Carne

“O que diferencia a calidade da carne galega é a herba”

Visitamos a gandería de vacún de carne de Javier Carballada en Bóveda (Lugo). Xunto cos seus fillos tamén rexenta unha carnicería en Sarria e vende por internet a carne dos seus becerros, certificada en ecolóxico. “O noso mercado está sobre todo fóra de Galicia e a iso nos temos que dirixir”, subliña

Loading ad.
Ad could not be loaded.
David Glez. Eirexas 16/02/2017 3:09 p.m.

A Gandería Carballada, situada no concello lucense de Bóveda, é un exemplo de produción de carne de vacún de alta calidade a baixo custo e de aposta pola comercialización para darlle máis valor engadido.

Conta con 50 vacas nais en pastoreo día e noite sobre unha base territorial dunhas 50 hectáreas, situadas preto da nave. Javier Carballada, que rexenta a gandería e a carnicería familiar xunto cos seus fillos Xabier e Xacobe, subliña que “a herba é a base da alimentación do noso gando e a clave da rendibilidade”. “As nosas vacas non proban o penso, están no pasto día e noite, e co seu leite e co pasto é co que se manteñen os becerros durante os 6 primeiros meses de vida, cando pasan ao cebadeiro para darlle un remate e que engraxen un pouco”, subliña.

Ademais, dunha cuestión de rendibilidade económica, Javier Carballada tamén subliña que “a alimentación en base a herba e a pasto é o que diferencia á carne de tenreira de Galicia da producida noutras partes, onde a base de alimentación é a palla, xa que dálle á nosa carne un sabor e unha cor máis intensa e maior contido en Omega 3, beneficioso para a saúde”.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

“Se dependes do penso, en vacún de carne non tes rendibilidade”

En canto ao manexo, en Gandería Carballada reparten o rabaño en dous lotes: un das vacas secas, que están nas parcelas con menos pasto, e outro coas paridas, con máis necesidades nutricionais, que están nos mellores pasteiros.

Para parir as vacas recóllense no establo debido aos recorrentes problemas co lobo e cos cans asilvestrados, que teñen provocado a morte de varios becerros recén nados.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Unha vez paridas, as nais permanecen no establo coas súas crías durante un mes, período no que reciben unha ración máis limitada. A razón explícaa Javier Carballada: “Poñémolas a dieta porque unha vaca recén parida, se está gorda dá moito leite e o becerro ao ser incapaz de mamalo todo, é cando aparecen os problemas de mastite”.

Pasado un mes, cando o becerro xa lle puntea todos os tetos á vaca, é cando nai e cría saen ao pasto día e noite. “Deste xeito, ata os 5 ou 6 meses os becerros críanse case a un custe cero de concentrado, tendo como fonte de alimentación o leite e o pasto”, destaca Javier. E é que, tal e como advirte, “en explotacións de vacún de carne, co prezo que ten a carne, se dependes de darlle concentrado ás vacas non tes rendibilidade”.

Xunto ao pasto, en Gandería Carballada tamén alimentan ao gando con silo de herba e herba seca en rolos, que están a discreción dos animais en comedeiros nas fincas.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

“Apostamos por un tipo de vaca de carne que dea máis leite que a Rubia Galega”

En canto ás razas, nesta explotación teñen Rubia Galega e algo de Asturiana, aínda que non lles preocupa demasiado a pureza racial. De feito, Javier Carballada é crítico coa selección xenética que se fixo da Rubia Galega nas últimas décadas: “Creo que se seleccionou para poñer kilos de carne pero non para dar leite, co cal atopámonos con becerros de alto crecemento pero con vacas que dan pouco leite, o que obriga a gastar moito concentrado”. “Pola contra -subliña- , eu busco vacas que co seu leite e o pasto sexa suficiente para criar os becerros”.

En canto á recría, fana cada tres anos, concentrando unas dez xovencas nun lote para facilitar o seu manexo reprodutivo. Dispoñen de dous touros e non fan programación de partos. “Fixémolo hai uns anos pero non funcionou, e tal como estamos agora as vacas paren todo o ano e non hai problemas de preñez”, explica Javier Carballada.

Nesta gandería tamén aproveitan ao máximo a lonxevidade das vacas, vendendo algunhas con 16 ou 17 anos.

“Vemos que o rendemento das pradeiras en ecolóxico é similar a en convencional”

As pradeiras que utilizan son naturais e non as renovan. “O único que temos é un tractor e de feito nin temos arado”, bromea Javier. De feito, as labores de sega e ensilado contrátanllas a unha empresa de servizos agrarios.

Dende o 2006 esta gandería tamén está inscrita no Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega), “máis que polas axudas, por convencemento e por certificar algo que xa facíamos de forma respectuosa co medioambiente”.

O paso a ecolóxico sentírono os primeiros anos nunha baixada de rendemento das pradeiras, ao non poder utilizar abonos químicos de síntese. “É certo que o primeiro ano baixa a produción de herba, e tamén algo o segundo ano, pero despois comeza a recuperarse co abonado natural das vacas, e acaba tendo unhas producións similares a en convencional”, explica Javier.

A contribución de Gandería Carballada ao medioambiente tamén se traslada á enerxía. E é que esta explotación autoabastécese de enerxía eléctrica para os pastores e para o alumeado mediante unhas placas solares que teñen instaladas no teito da nave.

“Alimentar aos becerros con herba é o que diferencia á carne galega”

En canto ao cebo dos becerros, realízano na propia gandería durante uns dous meses antes do sacrificio para que engraxen un pouco a carne, aínda que unha parte dos seus clientes demándanlle carne exclusivamente de pasto.

“Durante o remate cebámolos con penso ecolóxico de Campoastur, silo de herba e herba seca a discreción, apartando para os becerros a herba de máxima calidade”, explica Javier. E é que segundo este gandeiro e carniceiro, “a herba é a que fai diferente a carne galega porque o sabor é moito mellor, máis intenso, e ten máis Omega 3 que a carne de fora na que os becerros son alimentados con penso e palla”.

En Gandería Carballada sacrifican uns 40 becerros ao ano, cunha idade de entre 10 e 12 meses e uns pesos medios de entre 220 e 250 kilogramos canal.

[Best_Wordpress_Gallery id="150" gal_title="Carballada Gandería"]

Comercialización: “O mercado para a carne de vacún ecolóxica está fóra de Galicia”

A busca de maior valor engadido, nun momento de baixos prezos da carne, levou a esta gandería hai 24 anos a abrir a súa propia carnicería en Bóveda. Hai 16 anos Carnicería Carballada mudou o seu local a Sarria e dende o 2012 tamén venden por internet a través da páxina web http://www.carniceriacarballada.com

“O obxectivo era ampliar o mercado fóra de Galicia, porque vemos que aquí o mercado para a carne de vacún ecolóxica é reducido, sobre todo ao competir con carne de tenreira producida tamén en base a pastoreo, aínda que non está certificada como ecolóxica”, explica Javier.

Unha aposta por exportar fóra de Galicia que está dando resultados positivos, e a día de hoxe xa representa arredor do 30% das vendas de Carnicería Carballada. “A demanda para a venda online -asegura- é sobre todo de fóra de Galicia: en Madrid, Barcelona e Andalucía, fundamentalmente, funcionando moi ben o boca a boca entre xente que a proba e queda encantada”.

[box style="0"]

As claves de Gandería Carballada para a rendibilidade:

-Non cargarse de gando e ter base territorial suficiente para alimentar ao rabaño coas propias forraxes.

-Non meterse en ecolóxico só polas axudas.

[/box]

 

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada