Carne

O pastoreo dos parques urbanos, unha tendencia en Europa que chega a Galicia

Loading ad.
Ad could not be loaded.
28/05/2018 5:45 p.m.

Cada vez son máis as cidades europeas que ven nas ovellas e nas cabras unha oportunidade para cortar a herba e a maleza dos parques e espazos urbanos dunha forma moito máis sustentable e económica.

Dusseldorf, en Alemaña, emprégaas dende hai anos para cortar a herba nos seus parques urbanos; Roma, Berlín ou Turín, entre outras moitas urbes, prevén tamén poñer en marcha esta técnica barata, eficiente e que garante a fertilización natural das áreas verdes. E no mesmo parque do Palacio de Buckingham londinense ou no parque dos Campos Elíseos parisinos as ovellas e cabras substitúen de cando en vez ao ruído das desbrozadoras e dos cortacéspedes.

En España tamén se recorre ao gando ovino e caprino na Casa de Campo de Madrid ou no entorno da Alhambra de Granada para eliminar a maleza.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A iniciativa chega tamén agora a Galicia da man do Grupo Municipal Lugonovo que levará este xoves ao Pleno Municipal do Concello de Lugo unha iniciativa na mesma liña, mediante a posta en marcha dun Plan Integral de Pastoreo Urbano.

Cortar e fertilizar un metro cadrado de céspede con maquinaria costa 0,5 euros ao ano mentres que cunha ovella baixa a 0,03 euros

”Consiste en que o mantemento das zonas verdes municipais sexa realizado por cabras, ovellas, cabalos e incluso gando vacún”, explica Víctor Álvarez Arias, edil de Lugonovo. E refire varias das súas vantaxes. “Trátase dunha solución limpa, que aproveita o comportamento cotiá destes animais. Só cos seus hábitos alimentarios contribúen a minimizar o risco de incendios nos montes e reducen a utilización de substancias contaminantes, como poden ser os produtos fitosanitarios. Ademais diminúen as molestias ocasionadas polos ruídos que emite a maquinaria, ao substituíla, e favorecen a fertilización, sendo un recurso adicional para o mantemento da actividade agraria”.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

As cifras falan por sí soas. “Mentres os apeiros mecanizados emiten ate 1.200 kg de Dióxido de Carbono por hectárea, unha soa ovella é capaz de secuestrar, de media, ata 70 kg de CO2 na mesma superficie – indica Álvarez Arias, co conseguinte beneficio ecolóxico que comporta. Tamén entrañaría un aforro económico importante, tendo en conta que os prezos de mercado apuntan a un custo mínimo de medio euro polo mantemento anual dun metro cadrado de terreo, no canto dos 3 céntimos que vale ter a unha ovella ou a unha cabra a pleno rendemento”.

A esas vantaxes ambientais, o director técnico da Asociación de Criadores de Ovino e Caprino de Galicia (Ovica), Carlos Rodríguez, engade as sociais, porque considera que sería «unha ferramenta para vincular ou rural e ou urbano».

Esta xa foi unha proposta que realizou esta asociación aos orzamentos participativos do Concello de Lugo fai tres anos. Entón déuselle o visto e prace, pero quedou en «papel mollado». Carlos Rodríguez lembrou que Ovica ten cinco criadores no municipio de Lugo que poderían facilitar os seus rabaños para o coidado das zonas periurbanas, co que disporían de pasto para o seu gando.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada