acceso ao fenómeno epixenéntico.

Como saber se estamos a elixir a ración axeitada? Cales son os compoñentes principais dunha boa nutrición?

Os compoñentes dunha boa nutrición na recría son os mesmos que para calquera outro momento dentro do ciclo produtivo: a calidade dos ingredientes e o equilibrio dos nutrientes, que é o máis difícil de cumprir nas granxas de tamaño pequeno ou mediano con limitacións de espazo, man de obra e manexo xa que condiciona a realización de tantas solucións nutricionais como necesidades fisiolóxicas e de mantemento ou crecemento presenta a recría e o outro grupo de animais que adoita compartir espazo físico, como as vacas secas.

É unha condición importante deixar fóra da ración que compartirán varios grupos tan diferentes como xovencas e vacas secas ás tenreiras da fase 2 (até os 8-9 meses) e ofrecer unha ración que penalice o menos posible aos grupos de menor idade. Esta adaptación nutricional facilítase moito se se conta cunha ferramenta informática como a que dispomos en De Heus na que podemos observar o comportamento de cantos grupos ou lotes diferentes se queira alimentar coa mesma fórmula.

Como sabemos que estamos no camiño correcto?

Ademais de facer unha formulación correcto do enfoque do catro fases da recría e adaptalo ás peculiaridades de cada explotación, é esencial comprobar que o resultado é o esperado e facelo a tempo para poder rectificar o rumbo antes de que implique a perda dunha xeración de tenreiras.

Para isto, é importante facer medicións con determinada frecuencia para coñecer as ganancias diarias que nos indicarán se hai que tomar medidas de manexo e tamén comprobar o cumprimento do que en De Heus denominamos “Puntos Kaliber”, que nos servirán de referencia para valorar o progreso da recría.

Estes Puntos Kaliber consisten na apreciación do terzo superior das últimas costelas e da liña dorsal á idade de 7 a 8 meses como garantía de que nos achegamos á fase da puberdade nun estado de condición corporal desexado, e duns puntos obxectivos de obrigado cumprimento, 200 kg aos 6 meses, e a inseminación con 400 kg de 12 a 14 meses.

Na túa experiencia, cales son as recomendacións clave para un bo manexo na recría de tenreiras?

A importancia da mellora xenética está integrada na nosa mentalidade desde hai tempo e non nos planteamos deixar de buscala. De igual forma, para seguir afrontando o futuro debemos concienciarnos sobre a mellora continua da recría e abordar este reto antes do propio nacemento das tenreiras. A primeira recomendación é cambiar o enfoque da recría como gastos fixos e empezar a vela como un investimento, como facemos co investimento en xenética. Unha vez que temos asumido que a recría é unha dos mellores investimentos, deberiamos empezar a traballar en todos os factores que inflúen nela.

1. Manexo de vacas secas con alimentación de secas, sen cambios de grupo, cunha cama ampla e limpa e evitando no posible as altas temperaturas que terá un efecto directo sobre a propia lactación da nai e sobre a vitalidade e ganancias de peso diarias da filla.

2. Bo manexo do costro e a administración o máis rapidamente posible en cantidade e calidade hixiénica correctas.

3. Profilaxe vacinal de enfermidades dixestivas e respiratorias co cumprimento das pautas vacunais prescritas polos veterinarios.

4. Utilización nas primeiras fases de alimentos de boa calidade e ben deseñados para o achegue dunha dieta equilibrada que permita o crecemento armónico do aparello musculoesquelético e a transición de pre-rumiante a rumiante, mentres obtemos boas ganancias de peso que nos axuden a controlar enfermidades dixestivas tanto bacterianas como parasitarias.

5. Atender á segunda fase da recría de forma independente pola súa importancia.

6. Á hora de realizar unha ración que terán que compartir varios grupos de diferentes necesidades, priorizar sempre ás máis novas.

7. Levar o control de que o que se está proxectando está a cumprirse mediante a comprobación dos “Puntos Kaliber2 e os rexistros de ganancias de peso por se fose necesario rectificar ou cambiar algunha actividade de manexo.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *