Carne

Preséntase Progacun para fortalecer aos produtores galegos de coello

Loading ad.
Ad could not be loaded.
08/07/2016 6:26 p.m.

A praza de Abastos de Santiago de Compostela acolleu este venres a presentación de Progacun, a asociación de produtores de coello de Galicia, que nace co obxectivo de sumar esforzos e mellorar a capacidade de negociación dos produtores cos matadoiros e provedores.

O acto de presentación consistiu nunha xornada técnica que comezou cunha ponencia sobre “A importancia na Dieta Atlántica da carne de coello”, a cargo de Xabier Freire, conselleiro delegado de Airas Cátering; e unha mesa redonda sobre os retos e as demandas da cunicultura en Galicia, na que interviron Roberto García, secretario xeral de Unións Agrarias; Antonia Ramos Almansa, presidenta de Progacun, e Belén do Campo, directora xeral de Gandería, Agricultura e Industrias Alimentarias da Consellería do Medio Rural.

A xornada rematou cunha degustación de propostas gastronómicas con base na carne de coello producido en Galicia.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A Xunta anuncia que vai aumentar a súa achega aos seguros agrarios para a retirada de cadáveres

Pola súa parte, Belén do Campo, fixo un repaso polas medidas que ten tomado a Consellería do Medio Rural para apoiar ás 262 explotacións cunícolas que hai en Galicia e as novas liñas de apoio nas que está a traballar.

Entre as medidas xa adoptadas destacou a orde de subvencións para a liquidez das explotacións, que a día de hoxe, co prazo de solicitudes aínda aberto, xa conta con 40 presentadas. Tamén recordou que está aberto ata o 20 de setembro o período para a demanda de avais para todas as explotacións gandeiras a través da Sociedad Anónima Estatal de Caución Agraria (Saeca).

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Unha das reclamacións máis reiteradas era a redución dos gastos para a retirada de cadáveres. Neste senso, Belén do Campo asegurou que “a Xunta de Galicia incrementará a súa contribución dentro do plan de seguros agrarios”. Ademais, co fin de favorecer o consumo desta carne, e tamén a petición do sector, salientou a inclusión do coello nunha campaña publicitaria para o fomento da carne galega.

Labor mediadora para os matadoiros de proximidade

Doutra banda, Belén do Campo tamén informou de que a Consellería do Medio Rural tamén está exercendo de mediadora naquelas peticións que dependen do Goberno central. É o caso do sacrificio de animais dentro das explotacións, o que se coñece como matadoiros de proximidade. A directora xeral de Gandaría explicou na súa intervención que dende este departamento estase á espera de que comece o período de consultas do Real Decreto, aínda en fase de borrador por parte do Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, para estudialo xunto ao sector cunícola.

Entre os obxectivos xa conseguidos destacou está a redución de módulos do IRPF nos que, debido a caída dos prezos no sector do coello, logrouse que o Ministerio de Facenda aplicase unha diminución do 0,13 ao 0,07.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Por último, Belén do Campo lembrou tamén que aínda quedan retos por diante, como o de crear unha organización de produtores cunícola, iniciativa que xa foi trasladada ao Ministerio e que depende da aprobación do Real Decreto polo que se regula o coñecemento das organizacións de produtores e as súas asociacións no sector cunícola.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada