Leite

Influencia do pastoreo na calidade do leite das vacas

Resumo do relatorio do investigador do CIAM, César Resch Zafra, na Reunión de Primavera da Sociedade Galega de Pastos e Forraxes.

Loading ad.
Ad could not be loaded.
07/05/2015 8:14 p.m.

Baixo o título “Utilización de sistemas de pastoreo en explotacións de produción de leite. Influencia na calidade do leite”, César Resch expuxo as conclusións dun estudo levado a cabo no Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo.

Como punto de partida, recomenda que para a elección do sistema de alimentación das vacas de leite se teña en conta: os condicionantes da explotación; as instalacións, superficie e man de obra da que se dispón e analizar os pros e os contras do pastoreo e da estabulación permanente.

"Hai que optar por un sistema intentando obter o máximo do mesmo, porque habitualmente os sistemas mixtos dan malos resultados”, asegura.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Como podemos optimizar o pastoreo?

Para isto, César Resch recomenda:

Obxectivo: reducir á metade as necesidades de silo

O obxectivo co sistema de pastoreo é reducir á metade as necesidades de silo das vacas que se estiveran estabuladas permanentemente.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

En concreto, pasar de 4 toneladas de materia seca por vaca e ano en intensivo a 1,7 toneladas.

Para iso é necesario facer un presuposto forraxeiro para as vacas ao longo do ano, tal e como se amosan nesta gráfica:

[caption id="attachment_8550" align="aligncenter" width="660"] Fonte: CIAM[/caption]

Etapas para o agrupamento dos partos:

A outra clave para sacarlle o máximo rendemento ao pastoreo nunha explotación de leite é agrupar os partos para concentralos nos meses de febreiro, marzo e abril, para que a época de maior produción de leite da vaca coincida cos meses con maior dispoñibilidade de pastos.

Trátase dunha labor que require de estratexias de inseminación, seleccionando unha data de parto e planificando as parideiras nas datas desexadas, unha labor que require como mínimo dous anos.

Na seguinte gráfica obsérvase unha estratexia de inseminación:

Ensaios de pastoreo: primavera 2010/2011 e 2012

A continuación exponse os resultados dos ensaios realizados no CIAM con vacas en pastoreo de xullo a setembro (2010); de maio a xullo (2011); e de abril a xuño (2012) para ver os seus resultados na calidade do leite.

Características do pastoreo:

Os resultados do ensaio son un aumento xeral dos niveis de ácidos graxos Omega 3 no leite, por riba do 0,9, tal e como se mostra nas gráficas de resultados:

[caption id="attachment_8560" align="aligncenter" width="660"] Fonte: CIAM[/caption]

Podes descargar o relatorio completo neste enlace.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada