Leite

Redución de custos nunha explotación de vacún de leite en intensivo

Resumo da potencia de Joaquim Baucells, veterinario asesor de leite de Centre Veterinari Tona (CVTONA) nas charlas informativas que celebraron en Ordes as agrupacións de defensa sanitaria gandeira de Mesía e Frades.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
D.G. 25/04/2016 9:59 a.m.

Reducir os custos de produción e aumentar a eficiencia é a estratexia dominante nas explotacións gandeiras desde hai varios anos para poder competir nun mercado desregulado.

Para poder avanzar nese obxectivo as agrupacións de defensa sanitaria gandeira de Mesía e Frades organizaron a pasada semana en Ordes unhas charlas informativas, nas que participou Joaquim Baucells, veterinario asesor de leite de Centre Veterinari Tona (CVTONA), de Cataluña.

O seu relatorio “Custos da produción de leite unha ferramenta para
mellorar a supervivencia” centrouse nun modelo de explotación altamente intensiva, e na que o gandeiro non ten por que producir as súas propias forraxes, máis propia de comunidades como Valencia, Castela a Mancha ou Cataluña.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Desde o seu punto de vista, a estratexia do sector lácteo no seu conxunto no actual escenario “debe pasar primeiro por defender o consumo de leite” e para o gandeiro en particular “por mellorar o rendemento e a produtividade da explotación”. “E é que hoxe -subliñou- a competitividade é un factor de supervivencia, que pasa por producir leite ou máis barato, ou producir un leite diferente”.

Neste sentido, e partindo de que “máis que falar de prezo xusto do leite, debemos falar de custos de produción”.

A este respecto, Baucells incidiu en que para calcular os custos de produción “é imprescindible que sexan reais, porque uns custos de produción incorrectos non só son inútiles para a toma de decisións, senón que son moi perigosos para planificar o futuro”. Como exemplo destacou que “á hora de calcular os custos alimentarios un dos erros máis comúns na Cornixa Cantábrica é que se minusvalora o valor da forraxe propia”.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Con todo, Baucells incidiu en que “os custos de produción son distintos para cada explotación”. Para ilustralo, e a falta dunha base de datos actualizada en España, o veterinario asesor de CVTONA recorreu aos datos de Estados Unidos do ano 2015, no que se comparan os custos de produción de 107 granxas de vacún de leite.

“Vemos que a gran diferenza foron os gastos alimentarios e que houbo diferenzas entre custos de produción de ata 2.000 euros por vaca e ano dependendo da explotación”, subliñou.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A este respecto, Baucells recomendou que, a parte de ter datos de custos reais de produción, “as contas de explotación hai que analizalas cada tres meses e comparalas tanto coa contorna inmediata como co resto do país”.

Principais erros á hora de calcular os custos de alimentación

Partindo que a alimentación é o principal custo de produción, de media o 60% do total, Quim Baucells explicou os principais erros que, ao seu xuízo, se cometen neste apartado e que obstaculizan coñecer o custo real de alimentación nunha explotación:

-O gandeiro fíase da dieta que lle propoñen para o seu rabaño, cando en realidade nin o prezo nin as cantidades son as que en realidade consome o rabaño e paga o gandeiro. É un erro grave calcular o custo alimentario a partir da dieta, xa que normalmente hai perdas de entre o 20 e 30%.

-Preguntar e comparar prezos entre distintos provedores de pensos e demais material alimentario.

-Infravalorar o custo de produción de alimentos propios ao non considerar os custos de oportunidade.

-O leite asume incorrectamente o beneficio ou a perda da actividade agraria do campo. Desde o seu punto de vista, “o campo a gran función que ten é a absorción do esterco da explotación”.

-Non sempre a produción propia é máis barata e económica. Hai que avaliar técnica e economicamente os produtos propios e os comprados, comparándoos para ver que é máis rendible.

-Os produtos húmidos non necesariamente son máis económicos.

-Valorar tamén o custo de alimentación dos animais improdutivos: recría e vacas secas, e que representan ao redor dun 15% do rabaño.

-Non reducir a calidade nin a cantidade de alimento se iso afecta á produción. Desde o punto de vista de Joaquim Baucells, “para reducir custos, o máis eficiente é aumentar a produción”.

-Estimar o cociente de produción e consumo: 1,3 a 1,8 litros por KG de MS

Potencial de redución dos custos de produción

Neste sentido, e partindo sempre dun modelo de explotación altamente intensivo, e que non sempre produce as súas propias forraxes, as áreas nas que máis se pode reducir custos de produción neste momento son:

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada