Viña

“Os viños de Beade chegan a American Airlines e a Air Canada”

Entrevista a Ángel González-Vázquez, un mozo enxeñeiro industrial que decidiu tomar o relevo na bodega familiar, Bodegas Señorío de Beade, situada nunha das zonas vinícolas con máis historia da Denominación de Orixe Ribeiro

Loading ad.
Ad could not be loaded.
David Glez. Eirexas 20/02/2019 5:09 p.m.

Beade é unha paisaxe única en España salpicada de pequenos viñedos en bancais que se estenden pola aba dos montes ata o río Avia. E é que neste pequeno concello ourensán a actividade humana xira dende hai centos de anos arredor da produción dos viños do Ribeiro, de cuxa riqueza dan testemuño os numerosos pazos, reitorais e igrexas como a de Santa María de Beade.

Neste enclave único, no que nos anos 50 do pasado século chegaron a producirse ata 8 millóns de kilos de uvas -case tanto como toda a Denominación de Orixe Ribeiro neste momento- sitúase Bodegas Señorío de Beade, fundada no ano 1987 pola familia González-Vázquez e que é un auténtico motor económico, dando emprego estable a 8 persoas na aldea.

Hoxe en día Bodegas Señorío de Beade, con marcas recoñecidas como Señorío de Beade ou Beade Primacía, segue apostando polo futuro. E é que se hai tres décadas foi pioneira no Ribeiro na recuperación das castes de vides autóctonas, hoxe segue tendo unha estratexia a longo prazo mediante a plantación de viñedos propios, co obxectivo é producir eles mesmos o 60% da uva que transforman.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Falamos con Ángel González-Vázquez, un mozo enxeñeiro industrial de 31 anos que hai dez anos decidiu tomar o relevo xeracional nesta emblemática adega do Ribeiro.

Os vosos viños levan o nome de Beade por todo o mundo. ¿Ven de moi lonxe a vosa relación co viñedo?
Xa os meus bisavós vivían aquí en Beade dedicándose ao cultivo do viñedo, que daquela se complementaba coa venda de madeira de piñeiro. A adega, como era habitual aquí no Ribeiro, estaba no baixo da casa, e o viño vendíase a granel, sen etiqueta, a xente de Vigo, de Lugo, de Lalín...Era unha economía de subsistencia da que vivían miles de viticultores no Ribeiro.

Hai 30 anos meus pais, Antonio González Pousa e María Zoila Vázquez Sanmarful, foron quen de adiantarse ao seu tempo e viron que o futuro do Ribeiro pasaba por vender viño embotellado, de variedades autóctonas e por modernizar os viñedos, intentando superar o minifundio.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

“Os meus pais foron visionarios cando cambiaron o Alicante e o Palomino polas castes autóctonas”

Foi así como empezaron a substituír de forma progresiva as cepas de Alicante e Palomino, variedades foráneas pero moi produtivas, por Treixadura, e en menor medida Albariño e Loureira. Non foi unha decisión fácil porque daquela a uva de Palomino e Alicante pagábase ben e plantar de novo supuña quedarte dous ou tres anos sen produción e sen ingresos. Pero foron visionarios e a decisión foi claramente acertada.

Empezaron embotellando no 1988 coa marca “Sol da Portela”, que era de uva Palomino, e no 1989, a partir da uva das castes autóctonas que foran plantando, sacaron ao mercado o “Señorío de Beade”.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

¿Cal foi o principal cambio que experimentou a adega nestes 30 anos?
Pode resumirse en que os meus pais empezaron cultivando 1 hectárea de viñedo en propiedade, repartida en varias fincas, e hoxe temos 10 hectáreas en propiedade e temos compromisos de compra con provedores de Beade, que suman outras 25 hectáreas.

Outro dato, se no 1987 prácticamente o 100% dos nosos viñedos estaban plantados con Palomino e Alicante hoxe o 100% das nosas cepas son de variedades autóctonas: un 80% de Treixadura, un 10% de Loureira e o 10% restante de Albariño, Godello, Mencía e Caíño Tinto.

Es enxeñeiro industrial pero decidiches seguir coa adega familiar. ¿Que te atrae deste sector?
Nacín e crieime aquí en Beade e o viñedo forma parte da miña vida. Os meus pais animáronme a estudar e que logo decidira libremente o meu futuro. Estudei Enxeñería Industrial en Vigo e ao rematar decidín seguir coa adega familiar e seguir vivindo aquí, na aldea de Beade. A formación que recibín axudoume moito, non só para abrirme miras senón tamén porque os proxectos técnicos fágoos eu, sen ter que pagar a unha empresa externa.

 “É unha satisfacción como adega axudar a que a xente nova poda vivir da viticultura”

Estou moi contento de ter tomado esa decisión hai 9 anos: a viña e o viño son unha paixón para min e vexo o meu futuro e o dos meus fillos aquí. É unha satisfacción vivir en comunidade, na aldea somos poucos veciños pero levámonos ben e nos últimos anos houbo xente nova que se incorporou á viticultura, e nós como adega procuramos botarlles tamén unha man asegurándolles a compra da uva. A xente que vivimos no rural temos que apoiarnos entre nós.

Estades a facer un importante esforzo en reestruturar e ampliar os vosos viñedos. ¿Por que motivo?
Se no seu día os meus pais non decidiran reestruturar os viñedos e apostar polas variedades autóctonas e polo viño de calidade hoxe non estariamos aquí.

O que estamos facendo dende hai uns anos é ampliar os nosos viñedos propios. Hoxe é moito máis fácil mercar fincas porque hai moita xente maior que se está xubilando e que non ten relevo. É unha mágoa porque a veces teñen viñedos dimensionados e dos que podería vivir unha persoa perfectamente.

Hai uns 5 anos démonos conta de que moitos dos nosos provedores de uva ían cesar a actividade e foi así como decidimos ampliar os viñedos propios para, como mínimo, o 50% da uva que procesemos sexa producida por nós. De feito, das 10 hectáreas que temos en propiedade, 5 foron plantadas nos últimos 4 anos e para o próximo ano prevemos plantar outras 2 hectáreas que adquirimos.

“Non empregamos herbicidas dende hai anos”

Nesta última vendima producimos nos nosos viñedos uns 120.000 kilos, o que supuxo o 50% da uva que elaboramos.

Outra reto que temos para o futuro en Bodegas Señorío de Beade é ir cara a produción en ecolóxico. Creemos que hai que ir cara unha produción máis sostible e dende hai anos non empregamos herbicidas e picamos os sarmientos para abonar as viñas. Agora estamos estudando empezar a traballar en produción integrada como paso previo á ecolóxica.

¿Notades que cada vez hai menos viticultores de fin de semana?
Si, porque co cambio climático e coas enfermidades que hai no viñedo tes que estar pendente todos os días para lograr colleita e que a calidade sanitaria da uva sexa a óptima.

Como di o refrán “A vide quere ver a sombra do dono”, e conseguir cultiva unha boa uva é o que diferencia un bo viño.

En Bodegas Señorío de Beade tedes un amplo catálogo de viños e derivados ¿Cales destacarías?
O noso buque insignia é “Señorío de Beade”, un plurivarietal que elaboramos cun 70% de uva Treixadura, un 15% de Godello e un 15% de Torrontés, aínda que segundo o ano tamén lle engadimos Albariño e Loureira. Deste viño vimos sacando ao mercado unhas 100.000 botellas nun ano normal.

Logo destacaría o noso “Beade Primacía”, un monovarietal 100% Treixadura que saíu ao mercado no 1993 e do que vimos elaborando entre 50.000 e 60.000 botellas.

Ademais, fomos pioneiros no Ribeiro en elaborar un viño 100% con Loureira. É o “Beade 25 autor”, que sacamos ao mercado con motivo dos 25 anos da adega. Empezamos con 1.000 botellas e nesta vendima sacamos ao mercado 4.000 botellas. A Loureira é unha variedade con moito potencial e que produce viños moi diferenciados, pero ao ser de ciclo longo é preciso cultivalas en ladeiras soleadas e resgardadas do norte. É unha variedade moi expresiva, suave en boca e con acidez.

“Quen proba os nosos viños repite, non hai mellor publicidade”

Por último, destacaría o “Passum”, un viño do que sacamos unha edición limitada de 450 botellas de 0,5 litros, e o “Beade Orixe”, un tinto de Mencía, Sousón e Caíño criado 12 meses en barrica e con guarda en botella que sae ao mercado con 24 meses. É un viño elaborado ao estilo tradicional: fermentado en cubas de madeira e logo envellecido en pipas e que aguanta ata 10 anos en botella sen problema. Este é un viño exclusivo do que só quitamos ao mercado 1.500 botellas.

Quen proba os nosos viños repite. De feito case todos os importadores que temos probaron o noso viño nun restaurante e gustoulles tanto que se puxeron en contacto con nós.

Chegades a vender fóra o 40% da vosa produción, incluso en American Airlines e en Air Canada. ¿Como foi a experiencia?
A maior parte das nosas vendas están en Galicia e en España, e neste momento vendemos no estranxeiro arredor do 20%. É certo que hai dous anos exportamos case o 40% da nosa produción, grazas en boa medida a que os nosos importadores lograron colocar o noso viño nos avións de American Airlines e Air Canada. Foi unha experiencia moi positiva e esperamos que se repita nos próximos anos.

Unha das conclusións desta experiencia é que precisamos ter unha colleita asegurada cada ano para poder abastecer aos nosos clientes con garantías.

 “Deberíamos vender os viños galegos no estranxeiro coa marca Galicia e aproveitando o Camiño de Santiago”

Outra lección da que creo que debéramos aprender é que debemos saír a vender os nosos viños no estranxeiro coa marca Galicia e do Camiño de Santiago, porque a un consumidor en China ou en Estados Unidos élles moi difícil xa situar España e aínda moito máis O Ribeiro ou Rías Baixas, pero case seguro que coñece o Camiño de Santiago.

Creo que as Denominacións de Orixe galegas deberían facer unha promoción conxunta no estranxeiro baixo a marca Galicia, e logo darlles información a maiores das nosas variedades e das nosas DO´s. Como anécdota que creo que ilustra a situación actual un familiar que teño en Alemaña envioume unha foto dunha carta de viños dun restaurante de Berlín. Dos viños españois aparecían un “Viño Rioja”, un “Viño de Jerez” e logo un “Viño albariño”, facendo referencia só á variedade, que non se sabe onde se cultivou, pero non a Galicia, e moito menos a unha Denominación galega.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada