Archives

Aberta a inscrición no IX Curso de Podoloxía Bovina de CONAFE

Xa está aberta a inscrición ás Xornadas CONAFE I-SAP 2024, que celebrarán a XII Unificación de criterios entre podólogos do Programa I-SAP o 29 de febreiro e o IX Curso de Podoloxía Bovina o 1 e 2 de marzo de 2024 en ganderías de Cantabria e País Vasco, dirixida a técnicos especialistas en podoloxía bovina e nunha edición dedicada á saúde podal en ganderías con robots de muxido. Esta nova edición do curso de saúde podal I-SAP celebrarase nas ganderías SAT Arronte (Loredo, Cantabria) e na gandería Los Tejos (Karrantza, Biscaia) co obxectivo de acoller a profesionais da podoloxía bovina procedentes de España e Portugal. Na xornada do xoves tamén se celebrará unha Unificación de criterios entre formadores CONAFE I-SAP na Granja Arrabal S.C. (Piélagos, Cantabria), só para formadores e membros do Comité de Formadores I-SAP. A inscrición permanecerá aberta ata o venres 9 de febreiro. Tanto os socios da Asociación Profesional de Podología Bovina (APPB) como os podólogos bovinos colaboradores do Programa I-SAP teñen descontos nos prezos de inscrición, que se poden consultar a continuación: Cota ordinaria con comida do sábado: 780 € Cota ordinaria sen comida do sábado: 750 € Cota socio APPB con comida do sábado: 680 € Cota socio APPB sen comida do sábado: 650 € Cota colaborador I-SAP con comida do sábado: 350 € Cota colaborador I-SAP sen comida do sábado: 320 € Cota para acompañantes (inclúe a comida do venres e cea do venres): 400 € + 30€ (comida do sábado) Para inscribirse ao curso encha o seguinte formulario e envíeo por email a conafe@conafe.com. O programa provisional xa se pode descargar aquí en formato PDF. Os interesados en ampliar información tamén poden consultar por email a conafe@conafe.com e informaráselles das condicións de pago e o resto de detalles (aloxamento, horarios etc.)/ etc.). Esta edición CONAFE I-SAP 2024 está coorganizada por CONAFE xunto á Asociación Profesional de Podoloxía Bovina (APPB). CONAFE retoma esta actividade despois da edición celebrada en Asturias en 2023. O programa I-SAP non só ten como obxectivo recoller datos para mellorar xeneticamente a saúde podal, senón tamén para facilitar ao gandeiro a xestión da mesma en granxa e dotar aos podólogos que formen parte do programa dunha ferramenta útil para dar un bo servizo e mellorar a información que facilitan aos seus clientes, que son ao mesmo tempo gandeiros socios de CONAFE.

PROGRAMA PROVISIONAL

Xoves 29 de febreiro 2024: 13:00 – 14:00 Comida (Soamente formadores e membros Comité Local) 14:00 – 15:00 Desprazamento á gandería Granja Arrabalde S.C. 15: 00 – 18:00 Unificación de criterio entre formadores Piet Kloosterman (INTRACARE) 19:00 – 21:00 Asemblea APPB 21:30 – 00:00 Cea (Cortesía de APPB para os seus socios, Cortesía de CONAFE para relatoras e resto de participantes) Venres 1 de marzo 2024: 07:00 -- 07:45 Almorzo 07:45 – 08:00 Entrega de documentación. 08:00 – 08:15 Apertura do Curso. Sofia Alday (CONAFE) e Jose María García (APPB) 08:15 – 08:30 Presentación do curso (Comité local + coordinador de formadores) 08:15 – 08:30 Vídeo resumen da edición 2023. 08:30 – 09:00 Review on infectious claw lesions Piet Kloosterman (INTRACARE) 09:00 – 09:30 Charla Por confirmar 09:30 – 10:00 Charla Patrocinador Platinum 10:00 – 10:30 Café 10:30 – 10:50 Enfermidade Hemorrágica Epizoótica. Javier Blanco (Facultade Veterinaria Madrid) 10:50 – 11:20 Novas tecnoloxías: Colar de Monitorización para o diagnóstico de coxeiras Juan José Núñez Casas (MSD) 11:20 – 11:40 Instalación de robot e saúde podal (Lely por confirmar) 11:40 – 12:00 A guía do podólogo: Estado actual. Formador I-SAP (GT-FEBYBA) 12:00 – 12:20 Manexo de animais nunha gandería con robot (Tipo de tráfico) (por confirmar) 12:20 – 13:00 Novidades do programa I-SAP. Noureddine Charfeddine (CONAFE) 13:00 – 14:30 Comida 14:30 – 15:00 Desprazamento á GANDERÍA SAT ARRONTE 15:00 – 18:00 Sesión práctica I: Traballamos en 3 estacións de traballo Estación 1: Recorte de Pezuñas. Formadores I-SAP + Piet Kloosterman (INTRACARE) Estación 2: Instalacións e benestar animal. Arturo Gómez (ZINPRO) Estación 3: Manexo dos animais sen estrés (Por confirmar) 21:00-00:00 Cea do curso I-SAP 2024 Sábado 2 de marzo 2024: 07:00 -- 07:45 Almorzo 08:00 – 08:30 Desprazamento ás ganderías Los Tejos (Valle de Carranza). 08:30 – 10:45 Sesión práctica II (Primeira parte) 6 estacións de traballo Duración de cada taller é de 45 min 10:45 – 11:45 Café + Actividade GO_AMSOS 360 11:45 – 14:00 Sesión práctica II (Segunda parte) 6 estacións de traballo Duración de cada taller é de 45 min 14:00 – 16:00 Comida (Restaurante Casa Garras) 16:00-16:30 Clausura do curso: Valoración do curso e entrega de premios aos tres primeiros podólogos con maior nota global

Aberta a inscrición no IX Curso de Podoloxía Bovina de CONAFE

Xa está aberta a inscrición ás Xornadas CONAFE I-SAP 2024, que celebrarán a XII Unificación de criterios entre podólogos do Programa I-SAP o 29 de febreiro e o IX Curso de Podoloxía Bovina o 1 e 2 de marzo de 2024 en ganderías de Cantabria e País Vasco, dirixida a técnicos especialistas en podoloxía bovina e nunha edición dedicada á saúde podal en ganderías con robots de muxido. Esta nova edición do curso de saúde podal I-SAP celebrarase nas ganderías SAT Arronte (Loredo, Cantabria) e na gandería Los Tejos (Karrantza, Biscaia) co obxectivo de acoller a profesionais da podoloxía bovina procedentes de España e Portugal. Na xornada do xoves tamén se celebrará unha Unificación de criterios entre formadores CONAFE I-SAP na Granja Arrabal S.C. (Piélagos, Cantabria), só para formadores e membros do Comité de Formadores I-SAP. A inscrición permanecerá aberta ata o venres 9 de febreiro. Tanto os socios da Asociación Profesional de Podología Bovina (APPB) como os podólogos bovinos colaboradores do Programa I-SAP teñen descontos nos prezos de inscrición, que se poden consultar a continuación: Cota ordinaria con comida do sábado: 780 € Cota ordinaria sen comida do sábado: 750 € Cota socio APPB con comida do sábado: 680 € Cota socio APPB sen comida do sábado: 650 € Cota colaborador I-SAP con comida do sábado: 350 € Cota colaborador I-SAP sen comida do sábado: 320 € Cota para acompañantes (inclúe a comida do venres e cea do venres): 400 € + 30€ (comida do sábado) Para inscribirse ao curso encha o seguinte formulario e envíeo por email a conafe@conafe.com. O programa provisional xa se pode descargar aquí en formato PDF. Os interesados en ampliar información tamén poden consultar por email a conafe@conafe.com e informaráselles das condicións de pago e o resto de detalles (aloxamento, horarios etc.)/ etc.). Esta edición CONAFE I-SAP 2024 está coorganizada por CONAFE xunto á Asociación Profesional de Podoloxía Bovina (APPB). CONAFE retoma esta actividade despois da edición celebrada en Asturias en 2023. O programa I-SAP non só ten como obxectivo recoller datos para mellorar xeneticamente a saúde podal, senón tamén para facilitar ao gandeiro a xestión da mesma en granxa e dotar aos podólogos que formen parte do programa dunha ferramenta útil para dar un bo servizo e mellorar a información que facilitan aos seus clientes, que son ao mesmo tempo gandeiros socios de CONAFE.

PROGRAMA PROVISIONAL

Xoves 29 de febreiro 2024: 13:00 – 14:00 Comida (Soamente formadores e membros Comité Local) 14:00 – 15:00 Desprazamento á gandería Granja Arrabalde S.C. 15: 00 – 18:00 Unificación de criterio entre formadores Piet Kloosterman (INTRACARE) 19:00 – 21:00 Asemblea APPB 21:30 – 00:00 Cea (Cortesía de APPB para os seus socios, Cortesía de CONAFE para relatoras e resto de participantes) Venres 1 de marzo 2024: 07:00 -- 07:45 Almorzo 07:45 – 08:00 Entrega de documentación. 08:00 – 08:15 Apertura do Curso. Sofia Alday (CONAFE) e Jose María García (APPB) 08:15 – 08:30 Presentación do curso (Comité local + coordinador de formadores) 08:15 – 08:30 Vídeo resumen da edición 2023. 08:30 – 09:00 Review on infectious claw lesions Piet Kloosterman (INTRACARE) 09:00 – 09:30 Charla Por confirmar 09:30 – 10:00 Charla Patrocinador Platinum 10:00 – 10:30 Café 10:30 – 10:50 Enfermidade Hemorrágica Epizoótica. Javier Blanco (Facultade Veterinaria Madrid) 10:50 – 11:20 Novas tecnoloxías: Colar de Monitorización para o diagnóstico de coxeiras Juan José Núñez Casas (MSD) 11:20 – 11:40 Instalación de robot e saúde podal (Lely por confirmar) 11:40 – 12:00 A guía do podólogo: Estado actual. Formador I-SAP (GT-FEBYBA) 12:00 – 12:20 Manexo de animais nunha gandería con robot (Tipo de tráfico) (por confirmar) 12:20 – 13:00 Novidades do programa I-SAP. Noureddine Charfeddine (CONAFE) 13:00 – 14:30 Comida 14:30 – 15:00 Desprazamento á GANDERÍA SAT ARRONTE 15:00 – 18:00 Sesión práctica I: Traballamos en 3 estacións de traballo Estación 1: Recorte de Pezuñas. Formadores I-SAP + Piet Kloosterman (INTRACARE) Estación 2: Instalacións e benestar animal. Arturo Gómez (ZINPRO) Estación 3: Manexo dos animais sen estrés (Por confirmar) 21:00-00:00 Cea do curso I-SAP 2024 Sábado 2 de marzo 2024: 07:00 -- 07:45 Almorzo 08:00 – 08:30 Desprazamento ás ganderías Los Tejos (Valle de Carranza). 08:30 – 10:45 Sesión práctica II (Primeira parte) 6 estacións de traballo Duración de cada taller é de 45 min 10:45 – 11:45 Café + Actividade GO_AMSOS 360 11:45 – 14:00 Sesión práctica II (Segunda parte) 6 estacións de traballo Duración de cada taller é de 45 min 14:00 – 16:00 Comida (Restaurante Casa Garras) 16:00-16:30 Clausura do curso: Valoración do curso e entrega de premios aos tres primeiros podólogos con maior nota global

Curso de podoloxía bovina esta semana en Becerreá

O Centro de Formación e Experimentación Agroforestal de Becerreá, en Lugo, acolle esta semana un curso de podoloxía bovina. O curso impartirase dende hoxe luns e ata o venres. Os interesados poden poñerse en contacto con Jesús López no teléfono: 982 82 83 70 ou no email cfea.becerrea@xunta.es Esta formación enmárcase dentro do Plan de Formación continua da Consellería de Medio Rural e vai dirixida aos profesionais do sector.

Limpeza de chans e cascos para un maior rendemento e produción en vacún de leite

O Lely Collector e o Lely Meteor son dous sistemas que se entenden por separado, pero que xuntos logran a mellor dos dous mundos para a saúde das vacas. Mentres o primeiro ocúpase de manter os chans limpos e busca unha menor acumulación de esterco, o que favorece que as vacas teñan menos dermatite, o segundo céntrase en que os cascos estean sempre perfectos e que por tanto as vacas estean moito máis sas.

Cada día máis gandeiros pensan no benestar animal e en ter ás súas vacas nas mellores condicións posibles, tanto de limpeza como de saúde. Estas dúas solucións da compañía holandesa, Lely Collector e Lely Meteor, son as ferramentas perfectas para conseguir un maior confort nas granxas de leite, e aínda que actúan por separado, a súa combinación é unha mestura tremendamente efectiva para que non teñamos problemas de patas nos animais, e que as dermatites poidan desaparecer.

Unha vaca sa é sempre moito máis produtiva que unha que non o é, por iso Lely pensa en todos os detalles para que as vacas teñan o maior benestar as 24 horas do día e teñan moitas menos interferencias, tales como o baño de patas ou as incómodas arrobadeiras.

Lely Collector

O Lely Collector é a solución para a limpeza de chans lisos nas granxas de vacas. O Discovery Collector 120 é un revolucionario robot equipado coa última tecnoloxía que permite a limpeza do chan da nave succionando o esterco.

O robot recolle o esterco grazas á súa bomba sen carga, e almacénao dentro do seu depósito, en lugar de empuxalo, obtendo un gran resultado de limpeza. Ademais, o Collector utiliza auga para unha maior limpeza e agarre, que se expulsa desde a parte dianteira e a traseira grazas aos seus dous depósitos. Pulverizar desde a fronte dá como resultado unha mellor succión de esterco, e pulverizar desde a parte posterior deixa un piso mollado para un agarre adicional. Máximo resultado e seguridade.

Se a nave está toda ao mesmo nivel, corredores de cruzamento incluídos, o Collector fará a súa función limpando a totalidade do chan, conseguindo unha mellora na saúde das patas das vacas e unha maior limpeza que co sistema tradicional de arrobadeiras. Cando o tanque do depósito está cheo, un sensor de nivel máximo apaga as bombas sen carga e de auga, ata que se dirixa á estación de descarga para o seu baleirado, e así despois poida continuar coa limpeza.

O robot limpador conta cun frontal en ángulo recto que permite unha limpeza máis precisa de todas as esquinas. A parte traseira do Collector presenta unha forma redondeada para maximizar a superficie de limpeza ao virar. O Collector non require cables nin canaletas. Isto asegura un ambiente de vida máis seguro para as vacas. Ademais, grazas ao seu deseño compacto, o Discovery pode circular facilmente entre as vacas.

O Collector é capaz de seguir as rutas programadas sen necesidade de realizar ningunha modificación na corte. Grazas aos seus ultrasons, o xiroscopio e un software de avanzada tecnoloxía, a navegación faise moi fiable, o que posibilita sacar o maior rendemento á máquina. Ademais, coa aplicación Lely Control Plus, as rutas e os horarios pódense axustar facilmente ao ritmo diario da explotación e dos animais.

Un chan limpo nunha granxa mantén os cascos, as patas, os ubres e a cola máis limpas, o que reduce os problemas sanitarios relacionados coa hixiene. Unha vaca sa ofrece aos gandeiros unha maior produtividade e por tanto máis litros de leite.

Lely Meteor

En canto ao Lely Meteor, este é un sistema para o tratamento preventivo dos cascos. É un rociador automático, que se instala no robot de muxido Lely Astronaut, xusto por onde entra a vaca. O que fai o Meteor é lavar as patas traseiras das vacas e posteriormente, cando desexe o gandeiro, aplicar un tratamento para os cascos. Este sistema quita traballo sen retardar o noso sistema de muxido robotizado.

Isto sucede sempre en dúas fases. A primeira fase é antes do muxido, e nela os cascos lávanse co rociador de lavado Lely Meteor. A segunda é despois do muxido, e consiste en que os cascos trátanse co rociador Lely Meteor. Ningún destes rociadores emprega produtos agresivos, e por tanto non irritan a pel do animal.

Este sistema reduce o índice de enfermidades dos cascos, tales como a enfermidade de Mortellaro, o que fará aumentar a produtividade e benestar dos animais. Ademais, conseguiremos que as vacas non teñan ningún problema de medos nin á saída do robot, lugar onde moitos colocan o baño de pés, nin en ningún patio de cruzamento, polo que xeraremos moita menos tensión da habitual, xa que as vacas sentirán máis libres dentro do establo e haberá moitos menos problemas.

A adopción dunha estratexia integral cun tratamento correctivo e preventivo como este, mellorará a saúde dos cascos de todos os animais da explotación e por tanto o benestar de todo o rabaño. O tratamento correctivo do Lely Meteor aplícase baixo unha política de tolerancia cero, cada casco de cada vaca verifícase e sométese a tratamento ata que sanda. Por iso, a mellora na saúde dos cascos de toda a explotación adoita notarse xa en tan só tres semanas desde a instalación do Meteor, conseguindo vacas con con cascos sans, que son vacas máis produtivas e que necesitan moita menos atención.

Claves para o control e prevención da dermatite nas ganderías de leite

Manuel Vidal é membro do equipo de podoloxía de Seragro A dermatite é unha enfermidade ulcerativa de orixe infecciosa que afecta á epiderme e en casos graves tamén á dermis. A súa orixe é multifactorial (traumatismos na pel, falta de hixiene) e é moi contaxiosa afectando a día de hoxe ao 80% das explotacións leiteiras. Foi diagnosticada por primeira vez en Italia por Morterallo en 1974, polo que tamén é coñecida por ese nome. Aparece como unha lesión típica en forma de fresa de cor vermella por enriba dos bulbos do talón das vacas. Do control e prevención da dermatite nas granxas leiteiras falou Manuel Vidal durante as últimas Xornadas Técnicas de Vacún de Leite organizadas por Seragro. “A dermatite non se erradica, contrólase simplemente”, asegurou.
A dermatite non se erradica, contrólase simplemente
Unha vez que se introduce no rabaño, reprodúcese con grande facilidade, polo que a identificación precoz é fundamental para o seu illamento, evitando que se estenda ao conxunto de animais. “Hai que prestar especial atención ás xovencas e ás vacas secas, xa que vai afectar á súa posterior lactación”, indicou o podólogo de Seragro.  Factores de risco A hixiene é unha cuestión fundamental para evitar a dermatite. “Que teñamos un bo nivel de limpeza no establo non quere dicir que non teñamos puntos críticos, como as humidades ao redor dos bebedoiros ou os pediluvios suxos cando non os usamos”, dixo. A introdución de novos animais no rabaño é tamén un factor de risco para o contaxio, ao igual que os cambios de lote. “Especial atención á recría próxima e ás vacas secas. As vacas deben parir con dermatite cero e é moi importante que non teñamos dermatites nas xovencas, porque as xovencas que tiveron un caso de dermatite antes de parir repiten a dermatite durante a lactación nun 45% dos casos”, detalla Manuel. 
As xovencas que tiveron dermatite antes de parir vana arrastrar durante a lactación
Ás vacas ao inicio da lactación báixanlles as defensas e é máis fácil que collan dermatite. Igual que lles ocorre aos animais novos, que teñen a pel máis sensible. A temperatura e humidade, o mesmo que o estrés por calor, son un caldo de cultivo perfecto para a enfermidade. “Os chans non deben ser agresivos, que provoquen danos nos pés polos que a dermatite penetre. E que teñamos parrillas non quere dicir que non teñamos que limpalas, por exemplo na recría”, exemplifica. Prevención A mellora dos pediluvios e da hixiene xeral da granxa é a principal medida de prevención fronte á dermatite. Tamén a optimización de minerais antes do parto en vacas secas e xovencas.
É fundamental a hixiene xeral do establo e a optimización de minerais antes do parto
Todos os oligoelementos son importantes para a saúde do gando vacún e a dieta debe ser equilibrada para que os animais sexan máis resistentes ás bacterias causantes da dermatite, pero hai determinados minerais que son fundamentais.  O zinc, que axuda á produción de queratina, favorece a cicatrización das feridas e a reparación dos tecidos; o cobre é necesario para a composición e mantemento dos tendóns, cartílagos e ligamentos; o magnesio para as articulacións e a densidade ósea; e o selenio é un excelente antioxidante. Detección A prevención e a detección precoz son factores esenciais para manter unha baixa incidencia da enfermidade no rabaño. “Na sala de muxido é moi doado controlar as dermatites, porque quédannos as patas á altura da vista. En canto vexamos unha, debe ser tratada canto antes, en estado M1, que é cando comeza a romper a pel”, indica Manuel.   As revisións de podoloxía e o paso de todos os animais polo poldro é unha oportunidade para avaliar o estado de todos os animais, identificando o tipo de dermatite e a prevalencia existente na granxa.
A sala de muxido e as revisións xerais do podólogo son momentos idóneos para a detección da dermatite na granxa
“O recorte funcional de pezuñas é importante porque nos permite revisar e controlar as dermatites activas”, di. Unha vez máis, é importante non esquecerse da recría. “En animais novos que pisan mal durante moito tempo provócanse modificacións na estrutura ósea. As xovencas coxas ou que anden mal débense corrixir o antes posible. Ademais, neses casos a pel é máis fina e o avance da dermatite é máis rápido”, explica o podólogo de Seragro. Frecuencia do baño de pezuñas En canto ao baño de pezuñas, “non é curativo, senón preventivo, para evitar que as dermatites se volvan crónicas”. Por iso, di o podólogo de Seragro, “todas as dermatites teñen que ir desactivadas ao baño para que sexa efectivo ao 100%”.
O baño non é curativo, senón preventivo, polo que todas as dermatites teñen que estar desactivadas con anterioridade para que sexa efectivo ao 100%
A frecuencia varía en función da incidencia da enfermidade. “Todos os establos son diferentes, polo que cada establo debe ter uns protocolos diferentes. Hai establos que con poñer o baño cada dous meses teñen a dermatite controlada e outros que necesitan poñelo varias veces á semana”, explica Manuel. 
A frecuencia vai depender do número de casos que teñamos
Os baños non deben estar moito tempo postos, porque “unha vez que se manchan os pediluvios son un foco de contaminación e trasmisión de dermatite”. “Unha vez que todas as vacas pasan 4 ou 5 veces polo baño xa se pode retirar, non é necesario telo varios días colocado”, detalla.
Unha vez que todas as vacas pasan 4 ou 5 veces polo baño xa se pode retirar porque unha vez que se mancha é un foco de contaminación
As xovencas se non teñen dermatite non é necesario pasalas polo baño. “No momento que apareca algún caso curámola e despois poñemos o baño. Si que se deben pasar polo baño as xovencas no momento de pasalas ao lote de secas ou preparto, porque unha vaca seca con dermatite é capaz de contaxiarnos a 10 xovencas”, argumenta. Por iso, é importante que as vacas secas pasen tamén polo baño.    Ubicación e medidas do pediluvio O pediluvio debe ser o suficientemente longo para que os animais sexan capaces de dar 4 pasos no seu interior.  “O ideal é un longo de 3,5 a 4 metros para que dea varios pasos con cada pé polo baño. Se ten só 2 metros de longo vai pisar unha vez con cada pé e se ten menos de 2 metros a vaca non vai pasar con todos os pés polo baño, e seguramente deixe sen pisar o pé que ten a dermatite porque lle doe”, razoa Manuel.
Despois do baño os animais deben saír a unha zona seca, porque a efectividade vai ser maior
En canto á anchura, debe estar entre 50 e 70 centímetros, cunha profundidade duns 25 centímetros para que cando menos 10 sexan de auga. Os laterais deben ter unha inclinación do 70% para evitar a perda de líquido e é aconsellable un sistema de baleirado que facilite a súa limpeza.   A bañera desde que pasan 150 ou 200 animais perde moita efectividade. Por iso, nos casos de explotacións con moitas cabezas, debe cambiarse a auga “porque senón o tratamento aos últimos animais non vai ser o axeitado”, asegura.
En explotacións con moitos animais é aconsellable baleirar o pediluvio na metade do muxido e poñer un novo
Nos casos de robots unha opción é poñelo á saída do robot. “Pero a bañeira debe colocarse desde o primeiro día, porque se primeiro adaptamos as vacas ao robot e despois poñemos o baño, vai supoñer un novo estrés para a vaca que vai facer que se retrase na saída á hora de muxirse”, indica.
Os tres factores van da man: hixiene, dimensión da bañeira e poñela os días programados para que funcione
Até agora o produto máis empregado nas ganderías para o baño de pezuñas era o sulfato de cobre, pero o cambio na normativa europea obriga a buscar alternativas. “A lexislación europea só permite usar os sulfatos como correctores na alimentación, polo que se se usan nos baños córrese o risco de ser sancionados. Hai outros produtos no mercado que funcionan como o sulfato. En xeral, todos os produtos funcionan ben, pero ningún é milagroso, vai depender máis do que fagamos nós que do produto que usemos”, conclúe o podólogo de Seragro.

“Unha dermatite vainos custar de 180 a 200 euros por animal na lactación”

A dermatite clasifícase en 5 fases en función da evolución da enfermidade, seguindo unha escala de gravidade. Unha dermatite tarda de 5 a 10 días de cambiar de estado, desde o principio da activación á lesión coa dor, que é unha fase que xa custa cartos ás explotacións, porque hai baixada de produción do animal. A día de hoxe a dermatite representa un problema económico importante nas ganderías leiteiras. “Esta enfermidade contaxiosa é a causante de moitas coxeiras, coa conseguinte baixada de produción do gando e diminución da fertilidade”, afirma Manuel. Canto lle custa a unha granxa a dermatite no seu gando? “Unha dermatite vainos custar de 180 a 200 euros por animal na primeira lactación. Son moitos cartos e danos para facer moita prevención”, razoa.
Afecta a unha cuarta parte dos animais en produción e a unha de cada tres xovencas antes de parir
A dermatite atópase en terceiro lugar das patoloxías podolóxicas xerais do rabaño. Segundo un estudo realizado por Seragro en 29 das súas granxas entre xaneiro de 2019 e xuño de 2021, o 23% dos 20.410 animais en produción revisados no poldro tiñan dermatite. No caso das xovencas, a incidencia é aínda maior, converténdose na patoloxía máis frecuente (32,31%).   Causante de coxeiras e baixadas de produción A vaca sempre pisa primeiro de talón, polo que é importante que estea sa esa zona. “Cando temos aí unha dermatite perdemos amortiguación e o animal pisará de punta”, explica. Cando a dermatite está na parte oposta, na zona interdixital, o animal vai pisar de talón e pode derivar en enfermedades máis graves. O talón debe ter unha altura entre 3,7 e 4 centímetros, que é o ideal para que o animal pise ben. Que significa desactivar unha dermatite? “Desactivar unha dermatite significa curala, pero desactivar unha dermatite non significa que non poida volver a activarse se non seguimos unha boa rutina de prevención”, advirte Manuel, que destaca o gran poder de curación que teñen os animais novos, que nunha semana poden estar perfectamente recuperados.
Os produtos deben usarse nas doses indicadas, porque podemos queimar a dermis
Para iso empréganse medicamentos de uso tópico que non levan antibióticos e non causan dor ao animal. Estes produtos deben usarse nas doses recomendadas. “Non por botar máis cantidade de produto imos curar mellor ao animal; os produtos deben usarse nas doses indicadas, porque podemos queimar a dermis”, alerta.

Curso sobre principios de podoloxía en pequenos rumiantes para determinar posibles causas e tratamentos paliativos

A Axencia Galega da Calidade Alimentaria organiza un curso en Monforte de Lemos sobre principios de podoloxía en pequenos rumiantes. O obradoiro celebrarase no Centro de Formación e Experimentación Agroforestal de Monforte de Lemos o vindeiro mércores 23 de novembro en horario de 10,00 a 13,00 e de 16,00 a 20,00 horas. A súa asistencia require de pre-inscrición, a cal pode realizarse a través desta páxina. O obxectivo desta formación é que os alumnos obteñan os coñecementos necesarios acerca dos principais problemas da podoloxía dos pequenos rumiantes, tanto das súas posibles causas como dos seus tratamentos, para que poidan realizar unhas boas prácticas neste eido e paliar ou resolver moitos dos problemas que se atopan as persoas titulares das explotacións gandeiras con respecto á saúde das patas do gando ovino e cabrún. Por este motivo, esta xornada está dirixida á xuventude do medio rural galego, así como ás persoas vinculadas profesionalmente, ou con expectativa de incorporación, aos sectores produtivos gandeiros, agrarios, agroalimentarios e de cadea forestal-madeira. O coordinador porase en contacto coas persoas que cubran a documentación da pre-inscrición en liña a través do correo electrónico comunicándolles se están ou non admitidas. Para consultar calquera dúbida, pode chamarse ao teléfono 982 889 103, ou enviarse un correo a ceca.monforte@edu.xunta.es.

First Step: Da pezuña á tablet

Enmarcados dentro do II Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar celebrado na granxa de Mas Bes (Xirona) realizáronse diversos talleres prácticos nos que os asistentes puideron observar e aprender sobre prevención, planificación, recorte, seguimento, deseño das instalacións e xestión de grandes cantidades de datos relacionados co rabaño vacún. A empresa Zinpro, pioneira na investigación e o desenvolvemento de solucións innovadoras que melloran a saúde e o benestar dos animais, foi a encargada de impartir un dos cursos que tiveron lugar na tarde do primeiro día do simposio. Dita compañía, con máis de cincuenta anos de traxectoria e con exportacións a máis de setenta países, é líder mundial na procura dunha nutrición saudable e dunhas prácticas máis sustentables co medioambiente. A idea do workshop foi, dentro do tempo dispoñible, ensinar e adestrar en como abordar sistematicamente a investigación dun problema de saúde podal nunha granxa. A demostración comezou cunha explicación de Arturo Gómez, coordinador global do departamento de investigación en gando de leite de Zinpro, acerca dos problemas presentes nun dos cascos dun exemplar da explotación. "Moitos dos consultores non teñen ningún adestramento no recorte podal e a nosa énfase é que non o necesitan. O único que facemos ao levantar a pata é identificar os puntos do casco nos que nos debemos concentrar á hora de recoller a información de maior utilidade", subliñou o vilalbés. Por exemplo, o consultor explicou que cada un dos dedos das patas traseiras máis a parte da pel que aínda non está endurecida proporcionan unha información diferente e determinada, que é a que posteriormente se introduce na app para realizar o estudo. A aplicación FirstStep é un programa de xestión e saúde das pezuñas no gando leiteiro desenvolvido por Zinpro e que, mediante diferentes módulos, permite avaliar de maneira obxectiva cada coxeira e buscar as causas da mesma. Unha vez atopadas, a app diríxese ao tipo de especialista ao que acudir en base a cada lesión. Por exemplo, se a vaca ten unha hemorraxia de solo, entón o programa preguntará como están feitos os cubículos, que tipo de pavimento e de raiado hai na explotación ou canto tempo están de pé os animais. Se no canto dunha hemorraxia, o vacún ten un problema infeccioso de dermatite dixital sería oportuno estudar o deseño do pediluvio, a frecuencia de baño ou o tipo de produto utilizado no mesmo. "Ademais, o programa tamén permite facer modelizacións para avaliacións económicas, é dicir, canto custa solucionar o problema ou canto lle está custando á explotación o inconveniente das coxeiras", explicou Arturo Gómez.
A aplicación facilita coñecer as causas das coxeiras e determinar o impacto económico que teñen na granxa
Durante o taller tamén se incidiu nas diferenzas entre un podólogo e un consultor á hora de realizar unha avaliación da situación. O podólogo ten que atender calquera problema clínico indiferentemente do estado da vaca, mentres que o consultor tenta anticiparse aos problemas que se están iniciando. Por este motivo desde a empresa traballan principalmente con dous grupos: preparto e postparto. O grupo de preparto é o que acumula máis vacas con enfermidades crónicas e o que ten, ademais, maior impacto durante a lactación. En cambio, o de postparto achega a información acerca da calidade do período de transición co obxectivo de que sexa o máis satisfactorio posible. Devandito período inflúe directamente na cantidade de lesións que poidan ter estes animais durante a lactación e en calquera momento da súa vida. Arturo Gómez, Huw McConochie e Luis da Veiga durante a xornada. Nunha segunda parte do taller, Huw McConochie, tamén relator do congreso, explicou de maneira gráfica o funcionamento da aplicación FirstStep aos asistentes. Este programa saíu ao mercado fai once anos, pero a última actualización data de fai tan só dous meses, polo que se mantén vixente e á vangarda dos avances e cambios que poidan existir dentro do mundo bovino. A app permite a introdución e recompilación de datos dende calquera dispositivo e sen necesidade de conexión a internet. Cando todas as referencias están procesadas posibilita a creación de informes e análises detalladas. Ademais, tamén posúe un apartado con recursos, explicacións e tutoriais. O proxecto conta con vinte módulos para, a partir da información literal da pezuña, utilizar de maneira eficiente todas as ferramentas dispoñibles. Este control e valoración do gando debe facerse sempre no mesmo momento, preferiblemente dúas horas antes do ordeño. Os aspectos máis importantes a avaliar a través da aplicación son as seguintes: -Puntuación da locomoción: Mediante unha escala de cinco puntos establécense varias claves como a forma de camiñar, a distancia entre pasos, o movemento da cabeza ou a curvatura das costas que permiten determinar o nivel e a gravidade de cada coxeira. - Recorte de pezuñas: Identifica e analiza o programa de recorte e a técnica. - Puntuación de hixiene e pediluvios: Mide o grao de limpeza e a eficiencia dos baños. - Identificación de lesións a través do proceso de avaliación desenvolvido pola app. - Medio ambiente: O deseño das instalacións, os materiais, as superficies de paso, a ventilación ou a temperatura da granxa poden ser factores decisivos na aparición de cojeras. - Nutrición: O acceso ao alimento, a subministración de nutrientes ou a regularidade nas racións xogan un papel fundamental na constitución das pezuñas. Dentro de cada apartado existen diferentes clasificacións e niveis que permiten coñecer as causas da lesión con maior exactitude. Estes datos analízanse e avalían co dobre obxectivo fundamental de mellorar a saúde do rabaño e aumentar o rendemento do investimento da explotación gandeira.

“O recorte de pezuñas debe ser unha experiencia tranquila para a vaca, hai que buscar un manexo sen estrés”

O traballo diario no ámbito da saúde podal é de vital importancia á hora de previr enfermidades e coxeiras que afectan ás pezuñas dos vacúns. Ademais, para Jamie Sullivan (Ontario, Canadá), consultor especializado en saúde podal e expresidente da Hoof Trimmer's Association (HTA) de 2016 a 2017, o manexo do gando con baixo estrés é fundamental para non interferir na produción de leite do rabaño bovino. Abordamos con el as claves sobre saúde podal en vacún de leite durante o II Congreso de Saúde Podal e Benestar, celebrado en Cataluña. -Cales son os puntos clave para reducir o estrés na vaca durante o manexo do gando? -Como comentei no meu relatorio, traballamos movendo o corpo da vaca de forma que o ambiente sexa o menos estresante posible para ela. Sobre todo, concentrámonos en que non se inquiete, polo que é decisión propia do animal o ir cara a onde queremos que vaia. -Poderiamos dicir que a primeira experiencia dunha vaca no poldro é crucial? -Certamente. As vacas posúen unha excelente memoria, así que, se creamos un ambiente pouco desexable ou lles causamos unha mala impresión a primeira vez que están no poldro, na seguinte revisión entrará ao mesmo nun estado de estrés. Por isto, a primeira vez debe ser unha experiencia tranquila e agradable para ela e, así, na próxima sesión de recorte, comportarase mesmo mellor que na primeira ocasión, xa que lle resultará familiar ao estar anteriormente. En cambio, se o primeiro proceso foi desfavorable ou nós fixemos un mal traballo, a seguinte vez no poldro será unha situación tensa e de moitos nervios. Jamie Sullivan recomenda evitar o estrés da vaca no poldro cun manexo axeitado e minimizar o tempo do recorte.  -Podemos reducir este estrés dalgún xeito? -Tal e como comentamos estes días, interactuando con elas, tendo coidado, movéndonos amodo dentro do seu campo de visión e prestando atención a todo o que facemos para non alteralas.
"Cando apartamos a vaca da súa rutina debemos ser o máis eficientes posible porque realmente estamos a interromper o seu hábito diario"
-É posible reducir o tempo de espera á hora de recortar as pezuñas? Como poderiamos optimizar este proceso? -Si, claro, de feito, aposto por iso. As vacas tan só queren aleitar e volver co resto do rabaño para seguir comendo. Cando as apartamos desta rutina debemos ser o máis eficientes posible porque realmente estamos a interromper o seu hábito diario. Estar un tempo fóra diso e de maneira prolongada, só lle vai a causar máis estrés e, ademais, estamos a reducir a súa produtividade. -Acerca desta produtividade, comentaches na túa charla os aspectos negativos de realizar un recorte se a vaca non o necesita, xa que por exemplo diminúe a súa produción de leite. É unha práctica que segue ocorrendo? -Xa sabemos que o proceso de recorte leva a saírnos da rutina e isto implica un custo, mesmo se non se trata dun grande. As vacas están afastadas da súa fonte de alimentación e dos seus cubículos onde poden descansar, polo que, efectivamente, supón un gasto. Se levo a unha vaca ao poldro para realizar un recorte funcional, debo asegurarme primeiro do que estou a facer. Sempre haberá un custo, así que, se o levo a cabo, necesito saber que haberá unha melloría por encima deste investimento. Se realizo o proceso e non é necesario, esta acción derivará en perdas. O que está claro é que non existe xustificación para perder un quilo de leite soamente por un recorte por estética. En cambio, se é necesario e o realizámos satisfactoriamente, o animal será moito máis produtivo. Esta situación obviamente implica un custo inicial, pero será beneficioso co paso do tempo, xa que a vaca estará máis saudable e cómoda. E, ademais, será máis seguro para o recortador e para o propio animal.

"No sistema Budbox trátase de traballar co instinto natural do animal"

-Durante o congreso realizaches unha demostración de como utilizar un 'Budbox'. Poderías explicar como traballas con este sistema e como se manexa? -Chámase 'BudBox' polo seu creador, Bud Williams, que deseñou todo o funcionamento e manexo. As vacas queren regresar, naturalmente, á súa zona de confort, xa que están familiarizadas con iso porque saben o que é e séntense cómodas alí. A partir desta premisa sabemos que estes bovinos basicamente queren volver ao lugar de onde veñen, así que preparamos o corredor, traémolos desde o seu lugar de orixe e logo pechamos a porta para que cheguen ao final da zona acoutada e estean obrigados a darse a volta. Aínda que a saída non sexa polo mesmo lugar, as vacas veñen, ven a porta e buscan esa apertura para volver ao principio. Basicamente, trátase de traballar co instinto natural do animal. O sistema Budbox para entrar ó poldro busca reducir o estrés do animal ó ter presente o seu instinto. -Unha soa persoa é suficiente para utilizar este Budbox de forma eficiente ou precísanse máis? -Normalmente, se está ben montado, é mellor que haxa unha persoa soamente interactuando con elas, porque como ben sabemos, as vacas son animais de presa naturais e nós somos, tecnicamente falando, depredadores. Por exemplo, se es un animal de presa e hai un lobo que vén a por ti, vaste a excitar. Pero se no canto dun son dous os que hai no recinto, estarás aínda máis alerta para tentar vixiar aos dous. Así que o ideal é que sexa unha persoa a que manexe este sistema ou calquera que se utilice. -Ademais do Budbox, hai algunha diferenza máis entre o teu continente de orixe e Europa no tema do recorte funcional? -Probablemente o Budbox é máis coñecido en América agora mesmo, porque é unha iniciativa que comezou Bud Williams e non necesariamente se ten que traballar con este instrumento de corredores. Simplemente, as vacas queren volver ao seu lugar de orixe polo mesmo sitio polo que viñeron. Traballar con este instinto é clave para o manexo do gando vacún, xa sexa cun Budbox ou con outro sistema. -É isto o futuro? -Para case para todo o mundo diría que si, sobre todo por temas de produtividade, eficiencia e tamén polo escrutinio ao que nos someten os nosos consumidores, os cales queren asegurarse de que tratamos aos animais da mellor maneira posible.
-Que protocolo seguides para aumentar o retorno do investimento no día do recorte? -Antes seguiamos unha formulación bastante similar para todos os nosos clientes, agora tentamos personalizar e diferenciar que protocolo é mellor para cada granxa dunha maneira máis individualizada. Necesitan todos os especímenes dous recortes ao ano?, As vacas que se atopan no período de transición necesitan todas a mesma atención?, E as que se atopan na lactación? Todas estas preguntas son lóxicas e deben ser aplicadas para cada granxa en particular. Con toda esta información que posuímos elaboramos informes e, en base ao historial de cada explotación, poderemos tomar unha decisión personalizada para cada situación. Aínda así, de forma xeneralizada realizamos un recorte en seco e outro a metade de lactación, aínda que hai vacas que necesitan outro entremedias para mantelas sas e previr enfermidades nas pezuñas. -E coas vacas que xa presentan problemas de coxeira? -Se hai unha vaca que estivo coxa, teño que asegurarme de levala a unha nova revisión para comprobar que está curada. Agora xa sei que este animal en concreto ten un historial de lesións, así que, probablemente, non debería esperar até o día do recorte en seco e realizarlle unha inspección aos noventa ou cen días para verificar que segue sa e, de paso, previr a aparición dunha nova coxeira. -É a Big Data o futuro do recorte de pezuñas? -Si, creo que para as granxas en xeral é o próximo gran paso. Os clientes reciben unha considerable cantidade de datos sobre a súa explotación e o noso traballo é recollelos, centralizalos e presentalos de forma personalizada a cada gandeiro. Esta información é vital á hora de tomar decisións importantes dentro dunha granxa. A Big Data é xa unha realidade dentro do mundo bovino, polo que o próximo serán os programas que nos axuden a plasmar os devanditos datos e convertelos en informes que nos axuden a tomar decisións prácticas para mellorar o funcionamento das granxas. Xusto isto é o que comentei na miña última presentación realizada no congreso. Se vou recortar máis, ten que haber valor engadido para iso, verdade?

Pasado, presente e futuro da saúde podal en gando vacún

O segundo día do II Congreso de Saúde Podal e Benestar, celebrado o pasado xoves e venres na gandaría Mas Bes (Xirona), comezou cun relatorio sobre fisioterapia co obxectivo de evitar as lesións máis comúns que afectan aos podólogos. A través de varios exemplos, Asier Lezertua, CEO de WITREIN, empresa dedicada a mellorar a saúde dos traballadores, explicou a importancia da realización de actividades deportivas para previr o risco de traumatismos en tendóns e articulacións. Os principais focos de lesión nos recortadores de cascos atópanse nos ombreiros, cóbados, pulsos e costas. Lezertua expuxo ante os asistentes un estudo realizado xunto cos traballadores de ANKA no que, a través dunha serie de rutinas diarias, os empregados melloraron nun tanto por cento considerable a súa calidade de vida. Os resultados repercutiron positivamente no día a día da devandita organización. As zonas traballadas durante a proba foron a rotación de cabeza, a flexión de cadeira, os isquiotibiais, o ferro lateral, os extensores e os abdominais. Ademais, no cardiovascular, o grupo mellorou a súa condición física nun 7% respecto ao mesmo exame feito catro meses antes. O segundo relatorio da mañá tratou sobre as verdades e mitos da predisposición xenética nas lesións podais e foi impartida por Noureddine Charfeddine, analista xenético no Departamento Técnico de CONAFE. Na devandita charla, Charfeddine explicou o papel que os xenetistas teñen e poderían ter dentro do campo da saúde podal. Para explicar a importancia desta rama citou o seguinte caso: pode suceder que dous especímenes bovinos posúan unha coincidencia de ADN dun 99% e que no 1% restante resida a causa das enfermidades dun dos dous exemplares, mentres que o outro se mantén san. En España, esta avaliación xenómica do gando vacún comezouse a utilizar en novembro de 2012. Por exemplo, en diversos estudos presentados atopouse unha relación entre o cromosoma 2 e a dermatite dixital. Esta información xenética é de utilidade para coñecer se o animal posúe unha predisposición á devandita enfermidade antes de que sexa desenvolvida. Para finalizar a súa intervención, o xenetista desmontou mitos acerca da xenética no mundo animal e deixou unha porta aberta a un maior uso da mesma para a cría nas explotacións gandeiras.

Pasado, presente e futuro da saúde podal

Adrián González Sagüés foi o encargado da terceira charla da mañá na que teorizou sobre o futuro da saúde podal e acerca dos avances levados a cabo nos últimos anos en materia de utensilios e ferramentas. Na xornada previa, o propio González Sagüés desenvolveu unha demostración nun dos talleres no que, con ferramentas tradicionais, executou un recorte funcional a un das vacas que se atopaban na explotación gandeira de Mas Bes (Salitja, Xirona). Durante o seu coloquio, o recortador proporcionou algúns datos achega do aumento da produción mundial de leite e da mellora da eficiencia, grazas á tecnoloxía, de vacas atendidas por podólogos nunha hora. Tamén diferenciou entre as explotacións intensivas, as cales requiren un maior programa de recorte de cascos, e as de pastoreo, máis habituais en Nova Zelandia ou Uruguai. Respecto deste tema, González Sagüés propuxo adoptar un cambio de mentalidade nas gandarías estabuladas, priorizando o investimento en prevención e instalacións para a diminución das coxeiras e as enfermidades do gando vacún.
“De 2015 a 2017 recortáronse un 40% máis de cascos vacúns, pero que os custos soamente incrementáronse nun 10%”
O cuarto relatorio correu a cargo de Jamie Sullivan. Nela, o consultor especializado en saúde podal falou sobre a planificación e calendarización do recorte para a súa realización de forma eficiente reducindo custos, aumentando beneficios e protexendo a saúde do recortador. O canadense explicou a importancia do trato diario dos cascos bovinos para detectar de maneira preventiva posibles lesións, xa que tan só nunha de cada tres vacas descóbrense de maneira temperá. Sullivan explicou que de 2015 a 2017 recortáronse un 40% máis de cascos vacúns, pero que os custos soamente incrementáronse nun 10%. Este dato significativo demostra a importancia do coidado diario dos animais. O consultor explicou tamén o funcionamento do “Budbox” ou sistema de portas que guían ás vacas cara ao poldro. “Se non é necesario recortar, aínda que o asco se vewxa feo, non existe xustificación para perder un quilo de leite soamente por estética” sinalou o experto para acabar a súa intervención. Loris de Vecchis, Steve Paul y Jamie Sullivan. Foto. Pablo Campos O quinto relatorio da mañá foi a presentada por Luís da Veiga na que comentou os custos e beneficios económicos do recorte podal no gando bovino. O devandito custo é a suma dos gastos máis as perdas. As coxeiras supoñen un dos máis altos en canto a lesións nas vacas, por riba mesmo da mastite. Por este motivo é vital unha planificación e coordinación entre o gandeiro, o podólogo, o veterinario e o nutricionista para reducir as perdas que se xeran debido aos diferentes tipos de doenzas máis comúns que afectan as vacas como son a enfermidade da liña branca, as úlceras ou a dermatite dixital.

Saúde podal en granxas de México e Reino Unido

Tras un merecido descanso para o café en que a representación francesa achegou unha gran variedade de queixos e produtos típicos do país, Fernando Castillo relatou a súa propia experiencia como mexicano no coidado dos cascos en grandes granxas de gandaría intensiva. Para ejemplificar o devandito caso, comentou a existencia da explotación “Lucero Dairy”, o establo máis grande de Latinoamérica, onde se moxen nin máis nin menos que 22.000 vacas ao día. O catedrático pola Universidade de Florida explicou que, para facer fronte ás altas temperaturas do país, ideouse un sistema de baño do gando mediante aspersores. Este feito repercutiu positiva e directamente nun aumento da taxa de reprodución e nun descenso do número de días sen leite. Steve Paul, fundador e expresidente da NACFT: National Association of Cattle Foot Trimmers (Asociación Nacional de Cortadores de Pezuñas de Gando), falou no último relatorio sobre organización e optimización do recorte de pezuñas bovinas a través de poldros, “Budbox” ou sistemas de corredores. Para o instrutor inglés é clave posuír un sistema de portas que permita ter vacas en espera mentres se atende á seleccionada. Tamén, como o resto de relatores, incidiu nos beneficios da saúde podal á hora do crecemento do animal e do incremento da produción diaria de leite.

Últimos avances en podoloxía bovina: Crónica do II Congreso de Saúde Podal e Benestar

Máis de douscentos trinta asistentes relacionados co mundo bovino reuníronse o pasado xoves e venres, 23 e 24 de setembro, na granxa de Mas Bes en Salitja (Xirona) con motivo do II Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar que, ademais, foi tamén o primeiro dedicado ao adestramento no recorte funcional dos cascos. Organizado e patrocinado por ANKA, APPB, a APIB, a National Association of Cattle Foot Trimmers, ANEMBE, CONAFE, ZINPRO e a Hoof Care Alliance, esta convención uniu tanto a profesionais da pedicura bovina como a veterinarios, nutricionistas e xerentes de granxa de toda Europa, América e Asia. Estes profesionais déronse cita para aprender, debater e, en definitiva, compartir coñecemento cun obxectivo común: a redución das coxeiras nas explotacións gandeiras de vacún. Jamie Sullivan, consultor especializado en saúde podal, abriu a quenda de relatorios cunha interesante charla sobre o tratamento do gando con baixo estrés á hora de realizar un recorte funcional. “As vacas teñen moi boa memoria e unha experiencia traumática no poldro pode marcalas toda a vida”, subliñou. O canadense salientou nestes aspectos e noutros como na utilización do “Budbox” ou sistema de portas que permite guiar ás vacas ao poldro dunha maneira menos estresante. Na mesma liña de actuación, o recortador francés Roger Seron explicou a importancia dos sentidos que posúen estes animais, facendo especial fincapé no da vista. A sensibilidade á luz, as sombras ou os recunchos escuros e as cores agresivas na vestimenta dos traballadores son algunhas das distraccións que os animais poden atoparse no seu paso previo ao recorte. O seguinte relator en saír á palestra foi William Davy. O mozo veterinario explicou o seu proxecto, Claw Care, baseado na detección temperá das coxeiras a través da termografía e da intelixencia artificial. Estas lesións aparecen facilmente reflectidas na cámara térmica utilizada por Davy, moito antes que a primeira ollada. Por que sucede isto? Porque a inflamación primixenia no casco leva sempre un aumento da temperatura corporal, feito que non pasa desapercibido para a cámara térmica. Previr e actuar de maneira anticipada é vital para reducir as perdas de leite que poden chegar a comezar entre seis e oito semanas antes da aparición da coxeira propiamente dita. Obervando un potro. Foto. Pablo Campos

Máis area e menos colchoneta

A segunda metade dos relatorios matutinos versaron sobre a relación entre a nutrición e a saúde podal e achega do deseño de zonas de recorte e de muxido robotizado dentro das propias instalacións gandeiras. Para Huw McConochie o obxectivo principal dos nutricionistas é o de reconstruír o corpo do animal tras o parto. Así, o relatorio centrouse ao redor da dieta das vacas durante a preñez, o parto e a lactación. Estes bovinos necesitan suplementos proteínicos durante o tres primeiras semanas postparto nas que o corpo do animal se atopa máis feble, situación que repercute no menor crecemento dos cascos e na súa maior fraxilidade. Para o nutricionista de ZINPRO é relevante levar tamén a cabo un coidado da parede intestinal dos rumiantes para evitar que as toxinas cheguen ao sangue e, así, reducir a inflamación. Xa para finalizar a súa intervención, o Dr McConochie incidiu recomendou tamén unha diminución no tempo de alimentación dos animais para favorecer o seu descanso. Por estes camiños dirixiu tamén Courtney Halbach aos oíntes, propondo unha serie de factores que axudarían a reducir o tanto por cento de coxeiras nas explotacións gandeiras. Por exemplo, o bo deseño da explotación con menos solos de cemento e que, á súa vez, estes teñan un raiado cun acabado suave para facilitar o contacto entre o pavimento e o casco. Outro punto sería un sistema de tráfico unidireccional con zonas totalmente iluminadas para reducir a tensión das vacas. A colocación do poldro nalgún lugar do establo desde o que as vacas poidan acceder facilmente desde calquera punto do recinto tamén é importante. Na segunda parte da charla, a doutora centrouse no deseño de instalacións de muxido robótico tendo en conta a saúde dos cascos e a prevención de coxeiras ou enfermidades. Algunhas das claves polas que avogou a estadounidense foron unha maior ventilación do recinto, a utilización de cubículos preferentemente de area e na eficacia do pediluvio obrigatorio, xa sexa antes ou despois do robot de muxido para, así, reducir as enfermidades. Centrándose nas camas de area, a estadounidense achegou datos interesantes sobre o descanso destes animais, xa que sobre esta superficie as vacas pasan case doce horas deitadas, unha máis que sobre colchoneta, case unha e media máis que sobre cemento e até dúas horas a maiores respecto das camas de auga. Representación galega. Foto: Pablo Campos

Tempo de prevención, deseño e recorte

Pola tarde, comezaron os obradoiros prácticos para todos os participantes nos que, divididos por grupos segundo o idioma, os asistentes recibiron información en grao sumo diversa. Primeiramente, presentouse o GT-FEPYBA (Grupo de Traballo para Formación e Estandarización en Podoloxía Bovina e Benestar Animal) que recolle, almacena e analiza datos de todo o Estado Español co obxectivo de establecer criterios comúns á hora de identificar e avaliar a severidade dunha lesión podal. Outra das exhibicións consistiu nunha demostración manual das técnicas de recorte levadas a cabo fai trinta anos. Adrián González Sagüés, Pere Malet e Ángel Cortinas foron os encargados da devandita tarefa. No taller de ZINPRO, Arturo Gómez levou a cabo unha exposición dos problemas de saúde máis comúns na pezuña bovina. Nunha segunda parte do grupo de traballo, Huw McConochie expuxo o sistema de planificación, prevención, actuación e seguimento a través dunha aplicación desenvolvida pola compañía para a que traballa. Cirurxía e lesións complicadas foi outro dos seminarios prácticos da tarde. Loris de Vecchis, profesor da Universidade de Milán, realizou un exemplo práctico de como interpretar, tratar e xestionar lesións crónicas en cascos vacúns. Oriol Franquesa impartiu o seu taller seguindo os protocolos Welfare Quality® co obxectivo de realizar un seguimento diario das granxas. A través de diferentes parámetros establecidos en canto a deseño, produtividade e hixiene, o consultor de Q-Llet proporcionou aos asistentes medidas para o bo funcionamento das explotacións gandeiras. E xa para finalizar os talleres, Jamie Sullivan levou a cabo unha demostración práctica do xa comentado no relatorio da mañá achega do uso correcto do Budbox para a redución do estrés das vacas á hora de realizar un recorte funcional. Taller de ZINPRO. Foto: Pablo Campos

Outros aspectos da Saúde Podal

Os relatorios do segundo día comezaron cun seminario sobre fisioterapia para a prevención das lesións máis comúns (costas, ombreiro, cóbado e pulso) que afectan aos podólogos. Asier Lezertua, CEO de Witrein, foi o encargado de dar as nocións básicas a través dunha serie de exercicios diarios. A continuación, Noureddine Charfeddine, analista xenético no Departamento Técnico de CONAFE, informou os asistentes sobre a presenza da xenética no mundo da saúde podal, así como o incremento na utilización da mesma para a mellora de cría nas explotacións gandeiras. Adrián González Sagüés, quen xa realizara na xornada anterior unha demostración sobre as técnicas clásicas do recorte funcional, centrou a súa exposición no futuro da podoloxía vacuno e avogou por un maior investimento en prevención e en deseño das instalacións para a diminución das lesións e enfermidades. Jamie Sullivan volveu subirse ao escenario para falar da mellora que se podería levar a cabo en canto a planificación e calendarización dos recortes funcionais para lograr unha maior eficiencia, unha redución dos custos, un aumento dos beneficios e, tamén, unha protección extra da saúde do recortador. O quinto relatorio do venres correu a cargo de Luís da Veiga. Nela abordouse o tema central do congreso desde unha visión máis económica facendo referencia a como as coxeiras repercuten negativamente nos beneficios da explotación, sendo o principal custo monetario en canto a lesións ou enfermidades bovinas se refire. E xa para finalizar a parte teórica do congreso, Fernando Castillo e Steve Paul comentaron as realidades que a día de hoxe vívense nas granxas de México e de Reino Unido, respectivamente. O II Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar concluíu cunha Ryder Cup que enfrontou a América contra Europa, representadas nas figuras de Jamie Sullivan e Loris de Vecchis. Ambos, distinguidos recortadores, executaron unha perfecta demostración de como realizar un recorte funcional, aínda que foi o italiano o que obtivo a maior puntuación ao termo da contenda. Con este concurso púxose punto e final a dúas intensas xornadas que deixaron aos asistentes con ganas de seguir formándose e traballando no campo da saúde podal. Día a día na granxa, con Oriol Franquesa. Foto: Pablo Campos

Últimas prazas para o Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar en bovino de leite

Os próximos 23 e 24 de setembro a gandaría catalá Mas Bes, situada en Xirona, acollerá a segunda edición do Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar de gando bovino de leite. Ao congreso, que xa conta con máis de 200 inscritos, acudirán expertos internacionais en saúde podal do gando vacún, como Jamie Sullivan, Christopher Mülling, Fernando Castillo, Loris de Vecchis, Pere Malet, Angel Cortinas, Noureddine Charfeddine, Huw McConochie e Arturo Gómez. Ademais das sesións téóricas, incluiranse talleres prácticos co gando. O Congreso Internacional de Saúde Podal e Benestar está organizado e patrocinado, entre outros, por asociacións nacionais de podoloxía bovina de España (APPB), Italia, Francia, Reino Unido, así como Anembe, Anka, Conafe ou Zinpro. As presentacións serán en inglés con tradución simultánea ao español, francés e italiano. As sesións prácticas faranse en grupos reducidos divididos por idiomas para facilitar a comprensión das explicacións.

Ver programa e inscribirse nesta ligazón

Manexo do establo para a prevención de coxeiras

Ben é coñecido por todos que as coxeiras en gando vacún son moi custosas tanto en diñeiro como en traballo para manexar eses animais enfermos e os seus tratamentos correspondentes. Por iso hoxe imos lembrar uns puntos sinxelos que todos deberiamos coñecer para a menor prevalencia de animais coxos na nosa granxa. Para iso necesitamos un plan de traballo coordinado entre todos os equipos que poidan ir a unha granxa; non só gandeiro e podólogo recortador axudan e corrixen as coxeiras da granxa, senón que tamén o equipo veterinario, nutrólogo, reprodución, se existen auditorias de benestar animal ou plans para iso, instalacións, manexo dos animais por parte de asalariados. Todos eles deberían estar a traballar en conxunto e coñecer ese plan de traballo.

Aspectos a ter en conta no plan de traballo coordinado.

Animais enfermos: Revisar canto antes Recorte funcional:  Dependendo do tamaño da granxa hai que establecer un sistema de recorte para que os animais non sufran moito estrés, ben en granxas pequenas facendo todos os animais nun día e dúas veces ao ano normalmente e en granxas grandes establecendo un programa de visitas periódicas, ben sexa semanalmente, mensualmente, pico de lactación, secado, etc, Neste tipo de visitas sería indicado que en colaboración co gandeiro o podólogo recortador decidise a frecuencia das visitas. Nutrición:  Unha das principais causas de coxeiras é a nutrición; por iso non debemos esquecela e en colaboración co nutrólogo revisaremos a ración periodicamente. Este último debe de saber e coñecer as patoloxías da granxa mediante o informe do podólogo e así axustar a ración se fose necesario. Hixiene e baños de cascos: O máis indicado sería unha vez por semana con produtos indicados para iso non sendo o principal a concentración do produto senón a frecuencia e o limpo que se utilice o baño. Unha vez por semana como prevención con concentracións do 5% normalmente e dúas ou máis veces se houbese alta incidencia de coxeiras infectocontaxiosas (decisión do podólogo). Tempo de descanso dos animais:  Outro dos factores de risco de coxeiras do que non se falou moito até agora é o tempo que os animais permanecen de pé ao longo do día sobre o cemento. En ocasións longas esperas para o muxido, camiñadas para iso ou insuficientes cubículos para o descanso son algúns dos aspectos máis destacados que poidan incidir na coxeira. Un cubículo ben feito en que a vaca se poida tombar sobre 12 horas ao día e suficientes cubículos para todos os animais é a mellor recomendación que se pode dar, non ten moito secreto sendo as camas de recheo preferentes ás de goma segundo os últimos estudos. Mellora dos chans: Non esquezamos o relado correcto dos chans de formigón: unha profundidade adecuada e non esvaradía axúdanos a evitar que os animais escorreguen e así evitar coxeiras traumáticas que moitas veces significan o sacrificio do animal. Sabendo que existen moitos máis puntos a tratar para mellorar a saúde podal do rabaño estes son os máis básicos e fáciles de diagnosticar a grosso modo para ter unha menor incidencia de coxeiras. O traballo en equipo axudará a ese efecto.

APPB (ASOCIACIÓN PROFESIONAL DE PEDICURA BOVINA)

Desde a APPB (Asociación Profesional De Pedicura Bovina) desexamos que estes consellos cheguen a bo fin e así poder axudar a mellorar a menor incidencia de coxeiras nas nosas granxas. Esta asociación (APPB) foi creada para promover o estudo, a practica e o coñecemento do recorte de cascos de gando bovino e para transmitir información e coñecementos aos membros. Para iso a asociación organiza cursos e reunións periódicas relacionadas co recorte de cascos establecendo criterios básicos de calidade, colaborando con universidades e entidades da materia para dar a mellor formación aos asociados e divulgar eses coñecementos.

Curso de podoloxía práctica en gando vacún a vindeira semana en Monforte

O Centro de Formación e Experimentación Agroforestal (CFEA) de Monforte acollerá entre os vindeiros 21 e 28 de setembro un curso de podoloxía práctica en vacún. Dirixida a gandeiros profesionais, a iniciativa está integrada no Plan de formación ao agro galego que desenvolve a Consellería do Medio Rural a través da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal). A acción formativa, que se impartirá en horario de mañá e tarde, contará cunha duración total de 30 horas. Nese tempo, os asistentes coñecerán as particularidades do aparato locomotor da vaca, así como os problemas que poden padecer os pezuños e as súas solucións. Ademais, daráselles a coñecer o material que se emprega na podoloxía en vacún e mesmo poderán aprender a exercer en clases prácticas con animais. Por último, saberán como son os equipos de protección persoal e recibirán formación para previr accidentes, sen esquecer aspectos como a sensibilización medioambiental. O curso está integrado no Plan de formación ao agro galego 2020, cuxo principal obxectivo é impulsar o desenvolvemento de actividades formativas, de demostración e información que leva a cabo a Consellería do Medio Rural. Con estas accións, preténdese contribuír a que os coñecementos cheguen aos seus últimos destinatarios: agricultores, gandeiros, silvicultores ou representantes da industria agroalimentaria. Polo tanto, trátase de mellorar a capacitación dos traballadores dos sectores agrario, agroalimentario e forestal en todo o relacionado cos aspectos técnicos e económicos das súas actividades incidindo, cando sexa preciso, na reordenación das producións e no emprego dos métodos produtivos respectuosos coa conservación e na protección do medio. Máis información no teléfono do CFEA de Monforte: 982889103. Para poder asistir é necesario remitir cuberto o seguinte formulario de solicitude

“En España hai que regular a profesión de podólogo bovino e mellorar a formación”

O pasado 26 de xaneiro constituíuse en Ribadeo (Lugo) a Asociación de de Profesionais de Podoloxía Bovina, aprobando unha xunta directiva e uns estatutos para dar forma á asociación nos próximos meses. O seu obxectivo é favorecer a formación dunha profesión que en España, a diferenza doutros países, non está regulada e que resulta esencial para garantir a saúde podal e o benestar animal de ao redor dun millón de cabezas de vacún de leite e de carne e a rendibilidade de miles de explotacións. E é que as coxeiras son unha das principais causas de descenso na produción e mesmo de baixas nunha gandaría de vacún de leite. Entrevistamos a Pere Malet Martínez, recentemente elixido presidente da asociación, que celebrará o próximo 4 de maio a súa asemblea xeral en Santiago de Compostela. Como empezaches a traballar como podólogo bovino? Desde pequeno tiñamos vacas en casa e unha granxa de vacún de leite en Vic, en Barcelona. Pero no ano 1993 pechou a vaquería familiar e o meu pai, a través de Adrián Gonzáles Sagües, de ANKA, empezou a recortar cascos en gando vacún. Sendo adolescente a miña actividade dos sábados sempre era facer patas, e mesmo algunha tarde despois do colexio. Tamén empecei a ir os veráns a traballar de pateiro e aos 20 anos decidín dedicarme profesionalmente á podoloxía. Quixen ampliar a miña formación e estiven a traballar por diferentes partes de España. En xullo do 2008 uninme á empresa familiar, DIGITRIM SL , fundada polo meu pai xunto a Adrián González, e na que contamos con dous poldros para o traballo. Como xurdiu o voso interese por crear esta asociación? Hai xa anos que se falaba desta necesidade de organizar ás persoas que traballamos neste oficio, sobre todo para mellorar a formación. Eu vía que o meu pai tiña que viaxar para formarse a Estados Unidos ou a Inglaterra e que alí os profesionais si que estaban organizados para formarse e defender a profesionalización do colectivo. Como xermolo desta asociación destacaría as xornadas formativas tanto de ANKA como de SERAGRO e, sobre todo, o programa ISAP de saúde podal que puxo en marcha CONAFE no ano 2011. Neste sentido creo que Noureddine Charfeddine realizou un gran traballo ao crear un marco para que os podólogos nos reuníramos, nos coñecéramonos e intercambiásemos información e inquedanzas. Este programa serviu para incorporar o carácter de saúde podal nas avaliacións xenéticas que realiza CONAFE. Precisamente, foi na cuarta reunión do programa ISAP que organizou CONAFE en Ribadeo o pasado mes de outubro, e onde nos reunimos 50 persoas de todos os puntos de España, cando me animei a lanzar a proposta de crear unha asociación profesional e a raíz de aí empezamos a traballar. Cales son os primeiros pasos que estades a dar? Para crear a asociación asesorámonos a través dunha xestoría, redactamos os estatutos e o pasado 26 de xaneiro celebramos a primeira asemblea en Ribadeo. Nesa asemblea votáronse as propostas, creouse unha xunta directiva con 13 podólogos e houbo un debate moi construtivo, e a partir de aí uniuse máis xente. Neste momento pasamos dos 30 asociados sobre un colectivo de profesionais de podoloxía que rolda os 100, tanto en España como en Portugal. A nosa idea é crear a asociación cunha boa base, cun regulamento interno e ser representativos de todo o colectivo. E posteriormente temos previsto contactar coas asociacións de veterinarios, con ANEMBE, e con outros colectivos para intercambiar información e ver vías de colaboración. O 4 de maio temos convocada unha asemblea xeral en Santiago de Compostela, tanto para socios actuais como para aqueles interesados que queiran facerse socios. Aquelas persoas interesadas poden contactar coa asociación enviando un e-mail a 2018.appb@gmail.com Que obxectivos persegue a asociación? Dignificar a profesión e, sobre todo, realizar formación continuada a través de cursos. As granxas cada vez teñen rabaños máis grandes e en sistemas de estabulación libre, o que fai que a saúde podal sexa cada vez máis importante. Neste sentido, notamos que cada vez o sector, tanto outros profesionais como gandeiros, dan máis importancia á podoloxía e pídennos información aos podólogos sobre as vacas que coxean, por que motivos...etc. Cales son as principais carencias que detectades na profesión? É clave regulamentar a profesión. Aínda que o traballo de podólogo en bovino ten moitos anos de historia, non hai ningunha formación regulada oficial en España que certifique a cualificación e garanta a preparación necesaria para o exercicio desta profesión. É a principal deficiencia, por iso un dos principais obxectivos da asociación é a formación continua dos podólogos. A maioría de pateiros aprendemos doutros profesionais ou fóra de España. No meu caso tiven a sorte de realizar viaxes de formación a Francia, Alemaña e Estados Unidos, un país onde as xornadas de formación podal atraen a máis de 200 profesionais e ves como todos van na mesma liña, a pesar de que cada un teña a súa técnica ou forma de traballar, pero co mesmo obxectivo final: mellorar o benestar animal e ser os mellores profesionais.
“Nótase moito na saúde podal do rabaño cando nunha granxa o veterinario, o nutrólogo e o podólogo traballamos de forma coordinada”
En Francia, por exemplo as cámaras agrarias ofertan cursos específicos de 6 meses de saúde podal bovina. Afortunadamente, en España empezamos a dar un paso moi importante coa primeira edición do Diploma de Podoloxía Bovina, organizado pola Universidade Complutense de Madrid en colaboración con CONAFE, no que participamos 26 alumnos. É a primeira titulación oficial que temos en España para unha profesión tan importante para o sector gandeiro bovino. ¿Tratastes na asociación sobre o establecemento de tarifas para evitar a competencia desleal en prezos? Creo que non debemos marcar máximos nin mínimos en tarifas, pero si esixir que a persoa que está a traballar teña unha formación e sexa profesional. A este respecto, si que temos intención de esixir aos socios unha formación que sexa unha garantía de profesionalización, aínda que traballe cada un co seu estilo. En España contamos cuns moi bos profesionais en podoloxía bovina, cunha alta calidade no seu traballo, pero consideramos imprescindible unha certificación para dignificar esta profesión. Estamos nunha profesión na que hai demanda de man de obra e na que hai dificultade para atopar traballadores, como en todo o sector gandeiro. ¿Como valoras o nivel de saúde podal das gandarías de vacún de leite en España? Creo que cada zona ten as súas problemáticas, pero na miña opinión estamos mellor do que pensamos. É certo que ás veces como pateiro frústrache non chegar a todo e a tempo, pero creo que imos na boa dirección. Considero moi positivo que os gandeiros cada vez lle dean máis importancia á podoloxía e ao recorte funcional de cascos. Aínda que é certo que depende de cada granxa, cada vez tense máis conciencia das consecuencias negativas das coxeiras e empúxase para traballar máis en prevención (recortes, baños de cascos...etc). Nótase moito na saúde podal do rabaño cando nunha granxa o veterinario, o nutrólogo e o podólogo traballamos de forma coordinada. Cando se traballa na mesma dirección hai resultados positivos.