Viña

Ruchel, viños ricos en terra pobre

A adega de Valdeorras, que traballa con viñedos de solos graníticos e pizarrosos, aposta por unha segunda marca, Cova Baladal, para posicionar no mercado a súa gama alta de godello, mencía e garnacha

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Campo Galego 26/07/2017 8:24 p.m.

Bodegas Ruchel é unha adega de Vilamartín de Valdeorras que leva case tres décadas no mercado. Comezou no 1989 cunha primeira tirada de 10.000 botellas de godello, o viño sobre o que se enfocou nun inicio a empresa. Desde o 1998 incorporou tamén o mencía e na actualidade ten unha produción de arredor de 200.000 botellas, máis das tres cuartas partes de godello, repartíndose o resto entre mencía e unha pequena produción de garnacha.

A adega aposta por unha filosofía de buscar viños “con aroma á terra”. “Abastecémonos de viñedos dos socios e de viticultores particulares, pero buscamos que teñan unha característica común, que sexan viñedos de ladeira, en solos graníticos ou pizarrosos, de terra pobre” -explican en Ruchel-. “Pensamos que nesas condicións, a cepa extrae do chan elementos que permiten máis aromas do viño en boca. Son viñedos con menos produción, pero con máis calidade”, valoran.

“En Valdeorras, cada un ten a súa filosofía. Nós tratamos de manter a tradición dos nosos avós, cando a viña se puña nos solos nos que non se podían poñer patacas, é dicir, en solos sen humus, con pouca materia orgánica”, sinalan.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

[caption id="attachment_48687" align="alignright" width="320"] Cova que dá nome á marca Cova Baladal.[/caption]

Gamas
A maior parte da produción da adega plásmase en godellos e mencías xoves, comercializados baixo as marcas Ruchel e Ruchel Secretos. A empresa trata ademais de potenciar unha gama alta, enfocada a viños seleccionados e de crianza.

En godello, elabora un viño con cepas seleccionadas de alomenos 50 anos. “Son viñedos dos que hai poucos en Valdeorras, pois o godello comezouse a recuperar a partir dos anos 80. Estas viñas vellas teñen unha baixa produción pero proporcionan unha uva cunhas características diferenciais”, explican. Ese godello, que se comercializa baixo a marca Cova Baladal, déixase reposar sobre lías e remátase cunha crianza dun mes en barrica de carballo.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

[caption id="attachment_48684" align="alignright" width="320"] Depósitos da adega.[/caption]

A marca Cova Baladal fai referencia a unha cova familiar na que, como era habitual na comarca, se conservaba o viño antigamente, pois eran espazos que proporcionaban unha temperatura constante. De cara ó futuro, a adega ten previsto tamén comercializar baixo esta marca o seu mencía crianza e o garnacha crianza, nun intento de posicionar tanto os brancos como os tintos nun segmento alto do mercado.

“O godello é un viño moi redondo en boca, con moitos aromas e que se puxo de moda, pero aínda así, vemos que está un pouco infravalorado, polo que tratamos por esta vía de posicionalo nun segmento máis alto”, sinalan desde Ruchel.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

O mercado da adega céntrase tanto en Galicia como no resto de España, cunha pequena parte adicada á exportación a países como Estados Unidos ou Bélxica. No seu posicionamento fóra de Galicia, a adega benefíciase do selo Galicia Calidade, que contribúe á identificación do viño coa súa orixe, logrando así un maior recoñecemento.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada