Leite

“Os últimos resultados científicos demostran que a graxa do leite mellora a saúde cardiovascular”

Entrevista a Manuela Juárez Iglesias, profesora de Investigación “ad honorem” do Instituto de Investigación en Ciencias da Alimentación, (CSIC-UAM) ,experta no estudo dos lípidos lácteos.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
David Glez. Eirexas 20/01/2016 8:06 a.m.

Manuela Juárez Iglesias é Profesora de Investigación “ad honorem” do Instituto de Investigación en Ciencias da Alimentación, (CSIC-UAM) e presidenta do Comité Científico e do Padroado da Fundación Instituto Madrileño de Estudios Avanzados-IMDEA Alimentación.

Acumula unha ampla traxectoria de investigación científica nos lípidos lácteos, na graxa do leite, dentro do CSIC, o que a mereceu varias distincións.

Ante o descenso de consumo de leite líquido, asegura que “non hai evidencias científicas que avalen o substituír ao leite por outros alimentos” e lembra que o leite é un dos alimentos máis completos que existen, “mesmo para aquelas persoas que queren reducir peso, pois achega moitos nutrientes en relación ao contido de calorías”.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

En canto á graxa do leite, asegura que a práctica habitual dos médicos de retirar o leite ante un problema de colesterol non está fundamentada cientificamente. Pola contra, lembra que “as evidencias científicas máis recentes aseguran que consumir a graxa do leite mellora a nosa saúde cardiovascular”.

Nestes momentos hai desde certos ámbitos unha campaña en contra dos lácteos e a favor dos chamados leites vexetais. Hai base científica para deostar tanto ao leite de vaca?
Creo que a resposta debe ser clara, non hai evidencias científicas que avalen o substituír ao leite por outros alimentos.
Desde o punto de vista nutricional o leite teñen proteínas de alta calidade e cantidades importantes de calcio, particularmente biodisponible. Por biodisponible entendemos que é un calcio que o noso organismo pode asimilar con facilidade, axudado pola presenza doutros compoñentes presentes no leite, como a lactosa e a vitamina D e porque non presenta outros que poidan limitar esta absorción.

Por outra banda, o elevado contido en calcio xunto con outros elementos presentes como o potasio e magnesio do leite pode afectar de maneira beneficiosa a factores de risco cardiovascular como a presión arterial, a resistencia á insulina ou a agregación plaquetaria. Hai que destacar ademais, outras propiedades beneficiosas para a saúde, cunha achega moderada de enerxía proporciona gran cantidade e variedade de nutrientes. Todas estas afirmacións si que están apoiadas por resultados de diferentes traballos de investigación.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

 “Non hai evidencias científicas que avalen o substituír ao leite por outros alimentos”

Por tanto o consumo de leite e produtos lácteos é imprescindible, por suposto no marco dunha dieta variada e equilibrada

A que causas obedece o descenso do consumo de leite en España? Está a pasar tamén noutros países europeos?
O consumo de leite en España diminuíu de forma importante no últimos quince anos. Aínda que aumentou o consumo de leites fermentadas e outras sobremesas lácteas, globalmente diminuíu o consumo de lácteos.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

O descenso do consumo pode deberse principalmente á aparición de suplementos ou medicamentos e crenzas non tradicionais que carecendo de base científica algunha, inflúen fortemente na poboación, cuxa transmisión é facilitada polas novas tecnoloxías de comunicación como son internet e as redes sociais. Este fenómeno non só é europeo, senón tamén mundial.

Por que é necesario e que beneficios achega o consumo de leite de vaca?
Desde o punto de vista nutricional, o leite constitúe un dos alicerces da alimentación e hai unha serie de aspectos que merecen ser destacados:

-Presenta unha ampla gama de nutrientes, dos que só o ferro está a niveis deficitarios.

-Hai un bo balance entre os constituíntes maioritarios: graxa, proteínas e carbohidratos, que están presentes en proporcións comparables.

-Achega altos niveis de nutrientes en relación co contido en calorías. Isto é particularmente interesante para os individuos que tratan de reducir peso.

“O leite é interesante para reducir peso pois achega moitos nutrientes en relación ao contido de calorías”

-Os distintos produtos lácteos elaborados presentan amplos intervalos de composición, polo que poden cubrir tanto diferentes hábitos de consumo como distintas utilizacións de interese nutricional dirixidas a estados fisiolóxicos específicos.

Os niveis de consumo habituais de lácteos, proporcionan máis do 55% das recomendacións diarias de calcio e máis do 25% da vitamina A, B12 e fósforo, ademais de proteínas de alto valor biolóxico, por iso considéranse alimentos básicos e un dos alicerces da nosa dieta.

[caption id="attachment_17152" align="alignleft" width="300"] O consumo de leite é moi importante durante a infancia e a adolescencia[/caption]

Visto doutro xeito, ¿Que nos perdemos se prescindimos dos lácteos, especialmente os nenos e novos?
Como se indicou o leite presenta unha ampla gama de nutrientes cun papel fundamental non só na dieta do neno senón tamén do adolescente e do adulto.

-As proteínas lácteas debido á composición en aminoácidos e a súa biodisponibilidade considéranse de alta calidade. Ademais a partir das proteínas lácteas poden liberarse péptidos con distintas actividades biolóxicas entre as que destaca capacidade antihipertensiva, de interese para a saúde cardiovascular. Por outra banda, poden contribuír á regulación do peso corporal e mellorar a resistencia á insulina (sobre todo en individuos con sobrepeso).

-Quizais a fracción do maior interese en relación con aspectos nutricionais e saúde é a de elementos minerais sobre todo calcio. Como se indicou, o leite é unha fonte importante de calcio e óptima pola presenza doutros nutrientes que facilitan a súa absorción. Ademais debido á ausencia de inhibidores desa absorción é particularmente biodisponible, fronte ao doutros alimentos e hai evidencias científicas dos beneficios para a saúde de ósos e dentes.

“Demostrouse cientificamente que a graxa do leite non se asocia con enfermidades cardiovasculares en individuos sans”

-En canto á fracción graxa as evidencias científicas avalan que o consumo de lácteos completos non se asocia con aumento de enfermidade cardiovascular (CVD) en individuos sans.

Por tanto, aínda que non se pode dicir que o leite é imprescindible para a vida, pois hai culturas que non consomen lácteos, é difícil cubrir sen produtos lácteos as cantidades diarias recomendadas dalgúns nutrientes, como o calcio.

Cales son as idades nas que está máis indicado o consumo de leite e cales son as cantidades recomendadas?
En base aos nutrientes que contén o leite e os produtos lácteos teñen un lugar destacado na dieta ás diferentes idades. Os lácteos presentan múltiples beneficios saudables, máis aló das súas características nutricionais.

Polo que respecta á saúde infantil, aínda que os factores xenéticos determinan unha porcentaxe importante do pico de masa ósea, o consumo de lácteos ten un papel fundamental na adquisición da masa ósea, que pode aumentar ata o final da adolescencia, o que pode permitir unha redución do risco de desenvolver osteoporose na idade adulta. Así, de 11-20 anos recoméndase unha inxesta de 1.200 mg de Ca/día para unha óptima masa ósea (3-4 racións).

Na idade adulta constatouse o efecto significativo do calcio e a vitamina D na prevención da perda de masa ósea. Recomendouse a inxesta de 1200 mg de calcio e 800 UI de vitamina D, para contribuír á redución do risco de perda de densidade mineral ósea en mulleres de 50 anos ou maiores (2-4 racións lácteos como parte dunha dieta equilibrada).

 “O leite achega ata o 55% do calcio diario que precisamos e é moi importante para o desenvolvemento da masa ósea”

O embarazo é outro estado fisiolóxico no que a achega de calcio biodisponible é tamén fundamental e o número de racións recomendado é de 3-4.

Ademais, o calcio que contén relacionouse cunha mellora en distintos parámetros da saúde cardiovascular. De feito, diversos estudos asociaron o seu consumo coa diminución do risco de hipertensión e unha mellora do perfil lipídico con aumentos da fracción do colesterol HDL (colesterol bo).

Por outra banda, tamén se atoparon evidencias de que o calcio e outros compoñentes dos lácteos poden axudar no control do peso e diminución do índice de masa corporal, porque estimulan a lipolise e reducen a lipoxénese.

Ante un problema de colesterol, é común que os médicos o primeiro que fagan é retirar o leite. Está fundamentada cientificamente este práctica habitual?
Non. Aínda que a inxesta de lácteos completos asociouse en ocasións a niveis máis altos en sangue de colesterol total e de LDL colesterol, igualmente asóciase a un aumento nos niveis de HDL colesterol.

 “Os últimos resultados científicos están a revalorizar os efectos positivos da graxa do leite para a saúde cardiovascular”

Á vista dos resultados científicos máis actuais e tras varias décadas de controversia, a negativa imaxe da graxa láctea está a verse revalorizada detectándose un crecente interese en todos aqueles aspectos que se refiren aos lípidos lácteos como fonte de ingredientes bioactivos e confirmándose a non asociación de consumo de lácteos e incremento do risco de CVD en individuos adultos sans.

Resulta tan prexudicial a graxa do leite?
Non. Hai evidencias científicas que aseguran que consumila mellora a nosa saúde cardiovascular.

[caption id="attachment_21942" align="alignleft" width="245"] Manuela Juárez no seu despacho do CSIC[/caption]

Na graxa de leite están asociadas as vitaminas liposolubles, que sobre todo as achegas de Vit. A e D non son desdeñables: se se elimina a graxa sepáranse tamén esas vitaminas. Existe a percepción de que os alimentos con ácidos graxos saturados poderían non ser beneficiosos para a saúde e efectivamente a graxa de leite é a máis saturada da graxa naturais, pero evidenciouse que o 60% dos ácidos graxos da graxa de leite non teñen incidencia en riscos cardiovasculares.

Entre eles figura o ácido butírico para o que se describiron propiedades antitumorais. Os ácidos graxos de cadea curta posúen actividades antibacterianas e antivíricas. Ademais a graxa de leite ten ao redor dun 10% de ácido esteárico que se metaboliza a oleico (tamén presente na graxa de leite nun 20-25%), compoñente para o que se describiron actividades biolóxicas de interese como anticolesterolémicas, do mesmo xeito que outros ácidos graxos bioactivos como o ácido linoleico conxugado e os esfingolípicos dentro da fracción de fosfolípidos.

Por outra banda, a graxa de leite ten un 2% de ácidos de cadea impar de átomos de carbono para os que se documentou un efecto protector fronte ao risco de cardiopatía isquémica ou de diabetes tipo 2.

A conclusión de numerosos estudos epidemiolóxicos é que non hai evidencias científicas concluíntes que relacionen a inxesta de graxa de leite, que se consome nos produtos lácteos, e riscos cardiovasculares en persoas sas.

Para os gandeiros e para a industria: Que lles recomendaría para mellorar a calidade do leite?
A calidade microbiológica do leite cru actualmente é excelente en base ás melloras a nivel produtivo e está normalizada a nivel europeo. Os procesos tecnolóxicos son equivalentes aos que se utilizan noutros países.

“Pódese mellorar a calidade do leite, sobre todo o perfil de ácidos graxos da graxa”

Desde o punto de vista físico químico, tamén o contido en graxa está normalizado no leite (Enteira: 3,5 %, Semidesnatada: 1,5% - 1,8% e Desnatada: 0,5%), independentemente do contido en graxa do leite cru.

Sen dúbida, as prácticas gandeiras, sobre todo a alimentación do gando, pode mellorar a calidade do leite, sobre todo o perfil de ácidos graxos da graxa, con niveis máis altos de acedos omega-3.

En que proxectos de investigación relacionados co leite está a traballar neste momento?
No meu grupo estamos a traballar en dous proxectos que teñen que ver con lípidos bioactivos de interese para a saúde, da graxa de leite.

Nun deles sobre alternativas para conseguir un perfil de ácidos graxos máis saudable -con menores niveis de ácidos saturados e máis altos de acedo linoleico conxugado e o acedo omega-3-linolénico- de interese para a saúde cardiovascular, centrado na inclusión na dieta do gando de suplementos ricos en ácidos poliinsaturados, como a semente ou o aceite de liño.

No segundo está a tentarse conseguir fraccións ricas en fosfolípidos a partir de subproductos da industria láctea como o soro de manteiga, de interese para a saúde cardiovascular e función cognitiva.

Algo máis que queira engadir?
Despois do indicado pódese afirmar que o leite é un alimento valioso desde o punto de vista nutricional, xa que cunha achega moderada de enerxía proporciona gran cantidade e variedade de nutrientes entre os que destaca o contido en calcio biodisponible, beneficioso para a saúde de ósos e dentes, pero ademais de interese como alimento en dietas de control de peso e cunha protección fronte a enfermidades cardiovasculares como a hipertensión, debido ás propiedades dunha parte das súas proteínas, dos elementos minerais (calcio, magnesio e potasio) e dalgúns ácidos graxos bioactivos.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada