Carne

A gandaría só achega o 7,6% dos gases de efecto invernadoiro que emite España

Loading ad.
Ad could not be loaded.
19/09/2019 7:37 p.m.

A gandaría só achega o 7,6% dos gases de efecto invernadoiro que emite España e o 0,6% dos que emite a Unión Europea. Así o aclarou a directora xeral de Producións e Mercados Agrarios do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, Esperanza Orellana, na xornada celebrada hoxe en Madrid sobre “Melloras técnicas dispoñibles para diminuír o impacto ambiental da gandaría”.

Orellana destacou a importante mellora nos procesos produtivos do sector gandeiro o que permitiu nos últimos anos reducir o seu impacto ambiental. “O sector é máis eficiente á hora de producir. Producimos máis con menos”, apuntou.

Neste sentido, resaltou que o sector gandeiro e a Administración colaboran para levar a cabo medidas que dean cumprimento aos compromisos ambientais adquiridos nos Acordos de París, así como cos Obxectivos de Desenvolvemento Sustentable (ODS) 2030.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Detallou que en España, en 2018, o sector agrario achegou o 11,6 % das emisións de gases de efecto invernadoiro (GEI) totais e a gandaría case dúas terceiras partes das emisións dos agrarios. Neste sentido, Orellana sinalou que “a gandaría española apenas achega o 7,6% das emisións GEI de España -correspondendo a maior parte ao porcino- e o 0,6 % da Unión Europea”.

“Iso non quere dicir -incidiu- que non debamos seguir traballando para mellorar estes números e contribuír de maneira activa aos compromisos adquiridos por España en materia de redución de emisións. Tamén os relacionados coa calidade de aire”.

“A gandaría é un motor contra o despoboamento”

A directora xeral tamén sinalou que a gandaría “é fundamental na vertebración do territorio, creación de emprego e fixación de poboación en zonas rurais”. “É un motor contra o despoboamento sexa cal for o sector e o modelo produtivo”, subliñou.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Así, por exemplo, referiuse a que as explotacións de vacún, ovino e caprino adóitanse situar en zonas onde a xeografía e as condicións climáticas non permiten o desenvolvemento doutras actividades, mentres que o porcino e outras actividades gandeiras máis intensivas precisan de man de obra cualificada e xeran maior cantidade de emprego.

Próxima normativa de ordenación das granxas

Reiterou que a preocupación ambiental é unha constante no sector gandeiro e que desde o Goberno apóianse medidas para lograr actividades produtivas máis sustentables.

En particular, referiuse á próxima aprobación de nova normativa en materia de ordenación das granxas porcinas, vacúas e avícolas, para mellorar o seu impacto ambiental, a bioseguridad e o benestar dos animais. Tamén mencionou os proxectos para favorecer unha maquinaria agrícola máis eficiente e menos contaminante, ou para a nutrición sustentable dos chans agrarios.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

A “sustentabilidade da produción agrícola é un dos aspectos máis relevantes da revisión da Política Agrícola Común (PAC)” que se está levando a cabo, segundo Orellana. Así, está especialmente reflectido no Plan Estratéxico da nova PAC que está a elaborar o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación en colaboración coas comunidades autónomas e os representantes do sector agrario e ONGs.

Remarcou que o obxectivo é “avanzar” cara a un modelo agrogandeiro máis respectuoso co clima e o medio ambiente para contribuír á atenuación do cambio climático e á adaptación aos seus efectos, así como promover o desenvolvemento sustentable e a xestión eficiente de recursos naturais (auga, solo e aire) para preservar a biodiversidade e conservar hábitats e paisaxes.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada