Carne

A IXP Vaca Galega-Boi Galego acada o rexistro definitivo na UE

O balance actual é de 1.194 explotacións gandeiras, con máis de 25.000 reses rexistradas, e 40 industrias cárnicas e establecementos comerciais inscritos

Loading ad.
Ad could not be loaded.
Campo Galego 07/10/2022 7:54 a.m.

[caption id="attachment_182410" align="aligncenter" width="660"] Rabaño de bois inscritos na IXP Vaca Galega-Boi Galego[/caption]

Este xoves publicouse no Diario Oficial da Unión Europea o Regulamento polo que se inscribe a Indicación Xeográfica Protexida Vaca Galega-Boi Galego no Rexistro Comunitario de Denominacións de Orixe e Indicacións Xeográficas Protexidas.

Este recoñecemento e inscrición no rexistro comunitario foi posible tras un proceso de cinco anos de tramitación, desde os seus inicios a mediados de 2017, para dar curso e complementar a solicitude presentada no seu día. Os obxectivos que se buscan son a protección xurídica e a posta en valor da carne procedente das vacas e dos bois que se producen en Galicia, o impulso da súa comercialización e o fomento do consumo dunha carne sinónimo de calidade diferenciada, tanto no mercado nacional como internacional.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Ata agora a IXP contaba cunha protección nacional transitoria. O proceso dilatouse cinco anos

A obtención deste rexistro definitivo como IXP supón para Vaca Galega-Boi Galego, tal e como sinala o presidente do Consello Regulador das IXPs de Carne de Vacún de Galicia, Jesús González, o máximo recoñecemento como selo de calidade, a protección e o fomento da calidade da nosa carne de vaca e de boi, a xeración de valor engadido para as explotacións galegas de vacún e tamén novas oportunidades de mercado.

A IXP Vaca Galega-Boi Galego botou a andar cunha protección nacional transitoria en xullo de 2017, coas primeiras inscricións de explotacións gandeiras e dos animais, cuxo proceso de engorde e acabado final dura como mínimo seis meses. Sete meses despois, o 9 de febreiro de 2018, o Consello Regulador levou a cabo as primeiras certificacións de canais en tres industrias cárnicas galegas.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

O proceso de engorde e acabado final debe durar como mínimo seis meses

Na actualidade a IXP conta con 1.194 explotacións gandeiras e 40 industrias e comerciais cárnicas inscritas. O número de reses rexistradas é de 25.773, das cales 1.276 son bois e 24.497 vacas, e, ata este momento, lévanse certificadas 2.250 canais, das cales 2.127 corresponden a Vaca Galega e 123 a Boi Galego, que supuxeron 955.425 kg de carne comercializada baixo o amparo da Denominación, cun valor aproximado en primeira venta por enriba dos cinco millóns de euros.

Bois con máis de catro anos de idade ao sacrificio

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A IXP Vaca Galega-Boi Galego abrangue a totalidade do territorio galego. Os animais deben nacer, criarse, engordarse, sacrificarse e despezarse en Galicia, co obxectivo de preservar a súa especificidade e controlar as condicións de obtención e faenado do produto. No caso dos bois, teñen que superar os 48 meses de idade ao sacrificio.

A carne comercialízase refrixerada, sen que poida ser conxelada

A carne amparada procede das principais razas existentes na comunidade, sobre todo a Rubia Galega e as Morenas Galegas (Cachena, Caldelana, Frieiresa, Limiana e Vianesa), e tamén a Asturiana dos Valles, a Limusina, a Rubia de Aquitania, a Frisona e a Pardo Alpina, así como os seus cruces. Na alimentación e manexo séguense as prácticas tradicionais en Galicia, apostando polo pastoreo e o uso de forraxes conservados como o silo e a herba seca, complementados con fariña de cereais, patacas, nabos e concentrados, no caso de ser necesarios para lograr un bo engorde final.

As canais deben destacar polo seu grao de engraxamento, infiltración graxa e conformación. A carne preséntase refrixerada, sen que poida ser conxelada ao longo do proceso de obtención e comercialización. En función do tipo de peza, esíxese un tempo de maduración mínimo para que o produto gane en terneza, xugosidade e sabor.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada