Category Archives: Viña

Nova presidenta do Consello Regulador da DO. Ribeiro

Concepción Iglesias Pousa, a que até agora era vicepresidenta do Consello Regulador, foi elixida esta mañá presidenta en funcións do Consello Regulador da D.O. Ribeiro. Substitúe así a Juan M. Casares Gándara, quen dimitiu debido á súa incompatibilidade co seu recente cargo de deputado no Parlamento de Galicia. O pleno do C.R.D.O. Ribeiro reuniuse hoxe en Ribadavia co obxectivo do nomeamento da presidencia da entidade. Os membros do mesmo elixiron por maioría de votos a Concha Iglesias, vicepresidenta do Consello Regulador, para facer fronte á presidencia do organismo. Concha Iglesias Pousa, licenciada en Dereito, é tamén a vicepresidenta da Cooperativa Viña Costeira desde hai 13 anos. Está ligada ao sector vitivinícola como viticultora desde hai máis de 24 anos.

Premiados na cata popular da Feira do Viño do Ribeiro 2024

Este mediodía tivo lugar a entrega de premios da Cata Popular desta 61ª edición da Feira do Viño do Ribeiro, ao que asistiron o presidente do C.R.D.O. Ribeiro, Juan Manuel Casares Gándara, o alcalde do Concello de Ribadavia, César Manuel Fernández Gil (coorganizadores do evento), o delegado territorial da Xunta en Ourense, Manuel Pardo e outras autoridades. Na categoría de Viños Brancos de Adegas resultou galardoado co primeiro premio Alter 2023 de Priorato de Razamonde, o viño Ramón do Casar 2023, de Adega Ramón do Casar recibiu o segundo premio e na marca Catro Parroquias Godello 2023 de Adegas Loeda recaeu o terceiro premio. Pola súa banda, na categoría Viños Brancos de Colleiteiros, levou o primeiro premio Zapicos do Verea 2023 de Adegas Gómez Sanmartín. Por último, na categoría de Viños Tintos, o mellor viño tinto de Colleiteiros recaeu en Viña Carpazal Selección 2022 de Cristian Rodríguez Vázquez e o mellor veu tinto de Adegas resultou ser Preto de Leive 2022 de Leive Ecoadega. Doutra banda, recoñeceuse como Mellor Catador de Viños Tintos de Adegas a Luís Ramos López, chegado de Pinto, Madrid, o galardón de Mellor Catador de Viños Tintos de Colleiteiros levouno Marta Araújo Montero, veciña de Ribadavia. Na categoría de Mellor Catador de Viños Brancos de Colleiteiro premiouse a Xosé Manoel Gómez Cruz, de Moreiras, Toén e como Mellor Catador de Viños Brancos de Adega o galardoado foi Roberto Taibo Frieiro, veciño de Ribadavia. Estes premios outórganse ás persoas que máis se acheguen aos resultados finais dos viños premiados nas distintas categorías. Na súa intervención, Juan Manuel Casares quixo felicitar ás adegas e colleiteiros así como “agradecer a colaboración sempre recibida polo Concello de Ribadavia para a organización deste evento, que ano a ano vaise fortalecendo máis”. O alcalde de Ribadavia, César Fernández, sumouse ás felicitacións para adegueiros e colleiteiros e agradeceu tamén “o traballo dos voluntarios incansables na feira, así como o saber estar de todos os visitantes que fan deste evento algo moi grande”. Esta actividade, xestionada polo C.R.D.O. Ribeiro, está dirixida ao público final, que é o que cata e premia os mellores viños da feira segundo o seu propio criterio. Do total das 35 marcas presentadas a concurso (15 viños brancos de adegas, 8 brancos de colleiteiros, 7 viños tintos de adegas e 5 tintos de colleiteiros) son valoradas en cata a cegas, é dicir, sen coñecer a marca do viño que se está probando.

12 medallas de ouro para os viños galegos no “Challenge International du Vin”, o máis prestixioso de Francia

Os viños galegos lograron 12 medallas de ouro e dúas de prata no concurso internacional de viños Challenge International du Vin 2024, unha cita celebrada no Pazo de Congresos de Bordeus (Francia) o venres e sábado da pasada semana. Premiados da D.O. Ribeiro: MEDALLA DE OURO Adega do Moucho 2020 de Francisco García Pérez Cuñas Davia A Xiada 2023 de Adegas Valdavia Laudes 2022 de Lázaro Moreno Sotelo Ramón do Casar Nobre 2022 de Ramón do Casar Ramón do Casar Varietal 2022 de Ramón do Casar MEDALLA DE PRATA Cunqueiro III Milenium 2022 de Bodegas Cunqueiro Pazo Tizón blanco 2022 de Pazo Tizón Premiados da D.O. Valdeorras: MEDALLA DE OURO Guitián sobre lías Blanco 2022. Bodegas A Tapada. Guitián fermentado en barrica. Blanco 2022. Bodegas A Tapada. Premiados da D.O. Monterrei: MEDALLA DE OURO Abeledos Godello 2023. Bodega Abeledos S.L. Premiados da D.O. Rías Baixas: MEDALLA DE OURO As Laxas 2023. Bodegas As Laxas. Val do Sosego Albariño 2023. Bodegas As Laxas. Nº12 by Paco & Lola 2023. Bodegas Paco & Lola Espumoso Pedras Rubras Millesime 2014. Adegas Valtea

Challenge International du Vin

O Challenge du Vin, con máis de 47 anos de experiencia, é o concurso internacional de viños e augardentes máis antigo organizado en Francia e esta edición reuniu a 600 catadores de máis de 20 nacionalidades para analizar un total de 4.500 mostras. Esta competición, organízase en forma de cata a cegas (sen coñecer a marca) coa particularidade de que cada xurado de catadores está composto por catro membros: un técnico, un produtor, un distribuidor e un consumidor experto, deste xeito, os viños premiados son a expresión do gusto do consumidor.

Consulta aquí todos os resultados

Viños da Ribeira Sacra, música e gastronomía este fin de semana na Feira do Viño de Vilachá

O lugar de Vilachá, no municipio da Pobra do Brollón, acollerá desde hoxe venres e durante todo o fin de semana unha nova edición da Feira do Viño, na que participarán 18 adegas e colleiteiros. Ademais de poder degustar os viños da Ribeira Sacra tamén haberá espazo para a gastronomía e para un completo programa musical.

Programa:

O venres 3 ás 21.00 horas comezará a cata ambulante musical con Juanjo Figueoa e Suso 40. O circuíto de adegas (7 viños) terán un custo de 20 euros. Haberá callos para degustar en a Adega Pedro. Sábado 4, ás 13.00 horas terá lugar a Cata IXP con Martiño Santos e Xosé Gontá (Vide, vide) (5 viños). O prezo será de 15 euros. O domingo 5 ás 13.00 horas Juanjo Figueroa, Presidente da Asociación de Sumilleres, dará lectura ao pregón e acto seguido actuará a Escola de Música Samoeiro. Ás 19.00 horas dará inicio a Cata Concurso Circuíto Colleiteiros. Durante as xornadas de o sábado e domingo haberá animación musical a cargo de: -Sábado (Macizas Centrais, Searas, Estoupafoles, Son do Mao, Sintróm e Son, Corenta e Chinco, Foliada de Bosende, Os Bochetas e Ministreles). -Domingo (Cachuch´ao Pil-Pil, Skachakunchas, Dakidoasma, gaitukada Aikirindo e Escola Samoeiro).

Máis de cen asistentes ao espazo da D.O. Monterrei en ‘Experiencia Verema Málaga’

A Denominación de Orixe Monterrei finalizou a súa participación en ‘Experiencia Verema Málaga’, cun éxito de asistencia de participantes ao espazo da mesma. Durante toda a xornada, máis dun centenar de persoas achegáronse ata a área de Monterrei para descubrir as tipoloxías de viños, características edafoclimáticas, variedades de uva, historia e patrimonio vitivinícola; ademais de poder degustar os tintos e brancos das seguintes adegas da denominación: Ladairo, Pazo das Tapias, Gargalo, José Antonio Da Silva Pereira (Viños Lara), Crego e Monaguillo, Terras do Cigarrón, Triay, Pazo Blanco Núñez (Tapias Mariñán), Fragas do Lecer, Manuel Guerra Xusto (Vía Arxéntea), Pazo de Valdeconde, Tabú, Alba Al-Bar (Daniel Fernández), Franco Basalo, Trasdovento, Fausto Rivero Pardo e Manuel Regueiro García (Serra de Alén). Entre os que visitaron o espazo de Monterrei estaban membros do Mesón de Cervantes, Grupo Trocadero, Tercer Acto, Tragabuches (Dani García), Dona Inés, A Navilla, A Bobadilla, Cávala, Sollo, Los Patios de Beatas, Vinoteca Bouquet, Narbona, Vinalium, e os restaurantes LOLA (Hotel Only You), Araboka, Ta Kumi, Carmen (Hotel only You), Jose Carlos García, Óleo, Kava, Palodú ou El Pimpi, entre outros. Doutra banda, o CESMA (Centro de Estudos Superiores de Hostalería de Málaga) acolleu o seminario “Orixe do viño, D.Ou. Monterrei. Puertas de Galicia”, no que estiveron presentes unha ducia de profesores e alumnos do mesmo, e que permitiu mostrarlles as peculiaridades deste territorio vitivinícola. “Trátase do primeiro evento de Verema no que participa a denominación no 2024, e conforma unha excelente oportunidade de ensinar o produto ‘Monterrei’ tanto ao consumidor final como ao sector da distribución, sumillería, restauración ou hostalería”, indica o presidente do Consello Regulador, Jonatás Gago García. Sobre a D.O. Monterrei A de Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe vinícolas galegas. A mesma abarca os municipios de Verín, Monterrei, Vilardevós, Riós, Oímbra e Castrelo do Val. Está conformada por 29 adegas. Os viñedos desta D.O. ocupan un total de 720 hectáreas de territorio nas que traballan 375 viticultores.

A Feira do Viño do Ribeiro arranca este venres cun amplo programa de actividades

A Feira do Viño do Ribeiro, que este ano alcanza a súa 61ª edición, inagurarase este venres e prolongarase durante toda a fin de semana, 4 e 5 de maio , no recinto da Alameda en Ribadavia (Ourense). Neste ano participarán un total de 36 adegas e colleiteiros que ofrecerán os seus viños a todos os visitantes que se acheguen ata Ribadavia durante os días do evento. O público deberá mercar a súa copa na caseta de venda de copas (na entrada do recinto) e, posteriormente, visitará as casetas das adegas onde poderá optar por degustar os viños mediante a proba, por copa ou por botella. Cada opción terá un prezo diferente que marcará cada adega. A principal novidade desta edición reside na zona gastronómica, que contará con dous ambientes diferenciados. Por un lado, un restaurante con capacidade para 150 persoas, que ofrecerá tres menús diferentes a escoller, e no que se poderá reservar previamente tanto para xantar como para cear. Por outra parte, tamén haberá un espazo denominado “Zona de Tapeo”, que contará cunha pulpeira, cun posto de queixos de todo o mundo e cun posto de Coren, onde se ofertará comida variada e complementaria para aquela xente que acuda sen reserva ou que queira acompañar os viños con algo de comer. Entre as principais actividades destacan os showcookings e catas comentadas con cociñeiros e sumilleres de recoñecido prestixio, RibeiroBUS (rutas turísticas nun autobús antigo polos viñedos e patrimonio do Ribeiro), a cata popular, actuacións musicais en sesión nocturna tralo peche do recinto, zona infantil, Botella Xigante,visitas guiadas ao Castelo e ao Museo do Viño de Galicia, etc.

Previsión de aumento de mildio e black rot na viña pola suba de temperaturas e humidade

A Deputación de Pontevedra aconsella, a través do boletín fitosanitario de Areeiro desta semana, extremar a vixilancia das viñas ante o mildio e o black rot debido ao aumento previsto das temperaturas. Tamén recomenda tratar ante o mildio as patacas e plantas de horta xa que despois das chuvias e coa subida de temperaturas producirase unha evaporación da auga do solo que favorecerá a aparición deste patóxeno nas plantas próximas ao terreo. Nestes días, Areeiro ten detectado diferentes situacións con respecto ao avance do mildio. Nalgunhas viñas, xa tratadas con unha ou dúas aplicacións, observouse ausencia total de síntomas; noutras había algunha que outra mancha nova; noutras detectáronse máis manchas e non perfectamente curadas e, nas abandonadas, manchas novas. Deste xeito, e ante a previsión de aumento de temperaturas para os próximos días que favorecerá o desenvolvemento do patóxeno, Areeiro advirte da necesidade de extremar a vixilancia e, naqueles predios nos que haxa maior incidencia de síntomas, renovar o tratamento o antes posible. Ademais, debido aos danos nas follas ou nos gromos pola sarabia, o centro dependente da Deputación recomenda elixir algún funxicida que leve folpet para favorecer a cicatrización das lesións e limitar a instalación de botrite. A humidade elevada e as temperaturas altas favorecen a aparición de black rot nas viñas, polo que Areeiro aconsella estar moi pendentes e, naqueles predios con historial de danos por este patóxeno, utilizar funxicidas rexistrados para controlalo ou facer intervencións antimildio ou tratamentos antioidio. Por outra banda, o centro dependente da Deputación de Pontevedra tamén recolleu esta semana os primeiros insectos de 'Lobesia botrana' e mosquito verde.

A cohesión social, tema sobre o que xirará o ‘Día Vino D.O. 2024’

O 11 de maio, 35 denominacións de orixe de viño de 14 comunidades autónomas celebrarán o Día Vino D.O. 2024, unha acción de carácter festivo e reivindicativo promovida pola Conferencia Española de Consellos Reguladores Vitivinícolas (CECRV), a asociación que representa ás denominacións de viño a nivel nacional. O Día Vino D.O. é unha celebración colectiva na que cada ano numerosas denominacións de orixe de viño de múltiples zonas do noso país organizan o mesmo día (o segundo sábado de maio) diferentes actividades en lugares emblemáticos dos seus territorios, cun brinde colectivo e simultáneo como acto central en todas elas, que terá lugar ás 13.30h (ás 12.30h, en Canarias). O Día Vino D.O. organízase cun dobre obxectivo: achegar á xente uno dos produtos máis vinculados e que máis prestixio dan ás zonas rurais, o viño con denominación de orixe, e á vez reivindicar os valores e o impacto positivo que as denominacións de orixe de viño teñen sobre os territorios nos que se sitúan e sobre as comunidades que neles habitan. Este ano, na que vai ser a súa oitava edición, todas as actividades van levar a cabo baixo o leit motiv “as denominacións de orixe dan vida aos nosos pobos. Celebremos o que nos une!” e promovendo una mesma conversación en redes sociais baixo o hashtag #VINODOcohesionsocial. Co Día Vino D.O. 2024 quérese visibilizar que as denominacións de orixe de viño promoven comunidades máis cohesionadas, máis unidas, porque axudan a xerar identidade, arraigamento e sentido de pertenza, contribúen á preservación e posta en valor do patrimonio material e inmaterial dese territorio e facilitan o desenvolvemento socioeconómico e cultural das zonas, proporcionando tradicións e costumes que axudan a vertebrar as interaccións sociais da xente que vive e traballa nas zonas rurais. En definitiva, as DDOO contribúen a reforzar o tecido social, o que beneficia ao conxunto dos habitantes da zona e, por extensión, á sociedade no seu conxunto. Con motivo do Día Vino D.O. 2024, este ano, por primeira vez, CECRV vai entregar un recoñecemento destinado a homenaxear a persoas ou iniciativas que estean a contribuír de forma significativa a achegar o mundo do viño á xente e particularmente a novos perfís de consumidores. O primeiro recoñecemento do Día Vino D.O. concedéuselle a Lacrima Terrae, concretamente ás súas fundadoras, Alba Atienza e Sofía Atienza, polo seu labor para facer que o mundo do viño sexa algo sinxelo, divertido e ao alcance de calquera e por facelo desde unha óptica singular e co gozar e a sinxeleza como eixos. A entrega deste recoñecemento terá lugar o 7 de maio, en Madrid, no marco dunha acción formativa sobre comercialización e veta para adegas organizada por CECRV. As 35 denominacións de orixe de viño que participan este ano no Día Veu D.Ou. son: Almansa, Binissalem, Bulas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cigales, Condado de Huelva, Xerez, Jumilla, A Mancha, Lanzarote, León, Málaga, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Monterrei, Montilla-Moriles, Navarra, Pla i Llevant, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Rueda, Serras de Málaga, Somontano, Tacoronte-Acentejo, Toro, Txakolí de #Álava, Txakolí de Bizkaia, Txakolí de Getaria, Uclés, Utiel-Requena, Valencia, Viños de Madrid e Yecla. Todas elas brindarán á vez, o 11 de maio, ás 13.30h (12.30h en Canarias), polo viño D.Ou., polos valores que encerra (diversidade, calidade, autenticidade, coidado e respecto polo saber facer local e polo medio natural, arraigamento e recoñecemento do medio rural, #gozar, cultura…) e pola contribución das DDOO de viño á cohesión social das comunidades que habitan nos territorios nos que se sitúan. Sobre CECRV: A Conferencia Española de Consellos Reguladores Vitivinícolas (CECRV) é a asociación sen ánimo de lucro que representa ás denominacións de orixe de viño ante a Administración Xeral do Estado e ante as institucións da Unión Europea, recoñecida polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación como interlocutor da Administración en materia de figuras de calidade. CECRV forma parte tamén da European Federation of Origin Wines (EFOW), xunto ás organizacións representativas das indicacións xeográficas do resto de grandes países produtores europeos (Francia, Italia e Portugal, ademais de España). Sobre o Día Vino D.O.: Movemento Vino D.O. é a marca coa que a Conferencia Española de Consellos Reguladores Vitivinícolas diríxese ao consumidor para difundir o concepto denominación de orixe e os valores ligados aos viños con D.O. Coa devandita marca xurdiu o Día Movemento Vino D.O. que en 2023 cambiou de nome e pasou a chamarse Día Vino D.O. Esta acción celebrouse por primeira vez en 2017 e desde entón, nas súas sete edicións ata a data, conseguiu axuntar a miles de persoas brindando polo viño con denominación de orixe en diferentes puntos de España. Trátase dun día para celebrar a existencia das DDOO, a súa diversidade e a súa achega á sociedade. A información sobre as actividades que levarán a cabo nas diferentes denominacións de orixe o 11 de maio estará dispoñible proximamente nas súas respectivas webs e na páxina de CECRV: www.vinosdo.wine

Jesús Sánchez: “PROCROP ISR activa os xenes das defensas naturais da vide para protexerse da entrada de fungos”

Jesús Sánchez (Delagro), técnico especialista en viña de Galicia Aínda non hai moito tempo, os maiores problemas aos que se enfrontaban os viticultores eran as enfermidades fúnxicas como o oidio, mildiu ou a botryte. O escenario ao que nos enfrontamos hoxe en día é máis complexo. As políticas sobre fitosanitarios e a caída de materias activas fan que os laboratorios e investigadores comecen a abordar a sanidade con produtos, moi tecnolóxicos, baseados na nutrixenómica, poñendo ao dispor do agricultor solucións moi eficientes e con baixo perfil toxicolóxico. A resistencia inducida ten como base a activación dos mecanismos de defensa natural das plantas antes da chegada dun patóxeno. Este tipo de resistencia en plantas é o equivalente á "inmunización ou vacinación" dos seres humanos contra enfermidades, pero difire dela en que o estado inducido non é específico contra un só patóxeno, senón que pode ocasionar un incremento xeral na resistencia da planta a varios tipos de patóxenos. A resistencia inducida é complementaria co control químico tradicional. A resistencia inducida por axentes bióticos ou abióticos non ten efectos inmediatos drásticos, pero se ten un efecto moito máis duradeiro. A reacción de resistencia comeza moi axiña, despois da aplicación do axente inductor e os beneficios duran, un tempo determinado, por iso é necesario repetir periodicamente o tratamento. Procrop ISR é un activador de resistencia inducida enfocado na protección do cultivo que se basea neste sistema de defensa, contén carbohidratos complexos derivados da parede celular do fermento Saccharomyces cerevisiae. Procop ISR está formulado para aplicalo de forma foliar ou en fertirrega durante o ciclo do cultivo expón á planta a estes compoñentes que activan, como mecanismo de defensa, a produción de fitohormonas.” As condicións ambientais son un factor determinante no desenvolvemento das cepas. Nun contexto onde o cambio climático se acentúa cada vez máis e os episodios de seca e altas temperaturas son máis extremos, as viñas vense sometidas a un estrés para o que, en moitas ocasións, a planta non está preparada. Mesmo en zonas tradicionalmente húmidas, como pode ser a Cornixa Cantábrica, este cambio é cada vez máis evidente. A pesar da resistencia das plantas de vide á seca, os efectos ambientais do cambio climático impactan negativamente no crecemento e a produtividade das cepas. Actualmente hai múltiples investigacións que indican que o aumento da temperatura e a intensificación da seca reducen o rendemento e a calidade das uvas, mentres que outros estudos sinalan cambios nos eventos fenolóxicos e nas estacións de crecemento. Os viticultores enfróntanse ao reto de ser capaces de reverter esta situación e lograr que as plantas se vexan afectadas por estes procesos na menor medida posible. Neste contexto, o principal reto é conseguir unha adecuada protección do cultivo. Jesús Sánchez (Delagro), técnico especialista en viña de Galicia, cunha dilatada experiencia en cultivos intensivos tanto en España como en países como Chile ou Suíza sinala que a obtención de viños de calidade comeza por cultivar unha uva nas mellores condicións. Para lograr chegar a ese punto, debemos poñer un especial coidado na vide. “O coidado da vide comeza moito antes do momento de floración. Debemos poñer especial atención ao solo desde antes mesmo que a brotación. É importante que comecemos a familiarizarnos co concepto de saúde de solo”. En palabras do propio Jesús Sánchez, “Os activadores de resistencia inducida demostraron ser útiles para mellorar a calidade da uva, especialmente cando as viñas están sometidas a condicións de estrés. Os efectos negativos do estrés sobre a viña non só inciden en producións moito menores, senón que tamén afecta á calidade da uva”. “Porén, non todos os activadores de resistencia inducida son iguais, nin tampouco funcionan da mesma maneira. Saber o xeito de actuación de cada un, cal debemos usar segundo as circunstancias e o momento correcto da súa aplicación é clave”, puntualiza. Solucións como Procrop ISR poden axudar á planta para mellorar os seus defensas e os procesos metabólicos. Isto tradúcese en que a planta cando é tratada con Procop ISR (imaxe 1) mellora notablemente a súa actividade fotosintética. Tal e como nos explica Jesús Sánchez (Delagro) “con Procrop ISR a vide resiste moito mellor o estrés por seca, é capaz de lograr maior homoxeneidade, coloración e vitalidade da masa foliar. Redúcese o desecamento das follas por elevadas temperaturas, desta forma logramos unha mellor e máis homoxénea maduración, con acios máis compactos e maior enchido. Á súa vez, mellórase a composición fenólica e capacidade antioxidante dos acios, isto tradúcese nun viño de maior calidade”. Procop ISR é un produto que foi testado en diferentes zonas de España, entre elas a DO Rías Baixas con resultados moi favorables. En viñedos onde se usou o activador de resistencia inducida Procrop ISR, os estudos realizados pola multinacional americana Alltech Crop demostran as vantaxes do seu uso (imaxe 2).

Para máis información:

jesus.sanchez@delagro.org

662938735

Primavera de Portas Abertas na Ruta do Viño de Valdeorras do 3 ao 5 de maio

 
De esquerda a dereita a secretaria da Ruta, Araceli Fernández; a vicepresidenta, Montserrat Rodríguez e a técnica da Ruta do Viño, Cristina Núñez. A vicepresidenta da Ruta do Viño de Valdeorras, Montserrat Rodríguez, presentou este venres a programación dunha nova edición da `Primavera de Portas Abertas, coa que a Axencia de Turismo de Galicia e as cinco rutas do viño participantes (Valdeorras, Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra e Monterrei) pretenden poñer en valor a oferta enoturística da Comunidade. Referíndose á programación prevista desde a Ruta de Valdeorras, a vicepresidenta salientou que se trata “dunha proposta de calidade que esperamos sirva para consolidar a tendencia a alza da participación rexistrada nas últimas edicións e coa que agardamos romper récords de visitantes”. Neste sentido, salientou que as previsións parecen confirmar o interese por esta Ruta, xa que practicamente están cubertas as prazas en todas as actividades. Durante a presentación da iniciativa esta mañá no Mosteiro de Xagoaza, Montserrat Rodríguez amosou o desexo do organismo de que a celebración desta Primavera de Portas Abertas`’ se converta “nun revulsivo para a comarca, dinamizando a economía da zona e desestacionalizando un turismo esixente e de calidade”.

Programación diversa e completa

A vicepresidenta da Ruta do Viño de Valdeorras destacou que por segunda vez consecutiva, “temos a responsabilidade de inaugurar as cinco fins de semana de divulgación das propostas enoturísticas que engloba ‘Primavera de Portas Abertas’”. Concretamente, será do 3 e 5 de maio e desde a entidade xa teñen preparada unha diversa e completa programación con 15 actividades que van desde visitas guiadas a lugares e espazos do patrimonio da comarca, xantares tradicionais, cantos de taberna, rutas en bicicleta, carreiras de orientación, visitas a espazos naturais e tamén ás antigas minas de wolframio da zona, entre outras e por suposto, as covas, tan singulares e identitarias desta ruta do viño. Neste punto, Montserrat Rodríguez quixo ter palabras de agradecemento para as 13 adegas participantes, que terán ocasión de amosar a excelencia, propiedades e matices dos seus viños máis definitorios e tamén para os establecementos da rede hostaleira e de restauración da comarca, que elaboraron paquetes deseñados concretamente para esta acción con propostas de aloxamento e restauración a prezos moi especiais. “Todos eles implicáronse neste programa”, subliñou poñendo en valor a programación pensada para o visitante onde un dos pratos fortes será un showcooking protagonizado pola recén galardoada mellor cociñeira no Galicia Forum Gastronómico, Begoña Vázquez, propietaria do Restaurante Regueiro da Cova. A restauradora mostrará aos visitantes “o seu bo facer sobre a base da cociña tradicional con toques vangardistas, acompañando os seus pratos cos excelentes caldos da nosa comarca”. O éxito desta convocatoria enoturística provocou que xa se cubriran todas as prazas dos autobuses fretados pola Ruta do Viño de Valdeorras que sairán de cinco cidades galegas (A Coruña, Ourense, Pontevedra, Vigo e Santiago de Compostela) e de Ponferrada. De todos os xeitos, os interesados en visitar algunha das trece adegas que participan nestas xornadas de portas abertas poden facelo desprazándose por medios propios. Poden consultar toda a programación en detalle así como as rutas dos buses do viño nas nas webs da Ruta del Vino Valdeorras e de Turismo de Galicia.

Alerta pola presenza dos primeiros síntomas de black rot nas viñas galegas

Primeiros sítomas de Black Rot. Foto: Estación Areeiro A Estación Fitopatolóxica Areeiro, centro dependente da Deputación de Pontevedra, recomenda seguir mantendo un alto nivel de vixilancia das viñas ante a presenza dos primeiros síntomas de black rot e o avance do mildio. Tamén aconsella controlar a vexetación para evitar que reteña humidade e dificulte a aireación na contorna das vides. Desde a publicación do último aviso fitosanitario, a mediados desta semana, téñense detectado os primeiros síntomas de Black rot en plantas abandonadas do Condado. Aínda que non apareceu nas vides tratadas, o tempo húmido favorece a este fungo polo que Areeiro aconsella, no caso de aplicar tratamento antimildio, empregar un produto tamén con efecto fronte ao Black rot. No caso de non ter que tratar o mildio, o centro dependente da Deputación recomenda aplicar funxicida dirixido ao control do Black rot. No que respecta ao mildio, Areeiro detectou que as manchas van en aumento na comarca do Salnés e que se teñen detectado xa indicios en predios do Rosal e O Condado. Neste último caso, soamente se detectou unha mancha, moi incipiente, pouco visible e sen frutificación aparente. O centro dependente da Deputación recomenda, de forma imprescindible, controlar a vexetación para evitar que reteña humidade e dificulte a aireación na contorna das vides, sobre todo en plantas novas ou nas formacións máis baixas. Ademais, nalgunhas viñas estase a observar falta de brotes ou escaso desenvolvemento da vexetación o que apunta ás enfermidades da madeira. Areeiro aconsella, no caso de que os síntomas estean restrinxidos, unha poda do brazo afectado despois da floración e en tempo seco, desinfectando a tesoira e aplicando un funxicida sobre o corte.

Xornada este sábado en Ribadavia sobre o futuro da viticultura galega

O Museo do Viño de Galicia en Ribadavia acollerá  este sábado, 27 de abril, o encontro 'Falemos do futuro da vitivinicultura galega'. Esta xornada será de entrada libre até completar aforo. Este encontro estará moderado por Lois Congil, de Consultora de Comunicación. Ás 10 horas intervirá Xoan Cannas director do Instituto do Viño coa ponencia 'Viños e proxectos de alto valor engadido. Unha porta aberta ao futuro'. Ás 11 horas Miguel Crunia, sumiller e divulgador de viños atlánticos exporá a súa palestra 'Consumo de viño no Reino Unido. Estratexias e mercados para os viños galegos'. Ás 12:30 Carmen Fernández, redactora de Vinetur.com disertará co tema 'O viño como experiencia: enoturismo e venta en orixe'. Ás 13:30 Alejandro Paadín, enxeñeiro, sumiller e autor da 'Guía de Viños de Galicia' falará sobre 'Tendencias e motivacións no consumo de viño, produtores vs consumidores'.

“Bodegas Marqués de Vizhoja vai plantar 50 novas hectáreas de viñedo en Rías Baixas e relanzar a oferta de enoturismo”

-Estamos en Bodegas Marqués de Vizhoja, nunha contorna histórica e rodeados dunha das maiores plantacións de viñedo de Rías Baixas. Cal é a historia que hai detrás desta adega? Bodegas Marqués de Vizhoja xurdiu no ano 1968 e aínda non existía a DO Rías Baixas e o meu pai e o meu avó elaboraban este viño, comprando tamén uvas na zona do Tea. Houbo un premio moi importante e o premio foi unha folla de parra, e de aí o meu pai viu que a folla ía ser o selo de Marqués de Vizhoja. Observou ao seu ao redor e viu que todo eran marqueses e condes e por iso decidiu que ía ser o marqués da vide e da folla. Cando fixo as etiquetas coa folla do premio, déronse conta que puxeron o D por unha Z e ao meu pai gustoulle máis e deixárono así. Foi un erro pero saíu xenial e fonéticamente escoitábase mellor. -Contades con 40 hectáreas de viñedo, poucas adegas en Rías Baixas poden presumir de contar con tanto viñedo propio. Como foi o proceso de adquisición e plantación de viñedo no voso caso? Estamos en Galicia, e por tanto na terra do minifundio. E en Arbo, máis minifundio aínda... Nós queremos concentrar case todos os viñedos ao redor da adega, como os pagos franceses. Ter un castelo, no noso caso, aquí en Galicia é un pazo, cos viñedos ao redor. Agora mesmo temos unha ampliación de 50 hectáreas novas nun terreo por riba da adega, é dicir, seguimos no mesmo municipio, no mesmo pobo. Iso non é nada fácil co minifundio galego, ás veces compramos terreos de 500 ou 1000 metros cadrados.. É unha das grandes problemáticas e agora mesmo creo que se está dotando dunha serie de ferramentas para que a parte do campo en Galicia podámola atender mellor porque do contrario a xente non vai vir ao rural. Logo temos a problemática dos incendios, aquí padecémolo moito, un ano queimóusenos media hectárea, pero iso pásanos a todas as adegas. -Nos últimos anos grandes adegas de fóra de Galicia están a tentar asentarse tamén na DO. Rías Baixas. Coas características da vosa adega supoño que teriades máis dunha oferta de compra....Pódesnos comentar algo? Como valoras o momento actual que está a vivir a DO? A DO está a vivir uns anos moi bos, está a facelo francamente ben, co formato, inducidos tamén polas adegas....E estamos a competir cun prezo para dar o caché que necesita Rías Baixas. A uva ten un prezo bastante alto para o que é a uva a nivel de España. As adegas de fóra claro que queren vir a Rías Baixas, é o branco español por referencia. Pero ninguén me veu chamar á porta para comprar a adega, supoño porque van buscando adegas máis pequenas e alcanzables de comprar que a nosa.
 As adegas de fóra claro que queren vir a Rías Baixas, é o branco español por referencia
-Descríbenos como son os vosos viñedos e que características destacarías... Nós fomos uns pouco pioneiros no de ir a espaldeira e non a parra. O meu pai foi das primeiras persoas que apostaron polo sistema de espaldeira en Galicia. Temos un chan e orientación moi boa, chan granítico, estamos rodeados dun val, por iso queremos todo ao redor do noso propio val, aos pés do Río Miño, o cal nos dá unhas pequenas humidades, e estamos no interior de Rías Baixas, éntranos un pouco da brisa do Atlántico a traves do Miño pero somos unha zona de interior e cremos que a zona de Tea e Arbo é a mellor zona da DO. Rías Baixas e por iso aquí queren vir outras adegas e estanse asentando ao redor de O Condado. -Estamos no arranque da colleita 2024. Como foron os labores de poda e as primeiras fases do ciclo vexetativo desta campaña? Esta campaña como todas, temos moi claros as nosas formulacións e protocolos de traballo, están suficientemente claro como temos que actuar pero ás veces a climatoloxía xóganos boas ou malas pasadas. Este ano ía todo moi ben ata que veu un xaneiro que parecía verán case, chegando a temperaturas de case 30º na zona e empezou co seu ciclo vexetativo, daquela os fríos están a paralo un pouquiño e agora empezan os primeiros brotes. A climatoloxía é a que nos vai a dar os pasos a seguir, pois os nosos protocolos de actuación van en función da climatoloxía. -A fertilización xoga un papel clave o a produción e calidade da uva. Que protocolos seguides? Todos os anos facemos moitas analíticas de campo, de zonas. Hai que facelas e sobre iso actuamos. Cos abonos, con todo, imos estudando a planta día a día e imos facendo cambios. O que non se usa desde hai moitísimos anos son herbicidas nin abonos naturais de cabalo, coello... Porque creo que hai restos que non son bos, antibióticos... Usamos unhas técnicas moi exactas para conservar o medio ambiente e ter un solo que se protexa a si mesmo, trátase de volver á cultura dos nosos avós, e iso non o consegues nin nun ano, nin en dous nin en tres. Tentamos ser o máis ecolóxicos posibles. -Empregades abonos e emendas de Ecocelta. Que vos levou a empregar os seus fertilizantes e que vantaxes valorades? É unha moi boa compañía que aposta por ser o máis natural posible e potenciar os nosos solos, e son un dos nosos provedores. -En canto ao laboreo do chan, que protocolos seguides para o control da cuberta vexetal? Creo que o mundo, xa non só falo de Galicia, está a darse conta de que hai que ter chans vexetais, non podemos arar os solos e deixalos secos. Pola contra, se deixamos capas vexetais hai humidade, natureza, insectos... Teñen que ter vida, se os deixamos desprotexidos todo vai ser deserto, e co cambio climático moito peor. Por iso hai que seguir protocolos dependendo das zonas, non é igual unha zona máis alta ou unha zona máis baixa, ou segundo o tipo de inclinación.. Pero reitérome en que ten que haber capa vexetal e natureza sempre. -Que estratexias seguides en Marqués de Vizhoja para controlar o mildiu? Como todas as adegas, sulfatamos, non nos queda outra. Pero hai unha cousa clave, en 12 horas somos capaces de tratar todo o noso campo e iso é algo importantísimo. Porque pode chover, entrar fin de semana...e como entre a espora é moi difícil combatela. O ano pasado houbo zonas que foi un verdadeiro desastre, houbo xente que como nós, tivo unha colleita magnífica, de feito a DO aprobou un aumento de produción en campo, pero houbo xente que non chegou a recoller nada, porque se tardas dous días e éntrache a espora, estás acabado, e máis se entra o fin de semana e empezas a traballar o luns. Xa non es capaz de erradicala. Iso si, hai que investir en campo, traer tractores, desbrozadoras...
Co mildio se tardas dous días en tratar e entra a espora, estás acabado
-Estamos nunha zona onde xa foi detectada pola Xunta a presenza da Flavescencia Dourada. Como valorades as medidas adoptadas para frear a súa propagación? É outra enfermidade máis. O que vive do campo ten que convivir con isto. Isto non é novo e xa vén doutros países que o están combatendo. A Xunta está a xogar un bo papel, está a pór detectores polas zonas do Río Miño, pois vennos a través de Portugal, e hai que estar moi atentos, vixiar e educar ao persoal que temos en campo para que eles tamén vexan como é e sobre todo traballar con trampas que hai que estar a controlar constantemente. É unha cousa moi perigosa e temos que estar todos moi de acordo nos protocolos a seguir, porque do contrario poden vir os viñedos abaixo e sería un desastre económico para todos. -Que outras técnicas aplicades para mellorar a calidade da uva? O primeiro, cada planta é cada planta. Ti tes que estudar á planta, cada planta é única, como as persoas. Hai plantas moi antigas e outras que son máis novas, temos de todo tipo de idades, é un protocolo de aprender a observar á planta para sacarlle unha boa uva. E logo hai que facer podas en verde, tirar acios ao chan, e iso doe ás veces un pouquiño, pero hai saber que cargas lle podemos dar a cada planta, especialmente despois da floración. -Que rendementos logrades nun ano normal nos vosos viñedos? Comprades tamén uva a viticultores? Si, compramos uva, pero sempre ao redor da adega. Non compramos uva de fóra do Condado do Tea. Os rendementos en campo van variando, cada ano é distinto. O ano pasado foi bo, pero unha media normal pode ser entre 8 ou 10 mil quilos por hectárea. Pero reitérome en que depende da climatoloxía, é moi complicado. Este ano non sabemos pero gustaríame sabelo. -O voso viño máis coñecido é Marqués de Vizhoja. Que destacarías da súa elaboración e características? Cantas botellas vides elaborando e onde están os seus principais mercados? É un viño fóra da Denominación de Orixe Rías Baixas por temas comerciais. É un viño afrutado, novo, un viño que nunca falla e que sempre che vai deixar quedar moi ben. Logo ten moi boa presentación e un prezo moi razoable, por iso véndense case 2 millóns de botellas. Logo está a Torre La Moreira, un albariño 100% que se elabora a partir das uvas das viñas de ao redor da adega e coas novas ampliacións. En canto a Señor da Folla Verde é o noso viño típico da subzona do Condado, é a nosa marca máis elitista, máis alto de gama e máis especial. -O prezo de venda ao público da botella de Marqués de Vizhoja está nos 4,65 euros. Como logrades ser tan competitivos en prezo mantendo a calidade? Con moito traballo, amor e ganas.
“A decisión de deixar o viño Marqués de Vizhoja fóra da Denominación de Orixe Rías Baixas foi por estratexia comercial pura e dura”
-Este viño tamén se atopa fóra de DO. Rías Baixas. Que vos levou a non amparalo baixo o Consello Regulador? No ano 1985 o meu pai adquiriu o que é a finca A Moreira e aí é onde decidimos montar as adegas Marqués de Vizhoja que antes as tiñamos en Vigo. Desde aí foron pasando os anos e apareceu a DO Rías Baixas e o meu pai nun principio non quixo meterse por estratexia comercial e un tema de prezos. Marqués de Vizhoja xa vendía unha boa cantidade de viño por medio mundo e decide deixar que ese viño de autor seguise o seu camiño, e facer dúas novas liñas comerciais: unha Torre La Moreira, que é 100% albariño, e un Señor da Folla Verde que é un viño típico da zona de aquí, no noso caso 70% albariño, 15% loureira e 15% treixadura. Esa foi un pouco a estratexia comercialmente, por iso temos viños dentro da DO e Marqués de Vizhoja está fóra da DO, foi estratexia comercial pura e dura. -Dentro de DO tedes "Torre La Moreira" e "Señor da Folla Verde". Que destacarías destes viños -elaboración, cata, número de botellas- e como está a ser a súa acollida no mercado? Torre La Moreira é 100% albariño, está na DO só se vende en hostalaría e tendas especializadas e anda nunha franxa de 8-10 euros. Señor da Folla Verde é un viño típico da zona de aquí, no noso caso 70% albariño, 15% loureiro e 15% treixadura. É o noso viño máis elitista, comercialmente andará entre uns 13-15 euros. Estes dous viños son elaborados 100% con uvas dos nosos viñedos e implican coidados diferentes. -Completades o voso portfolio coa elaboración de licores, con formatos novos. Que vos levou a dar este paso e que destacarías destes produtos? No mundo licores temos o que hai que ter: augardente, licor de herbas, licor café e a nosa famosa e recoñecida crema. Decidimos facer unhas monodoses para os carajillos e sobremesas. Na hostalaría reenchíanse moitas botellas e o consumidor non sabe o que está a beber por iso fixemos estas monodoses antichorreo, é un invento que recibiu moitos premios a nivel mundial, é unha cousa moi específica que non hai en moitos sitios e é a mesma tecnoloxía que se usa no mundo farmacéutico. Fixámonos nos monodoses das salsas nas hamburgueserías e pensamos en facer algo parecido pero cunha tecnoloxía que asegure a calidade do produto.
 “As nosas monodoses de licor de herbas, licor café e augardente garanten ao cliente a autenticidade do produto”
A crema é o que máis nos custou elaborar, é a única crema galega de 19º. Hai moitas cremas no mercado que parecen leite ou nata, entón quixen elaborar unha moi boa crema. -Bodegas Marqués de Vizhoja tamén aposta polo enoturismo, unha área de negocio en Galicia na que aínda queda camiño para a súa profesionalización. Que destacarías da vosa experiencia e cales consideras que son as claves para que sexa unha actividade rendible para unha adega? Estamos vinculados co enoturismo porque temos un marco impresionante, un pazo, viñedos ao redor, e traballamos moito o enoturismo. Agora témolo paralizado porque estamos a preparar o pazo e un proxecto moi importante a nivel enoturismo. É un turismo que está en auxe, polo que temos que seguir sendo punteiros, e máis coa contorna impresionante que temos aquí.
“Imos plantar 50 novas hectáreas de viñedo”
-En que proxectos de futuro estades a traballar? As novas 50 hectáreas que temos para poder plantar e tamén hai uns marcos de plantacións, variedades, algúns cambios en tema campo. E logo o gran proxecto de enoturismo que temos entre mans. -Como ves a adega dentro de 10 anos? Vai seguir sendo unha adega 100% familiar e seguirei traballando pois terei 60 anos, e seguirán formándose e traballando os meus sucesores para cando chegue o día do relevo. -Por último e non menos importante, a viticultura é unha actividade que xera moita riqueza e emprego no rural. De que cifras estamos a falar no caso de Bodegas Marqués de Vizhoja? O rural hai que asentalo, somos galegos, vivimos diso. Nós, como empresa, queremos loitar por asentalo. Estamos nunha facturación duns 7 millóns de euros, unha das adegas máis importantes de Galicia. Temos 30 traballadores e no novo proxecto entrará un bo número de persoas que amen a terra. -Algo máis que queiras engadir? Convidar aos consumidores que sigan consumindo Marqués de Vizhoja, viños da DO Rías Baixas e viños galegos, seguir triunfando no mundo enteiro.

75 medallas para os viños galegos nos premios Bacchus 2024: Lista de premiados

A UEC (Unión Española de Catadores) acaba de facer públicos os viños premiados no XXII Concurso Internacional de Viños Bacchus, que se celebrou nas instalacións do Casino de Madrid, coa participación de 1.741 viños procedentes de 16 países. Entre os 52 viños españois aos que se lle concedeu o Gran Bacchus de Ouro, o máis importante que outorga o xurado, había cinco viños galegos: os ribeiros A Telleira Godello 2023, Libro 2022 e Tamborá 2023, este último elaborado por Viña Costeira. En Valdeorras obtivo este mesmo galardón o Guitián fermentado en barrica 2022 e, en Rías Baixas, o albariño barrica Eido da Fonte 2021.

Lista de viños galegos premiados:

En total, os viños e aguardiantes de Galicia levaron 75 medallas, 14 máis que na edición 2023 dos Premios Bacchus. DO. Rías Baixas: 38 premios -Gran Ouro: Albariño barrica Eido da Fonte 2021. -Ouro: ALMA GAIA REBELDE 2023. ADEGAS O CASTRO SL ALMA GAIA SALVAJE 2023. ADEGAS O CASTRO SL VEIGA DA PRINCESA 2023. ADEGAS PAZO DO MAR S.L. VALMIÑOR 2023. ADEGAS VALMIÑOR SEÑORIO DA TORRE LIAS 2022 . ALDEA DE ABAIXO S.A.T. GRANBAZAN ETIQUETA VERDE 2023. BODEGA GRANBAZAN CINCO ISLAS 2023 . BODEGAS CHAVES S.L. EIDOSELA ALBARIÑO 2023. BODEGAS EIDOSELA S.C.G. FERREIRO 2023. BODEGAS GERARDO MÉNDEZ S.L. DO SEÑOR DA FOLLA VERDE 2022. BODEGAS MARQUÉS DE VIZHOJA SANTIAGO ROMA 2022. SAU BODEGAS SANTIAGO ROMA S.L. BOUZA DO REI 2023. BOUZA DO REI SAT PECIOLO 2022 . CASTILLO DE ARESAN S.L. DAVIDE 2023. ENOTURISMO ACHA S.L. - BODEGA DAVIDE VIONTA ALBARIÑO 2023. FERRER WINES VIONTA BOSQUE DE FUSCALLO 202. FERRER WINES YOU & ME ALBARIÑO 2023. FERRER WINES ALTOS DE TORONA ALBARIÑO 2023. HGA BODEGAS Y VIÑEDOS DE ALTURA SL ALTOS DE TORONA ROSAL 2023 R. HGA BODEGAS Y VIÑEDOS DE ALTURA SL MAIOR DE MENDOZA SOBRE LÍAS 2023. MAIOR DE MENDOZA S.L. SANTIAGO RUIZ 2023. SANTIAGO RUIZ SEÑORÍO DE RUBIÓS ALBARIÑO 2023. SEÑORÍO DE RUBIÓS S.L. SEÑORIO DE SOBRAL 2023. SEÑORÍO DE SOBRAL TERRAS DE COMPOSTELA 2021. TERRAS DE COMPOSTELA C.B. VIÑA CARTIN 2023. VIÑA CARTIN S.L. D. PEDRO DE SOUTOMAIOR NEVE CARBÓNICA 202. VIÑAS E ADEGAS GALEGAS SLU MAR DE FRADES FINCA MONTEVEIGA 2019. ZAMORA COMPANY GLOBAL S.L.U. -Prata: ESENCIA DIVIÑA 2023. ADEGAS GRAN VINUM S.L. BERNON 2023. BODEGAS AQUITANIA S.L. LAXAS 2023. BODEGAS AS LAXAS S.A. CASTEL DE FORNOS 2023. BODEGAS CHAVES S.L. SANTIAGO ROMA SELECCIÓN 2022. BODEGAS SANTIAGO ROMA S.L. BOUZA DE CARRIL 2023. BOUZA DE CARRIL S.L. PACO & LOLA PACO & LOLA VINTAGE 2018. COOPERATIVA VITIVINICOLA AROUSANA SCG PULPO BLANCO 2023. FELIX SOLIS AVANTIS ROSA RUIZ 2022. SANTIAGO RUIZ TERRAS DE COMPOSTELA 2022. TERRAS DE COMPOSTELA C.B. -DO Ribeiro: 18 medallas -Gran Ouro: LIBRO 2022. ANTONIO CAJIDE GULIN A TELLEIRA GODELLO 2023. BODEGAS CAMPANTE S.A. TAMBORÁ 2023. VIÑA COSTEIRA S.C.G. -Ouro: ANTONIO CAJIDE GULIN 1040 SAMEIRÁS 2022 CATRO PARROQUIAS 2023. BODEGAS LOEDA S.L. BEADE 25 AUTOR 2022. BODEGAS SEÑORÍO DE BEADE/A PORTELA SAT GOTAS DE MAR GODELLO 2022. HAMMEKEN CELLARS SL GOTAS DE MAR FERMENTADO EN BARRICA 2022. HAMMEKEN CELLARS SL RAMON DO CASAR GODELLO 2022. RAMÓN DO CASAR AMADEUS 2023. VIÑA COSTEIRA S.C.G. COLECCIÓN 68 2023. VIÑA COSTEIRA S.C.G. -Prata: CUÑAS DAVIA A XIADA 2023. ADEGAS VALDAVIA S.L. CASTRO DO COTO TREIXADURA 2023. BODEGA CASTRO REI S.L. FINCA VIÑOA EMBOTELLADO TARDÍO 2021. BODEGA Y VIÑEDOS PAZO DE CASANOVA ADEUS TREIXADURA 2023. BODEGAS CAMPANTE S.A. CATRO PARROQUIAS TREIXADURA 2023. BODEGAS LOEDA S.L. ADEGA DO MOUCHO 2020. FRANCISCO GARCÍA PEREZ PAZO TIZON 2022. PAZO TIZON SLU DO. Valdeorras: 7 medallas -Gran Ouro: GUITIAN FERMENTADO EN BARRICA 2022. BODEGAS LA TAPADA S.A.T. -Ouro: MEDULIO 2022. DESTILERIAS MIÑO SL O LUAR DO SIL GODELLO SOBRE LÍAS 2022. PAGO DE LOS CAPELLANES S.A. MIL RÍOS GARNACHA BARRICA 2019. TERRIÑA S.L. A CERCADA DE VÑADERO. BODEGAS SANTA MARTA -Prata: A COROA 200 CESTOS 2022. ADEGA A COROA S.A.T. GUITIAN SOBRE LIAS 2022. BODEGAS LA TAPADA S.A.T. DO. Monterrei: 5 medallas -Ouro: ALMA DE AUTOR BLANCO 2023. ADEGAS PAZO DO MAR S.L. PAZO DE MARIÑÁN 2023. PAZO BLANCO NÚÑEZ SL QUINTA DAS TAPIAS GODELLO 2023. PAZO BLANCO NÚÑEZ SL -Prata: MARA MARTÍN 2023. BODEGAS MARTÍN CÓDAX SAU TERRAS DO CIGARRÓN 2023. VIÑAS E ADEGAS GALEGAS SLU IXP Viños da Terra- Val do Miño: -OUro: TERRAS MANCAS 2023. ADEGA TERRAS MANCAS S.L. IXP Aguardientes y Orujos de Galicia: 6 medallas -Ouro: AUGARDENTE ENVELLECIDA ABADIA DA COVA-OUVA. ADEGAS MOURE S.A. VEDRA DO ULLA ORUJO ENVEJECIDO. AGUARDIENTES DE GALICIA S.A. VEDRA DO ULLA 2021. AGUARDIENTES DE GALICIA S.A. AGUARDIENTE DE ORUJO PAZO PONDAL. PAZO PONDAL SLU Prata: AUGARDENTE DE GALICIA ABADIA DA COVA. ADEGAS MOURE S.A. GIL ARMADA 2022. BODEGA GIL ARMADA S.L. SEGREL ORUJO DE GALICIA. BODEGAS PABLO PADÍN

Concurso Bacchus

O XXII Concurso Internacional de Viños Bacchus celebrouse nas instalacións do Casino de Madrid. Un total de 1.741 viños procedentes de 16 países participaron neste certame, que está considerado como o de maior relevancia vitivinícola do país.  As mostras foron valoradas en cata cega por un xurado composto por 103 catadores nacionais e internacionais, procedentes de 28 países (Moldavia, España, Perú, EEUU, Grecia, Portugal, Suecia, Arxentina, Francia, Tunes, Australia, Bolivia, Brasil, Eslovaquia, Suíza, Alemaña, Xeorxia, Italia, UK, Países Baixos, Polonia, Rep. Checa, Chile, Letonia, México, Turquía, Uruguai, China). Entre eles atopábanse Masters of Wine, Masters Sommelier, catadores dalgúns dos mellores restaurantes do mundo, críticos especializados, responsables de compras de grandes superficies e importadores. Masters of Wine como Elizabeth Gabay MW, Matthew Forster MW e Sarah Jane Evans MW estiveron acompañados en Bacchus 2024 por Masters Sommelier como Florian Richter, Julien Alsoufi, Mattia Antonio Cianca e Paul Robineau. Xunto a eles un cadro de persoal de profesionais nacionais, con enólogos como Alfonso Chacón, Begoña Jovellar, Esteban Celemín, Ignacio de Miguel ou Francisco del Castillo, xornalistas como Antonio Candelas, Eva Vicens e Miguel A. Martín, ou catadores como Custodio Lopez ou Fran Ramirez. Promovido pola Unión Española de Catadores (UEC), este importante certame internacional de calidade máis lonxevo e prestixioso do país está auspiciado pola Organización Internacional da Viña, a Federación Mundial de Grandes Concursos de Viños e Espirituosos (VINOFED), entre outras e conta co recoñecemento oficial do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. Consulta aquí el listado completo de vinos premiados en el concurso Bacchus 2024