Calquera profesional do sector leiteiro é coñecedor da importancia que ten a recría na explotación e a repercusión económica que ten o levala a cabo dunha maneira rigorosa e con obxectivos marcados, coidando os alicerces básicos de instalación, manexo e alimentación.
De Heus, coa súa dilatada experiencia no ámbito da nutrición de vacún leiteiro, deseñou o Plan Kaliber de Recría de Novillas, capaz de adaptarse á demanda xenética dos animais e a evolución das explotacións de futuro. Cubrir as necesidades dunha maneira eficiente, aproveitando así todo o potencial xenético das tenreiras, desde o nacemento até o parto, é o obxectivo do plan. O resultado: animais sans, máis lonxevos e con maior produción vitalicia.
“Cada mes que adiantamos o primeiro parto supón un aforro de máis dun 5% do custo de recría da xovenca”
O desenvolvemento dos animais durante os primeiros meses de vida é crucial para a vida futura dos animais, de aí a importancia de aproveitar a xanela de oportunidade que significa a fase de lactación, pero que ocorre a partir do período de destete?
Se nos centramos na idade comprendida entre o destete e primeiro parto, ás veces atopámonos con instalacións non adecuadas, lotes que non son uniformes, xovencas alimentadas con restos de racións de lactación ou con forraxes de baixa calidade. Isto fai que o desenvolvemento da becerra non sexa o correcto e atrásese a idade ao primeiro parto. O obxectivo sería conseguir que o primeiro parto tivese lugar aos 24 meses ou mesmo achegarse aos 20 meses, a condición de que o desenvolvemento do animal no momento da inseminación sexa correcto.
O impacto económico de cumprir este obxectivo é considerable, xa que reducir a idade ao primeiro parto en 2 meses para unha explotación de 100 cabezas tradúcese nun impacto de 10.000 € ao ano. Visto doutro xeito, cada mes que adiantamos o primeiro parto supón un aforro de máis dun 5% do custo de recría da xovenca.
Para evitar este sobrecusto e conseguir un desenvolvemento en altura e peso correctos a fin de reducir a idade de primeira inseminación deben de marcarse uns obxectivos claros e medibles a seguir. Para iso, podemos dividir a etapa desde o destete ao parto en tres etapas.
-Fase inicial: desde o destete até os 8 meses. É unha etapa de máxima capacidade de crecemento, é posible conseguir 900-1000 gramos de ganancia diaria de peso (GMD), promovendo o crecemento do sistema esquelético, tanto óseo como muscular e evitando o engraxamento. Ao final desta etapa os parámetros de peso e altura á cruz serían de 235 Kg e 112 cm respectivamente, cunha condición corporal adecuada. Para acadar este desenvolvemento é fundamental a achega dunha fonte de fibra de alta calidade e completar a dieta con concentrado (Kaliber Junior) a fin de fornecer unha ración final cun nivel alto en proteínas e de enerxía media. A prioridade é a inxesta de forraxe de alta calidade, tendo en conta estratexias de alimentación nas fases de lactación que favorezan o desenvolvemento de papilas ruminais, xa que permitirán conseguir un máximo aproveitamento das forraxes nesta fase.
-Fase de Puberdade: entre os 8 e 14 meses. A puberdade aparece cando o animal alcanza o 45-50 % do seu peso como adulto; o corpo da xovenca continúa o seu desenvolvemento en peso e altura, evitando a deposición de graxa no ubre en formación, do mesmo xeito que na etapa anterior. Os requirimentos enerxéticos son menores e a nivel proteico deberiamos situarnos polo menos en torno ao 15-16 %, promovendo en todo momento a inxesta de forraxes. A recomendación para esta etapa é dunha GMD entre 800-900 g/día. A inseminación debe facerse cando as xovencas teñen unha estrutura corporal adecuada. Sen ser o peso un carácter definitivo á hora de facelo, este debería roldar o 400 kg, cunha altura á cruz de 1.33 m. sen engraxamentos. O Punto Kaliber que identifica a evolución correcta no desenvolvemento baséase na liña dorsal e costelas visibles.
–Fase de xestación: desde o momento da inseminación até o parto. O noso obxectivo é novamente o desenvolvemento da xovenca cun mínimo depósito de graxa, un correcto crecemento permitirá o óptimo desenvolvemento do feto e un animal saudable. O obxectivo desta etapa a nivel nutricional é conseguir altos consumos de materia seca cunha boa achega de fibra de calidade. Unha vez confirmada a preñez, a ración debería estar en torno ao 15% de PB, o obxectivo sería alcanzar consumos de materia seca de aproximadamente 11 kg aos 23-24 meses. A altura ideal das xovencas ao parto é de 1,40 m á cruz e un peso de entre 610 e 630 kg en preparto.
No preparto é de especial importancia evitar competencias entre xovencas e multíparas. Para iso, na medida do posible, deberiamos evitar ter xuntos estes animais para que as xovencas non diminúan o consumo de materia seca en especial os días anteriores ao parto. Por outra banda, esta separación tamén sería importante a nivel nutricional xa que as necesidades das xovencas, sobre todo a nivel proteico, son maiores que as das multíparas.
O deseño de racións en base á gama Kaliber Junior permite alcanzar os obxectivos marcados complementando as diferentes forraxes dispoñibles na explotación. O noso servizo técnico é o encargado de deseñar estas racións e monitorizar a evolución do desenvolvemento, garantindo o cumprimento dos obxectivos fixados. Outra das características da gama Kaliber son os elevados niveis vitamínico-minerais que proporcionan á xovenca todo o necesario desde o destete ao parto.
En conclusión: as xovencas son o futuro das granxas e unha xovenca Kaliber é sinónimo de desenvolvemento, saúde, lonxevidade e rendibilidade.
*Artigo redactado por Daniel Prado Fernández, xerente de zona Lugo de De Heus
María do Carmen Expósito González é xerente da multinacional De Heus na zona de Lugo. Expósito está especializada na atención do gando nos primeiros días. Falamos con ela para coñecer en que aspectos se centran para lograr xovencas sas.
-Como é o teu día a día en De Heus?
-Desde que me incorporei a De Heus como xerente de zona de Lugo o meu traballo está centrado en prestar o mellor servizo aos nosos clientes, sempre orientada en ofrecerlles unha atención integral, que ademais de asesoramento nutricional inclúe pautas de manexo. O noso enfoque é sempre unha atención personalizada, pómonos na pel do gandeiro.
-Que cambiou neste tempo?
-O cambio foi intenso, pero estou a cumprir cada día un pouco máis o meu obxectivo, que é estar ligada ao máximo ás primeiras idades nas granxas. É moi gratificante axudar aos nosos clientes a enfocar a recría para conseguir os mellores resultados.
-Cal é a túa especialidade?
-Nos últimos 14 anos traballei basicamente facendo clínica veterinaria, aínda que desde o principio estiven moi ligada á recría, de modo que podería dicir que as primeiras idades son a miña especialidade e tamén a miña vocación.
“Obter unha novilla ao parto sa e con bo desenvolvemento é moi importante para o futuro produtivo da granxa”
-Que tan importante é o desenvolvemento dos animais en primeiras idades e por que?
-Creo que a mellor frase para definir o importante que son as primeiras idades é ‘xanela da oportunidade’. Os primeiros 45 días de vida son determinantes para o futuro da tenreira, tanto respecto da súa capacidade produtiva como sanitariamente. Obter unha xovenca ao parto sa e con bo desenvolvemento é moi importante para o futuro produtivo da granxa e vai a determinar importantes resultados positivos na conta da gandería.
-Cal é o enfoque en granxa que lle estades dando Kaliber?
–Kaliber é unha gama de produtos formulada ao 100% para conseguir o obxectivo de que a xovenca chegue ao parto cuns índices completos de crecemento. Traballar cunha gama de produtos segura e ben elaborada axúdanos firmemente a conseguir unha tenreira sa, e ben desenvolvida.
-Que é o que lles diferencia como empresa?
-O que máis me motivou cando cheguei a De Heus foi o feito de que é unha compañía moi grande, con moitos medios para poder crecer e desenvolverme moito máis como profesional. Aínda que levo pouco tempo, teño que dicir que ademais daquilo polo que vin traballar aquí, atopeime unha empresa moi seria co cliente así como cun equipo humano e profesional incrible que fai o día a día máis fácil.
-Como levades á granxa ese enfoque?
-Eu podo falar como parte do equipo e tamén como cliente, e podo dicir que desde De Heus cúmprese ao 100% co cliente, ofrecéndolle todo o necesario para alcanzar un chanzo máis cada día. Avaliamos sanitariamente as granxas, ofrecemos información e indicacións ao cliente para que mellore, e proporcionamos un servizo completo para que os seus animais cheguen aos máximos produtivos e de desenvolvemento.
-Como ves o futuro do vacún de leite en Galicia?
-Galicia é moi forte en vacún de leite, lévao demostrando décadas. Sufriu enormemente os últimos anos polos baixos prezos e en resposta os nosos gandeiros crearon granxas moi profesionalizadas, modernizáronas e multiplicaron de tamaño, dixitalizáronas, e fan fronte a Europa coa situación de prezos máis baixa. Creo que o futuro é prometedor, aínda que nos tensaron a corda ao máximo, aprendemos a crecer nas peores condicións posibles e iso fíxonos máis fortes que os demais. É posible que desaparezan ganderías que non saiban adaptarse aos novos tempos, pero sen dúbida cada día producimos máis e os nosos gandeiros son máis profesionais e capaces de enfrontar os novos retos.
A multinacional De Heus anuncia o lanzamento do Kovital ReproBeef®, un programa nutricional que ten como obxectivo axudar ao gandeiro a optimizar os índices produtivos e reprodutivos do seu rabaño. Trátase “dun claro avance na área da nutrición”, segundo o responsable de investigación e desenvolvemento de De Heus, Fabiano Alvim. O programa ten como obxectivo aumentar as taxas de fertilidade e os resultados zootécnicos dos tenreiros destetados nos sistemas de produción de vacún de cebo.
Como explica Fabiano Alvim, o aumento na fertilidade do rabaño e a mellora da calidade dos tenreiros permiten aos gandeiros obter un maior beneficio das súas producións. “Diversos estudos sobre nutrición materna durante a xestación, a coñecida como ‘Programación Fetal’, evidencian o impacto positivo que unha correcta nutrición ten nas vacas ama de cría, tanto na súa fertilidade, como no desenvolvemento das súas crías. O investimento en alimentación das nais ten como resultado un maior número de tenreiros e mellora a eficiencia produtiva de todo o sistema. Ademais, outras investigacións certifican que unha alimentación adecuada durante a xestación ten efectos positivos na cría, como mellora das taxas de fertilidade das xovencas e un primeiro parto máis temperán, ademais de tenreiros máis pesados no momento do destete e, por tanto, un gando con máis peso no momento do sacrificio”,concreta Alvim.
Dende De Heus sinalan a importancia que teñen cuestións como xestión, a xenética dos animais, a saúde e o alimento que se lles proporcione ó gando para o éxito da actividade gandeira. “O noso obxectivo con este programa é integrar e conectar cada un destes elementos e axudar aos gandeiros a utilizar tecnoloxías que proporcionen un maior rendemento nos seus negocios”, explica Eva Rodríguez Ribeiro, xefa de produto de vacún e pequenos ruminantes de carne en De Heus.
A fase de cría adoita levarse a cabo en pastos, polo que a boa xestión dos mesmos é primordial para lograr o éxito desta etapa e, consecuentemente, do programa Kovital ReproBeef®. “En xeral utilízanse pastos ricos en gramíneas, cuxa cantidade e calidade depende enormemente da época do ano e as condicións climáticas de cada rexión. Esta variación pode influír nas condicións corporais das vacas nutrices, por iso o equipo técnico de De Heus ocúpase de analizar todos os procesos e detalles da produción antes de implementar o novo programa”, apunta Rodríguez Ribeiro.
O programa ten en conta dende a xenética á saúde, a xestión ou a nutrición dos animais e ofrece indicacións precisas e recomendando suplementos específicos para unha adecuada nutrición das vacas para lograr tenreiros máis sans e rendibles.
A xefa de produto de vacún e pequenos ruminantes de carne da compañía fai fincapé na importancia de escoller os suplementos específicos para cada produción que permitan optimizar a eficiencia da mesma. Por iso este novo programa nutricional adáptase ás necesidades de cada rabaño e ofrece un acompañamento técnico especializado durante a súa implantación que inclúe unha avaliación dos resultados.
“As vacas e xovencas necesitan diferentes niveis de enerxía, proteínas, minerais e vitaminas en cada momento do seu ciclo reprodutivo. Kovital ReproBeef® ten isto en conta e ofrece un plan nutricional adecuado a cada fase, mellorando a taxa de preñez e o peso dos tenreiros no momento do destete”, argumenta Eva Rodríguez.
A área de Investigación e desenvolvemento de De Heus Holanda leva desde o ano 2019 traballando en Kovital ReproBeef® en colaboración coas Unidades de Negocios de varios países. Neste sentido, Fabiano Alvim conclúe destacando as boas sensacións que, até o momento, está a deixar o programa: “Tras avaliar os resultados dalgunhas probas realizadas con diversos produtos en granxas, estamos a desenvolver e implementando este programa a nivel global, un programa que, como comentamos, baséase na nutrición materna desde a xestación até o postparto, para aumentar a fertilidade do rabaño e a calidade do tenreiro”, indica.
A Unidade de Rumiantes de Zoetis España organiza, dentro dos seus Seminarios online para Especialistas en Novillas, unha formación online sobre “Fluidoterapia en xovencas: hai algo novo que contar?”.
Será o vindeiro mércores, 2 de decembro, ás 17:00 horas e cunha duración de 60 minutos.
Neste WebSeminar repasarase a fisioloxía dos fluídos corporais, os tipos e vías de administración de fluídos, así como o cálculo de necesidades. Tamén se verán diferentes alternativas na fluidoterapia das xovencas con diarrea.
A formación online será impartida por Antonio González Cantalapiedra, doutor en Veterinaria pola Universidade de Santiago de Compostela.
O prestixioso veterinario Alfonso Monge explicou no seminario online de “Especialistas en novillas” as claves para mellorar o manexo reprodutivo nas xovencas de reposición, un aspecto clave nunha gandaría de vacún de leite, xa que a recría supón o segundo capítulo de gasto nunha granxa.
Os obxectivos xerais da reprodución en xovencas deberían ser, segundo o experto, que as xatas pairan entre 23 e 24 meses, cun mínimo risco de partos distócicos, e que sexan inseminadas con touros xeneticamente superiores, xa que os touros melloradores poden incrementar a produción de leite entre 500 e 600 litros por lactación.
Neste sentido, Alfonso Monge desaconsellou o emprego de touros en xovencas de vacún de leite por diversos factores:xenética inferior, risco de transmisión de enfermidades, problemas de seguridade para as persoas que traballan na granxa,etc.
Como punto de partida para a inseminación das xovencas o experto lembrou que “o seu peso debe ser adecuado, de entre 320 e 350 quilos, a altura de entre 1,30 e 1,35 cm, e débense explorar todas as becerras antes de empezar o programa de inseminación, para detectar posibles enfermidades, quistes, Freemartin ou, mesmo, que xa estean preñadas”. A inseminación, ao seu xuízo, debe ser sempre con touros Top e de fácil parto, e, se é posible, con seme sexado, xa que nos aseguraremos unha maior taxa de preñez.
Unha das claves para mellorar o manexo reprodutivo das xovencas é a detección dos celos. “É moi importante formar a un operario que se encargue de detectar celos e de inseminar”, destaca Alfonso Monge. Unhas pautas sinxelas son dedicar 20 minutos pola mañá e 20 pola tarde para detectar celos dos animais.
“Se a detección de celos está por riba do 70 % e non nos interesa agrupar partos, pode ser suficiente coa inseminación artificial, pero se a porcentaxe é inferior ao 60 %, é aconsellable recorrer á inseminación artificial programada, utilizando protocolos de sincronización como o uso de prostaglandina ou de Co-Synch de 5 días, para xovencas que non mostren celo ou que non foron inseminadas por outros métodos”, explica Alfonso Monge.
Por último, o experto recomendou observar o celo en todas as xovencas inseminadas cada 18 ou 24 días, e realizar un diagnóstico de xestación aos 30 ou 32 días, resincronizando todas as que estean baleiras.
Para máis información e inscricións, consultar a seguinte páxina web: http://seminariosonlineespecialistasennovillas.com/ e os perfís en Twitter (@enNovillasEsp) e Facebook (@Especialistasennovillas) de Especialistas en novillas.
Accede máis contidos en blog.especialistasennovillas.es
#CuentaConZoetis #ConVosotrosMásQueNunca #GRACIAS
"As neumonías son complexas porque interveñen múltiples factores, como bacterias, virus, factores xenéticos, ambientais ou o estrés"“A enfermidade é coma un nó no que interveñen factores como bacterias, virus, o estrés, factores xenéticos e ambientais. Tamén hai que ter en conta a presión das limitadas marxes de beneficio na que se moven as ganderías con frecuencia”, apuntou López. Á hora de analizar as causas da enfermidade, un aspecto a ter en conta é que os axentes que normalmente matan a un bovino están presentes de xeito habitual na súa flora nasal e chegan ó pulmón, polo que un animal san está exposto constatemente a bacterias da súa cavidade nasal e medioambientais. Por outra banda, os virus respiratorios con frecuencia cursan como unha neumonía leve e transitoria, “un catarro” -en comparación de Alfonso López-, que desaparece coa resposta inmune do organismo. A cuestión é, por tanto, determinar que factores combinados desencadean as neumonías severas. Na súa intervención, que se prolongou máis dunha hora, López fixo un repaso por diversas circunstancias a considerar, como o impacto simultáneo de virus e bacterias, que determina unha maior reprodución e aumento das bacterias no organismo; ou a chamada ‘febre de embarque’, en animais de recría sometidos a transporte. “Durante o transporte, a poboación de bacterias da macrobiota nasal aumenta, en tanto que a deshidratación leva a unha perda de viscosidade do moco, o que facilita a penetración das bacterias no organismo”, relatou.
"A inflamación é un dos procesos que máis impacta na progresión das neumonías. É importante detela o antes posible"Procesos inflamatorios Outro factor importante son os edemas pulmonares, que poden estar producidos por diversas circunstancias (falla cardiaca, acidose, sepsis, timpanismo, etc.). Finalmente, López destacou a inflamación como un problema asociado que impacta na progresión das neumonías. “É importante controlar e deter a inflamación o antes posible”, valora o experto. “Que sucede? Que con frecuencia, por buscar un aforro de cartos, o gandeiro chama ó veterinario clínico cando xa se pode facer moi pouco polo animal”, valora. O patólogo mexicano pechou a súa intervención con catro preguntas: - Cal é a causa da morte dun animal por unha infección respiratoria viral en ausencia de complicacións bacterianas? - Por que morre un animal cunha infección bacteriana se se lle suministra un tratamento correcto de antibióticos e a tempo? - Por que nun lote de 20 animais con complexo respiratorio bovino morre un e o resto non? - Como se explica a morte dun animal que non presenta lesións internas? “A resposta é a mesma para todos os casos. A sepsis. O problema non é a bacteria, é a resposta inflamatoria contra a bacteria, que xenera unha reacción no organismo que provoca unha falla orgánica múltiple”, explicou López. “Na primeira fase do síndrome respiratorio bovino, hai unha resposta inflamatoria inicial, unha fase na que é importante traballar porque permitiría reducir a mortandade”, subliñou. Se a inflamación continúa, chegándose a unha sepsis moderada ou a unha sepsis severa, a mortalidade de animais será alta e o veterinario pouco poderá facer. En neumonías, López advertiu por último de que existen enfermidades imitadoras da neumonía, o que complica os diagnósticos, e sinalou tamén a necesidade de avanzar no diagnóstico e coñecemento de neumonías por factores alérxicos ou tóxicos.
Perdas calculadas para un suposto de recría de 100 novillas | |||
---|---|---|---|
CUSTO SÍNDROME RESPIRATORIO BOVINO (SRB) A CURTO PRAZO* | ESCENARIO ALTO RISCO |
ESCENARIO MEDIO RISCO |
ESCENARIO BAIXO RISCO |
Morbilidade (Porcentaxe do rabaño afectado polo SRB) | 60 % | 40 % | 20 % |
Custo asociado á morbilidade |
267,8 euros | 178,6 euros | 89,3 euros |
MORTALIDADE SRB | 3,9 % | 2,6 % | 0 |
Coste asociado á mortalidade | 1.755 euros | 1.170 euros | 0 |
CUSTO A CURTO PRAZO | 2.022,8 euros | 1.348,6 euros | 89,3 euros |
CUSTO DO SÍNDROME RESPIRATORIO BOVINO A LONGO PRAZO* | ESCENARIO ALTO RISCO |
ESCENARIO MEDIO RISCO |
ESCENARIO BAIXO RISCO |
Atraso da idade do primeiro parto | 4.323 euros | 2.882,2 euros | 1.441,1 euros |
Menor produción láctea da primeira lactación | 2.700 euros | 1.800 euros | 900 euros |
Risco de morte 90 d. - Antes do parto |
3.450 euros | 2.300 euros | 1.150 euros |
Risco de eliminación antes de rematar a primeira lactación | 6.300 euros | 4.200 euros | 2.100 euros |
CUSTO A LONGO PRAZO | 16.773 euros | 11.182,2 euros | 5.591,1 euros |
CUSTO TOTAL* | 18.796,1 euros | 12.530,7 euros | 5.680,4 euros |
188 euros / novilla | 125 euros / novilla | 57 euros / novilla |
“Débese dar para comer ás xovencas 1 vez ao día, non ad libitum”Por outra banda, para Jud Heinrichs, e a diferenza de en as vacas adultas en produción, a alimentación non debe estar a libre disposición para as xovencas senón administrarlla unha vez ao día, como moito en dúas quendas para evitar a competencia no pesebre. “Debemos buscar unha alimentación de precisión, proporcionándolle á xovenca soamente o que realmente necesita. Non penaliza nin o seu crecemento nin a súa produción futura e está comprobado que podemos aforrar entre un 10 e un 15% de penso”, destacou. Para apoiar este tipo de manexo Jud Heinrichs citou un estudo realizado na Universidade de Wisconsin no que as xovencas alimentadas cunha dieta controlada tiveron un 29% máis de eficiencia na alimentación e xeraron un 1 quilo menos de esterco ao día que as tenreiras alimentadas ad libitum. “O que nunca debemos facer é ir a dietas nas que se busca o enchido intestinal con forraxes que moitas veces son de mala calidade”, advertiu o profesor da Universidade de Pensilvania. “A inxesta de materia seca de calidade despois do destete xunto coa ausencia de enfermidades e de dificultades no parto son o tres factores que máis condicionan a produción de leite na primeira lactación, por encima da ganancia media de peso e da idade ao primeiro parto”, engadiu. Un último elemento que pode mellorar a eficiencia alimentaria é a adición de aditivos para mellorar a función ruminal e a dixestión microbiana, como fermentos e ionoforos.
“A tenreira debe gañar 700 gramos diarios e chegar ao parto con ao redor do 85% do peso dunha vaca adulta”Unha vez que a xovenca alcanzou a puberdade a taxa de crecemento non afecta o desenvolvemento mamario e débese considerar o seguinte punto de control crítico: o peso corporal no momento do parto. A investigación conclúe que este debe ser ao redor do 85% do peso corporal das vacas adultas. Se isto non se cumpre as xovencas de primeiro parto van gastar un exceso de enerxía no crecemento durante a primeira lactación, en detrimento da produción de leite. Este fenómeno é unha resposta biolóxica ao atraso de crecemento antes do parto. Ademais, as xovencas que están no último terzo da xestación serán menos eficientes e relación ao alimento, xa que o feto e os tecidos afíns estarán a sacar máis enerxía e proteína dietética para apoiar o rápido crecemento do feto. Por último, as xovencas que non chegasen a un tamaño adecuado á idade de criar corren tamén un maior risco de ter dificultades á hora de parir aos seus tenreiros.
A granxa entrega leite cun 4% de graxa e un 3,6% de proteínaA media de produción varía dependendo da época do ano, entre outros factores polas altas temperaturas durante o verán, pero nesta época está nos 38 litros por vaca, aínda que Antonio di: “non me importa tanto o dato de canto leite producen, porque o dato que máis me gusta é o de canto estou gañando por vaca”. A toma de datos é básica para esta explotación que mide e computa en termos numéricos e económicos todo canto entra e sae da granxa. Entregan unha parte do leite que producen a unha queixaría a un prezo de 37 céntimos por litro, cuns niveis de graxa do 4% e de proteína do 3,6%, e o restante vai a unha cooperativa que llelo paga a 35 céntimos, mentres que o custo de alimentación está en 18 céntimos por quilo de materia seca, polo que Antonio asegura que neste momento “a diferenza entre prezo de leite e custo de produción é claramente favorable”. Por iso, esta explotación portuguesa ten previsto duplicar practicamente os seus animais en muxidura no prazo de dous anos e farao sen mercar nin unha soa novilla, simplemente co excedente na taxa de reposición actual.
A explotación alugoulle unha nave a unha vaquería que pechou a 30 quilómetros para a recría das xovencasO custo de pór unha novilla ao parto nesta granxa é actualmente de 1.400 euros, dos que 200 euros correspóndense co custo de arrendar as 45 hectáreas e as 3 naves que Casal de Quintanelas lle alugou a unha vaquería que pechou a 30 quilómetros e onde ten xa neste momento 230 novillas. Antonio calcula arredor de 1,3 euros por xata o custo diario de recría. Outra das vantaxes dunha taxa de reposición excedentaria é poder facer desvelles voluntarios e escoller deste xeito un número importante dos descartes que van ao matadoiro. “Fai tres meses vendín 20 vacas que estaban dando 20 litros pero que me estaban estorbando porque non teño sitio, senón poderían ter quedado máis tempo”, explica. Pagáronllas a 1,3 euros por quilo de vida, que representa máis ou menos o dobre do peso canal. Pesaban 800 quilos de media, así que recibiu máis ou menos 1.000 euros por vaca de desvelle porque afirma que “as vacas cruzadas aguantan moito mellor a condición corporal unha vez paridas e non perden tantos quilos durante a lactación, polo que valen máis no momento de vendelas”. Tamén no ano 2015 tiveron que facer un sacrificio masivo. “Obrigáronnos a reducir produción e tivemos que vender de golpe 60 vacas e as que quedaron pasámolas de 3 a 2 ordeños para baixar produción e mesmo fixémolas pasar fame”, lembra. Alimentación: 60% forraxe e 40% concentrado As condicións para a produción de leite que hai nesta zona do centro de Portugal son moi distintas ás que hai na zona norte do país ou en Galicia, polo que o mix alimenticio desta granxa é moi distinto ao da maioría das explotacións galegas, sobre todo polas dificultades para a produción de forraxe nesta latitude. “É moi difícil e cara de producir porque o chan é moi pobre e estamos nun lugar de clima mediterráneo puro con moi poucas precipitacións, polo que o 65% da forraxe que precisa a granxa é forraxe de millo que ven de 70 quilómetros de distancia”, explica Antonio.
As amortizacións polas instalacións representan só 1 céntimo por litroInstalacións 'low cost' As instalacións desta granxa son antigas, a maioría construídas nos anos 90, e destacan pola súa sinxeleza e funcionalidade. “A última nave que fixemos, destinada ás vacas secas, é moi simple, unha simple estrutura de ferro con chapa metálica no teito, trabantes e cubículos. Son construcións funcionais pero low cost. Ten que ser así, simples e baratas, para producir leite non se precisan luxos. Estas instalacións están pagadas, se fosen naves de luxo, como hai moitas en Galicia, seguramente estarían aínda por pagar”, argumenta. Nesta granxa todo está calculado e traducido a termos económicos. “Temos calculado mesmo o efecto dos préstamos sobre o litro de leite que producimos. O custo de todos os préstamos que temos, incluídos os leasings, é só dun céntimo por litro”, explica Antonio. Con este nivel de amortización tan baixo, o vindeiro proxecto, a un ano vista, será facer unha sala de ordeño nova.
“O costro cambia o metabolismo da xata e fai que sexa máis receptiva aos nutrientes, polo que medra máis”Logo centrouse nas etapas críticas de desenvolvemento, durante os primeiros meses de vida das becerras, cando eses factores máis condicionan a vida futura do animal como vaca produtora de leite, polo que poñer o foco nestas primeiras etapas favorece tanto o éxito da recría como a propia rendibilidade futura da vaca produtora na explotación. E detallou finalmente os seguintes pasos a dar para conseguir que esa xata nacida na explotación medre o máis rápido posible para que se incorpore canto antes a producir leite, reducindo deste xeito o tempo e o custo de recría. Defendeu que este "crecemento acelerado" multiplica ademais a capacidade produtiva da becerra na súa etapa de vaca adulta. O primeiro: marcarse obxectivos “É necesario marcarse metas e obxectivos no crecemento das xatas e cada cousa que facemos ten que ser un paso de cara ao obxectivo final, senón é probable que cheguemos a un destino non desexado”. Esa foi a primeira recomendación que Soberón lle deu aos gandeiros para encarar con éxito o proceso de recría porque “o primeiro que temos que saber é cal é a meta final e cada un dos pasos intermedios para poder medir se estamos cumprindo eses obxectivos”, dixo. Por iso engadiu que non é suficiente con “obxectivos xenéricos” do estilo “que non morran as xatas, que luzan máis que as do veciño ou que custe o menos posible crialas”, senón que recomendou poñer números medibles a eses obxectivos en cada unha das etapas de crecemento da xata: postparto, destete, momento da inseminación e momento do parto.
“Calquera vaca que se vai da explotación antes de rematar a segunda lactación non acabou de pagar os custos de criala”Dixo ademais que “teñen que ser metas adaptadas á situación de cada explotación”, polo que pediu “que cada gandeiro poña os seus propios obxectivos, realistas e cumpribles e cando logre eses suba un chanzo máis o nivel de esixencia con novos obxectivos para que a mellora sexa constante”. Malia que insistiu en que non serve o mesmo obxectivo para todos, indicou que o reto para o gandeiro debería ser lograr unha novilla cunha boa condición corporal, de máis de 600 quilos de peso e 1,5 metros de altura, que estea parida e, polo tanto, producindo leite e comezando a amortizar o investimento empregado na súa crianza, antes dos dous anos de vida. “A maior parte dos gandeiros mide aínda o éxito da súa recría en que non lle enfermen as becerras, pero ese non pode ser o obxectivo final, a meta ten que ser que sexan boas vacas en produción”, concluíu. “Todo comeza co costro” Fernando Soberón centrouse no poder do costro como favorecedor do crecemento nas becerras. “Todo comeza co costro, pero non hai que usar o costro para que non morran as xatas, senón porque é o primeiro paso de todo o seu proceso de recría. O costro cambia o metabolismo do animal e fai que sexa máis receptivo aos nutrientes, polo que a xata medra máis”, asegurou. É “un cambio de enfoque”, dixo, que hai que facer con respecto a pensar que a súa única función é a transmisión de inmunidade da nai á filla. “No costro hai 100 veces máis insulina e 155 veces máis hormona do crecemento (IGF) que no leite, así que o costro querémolo para produción, crecemento e reprodución, tamén axuda en enfermidade, pero non o queremos por iso, non o queremos simplemente por saúde”, remarcou.
“Canto maior é o crecemento da becerra antes do destete, maior será a súa produción de leite no seu primeiro parto”Esta maior “eficiencia alimenticia” das becerras que toman costro fai que coa mesma inxesta de leite ca unha xata que non tomou costro logren até 6 quilos máis de peso ao destete, unha progresión que se nota tamén aos 80 días e que se arrastra durante toda a etapa de crecemento do animal até a súa idade adulta. Insistiu nas recomendacións habituais á hora de subministrar o costro á xata recén nacida: “o máis posible, da maior calidade posible e o antes posible”. “É importante meter o costro antes de que se peche o intestino para aumentar a súa eficacia”, dixo, polo que recomendou catro litros nas dúas primeiras horas de vida. “A diferenza de que a becerra tome 2 ou 4 litros nas primeiras horas son 1.000 litros de leite máis de produción en 2 partos”, asegurou. En canto á cantidade de costro inxerido afirmou tamén que “non inflúe tanto na saúde do animal como no crecemento e a lonxevidade da vaca”. “Para iso tamén serve o costro”, sentenciou, antes de asegurarlle a todos os gandeiros presentes que “calquera vaca que se vai das súas explotacións antes de rematar a segunda lactación non acabou de pagar os custos de criala e deulles perdas”. Finalmente, remarcou a importancia da inxesta de nutrientes nestas primeiras horas de vida, asegurando que “se non cumprimos esta primeira etapa do costro todo o demais non funciona”. “Conseguir unha boa inxesta do costro é o primeiro obxectivo que temos que cumprir para mellorar a recría, pero unha vez logrado isto podemos enfocar o resto dos pasos”, continuou. Máis leite nos 30 días despois do nacemento No primeiro mes e medio de vida da xata é cando se produce a súa formación esquelética, algo que terá vital importancia na súa condición corporal e lonxevidade. Fernando Soberón afirmou que canto maior é o crecemento da becerra antes do destete, maior será a súa produción de leite na primeira lactación porque “ao aumentar o crecemento nos primeiros 30 días estamos mellorando o desenvolvemento do seu intestino e estamos aumentando polo tanto, do mesmo xeito que co costro, a súa capacidade de absorción de alimentos”, asegurou.
“As xatas que enferman e hai que tratar producen 500 quilos menos na primeira lactación”Por iso, mostrouse partidario de aumentar as doses diarias de leite nas becerras, algo que está a facilitar a introdución de amamantadoras automáticas nas explotacións. “Nas xatas alimentadas deste xeito podemos subir a cantidade diaria de leite até os 12 litros, mentres que en caso de que mamen só 2 veces ao día o límite estaría en 9 litros, cun máximo de 4,5 litros por toma”, comparou. Desaconsellou asimesmo alimentar a recría co leite de descarte, pola súa menor calidade, e en caso de empregar leite en pó ou substituto, aconsellou os feitos con derivados lácteos polo seu maior contido en proteína. Tamén quixo desligar maior inxesta con máis risco de enfermidade. “Diarrea non significa enfermidade, hai que empezar a separar eses dous conceptos”, remarcou. Neste sentido, argumentou que “se as xatas están mamando e, polo tanto, teñen unha dieta líquida a base de leite, é normal que as súas deposicións sexan líquidas” pero aclarou que “se non ten febre, non está decaída e non rexeita o alimento, non está enferma aínda que teña diarrea, pasa o mesmo que cos bebés humanos lactantes”, comparou, do mesmo xeito que “unha xata ceiva no prado coa nai mamando a demanda está branda pero non enferma”, dixo. Vixiar a calidade do aire para evitar as infeccións subclínicas Soberón puxo o énfase na necesidade de evitar enfermidades e infeccións respiratorias das becerras durante a recría, xa que explicou que diversos estudos realizados constataron que as xatas que enferman e hai que tratar producen 500 quilos de leite menos na primeira lactación, tanto porque deixan de medrar mentres están enfermas e, polo tanto, acadan un menor desenvolvemento ao parto, como tamén polas lesións crónicas que quedan nos pulmóns e que afectan á lonxevidade da vaca.
“O custo final de recría dunha novilla está intimamente ligado ao momento da súa inseminación”Do mesmo xeito, indicou que tralo destete é preciso manter na dieta un mínimo de proteína porque, do contrario, “o efecto do crecemento pérdese” e asegurou que isto ten beneficios tamén a nivel de produción, xa que “ao garantir a capacidade de xerar proteína durante a etapa de crecemento estamos estimulando o mesmo mecanismo biolóxico que máis tarde produce o leite no ubre”. Por iso dixo que neste momento o concentrado xoga un papel moi importante como principal aporte de proteína e recomendouno granulado, pola maior facilidade para a inxesta, e cun contido mínimo de proteína por enriba do 20%. Escoller o momento axeitado para a inseminación Tamén considerou fundamental para concluir con éxito unha boa recría “inseminar as xatas no momento correcto”. “Temos que inseminar cando a novilla alcance o 55% do seu peso adulto para que no momento de parir estea ao 82% do seu peso maduro”, recomendou. “Se retrasamos a inseminación, a xata engorda porque a medida que avanza na súa idade deixa de xerar proteína, que produce mentres está medrando, e comeza a xerar graxa”, explicou. Argumentou asimesmo que “o custo final de recría dunha becerra está intimamente ligado á data do seu primeiro parto, polo que canto antes paira menos leite terá que producir para pagarse a si mesma”, sentenciou.