Viña

“Galicia debe apostar por producir viños vinculados ao terroir e ás variedades autóctonas”

Entrevista a Vicente Sotés Ruíz, Catedrático de Viticultura na Universidade Politécnica de Madrid e vicepresidente da Comisión Viticultura na Organización Internacional da Viña e o Viño

Loading ad.
Ad could not be loaded.
D.G. 05/11/2015 8:03 a.m.

Vicente Sotés Ruíz é catedrático de Viticultura da Escola de Enxeñeiros Agrónomos da Universidade Politécnica de Madrid. Naceu na Rioxa nunha familia de viticultores e agora continúa coa devandita actividade. Realizou numerosos traballos de investigación en caracterización de variedades, rega, técnicas de poda e de zonificación ou caracterización das áreas máis adecuadas para o viñedo sobre unha superficie estimada de 3,5 millóns de hectáreas tanto de España como de Iberoamérica. Tamén é representante de España na Organización Internacional da Viña e o Viño, na que actualmente ocupa o cargo de vicepresidente da Comisión Viticultura.

O pasado mércores participou en Monterrei (Verín), na xornada “Potenciación da viticultura ecolóxica en Galicia”, organizada por a Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (EVEGA).

Cales son as tendencias do mercado global do viño?
Actualmente o 40% do viño que se produce no mundo, un total de 100 millóns de hectolitros, expórtase, o que significa que é un mercado moi globalizado e con moita competencia.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Os países produtores clásicos son España, que é o primeiro do mundo en superficie de viñedo, pero terceiro en produción, por detrás de Francia e de Italia. Aos europeos sumáronse Australia, Chile, Arxentina, Sudáfrica e Nova Zelandia, que tamén son exportadores. O caso máis grave é o de España, onde producimos 40 millóns de hectolitros pero só consumimos uns 10 millóns de hectolitros, o que nos obriga a ser claramente exportadores.

No mercado hai unha clara diferenza entre os viños a granel, máis baratos e nos que España é líder en exportación, e os viños embotellados, de maior prezo. Isto lévanos a preguntarnos como subir o prezo do viño de exportación a través da aposta por viños peculiares e característicos.

Neste mercado globalizado e tan competitivo, como ve a situación do sector vitivinícola galego e que recomendaría para que os nosos viños compitan mellor no mercado?
A competencia no mercado pode ser por prezo, por imaxe ou por peculiaridade do viño. En prezo Galicia non pode competir porque o custo de cultivo nesta terra é moito máis alto que nos países do Novo Mundo ou na Mancha.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Por iso, creo que Galicia debe apostar por producir viños peculiares relacionados co ambiente de produción: as condicións de clima e de solo e as variedades autóctonas de Galicia, moi boas e recoñecidas, e que non están noutra parte do mundo. Hai que ter en conta que Galicia é a Comunidade con máis variedades autóctonas de vide de España. En definitiva, trátase de seguir apostando polas Denominacións de Orixe.

Cales son os países máis interesantes neste momento para a exportación de viños diferenciados como os galegos?
Os mercados que compran viños máis caros son Estados Unidos, fundamentalmente, e logo o Reino Unido e os países do Norte de Europa. Non debemos esquecer tamén os mercados de Asia, como China, Xapón e Corea do Sur. O problema neses países é que os prezos son máis baixos e hai máis oferta de viños estándar producidos coas variedades francesas (Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay.....) en Chile, Australia e Nova Zelandia.

Por último, non hai que esquecer os mercados de Brasil ou de México e doutros países de Latinoamérica, onde hai unha demanda de viños diferenciados, e nos que a comunidade de emigrantes galegos tamén pode axudar á súa difusión.

Loading ad.
Ad could not be loaded.

Que potencialidades lle ves ao desenvolvemento da viticultura ecolóxica en Galicia?
Hai un sentimento a nivel mundial de consumir produtos máis naturais, con menos residuos químicos e a viticultura ecolóxica conecta con esa corrente de opinión. O problema é que en Galicia, co nivel de humidade que existe, e sobre todo en veráns chuviosos, as enfermidades fúnxicas son máis difíciles de controlar en viticultura ecolóxica, como é o caso do mildiu, aínda que se realicen as prácticas culturais recomendadas como control da vexetación ou esfollas.

Cal é a tendencia da viticultura ecolóxica no mundo?
Cada vez hai máis tendencia á viticultura ecolóxica no mundo, especialmente nos países importadores, onde os consumidores esixen viños cada vez máis naturais. España é o país con maior superficie de viticultura ecolóxica, con máis de 83.000 hectáreas e máis do cincuenta por cento desa superficie está en Castela-A Mancha, onde é máis fácil desenvolvela.

"Deberíase avanzar no desenvolvemento de variedades autóctonas resistentes a enfermidades fúnxicas"

Tamén estás a traballar nun estudo sobre o efecto do cambio climático na viticultura en España. Podes avanzar algunhas conclusións?
O efecto do cambio climático non será só unha elevación das temperaturas senón que tamén haberá menos choiva total e, o que é máis problemático, os episodios extremos de choivas intensas nun curto período de tempo e as ondas de calor.

Neste sentido, realizamos unha tese doutoral sobre perspectivas das zonas vitícolas de España ante o cambio climático. Para iso empregamos os datos climáticos de 60 denominacións de orixe, entre elas as galegas. A continuación dividimos o territorio español en 4 zonas. As perspectivas para a zona máis cálida de España, o sur e o Mediterráneo, son as máis negativas. Pola contra, as perspectivas en Galicia son máis levadeiras para a agricultura e a viticultura.

Outro aspecto no que centraches o teu relatorio foi na necesidade de avanzar no estudo dos portaenxertos da vide, a maior parte dos cales datan do século XIX....
Desde finais do século XIX soamente sacáronse dous ou tres portaenxertos novos e avanzouse pouco, porque o tema ten poucas expectativas científicas para os investigadores, pero é fundamental avanzar. Nalgúns países do mundo está a apostarse por obter variedades transxénicas, o que en moitos casos xera un rexeitamento no consumidor e frea as investigacións en moitos países tradicionais; por iso avanzouse menos no desenvolvemento das variedades autóctonas que resistan ás enfermidades fúngicas.

Que ameazas detectas para o desenvolvemento da viticultura?
Sobre todo as enfermidades da madeira. Desde a prohibición do arsenito fai dez anos non se atopou un tratamento alternativo eficaz. Ademais, avanzouse moito nos estudos e atopáronse máis fungos distintos que provocan enfermidades da madeira e non hai ningún tratamento autorizado que sirva para todos.

Etiquetado
Loading ad.
Ad could not be loaded.
Ir a la portada