Carne

Ucraína completa a ‘tormenta perfecta’ sobre o sector porcino galego

Os produtores advirten de que o prezo da carne terá que escalar nos supermercados para cubrir o encarecemento de pensos e enerxía. A escasez de cereais que se pronostica a raíz da guerra iniciada por Rusia é outro motivo de preocupación

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Campo Galego 11/03/2022 9:34 a.m.

O sector porcino galego atravesa por momentos críticos polas subas das materias primas e a enerxía. Dende a Federación Galega de Porcino (Fegapor) e empresas do sector advirten da necesidade de trasladar o incremento dos custos de produción ó consumidor, xa que os produtores están a vender a perdas.

“No porcino o 70% dos custos de produción son do penso, e coa suba que experimentaron os cereais, as enerxías e o transporte, estes gastos disparáronse”, indica Salomé Fondevila, responsable de produción de Nudesa, empresa asentada en Silleda (Pontevedra), especializada na fabricación de penso e con granxas de cebo e cría de porcos.

Desde Coren, unha das principais empresas do sector, mesmo aventuran como posible o peche de granxas a raíz da escalada de custos e da guerra de Ucraína. O conflicto bélico cortou por completo o suministro ucraniano de millo, esencial na fabricación de pensos en España, polo que se non se adoptan medidas inmediatas para captar cereais noutros mercados, o escenario é complicado. Desde Cooperativas Agroalimentarias de España e desde os fabricantes de pensos pronostican sacrificios de gando en abril se non hai solucións inmediatas.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Prezos da carne
Entre tanto, os prezos da carne tampouco axudan ás granxas a capear a tormenta. Esta semana na Lonxa Mercolleida, que marca o prezo de referencia para a comercialización do porcino en España, producíase un incremento de 6 céntimos no prezo da carne e de 6 euros no prezo do leitón, unha suba que queda lonxe da experimentada nestes mesmos días en Alemaña, cun incremento de 17 euros para os leitóns e de 30 céntimos para a carne.

“Pese a esta suba, seguimos vendendo por debaixo dos custos de produción. En Mercolleida non están permitidas subas por encima dos 6 céntimos para a carne e de 6 euros no leitón, o que está a atrasar moito o traslado da suba correspondente ós produtores. Seguimos 10 euros por debaixo do que se está a pagar en Europa”, explica José Antonio Vidal, presidente de Fegapor.

"As granxas independentes non aguantarán se non se comezan a cubrir custos de produción" (José Antonio Vidal, Fegapor)

Loading ad.
Ad could not be loaded.

As constantes subas que están a experimentar tanto os pensos, co anuncio dun novo encarecemento en marzo, como as enerxías e os combustibles contrastan cos ritmos para trasladar as subas pola carne ós produtores. “Os produtores sabemos que durante esta semana teremos este prezo, pero non a canto teremos que pagar mañá a enerxía e os combustibles”, sentenza Vidal.

Dende Fegapor apuntan que moitos produtores están aguantando a base de pólizas bancarias ou aforros, pero que a situación é cada vez máis insostible. “Estamos xogando en dúas ligas, por unha banda os grandes produtores, que contan con granxas, fabricación de penso e a industria para a comercialización da carne e por outra os gandeiros, estes últimos van ser os que non aguanten se non se comeza a cubrir custes de produción”, insiste Vidal.

En vista da situación, as grandes integradoras españolas barallan reducir o número de cabezas

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Poren, dende o sector sinalan tamén que algunhas das grandes integradoras españolas, con máis de 100.000 porcas, están comezando a barallar reducir en parte o número de cabezas. En Galicia, empresas do sector apuntan que polo momento descartan este tipo de medidas, así como o peche de granxas, sempre que se poida deixar de producir a perdas. “Os matadoiros seguen demandando carne, polo que non se contempla o peche, pero o prezo da carne nos supermercados terá que ser máis alto”, apunta Fondevila.

O sector afronta esta crise logo de arrastrar un ano de prezos á baixa. “O ano pasado foi un ano atípico, debido en parte á perda de exportacións a China, o que se aproveitou para non subir os prezos. Así, dende febreiro de 2021 os prezos do porco caeron en picado, estivemos vendendo o leitón a 20 euros”, recorda Vidal.

“Esta nova crise pillounos saíndo dun ano moi malo, pero non todo é culpa do momento que atravesamos. Durante anos ninguén se preocupou por contar con sectores produtivos fortes, só en poñer trabas burocráticas e incrementar os custos de produción e agora estamos vivindo unha situación moi complicada”, apuntan dende Fegapor.

[box style="0"]

Máis información

[/box]

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada