A sección ‘Noticias de empresa’ inclúe informacións de actualidade empresarial, así como as notas de prensa de firmas colaboradoras.

Risco de contaminación por micotoxinas en forraxes e pensos segundo o estudo de Alltech

Risco de contaminación por micotoxinas en forraxes e pensos segundo o estudo de Alltech

Millo contaminado por Fusarium, un dos fungos que producen micotoxinas nos silos

Os patróns climatolóxicos foron cambiantes en toda Europa durante a tempada agrícola de 2020 e tiveron un impacto directo coa presenza de determinados mofos e micotoxinas en diferentes rexións. As micotoxinas son producidas por certas especies de fungos e constitúen unha preocupación para os gandeiros pola súa capacidade de influír na calidade dos pensos e polas súas repercusións na saúde e o rendemento dos animais. As mostras recollidas, procedentes de toda Europa, como parte do Estudo Europeo da Contaminación por Micotoxina na Colleita de Verán de Alltech, foron enviadas ao laboratorio de servizos analíticos de micotoxinas Alltech 37+® , e a análise das mostras indica a  presenza de micotoxinas con niveis de risco entre moderado e alto.

Os resultados proveñen de 274 mostras de cebada, trigo, gran de millo, ensilado de millo, ensilado de herba, alfalfa, herba, guisantes, avea, fariña de xirasol, triticale e soia. Estas mostras recóllense en explotacións e sitios de produción de materias primas e de pensos de 15 países que inclúen a Rusia, Portugal, España, Dinamarca, Hungría, Grecia, Bielorrusia, Croacia e Kazaxistán, e proporcionan un cadro representativo do risco de contaminación por micotoxinas en todas as rexións, cun risco global entre moderado e alto. As mostras revelaron un número media de 4,4 micotoxinas; delas o 99,6% con polo menos unha micotoxina, e o 96,4% con dúas ou máis micotoxinas. As fumonisinas foron atopadas no 80,7% das mostras, mentres que o 74,5% contiña tricotecenos tipo B.

Unha tendencia rechamante de anos recentes é a crecente presenza das micotoxinas emerxentes. En máis do 75% das mostras atopouse este grupo, no que se inclúen micotoxinas específicas como a beauvericina, a moniliformina, a fomopsina A, o alternariol e as enniatinas A e B. A zearalenona (ZEN), unha micotoxina que pode ter un impacto significativo na fertilidade da maioría dos grupos de especies, foi detectada en case o 7% das mostras. A aflatoxina B1 (AFB1), micotoxina particularmente prexudicial, producida por un fungo do xénero Aspergillus, foi detectada en menos do 7% das mostras analizadas unha porcentaxe que é potencialmente máis baixa que o esperado- considerando as condicións máis secas do normal este ano, en gran parte de Europa Central e Europa do Leste.

“Globalmente, os resultados actuais indican un risco por micotoxinas entre moderado e alto, neste ano, en toda Europa e os produtores deben seguir sendo conscientes de como o risco e o impacto variarán en diferentes especies e grupos de animais, sendo os animais reprodutores e os animais novos os máis vulnerables”, explicou a Dra. Radka Borutova, directora técnica europea, do equipo Alltech® Mycotoxin Management. “Sabemos que está demostrado que alimentar con pensos, aínda que teñan un nivel de contaminación baixo, afecta á saúde animal e ao rendemento, de maneira que, mesmo nos escenarios de menor risco, os produtores non deben baixar a garda fronte á ameaza das micotoxinas”.

Resumo de resultados por rexión:

Europa do Sur (Portugal, España, Grecia e Croacia): Os resultados desta rexión mostran que o 91,3% e o 80,4% de todas as mostras, estaban contaminadas con fumonisinas e con micotoxinas emerxentes, respectivamente. A concentración media das fumonisinas foi de 1.195,88 ppb, unha concentración capaz de prexudicar a saúde e o rendemento do gando porcino.

Máis do 86% das mostras contiñan acedo fusárico, que adoita atoparse en diferentes materias primas e pensos, principalmente no millo. O ácido fusárico intervén en moitas interaccións con outras micotoxinas e ten un efecto sinérgico con micotoxinas como as fumonisinas e a moniliformina e sobre todo cos tricotecenos tipo B como deoxinivalenol (DON). A AFB1 foi detectada en menos dun 6% das mostras, e a concentración máxima de 8 ppb foi atopada nunha das mostras de España. A concentración máxima de DON 4.903,3 tamén foi detectada en España no ensilado de millo.

Europa Central (Alemaña, Hungría e República Checa): As mostras estaban contaminadas por fumonisinas nun 86,7% e por tricotecenos tipo B nun 73,5%. A concentración media de tricotecenos tipo B foi 463,5 ppb, unha concentración capaz de prexudicar a saúde e o rendemento do gando porcino. Máis do 68% contiña micotoxinas emerxentes, un grupo de crecente relevancia nos últimos anos. A AFB1 foi detectada en menos do 4% das mostras, e a concentración máxima de 3,6 ppb foi atopada nunha das mostras de Hungría. A concentración máxima de DON foi atopada en ensilado de millo, da República Checa, cunha concentración de 3.921 ppb.

O Báltico e Europa do Leste (Estonia, Lituania, Rusia, Bielorrusia e Kazajistán): Das mostras analizadas, un 70,9 % estaba contaminado con tricotecenos tipo B, fumonisinas e micotoxinas emerxentes. A concentración media de tricotecenos tipo B foi 454,9 ppb. Ningunha das mostras de Europa do Leste estaba contaminada con zearalenona, unha micotoxina que pode ter un impacto significativo na fertilidade da maioría dos grupos de especies. A AFB1 foi detectada en máis dun 10% das mostras, e a concentración máxima de 27 ppb foi atopada nunha das mostras de ensilado de herba de Lituania. A concentración máxima de DON atopouse na República de Lituania en ensilado de millo, da República de Lituania, cunha concentración de 4.970,5 ppb.

Europa do Norte (Dinamarca): Os resultados desta rexión revelan que nun 94% e nun 92% de todas as mostras, había contaminación por micotoxinas emerxentes e tricotecenos tipo B, respectivamente. A concentración media de micotoxinas emerxentes foi de 414,4 ppb. Resulta interesante saber que o 6% das mostras contiña alcaloides ergóticos, mentres que nas mostras de cebada a concentración media era 695,4 ppb e a concentración máxima era 2.037 ppb. A AFB1 foi detectada en menos do 2,5% das mostras, e a concentración máxima de 3 ppb foi atopada en trigo cultivado en Dinamarca. A concentración máxima de DON detectouse en cebada de Dinamarca, cunha concentración de 1.351,8 ppb.

Os niveis mediosdas micotoxinas identificadas son inferiores aos niveis recomendados pola Unión Europea para cada unha das micotoxinas cando se avalían individualmente. Só o 0,36% das mostras superou a concentración permitida pola UE para a AFB1 (20 ppb) nos ingredientes de pensos. ( REGULAMENTO (UE) Nº. 574/2011 da COMISIÓN). Con todo, o nivel de risco destes ingredientes para as especies produtivas, baseado no Valor de Risco Equivalente (REQ) de Alltech, varía entre moderado e alto, cando intervén o desafío causado por múltiples micotoxinas. Os produtores de gando porcino deberían ser conscientes de que o nivel de risco, baseado en Valor de Risco Equivalente ( REQ), para as porcas reprodutoras e para os lechones, considérase alto.

Cando os niveis de contaminación por micotoxinas aplícanse á avicultura, o risco por micotoxinas para as aves reprodutoras é moderado, mentres que nos broilers é entre moderado e baixo

Nos ruminantes, os resultados das mostras analizadas, a data de hoxe,  indican un risco de moderado a baixo nas vacas leiteiras.

Houbo unha notable diferenza nos niveis de contaminación por micotoxinas entre os cereais de gran grande (o millo) e os cereais de gran pequeno (o trigo, a cebada, a avena). O número media de micotoxinas detectado en mostras de millo era de 6,4, mentres que en grans pequenos era 3,6. Esta variación reflíctese no valor REQ e no risco de alimentar con estes ingredientes a especies e a grupos de animais específicos. Por exemplo, para as porcas, incluídas as primerizas, alimentalas este ano con millo da colleita destas mostras leva un risco maior que se fosen alimentadas con grans pequenos, xa que se prevé que o risco por micotoxinas sexa menor.

Alltech organiza un webinar coa Dra. Radka Borutova, o 9 de decembro, ás 11:00 hora local, pode rexistrarse pulsando aquí.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Solicitamos o seu permiso para obter datos estadísticos da súa navegación nesta esta web, en cumprimiento do Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta o uso das cookies. OK | Máis información