O Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente organizou onte na caseta do Ministerio en Alimentaria 2016, unha xornada de divulgación da ferramenta de autoavaliación denominada e-SIAB, unha iniciativa impulsada polo Ministerio para mellorar a sustentabilidade das industrias alimentarias.
Trátase dun instrumento ao servizo daquelas empresas do sector agroalimentario, fundamentalmente pemes e cooperativas, que queiran mellorar a súa aposta pola sustentabilidade, desde o punto de vista económico, social e ambiental.
En concreto, e-SIAB permite ás industrias e cooperativas obter asesoramento inicial, a través da valoración cualitativa da súa sustentabilidade integral, tanto ambiental como social e económica.
Así mesmo, a xornada serviu como foro de encontro para a presentación dun novo desenvolvemento, a través dun módulo de recomendacións.
Ferramentas para a sustentabilidade
Neste contexto, o Ministerio de Agricultura desenvolveu, no marco do Programa para a sustentabilidade integral da industria agroalimentaria, distintos instrumentos e ferramentas orientadas a mellorar a sustentabilidade deste sector, mediante o fomento da eficiencia e a creación de valor, para a mellora das súas tres vertentes ambiental, social e económica.
O devandito Programa está en liña con outras estratexias nacionais e comunitarias, como a Estratexia Europea “Europa 2020”, ou a programación de desenvolvemento rural para o período 2014-2020. Desta forma, a industria agroalimentaria española ten á súa disposición tres ferramentas básicas para que poidan adaptarse ás necesidades futuras de sustentabilidade.
Así, a primeira delas é a páxina web www.redsostal.es, unha plataforma dixital que serve como ponte entre empresas do sector e entidades públicas comprometidas coa sustentabilidade. Desta maneira, mellórase o coñecemento das posibilidades que a sustentabilidade integral ofrece ao sector.
O segundo instrumento é e-SIAB, unha ferramenta para que as empresas poidan avaliar a súa sustentabilidade integral de partida, e poidan mellorala a través dun proceso de mellora continua.
E o terceiro elemento, que traballa conxuntamente con AENOR, é un decálogo voluntario de sustentabilidade integral da industria alimentaria, que se constitúe como o xerme dun conxunto de regras que se consideren como referencia para a actividade agroalimentaria industrial sustentable.
Toda a información sobre o Programa para a sustentabilidade integral da industria agroalimentaria” e as xornadas pode consultarse nas seguintes ligazóns: