Viña

Máxima alerta no viñedo ante o risco de Mildeu

Loading ad.
Ad could not be loaded.
01/07/2018 1:37 a.m.

A Estación Fitopatolóxica de Areeiro (EFA), centro dependente da Deputación de Pontevedra, vén emitir un aviso advertindo da necesidade de manter un nivel de alerta “moi alto” ante o Mildeu nas viñas da provincia de Pontevedra.

O persoal técnico apunta que a pesar de ter renovado os tratamentos será fundamental vixiar o viñedo para comprobar a súa eficacia e detectar canto antes a potencial aparición de novos síntomas, en cuxo caso haberá que repetir as aplicacións dando prioridade a funxicidas con materias activas que posúan efecto curativo e antiesporulante.

O aviso fitosanitario desta semana explica que estas últimas xornadas o incremento do tamaño dos grans dos acios foi moi elevado na totalidade das viñas, circunstancia favorecida polas temperaturas e as humidades altas que se rexistran. Así, as uvas atópanse de media no estado de bagos de 3 mm e xa moitas acadan o tamaño chícharo, habendo diferencias evidentes entre grans formados e abortados dun mesmo acio nalgunhas fincas con fallos na floración polas choivas.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

“O tempo dos próximos días favorecerá as infeccións secundarias de mildeu”

En canto ás patoloxías, o persoal técnico subliña que as condicións climáticas tan favorables ao Mildeu (calor e humidade) traducíronse en sucesivos ciclos da enfermidade, rexistrándose un incremento importante no volume de esporanxios en plantas testemuña (sen tratamento algún) e incluso varios gromos (aparte dos acios) totalmente cubertos da frutificación do fungo.

Nesta semana houbo viticultores e técnicos que informaron a Areeiro sobre a aparición de síntomas moi destacados tanto en acio como en folla en especial no Salnés e no Condado. Incluso a intensidade do ataque foi moi elevada nunha finca que produce en ecolóxico, onde a práctica totalidade de acios presentaba diferentes porcentaxes de afectación, a maioría de máis do 25%.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

De cara aos próximos días o tempo inestable continuará a favorecer infeccións secundarias, polo que o nivel de alerta debe ser moi alto e, a pesar de ter realizado aplicacións, será fundamental comprobar a súa eficacia e repetilas no caso de ser necesario, dando prioridade a funxicidas con materias activas que posúan efecto curativo e antiesporulante, sendo moi recomendable consultar aos técnicos.

Recoméndase engadir un funxicida antioidio

En canto ao Oidio, dado que o estado fenolóxico actual a uva é sensible ao fungo, a técnica Rosa Pérez repite a recomendación da semana anterior de engadir un funxicida antioído cando se renove o tratamento fronte ao mildio, e de facer unha eliminación moderada de follas na contorna dos acios.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Tamén se advirte de que coas elevadas temperaturas que se rexistraron o estrés das plantas é maior, e de que xa empezan a observarse síntomas de enfermidades da madeira. Hai que lembrar que se afectan a un só brazo e este xa está totalmente seco pode eliminarse agora aplicando un funxicida na zona do corte que quede na planta. Se afectan á totalidade da planta, teñen que marcarse para que estea ben identificada no momento da poda.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada