Galicia consegue tres premios entre as mellores granxas de porcino de España

15/11/2016 1:21 a.m.

Galicia alzouse con tres galardóns na XXIII dos Premios Porc d´Or, nunha gala celebrada recentemente en Vic (Tarragona) e coa que se premia ás granxas de porcino máis punteiras de España.

En concreto, a granxa de Manuel Nogueira Vázquez, en Maside (Ourense) e integrada na cooperativa Coren, logrou un Porc d'Or de Ouro. Pola súa banda, a granxa Nudesa Castro San Gregorio, situada no Pino (A Coruña) alzouse co Porc d´Or de Prata na categoría de produtividade numérica. E por último, Expocutrin, unha granxa de porcino situada en Vedra (A Coruña), e integrada tamén en Nudesa, alzouse co Porc d´Or de Bronce na categoría de bacoriños destetados por porca de baixa.

Granxa Marganell álzase coa máxima distinción

Na XXIII gala de entrega dos galardóns Porc d´Or, Granxa Marganell, situada na localidade de mesmo nome, en Barcelona, e da empresa Piensos Grau, S.A., foi a protagonista da noite do 4 de novembro en Vic, ao alzarse co máximo galardón, o premio especial Porc d´Or con Diamante. Unha explotación pertencente á mesma empresa, Granxa Sant Martí, bateu un novo récord en produtividade numérica, recibindo por terceiro ano consecutivo o Porc d´Or á Máxima Produtividade, con 37,26 leitóns destetados por porca e ano.

Porc d´Or do Magrama para Granxa Sanglas, en Zamora

O terceiro premio especial, o Porc d´Or do Magrama a “Sanidade, Benestar Animal e Medio ambiente” foi a parar a Zamora, concretamente á localidade de San Cebrián de Castro, onde se sitúa Granxa Sanglas, da empresa Grup Batallé.

Por comunidades autónomas, Cataluña, aínda que obtivo cinco galardóns menos que a anterior edición, sitúase un ano máis no primeiro posto da clasificación de premiados, con trece figuras (cinco ouros, dúas pratas e seis bronces), das que dez conseguiunas Barcelona, dúas Lleida e unha Tarragona. Séguelle, como é habitual, Aragón, con dez galardóns en total (tres ouros, catro pratas e tres bronces) que se distribuíron da seguinte maneira: cinco para Huesca, catro para Zaragoza e un para Teruel.

Castela e León consegue ascender un posto na clasificación de premiados, situándose en terceira posición, moi preto de Aragón, triplicando o número de premios que obtivo na anterior edición, con nove figuras en total (dous ouros, catro pratas e tres bronces): dous para Segovia, Soria e Zamora; e unha para as provincias de Burgos, Palencia e Valladolid. Navarra, aínda que incrementa o número de galardóns recibidos con respecto ao ano pasado, perde unha posición na clasificación, obtendo seis premios: un ouro, tres pratas e dous bronces.

Pechan a listaxe de premiados Galicia con tres galardóns (dous para A Coruña e un para Ourense); Castela A Mancha con dúas figuras (Toledo e Albacete); e A Rioxa con dous ouros.

En termos xerais, foron premiadas sete comunidades autónomas das oito nomeadas e 41 granxas das 94 que optaban de partida este ano aos premios Porc d´Or.

Os premios Porc d'Or están organizados polo Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria (IRTA) do Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació da Generalitat de Cataluña, e contan coa empresa de saúde animal Zoetis como co-organizadora do evento xunto á Interprofesional do Porcino de Capa Branca (Interporc); ademais do apoio do Concello de Vic e a Cámara de Comercio da delegación de Osona e a súa Lonxa de Contratación e Mercado en Orixe de Vic.

Piensos Grau obtén o Porc d´Or con Diamante e o Porc d?Or á Máxima Produtividade

Dúas explotacións barcelonesas da empresa Piensos Grau S.A. obtiveron dúas dos galardóns máis relevantes. Por unha banda, Granxa Marganell, da localidade Marganell, alzouse co Porc d´Or con Diamante.

Cun censo de 1.600 porcas, Granxa Marganell, creada no ano 2000, destaca polo gran nivel produtivo e un moi bo ritmo de reprodución, cunhas medidas de bioseguridade moi elevadas. Tamén cabe mencionar a excelente relación entre os seus traballadores, nos que prima a súa mentalidade organizativa e constancia diaria, grazas aos que alcanzaron excelentes resultados técnicos e de eficiencia.

Mentres que Granxa Sant Martí, en Sant Martí de Centelles, gañadora os dous últimos anos do Porc d´Or con Diamante e Porc d´Or á Máxima Produtividade, volveu a conseguir este último galardón, superando a súa anterior cifra (35,82 leitóns destetados por porca e ano) e batendo un novo récord histórico cun total de 37,26 leitóns destetados por porca e ano.

Granxa Sant Martí iniciou a súa actividade no ano 1994 e conta na actualidade cun censo de 1.200 reprodutoras. Comezou como ciclo pechado, cambiando o seu sistema de produción en 2002 e reorganizándose cara a unha granxa de reprodutoras e leitóns ata 6 kg (Fase I).

As naves de Granxa Sant Martí están acondicionadas ambientalmente e adaptadas ao sistema de aloxamento en grupos das porcas xestantes e sistema de alimentación mediante máquinas electrónicas de identificación individual. É unha granxa que desde os seus inicios foi e mantense PRRS negativa. O xurado destacou a súa extraordinaria eficiencia produtiva e nivel sanitario.

Zamora recibe o Porc d´Or do Magrama

A zamorana Granxa Sanglas, pertencente á empresa Grup Batallé e situada na localidade de San Cebrián de Castro, recibiu o Porc d´Or do Magrama a “Sanidade Benestar Animal e Medio Ambiente”.

Nunhas modernas instalacións, o equipo profesional de Granxa Sanglas produce leitóns semanalmente provenientes de 3.300 reprodutoras. A granxa iniciou a súa actividade a finais de 2012 e dispón da última tecnoloxía en alimentación, control ambiental, sanidade e xestión de xurros. Destaca o uso dunha rede informática centralizada que coordina todos os sistemas da explotación. En definitiva, Granxa Sanglas xungue produción, rendibilidade, respecto ambiental, benestar animal, bo equipo humano, alto nivel de tecnificación e elevados estándares sanitarios.

Etiquetado
Ir a la portada