“Grazas a un bo manexo este ano conseguimos entre 20 e 30 kilos por colmea”Neste sentido, o noso obxectivo para mellorar a comercialización é construír unha sala de desoperculado e envasado para os socios. Se seguimos medrando esperamos poder conseguilo como moi tarde en dous anos. Isto profesionalizaría máis o noso traballo e contribuiría a mellorar os prezos que perciben os apicultores. Trátase dun investimento importante porque esta maquinaria é cara pero se o facemos en conxunto podémolo lograr. Como está contribuíndo Abellas Nais a fixar poboación no rural de Ourense? A maioría dos socios da asociación son xente nova que quere seguir vivindo no rural e para os que a apicultura é un bo complemento económico. Precisamos abelleiros novos, profesionais de verdade aos que non lles morran as colmeas. Non é aceptable en ningunha gandería, e na apicultura pasa por falta de coidados e dun bo manexo, que haxa mortaldade das colmeas de ata un 60%. Na nosa asociación estamos logrando baixala ata un 20%. Por outra parte en Abellas Nais estamos buscando producións complementarias á apicultura para que esta xente nova que se incorpora teña uns ingresos a maiores do mel, diversificando as producións. Así, este ano xa houbo varios socios que plantaron varias fincas de alforfón ou trigo sarraceno, un cereal apto para celíacos e que, cultivado de forma ecolóxica, ten unha boa saída comercial. Tamén temos previsto iniciar o ano que ven a plantación de herbas medicinais, como a Melisa, que ademais de fonte de ingresos, permitiría producir néctar para as abellas nos meses de verán, aumentando a produción de mel das colmeas. ¿Cales son as súas recomendacións de manexo para reducir a mortaldade das abellas, fundamentalmente a debida á varroa? Non é nada novo. Xa no ano 1.586 publicouse en Madrid un libro, o “Tratado breve de la cultivación y cura de las colmenas” , escrito por un descendente de galegos: Luis Méndez de Torres. El xa daba as claves do manexo e o coidado dos enxames. O primeiro punto esencial é o control da varroa, para o que non abonda con utilizar produtos acaricidas. O principio é que se se quere ter bos enxames na primavera e unha boa colleita de mel ao ano seguinte, hai que procuralo no outono. É dicir, o control outonal é fundamental. Neste sentido, hai que revisar as colmeas despois de recoller o mel para asegurarse de que lles queda mel suficiente para o inverno, que teñen pole e que a raíña ten espazo suficiente na cámara de cría. E se vemos que quedan poucas abellas, é preciso darlles unha alimentación estimulante. Outra medida básica é que non lles chova na piqueira e protexer a colmea dos ventos dominantes. Tamén hai que ter en conta que a partir do 24 de decembro empezan a aumentar as horas de luz, e as abellas comezan a volver a traballar. Así, cara o mes de xaneiro as raíñas xa empezan a poñer. Neste sentido, é clave realizar revisións das colmeas nos meses de febreiro e marzo para saber o que tes: se tes cadros en mal estado, se a colmea ten pouca comida, se están borrados os cadros....etc. E a segunda parte fundamental é fortalecer o enxame para criar nais en primavera, unha técnica para controlar a varroa. A evolución deste parasito vai paralela á evolución da abella: se hai moita cría vai haber moita varroa. Neste sentido, no mes de marzo podemos cortar o ciclo da varroa partindo o enxame e criando nais e varios núcleos. Na zona da costa xa se pode realizar esta operación a partir do 15 de febreiro. Hai anos nos que se poden facer moitos núcleos e anos, coma este, de pouco pole e néctar, nos que se fan menos. Pero os que o fixeron este ano vailles bastante mellor que os que non dividiron os enxames.
“Precisamos apicultores novos que sexan profesionais para que non lles morran as colmeas”Por último, outra clave é non só criar nais novas senón tamén atendelas para que sempre teñan comida, sobre todo cando a climatoloxía é adversa. Temos que ter en conta que hoxe se non fora polos abelleiros non habería abellas porque hai anos que a varroa acabou cos enxames salvaxes. E os únicos que poden garantir unha cabana apícola sá son apicultores ben formados para loitar contra esta enfermidade. É a Vespa Velutina un problema grave para os socios de Abellas Nais? De momento non nos afecta, pero xa a hai na provincia de Ourense, en zonas como a capital ou Xinzo de Limia. Este ano non foi moi forte o ataque desta vespa invasora ás colmeas porque a primavera foi moi mala e como son insectos que non almacenan comida morreron bastantes. O que detectamos aquí en Ourense é que se están a eliminar moitos niños de Vespa Crabro, o abesouro autóctono, confundíndoos con niños de Vespa Velutina. Sodes a cuarta gran asociación apícola que hai en Galicia. ¿Non debería tenderse a un proceso de unificación para aproveitar mellor os recursos? Son compatibles, de feito temos rapaces socios nosos que tamén están noutras entidades e non nos importa. Cada asociación responde ás distintas apiculturas que se practican en Galicia, porque non ten que ver a apicultura nas Rías Baixas coa que se fai no Norte de Lugo ou en Ourense. A problemática e o tipo de flora e momento de floración é distinta en cada comarca de Galicia e que haxa variedade de asociacións é bo.
“O único apicultor que vai ir adiante é o que está a pé de colmea”¿Como ve un apicultor con moitos anos de experiencia coma ti á xente nova que se incorpora á apicultura? Paréceme moi positivo que as novas xeracións de abelleiros se estean formando sobre unha base científica. Por outra parte, penso que o único apicultor que vai saír adiante é o que traballa a pé de colmea, que vive das abellas, e non aquel que as deixa no monte e non volve ata meses despois para recoller o mel.
O orzamento da Xunta para estas axudas é de 400.000 euros, cofinanciados nun 50% polo FEAGA da Unión Europea, nun 25% polo Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente e nun 25% pola Consellería do Medio Rural e do Mar.
Poderán ser beneficiarios delas os titulares de explotacións apícolas ou cooperativas dedicadas a esta actividade, organizacións representativas e asociacións de apicultores inscritos no rexistro oficial apícola da Comunidade Autónoma con anterioridade ao 1 de xaneiro de 2014.
Os solicitantes deberán dispoñer dun seguro de responsabilidade civil, ser titulares dunha explotación con máis de 50 colmeas, ter realizada a declaración censal anual referida ao ano 2014 e realizar polo menos un tratamento ao ano fronte a enfermidade da varroase. Entre os gastos subvencionables figuran actuacións como a asistencia técnica aos apicultores, a loita contra a varroase ou a racionalización da trashumancia.
As solicitudes deberán presentarse preferiblemente por vía electrónica a través do formulario normalizado dispoñible na sede electrónica da Xunta de Galicia (https://sede.xunta.es) .
O prazo de presentación de solicitudes para esta convocatoria, así como de toda a documentación solicitada, rematará o vindeiro 12 de febreiro.
Máis información nesta ligazón:http://www.xunta.es/dog/Publicados/2015/20150112/AnuncioG0165-261214-0008_gl.html