España precisará importar máis de dous terzos dos cereais que consume cada campaña, segundo as previsións de CesfacA Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compostos para Animais (Cesfac) estima que España terá que importar un mínimo de 23 – 25 millóns de toneladas de cereais, para cubrir a demanda interna para consumo humano e alimentación animal, que ascende a 35 millóns de toneladas. Ese aumento do esforzo importador xerará previsiblemente problemas loxísticos, sobre todo no transporte da materia prima desde os portos ata as fábricas do interior da Península. Cómpre tamén ter en conta o escenario actual de mercado mundial, pois a partir desta semana Rusia anunciou que cancela o corredor do Mar Negro, que permitía a exportación de cereal ucraíno. Se ese corredor se chegase a pechar, habería consecuencias importantes nos prezos e dispoñibilidade de cereais.
Os prezos de futuros de trigo e soia disparáronse nas últimas horas tras anunciarse o fin do corredor do Mar NegroOs mercados de futuros de comercialización de soia, trigo e millo xa se dispararon nas últimas horas, con aumentos que chegan a superar o 4% nos prezos a futuro no caso do trigo norteamericano, se ben, se o acordo do Mar Negro se chegase a reeditar, é previsible unha caída inmediata deses prezos. Perspectivas de produción mundial de cereais A parte positiva do actual escenario é que a nivel mundial, hai unhas aceptables expectativas de produción de cereais. Brasil moverase en cifras récord en soia e millo, co que se espera que sexa o principal exportador de millo nos próximos meses, aínda que prevense dificultades loxísticas, a modo de embudo, no almacenamento da materia prima e no seu embarque. As perspectivas semellan tamén positivas a nivel da UE, coa excepción de España e Polonia, e en principio tamén en Estados Unidos e Canadá, á espera de ver como se comporta a meteoroloxía en agosto. No lado negativo, empeorando colleita, estarían Arxentina, China ou Australia. A previsión da CESFAC é que haxa suficiente materia prima no mercado, pero advirten tamén de que a partir do 2025, se non cambia a normativa europea que quere evitar a importación de materias primas producidas en zonas deforestadas, pode existir un problema de suministro.
A cooperativa destinou 33 millóns de euros a investimentos, sobre todo para a transformación láctea. Este ano teñen previsto realizar investimentos por 5 millóns de eurosMentres, investiron preto de 12 millóns de euros noutras actividades de interese para a cooperativa. “Só no 2023 temos previsto destinar a investimentos outros 5 millóns de euros”, detalla Ferreiro. No último ano, algúns dos proxectos destacados foron a construción dun novo taller para os carros mesturadores da Cooperativa e unha nova gasolineira, que se atopan aínda en plena fase de construción. A cooperativa pechou este último exercicio cuns beneficios antes de impostos de 4,2 millóns de euros, dos que máis do 50% capitalizaráselle ós asociados.
Aira tranforma o 55% dos 115 millóns de litros de leite que comercializa das ganderías sociasA fabricación de alimentos para o gando é outra das actividades principais da cooperativa. Nestes 5 anos, Aira conseguiu dobrar o volume de produción e só no 2022 fabricáronse máis de 270.000 toneladas de penso e mesturas húmidas, unhas cifras polas que se mantén coma unha das principais fábricas de penso especializadas en vacún de leite en España.
“Diversificar cultivos é unha estratexia forraxeira viable grazas á cal facer as granxas máis resilientes para producir leite de xeito eficiente”E como lograr este mellor aproveitamento das forraxes nas granxas? A doutora Roca bota man do saber aprendido dos seus avós labregos, combinado coa súa formación académica e da experiencia que lle proporcionaron as estadías en países con sistemas produtivos e climas semellantes ó galego para facer unha recomendación clara: apostar por distintas alternativas forraxeiras para complementar as forraxes tradicionais. “Diversificar cultivos é unha estratexia forraxeira viable grazas á cal se consegue facer granxas máis resilientes para producir leite de xeito eficiente”, valora a experta.
En Galicia só o 4% das ganderías utilizan cereais de inverno producidos nas súas terrasAsí, noutras zonas da Bretaña francesa, Nova Zelanda ou Irlanda, nas que a investigadora realizou estadías, están a apostar polo uso de alternativas forraxeiras para a alimentación do gando. Mentres que en Galicia tan só o 4% das ganderías de leite utilizan cereais de inverno producidos nas terras que xestionan. Pola contra, o 57% das granxas cultivan millo e o 52% empregan raigrás italiano.
O chícharo bravo preséntase coma unha fonte de obtención de proteína vexetal e que tamén ten en conta a nova PACA nova PAC e os ecorréximes tamén buscan favorecer a rotación dos cultivos, introducindo especies mellorantes como as leguminosas e nas que se inclúe o chícharo bravo, o que pode supoñer un pago de máis de 80 euros por hectárea. “O chícharo bravo ten raíces profundas e pivotantes, que lle permiten ter unha alta resistencia á seca. Empregalo como abono verde permite mellorar en gran medida a capacidade de infiltración da terra”, explicaba o enxeñeiro agrónomo do Ciam Luis Urquijo durante a súa participación nas xornadas sobre este cultivo organizadas polo propio centro e que tiveron lugar en Lalín (Pontevedra). Do chícharo bravo pode aproveitarse tanto o seu gran, para alimentación humana ou animal; como toda a planta, para abono verde ou forraxe. O chícharo bravo é tamén un aliado para a recuperación de solos erosionados. O prezo medio do cultivo deste gran en 2022 estimouse en 450 euros por tonelada, duplicando case o seu valor con respecto do 2010, cando rondaba os 230 euros, segundo os datos manexados dende o Ministerio de Agricultura.
En función da zona na que se cultive e do tipo de solo que haxa é recomendable empregar unha especie ou outra, e realizar a sementeira na primavera ou no outonoEsta leguminosa adoita sementarse no outono, e a finais de febreiro prodúcese a floración, que durará ata maio. “Tamén se están logrando bos resultados con sementeiras primaverais realizadas naquelas zonas máis frías”, explica Urquijo. En función de cando se realice a sementeira tamén varía o cantidade de semente a empregar. Nas sementeiras de inverno, en zonas cálidas, recoméndase empregar unhas 20 plantas por metro cadrado. Mentres, se a sementeira se realiza na primavera, en zonas frías, increméntase o número de sementes ata as 50 plantas por metro cadrado. O investigador tamén recomenda que a terra estea ben arada, para evitar a costra superficial que pode dificultar a nascenza. Tamén recomendan realizar a sementeira a unha profundidade de entre 1 e 5 centímetros e deixar unha distancia entre liñas de entre 15 e 60 centímetros. Urquijo tamén apunta que para lograr un rendemento de entre 3 a 4 toneladas por hectárea adoita ser habitual realizar un abonado de 0-60-80 (N – P2O5P2o5- K2O). A maduración do gran estará condicionada polas altas temperaturas e a seca.
A rotación de cultivos como o trigo, a colza ou a pataca contribúe a unha produción máis sa ó reducir a incidencia de Antracnose, principal patoloxíaUn dos maiores problemas deste cultivo en Galicia parece ser a Antracnose, que aparece diseminada na sementeira e acaba causando podredoiro na planta e no froito. Un dos métodos para reducir a incidencia desta doenza fúnxica é usar semente libre de patóxenos e producida en rexións secas ou semiáridas, e contar con semente certificada. Outro método é a rotación de cultivos. “Facer unha rotación de cultivos como chícharo bravo, trigo ou centeo, colza e patacas é unha maneira de reducir a incidencia deste patóxeno”, explica o enxeñeiro agrónomo. Con todo, en todas as sementeiras realizadas no Ciam non tiveron que botar man de funxicidas. Tampouco empregaron herbicidas para o control de herbas de competencia posto que foi un ensaio ecolóxico e fixeron un control mecánico con grade de púas, un método que lle serviu para o seu control. “É recomendable pasar a grade cando a planta ten unhas 8 follas, é dicir cunha planta de 3 meses, xa que de facelo antes, remátase por arrancar un importante número de plantas, xa que aínda son moi pequenas”, detalla o investigador.
Alternar o chícharo bravo co trigo permitiulles incrementar a colleita de trigo case un 50% que o monocultivo do cerealXa durante a campaña 2021- 2022 realizaron probas co chícharo bravo branco alternando con tres variedades de trigo: Rumbo, Estoril e Orden Dorado, seguindo sen abonar, empregar herbicidas nin funxicidas. Ademais realizaron sementeiras tanto en outubro, coma en febreiro e marzo. Das tres variedades, os mellores resultados acadounos a variedade Rumbo, sementada a mediados de outubro. En concreto, con esta variedade de chícharo bravo conseguiuse un rendemento de 3.109 quilos por hectárea, cun aporte de proteína do 40,6% e sen case incidencia de antracnose (6,5%), mentres que noutras variedades e datas esta afección chegou a ser do 31 ou 20 %, no caso do Estoril.
O risco de falta de subministro que se deu no momento álxido da guerra de Ucraína pasou polo de agora“Cambiáronse moito os fluxos de compra no mundo a raíz do conflito en Ucraína”, explica. Galicia perdeu o millo do Leste de Europa e enfocouse a América, en especial a un aumento das importacións arxentinas, nas que se introduciu unha maior flexibilización das condicións de importación. Con todo, o millo arxentino chegado a Galicia foi mínimo nestes meses. Tan só ao principio chegou algo procedente de antigas colleitas, pero sobre todo de Canadá e EEUU e moi pouco de Arxentina. Iso durou ata fai un mes, cando xa se enlazou coa colleita brasileña, que é habitual que chegue a Galicia a estas alturas do ano, e que podería seguir facéndoo aínda que se eliminaran as medidas excepcionais adoptadas pola Comisión Europea.
O perigo pode volver a comezos de 2023, porque de xaneiro a maio subministrabámonos en Rumanía e UcraínaSen embargo, Bruno é partidario de manter estas medidas de cara ao vindeiro ano. “A medida foi positiva porque permitiu unha relaxación do mercado e foi un freo á especulación coas materias primas que se estaba producindo ao ter abertas distintas vías e orixes para o subministro”, asegura, e “non sabemos o que vai pasar o ano que vén co millo e o trigo de Ucraína e hai que lembrar que de xaneiro a maio subministrabámonos en Rumanía e Ucraína”, explica.
No último ano e medio o millo subiu un 100% e o resto de materias primas algo parecidoA nivel de prezos de materias primas, “houbo un pequeño axuste”, indica, pois “neste momento as cotizacións relaxáronse un pouco a respecto do nivel que acadaron en febreiro pero non baixaron significativamente, simplemente non seguiron subindo”, admite o director de AGAFAC. Desde a Asociación que engloba aos fabricantes de penso galegos son prudentes a respecto dunha posible baixada das materias primas nos vindeiros meses. “Pensamos que de aquí a finais de ano non vai haber baixadas e de cara ao ano que vén temos moita incertidume para saber o que vai pasar con Rumanía e Ucrania, que van marcar un pouco o prezo de principios de ano”, argumentan. “É complicado facer previsións” Ante as dificultades para facer previsións nun ano coma este, “tan raro, volátil e incerto”, poucos se atreven a prognosticar como estará o mercado en 2023. “Vexo a cousa difícil. É un mercado con moita volatilidade e con temas contrapostos neste momento que inciden en ambos sentidos, á alza e cara abaixo”, describe Iván Álvarez Bajo, de Asegrain, unha asesoría para compra de cereais con sedes en Madrid e León e que traballa con moitas das fábricas de penso galegas.
Os últimos informes de final de colleita falan dun descenso de entre un 5 e un 7% en EEUU, principal produtor de millo do mundo“Por unha banda, en EEUU os últimos informes de final de colleita falan dun descenso de entre un 5 e un 7% con respecto ao último informe USDA de agosto. Estamos a falar dun descenso moi importante e hai que lembrar que EEUU é o principal produtor de millo do mundo e iso é un elemento alcista porque o millo é o cereal que dá soporte a todos os demais. Pero, doutra banda, temos un elemento baixista, que é a recesión. Os fondos de investimento están nerviosos, porque o diñeiro é medoso e sae de sectores que se poden ver afectados”, detalla. Seca e fertilizantes caros Do mesmo xeito que en EEUU, en Europa tamén houbo unha menor colleita con respecto ao ano pasado tanto de millo como de trigo, cebada, colza ou xirasol. “En España, as zonas máis temperás salváronse, pero as máis tardías, que son as máis produtoras, sentírono máis. O problema foi a calor, pero podemos dicir que en moitas zonas foi unha colleita de cereal correcta, pero a de xirasol si que foi unha campaña nefasta”, asegura.
En España este ano a campaña de cereal foi correcta, pero a de xirasol foi nefastaDebido á mala colleita de primavera e ao elevado prezo dos abonos, para a actual sementeira de outono Iván prevé un descenso da superficie sementada de cereal. “Os agricultores optarán por sementar cousas con menor risco e custos asociados por necesidades de fertilización menores, como pode ser o caso de forraxes, leguminosas ou xirasol”, considera. Saída de cereal de Ucraína Ante este escenario de menor produción, Iván aposta por prezos estancados ou con lixeiros repuntes puntuais. “A miña opinión persoal é que estes prezos altos das materias primas viñeron para quedar. Os fertilizantes subiron unha barbaridade e seguirán subindo e cando os imputs están altos, os produtos tamén se venden a prezos altos”, xustifica Iván.
Ucraína segue sacando cereal, ten moito acumulado, pero a Rusia non lle gusta o que está a verO desbloqueo do cereal ucraíno debería servir para relaxar as cotizacións, pero o acordo entre Rusia e Turquía vese como inestable desde o sector. “Saíron xa bastantes barcos de Ucraína, pero a Rusia non lle gusta o que está a ver. Rusia aceptou o acordo para permitir a saída de trigo e aliviar desta forma a situación de fame da poboación dos países africanos, porque Rusia ten moitos intereses nestes países, pero está a ver que parte dos barcos que saen de Ucraína acaban noutros moitos lugares do mundo. Rusia pode revisar ese acordo con Turquía en calquera momento”, teme. Mercado especulativo Esta tensión fai que haxa “moita incerteza e volatilidades no mesmo día de ata 15 euros nos mercados de Chicago ou Francia, sen que pasase nada importante que o xustifique”, destaca. “Os fondos de investimento fixáronse no sector primario no seu conxunto e vírono como un obxectivo. E iso fará subir os prezos. Xa o fixeron no sector inmobiliario e no turismo anteriormente”, lembra.
Os fondos de investimento fixáronse no sector primario no seu conxunto e vírono como un obxectivoNo caso da cotización do millo, hai anunciadas chegadas de barcos procedentes de Brasil con referencias de prezos en porto de 340 e 345 euros. E se o millo sobe tamén soben a cebada, que está 340€ nestes momentos, e o trigo, que cotiza a 355€. En canto á soia, “segue estando moi cara, por encima dos 565€, e a colza vai en proporción da soia, póñencha en 400€ e o xirasol o mesmo, porque a referencia é a soia, do mesmo xeito que o millo o é para os cereais”, explica Iván. “Os prezos subiron moito ata o mes de maio por Ucraína e logo estabilizáronse. Se me preguntas para os próximos 5 ou 6 meses, apostaría por unha suba”, aventura.
O problema é que os gandeiros non poden trasladar estas subas ao produto final, é unha cuestión estrutural que afecta a todo o sistema“O peor é que os gandeiros non poden trasladar estas subas ao produto final, é un problema estrutural, non teñen capacidade para trasladar os seus custos ata o consumidor e iso repercute no normal funcionamento de todo o sistema”, quéixase.
A proposta lexislativa prohibe a comercialización de produtos en risco de deforestación, esixe novos requisitos de trazabilidade obrigatorios e datos de xeolocalización das parcelas agrícolas de orixeA nova norma busca regular a dispoñibilidade de materias primas de produtos asociados con deforestación e degradación dos bosques no mercado europeo. A proposta prohibe a comercialización de produtos asociados con risco de deforestación, esixe novos requisitos de trazabilidade obrigatorios e datos de xeolocalización da explotación de orixe de produción da materia prima. Uns requisitos que desde a Federación Europea de Fabricantes de Alimentos Compostos (FEFAC) ven desproporcionados ao risco e non operativos para moitos operadores da industria. Contexto A soia é unha das principais fontes de proteína vexetal que se empregan nos pensos. A importada por España procede na súa maioría de Estados Unidos e Latinoamérica, onde en ocasións se trata dun cultivo asociado á deforestación, como sucede en zonas do Amazonas. Para reducir eses riscos, os fabricantes europeos de pensos teñen en marcha programas de autocontrol, cos que aseguran que un 77% da soia importada na actualidade a Europa está libre de riscos de deforestación. O seu obxectivo é chegar ó 100% no 2030. Os fabricantes de penso consideran que o proxecto de nova normativa europeo parte cun periodo de implementación insuficiente e existe o temor de que chegue a interromperse a subministración necesaria pola UE de produtos da soia con alto contido proteico. "Esta proposta desincentivará a agricultores europeos de soia, ao non requirir outros cultivos de proteínas e oleaxinosas da mesma carga de trazabilidade. Iso debilitará o plan de proteína europeo e a Declaración de Soia Europea asinada por 14 ministros de agricultura europeos o 17 de xullo do 2017", resaltan desde FEFAC. En España, segundo os datos manexados pola CESFAC, a produción de soia situábase en 2018 en 1.481 hectáreas, co que se xeraron unhas 4.250 toneladas, que apenas supoñen unha milésima parte do total consumido no país. Mentres, España sitúase como unha potencia produtora de pensos na UE. Nese mesmo ano, fabricáronse en territorio nacional case 37 millóns de toneladas de penso para alimentación animal. Cómpre destacar que a industria española de alimentación animal foi unha das primeiras en realizar un estudo de campo para determinar cal é a situación de partida no que a cumprimento de esixencias de sostebilidade e de orixe non deforestado se refire.
Biofeed é a nova marca de Nanta que conecta a tradición coa innovación e a seguridade. Trátase de pensos ecolóxicos, sustentables e de alta calidade para cubrir as necesidades dos produtores de alimentos e os requirimentos dos consumidores, cada vez máis esixentes coa orixe e composición dos alimentos que consomen.
Elaborados con ingredientes procedentes da agricultura ecolóxica, Biofeed é unha marca comprometida coa produción local orgánica. Así, Biofeed é o selo de confianza de Nanta que garante a produción de alimentos ecolóxicos de alta calidade, apoiados pola experiencia da compañía e os bos resultados técnicos obtidos tralos seus primeiros meses de aplicación.
Atendendo ao principio ‘Da granxa á mesa’, resulta clave asegurar a alimentación dos animais coas mellores materias primas dispoñibles como primeiro elo na cadea de produción de alimentos saudables e sustentables. Unha estratexia á que Biofeed quere contribuír, ofrecendo unha nutrición animal ecolóxica que permita unha transición cara a un sistema alimentario máis respectuoso co medio ambiente, dende a produción ata o consumo.
Biofeed conta co apoio, a confianza e os máis de 50 anos de experiencia de Nanta, compañía líder no mercado español de pensos compostos, que, no seu compromiso coa investigación e o desenvolvemento de solucións cos máis altos niveis de seguridade, trazabilidade e calidade, e a súa aposta pola mellora continua, lanzou esta innovadora alimentación sustentable adaptada ás necesidades actuais do mercado e os consumidores.
Biofeed está formado por pensos ecolóxicos completos e equilibrados para cada unha das especies de produción (vacas, ovellas e cabras, porcos, aves, coellos e cabalos), formulados con óptimos niveis de nutrientes e adaptados ás necesidades de cada fase produtiva.
Para ovino e caprino, Biofeed ofrece solucións tanto para a produción de leite como de carne, e para todas as fases produtivas (iniciación, crecemento e engorde, mantemento, produción e extensivo). A alta palatabilidade e a seguridade dixestiva, para asegurar uns bos resultados técnicos, son algunhas das súas características máis destacadas.
No caso do vacún de leite, os pensos Biofeed aseguran a alta produción e a calidade de leite, e unha alta inxesta de materia seca. Para vacún de carne, Biofeed incorpora unha completa gama para o arranque, crecemento, engorde e acabado de tenreiros; así como un penso en tacos para o gando vacún campeiro.
En cunicultura, Biofeed conta cun penso formulado para coellos de tódalas idades, en especial para conellas reprodutoras e machos, e un destinado a coellos en fase de crecemento e engorde; e en avicultura ofrece unha ampla gama de pensos equilibrados para a alimentación de galiñas poñedeiras e pitos.
Para o gando porcino hai dispoñibles pensos para o destete de leitóns, nais e fase de crecemento e engorde, ademais de porcos en extensivo.
Por último, para cabalos de alto rendemento, cría e mantemento, os pensos ecolóxicos de Biofeed están formulados cos óptimos niveis de fibras, proteínas, graxas, minerais e almidón, achegando unha boa dixestibilidade e totalmente libres de po para evitar problemas respiratorios.
Os produtos Biofeed estarán dispoñibles en sacos de 25 kg, salvo no caso de avicultura, que estarán dispoñibles ademais en sacos de 5 kg para os particulares de cría doméstica.
Máis información en www.biofeednutrition.com.
Nanta é a compañía líder na fabricación e comercialización de pensos compostos na península ibérica. Comezou a súa actividade en 1968 e desde entón o alto grao de compromiso cos seus clientes e o mundo da produción gandeira en xeral, a tecnoloxía empregada e os seus programas de I+D+i e calidade supuxeron un auténtico motor de avance para este sector industrial. Unha clara vocación e aposta pola innovación que a compañía mantén e manterá no futuro.
Englobada dentro da multinacional Nutreco, Nanta conta con 22 centros de produción dotados de tecnoloxía punta e todas elas certificadas na norma ISO 14001 de medio ambiente e ISO 45001 de prevención de riscos laborais. Cabe destacar sobre todo a certificación de seguridade alimentaria FSSC 22000, garantía da seguridade e a calidade dos produtos da compañía. No seu portfolio de máis de 200 produtos atópanse alimentos para porcino branco e ibérico, para cunicultura e avicultura, para vacún de carne e de leite, ovino e caprino, e para a alimentación de cans, gatos e cabalos.
O cálculo da Pegada Ambiental e a certificación Declaración Ambiental de Produto (DAP) son puntos clave na Granxa Circular, o proxecto de Nanta para avanzar na sustentabilidade da gandaría. O obxectivo é valorar o impacto ambiental dun produto ao longo de todo o seu ciclo de vida para poder planificar accións necesarias para reducir este impacto e mellorar a xestión ambiental. Grazas a estas análises, é posible achegar un valor engadido ás producións finais, carne e leite, ao trasladar a DAP e a Pegada Ambiental até o último elo da cadea de produción.
Nanta conta con dúas gamas de pensos con Declaración Ambiental de Produto, os pensos para ovino de carne Vitacor Life e vacún de carne Bovicarn Life.Ademais, no caso da gama dirixida a rumiantes de leite, dispón de pensos con declaración de Pegada Ambiental, deseñados todos eles para minimizar as emisións de metano, fósforo e nitróxeno.
O estudo da pegada ambiental dun produto ou servizo implica levar a cabo unha Análise de Ciclo de Vida (ACV), tamén coñecido como análise do berce á tumba, que abarca a avaliación de parámetros como o quecemento global, o uso da auga, o ozono fotoquímico, a acidificación e a eutrofización da auga, entre outros.
Desta forma, os pensos DAP de Nanta, así como o cálculo da Pegada Ambiental, son unha panca que permite aos gandeiros avanzar cara á certificación das súas producións e ofrecen a posibilidade de crear futuras alianzas estratéxicas para desenvolver alimentos máis responsables co medioambiente. Respondendo desta forma aos requirimentos da industria, tanto a nivel lexislativo como a nivel de consumidor, que reclama alimentos máis sustentables.
As certificacións ambientais nas granxas ofrecen a posibilidade de crear futuras alianzas estratéxicas para desenvolver alimentos máis responsables co medioambiente
Visita Granxa Circular para coñecer todos os servizos que Nanta pon á túa disposición para avanzar cara á gandaría do futuro.
Granxa Circular é a proposta de Nanta para avanzar na sustentabilidade da gandaría. Aliñada co Roadmap de Nutreco 2025, trátase dun modelo de sustentabilidade co que demostrar o grao de sustentabilidade dunha granxa atendendo a catro alicerces fundamentais: económico, ambiental, social e benestar animal. Co Decálogo de Granxa Circular como guía, un conxunto de dez troncos críticos a considerar, Granxa Circular cualifica ás granxas en tres categorías (A, B e C) en función dos seus resultados de sustentabilidade.
Cun enfoque multidisciplinar, inclúe varias ferramentas de cálculo e avaliación e conta con indicadores solventes, medibles e prácticos, sendo posible a verificación da certificación de sustentabilidade por parte de Aenor. Máis información en Granja Circular.
Nanta é a compañía líder na fabricación e comercialización de pensos compostos na península ibérica. Comezou a súa actividade en 1968 e desde entón o alto grao de compromiso cos seus clientes e o mundo da produción gandeira en xeral, a tecnoloxía empregada e os seus programas de I+D+i e calidade supuxeron un auténtico motor de avance para este sector industrial. Unha clara vocación e aposta pola innovación que a compañía mantén e manterá no futuro.
Englobada dentro da multinacional Nutreco, Nanta conta con 22 centros de produción dotados de tecnoloxía punta e todas eles certificados na norma ISO 14001 de medio ambiente e ISO 45001 de prevención de riscos laborais. Cabe destacar sobre todo a certificación de seguridade alimentaria FSSC 22000, garantía da seguridade e a calidade dos produtos da compañía. No seu portfolio de máis de 200 produtos atópanse alimentos para porcino branco e ibérico, para cunicultura e avicultura, para vacún de carne e de leite, ovino e caprino, e para a alimentación de cans, gatos e cabalos.
Hai pouco máis de tres anos da integración da Cooperativa AIRA, con sede central en Taboada (Lugo) e que na actualidade conta con 13 delegacións e máis de 2.500 socios espallados ó longo de 86 concellos de Galicia. Coñecemos con Daniel Ferreiro, director xeral de AIRA, a situación actual da cooperativa, os proxectos polos que apostaron neste tempo e os obxectivos que se marcan para os próximos meses.
-Tres anos despois do proceso de integración de AIRA, que balance fai?
-Visto dende calquera ángulo que se analice, o balance é moi positivo. Tamén é verdade que, se non coidásemos que fose resultar positivo, xa non o teríamos proposto. Como en todo, algúns obxectivos alcanzáronse antes e outros fóronse logrando ó longo deste tempo, pero sobre todo os esforzos centráronse no que se refire ós dous piares sobre os que se asentaba o proxecto de integración: a valorización da produción dos socios mediante a comercialización e transformación das mesmas e, a sostibilidade e desenvolvemento das actividades de produción, abastecemento e servizos.
Deixamos de ser un proxecto para ser unha realidade. As perspectivas iniciais de medrar o 3,5% anual quedáronse cativas. Así é que, dende o 2018 medramos un 25%. Paralelamente, tamén melloraron os resultados de explotación da entidade, o que permitiu que practicamente duplicáramos as inversións previstas para os tres primeiros anos. Tanto é así que, cando comezamos a darlle forma á integración no 2017, previamos unha inversión de 7,5 millóns de euros, sendo optimistas, porén no exercicio do ano pasado chegamos xa case ós 13 millóns de euros.
“Nestes tres anos crecemos non só en facturación, senón na comercialización e nos servizos que ofrecemos ós socios. Medramos no volume de ventas, o que nos permite ser máis competitivos”
-No marco económico, que resultados de facturación manexaron no último ano?
-Medramos tódolos anos a un ritmo sostible, por encima do 8%, sendo aínda maior nos últimos dous anos. Isto levounos no 2020 a unha facturación de 125 millóns de euros, fronte ós 97,8 millóns do 2017. A nivel de EBITDA, partiamos duns 2,6 millóns de euros e no 2020 acadamos os 4,7 millóns. Aínda máis salientable que o propio crecemento en facturación é que medramos en volume de actividade en tódalas áreas: na comercialización e nas actividades e servizos que desenvolvemos. Isto amosa tamén un gran apoio por parte dos socios.
-Como foi o camiño para lograr estes resultados?
-Profesionalización, moito traballo e compromiso por parte de todos. O crecemento da actividade e a mellora da eficiencia tamén fixo posible unha mellora dos resultados. Profesionalizouse aínda máis a cooperativa logo do proceso de integración e houbo un gran compromiso por parte dos socios, dos traballadores e directivos para conseguir lograr os obxectivos fixados inicialmente. Pasar de 97 a 125 millóns de euros, no contexto no que nos movemos vai máis aló dunhas simples cifras, por moi boas que parezan, tamén supón incrementar as oportunidades no rural galego en forma de emprego e renda. Moitas veces non se acaba de ver a importancia real que ten o cooperativismo nun entorno rural.
“Pasar de 97 a 125 millóns de euros de facturación tamén supón incrementar as oportunidades no rural galego en forma de emprego e renda”
Non medramos a base de subir as marxes de beneficio dos produtos. Incrementamos a facturación porque aumentamos o volume de actividades e servizos desenvolvidos, o que nos permite ser máis competitivos e xerar mellores resultados. O certo é que recortamos as marxes brutas, e aínda así, co incremento do volume de actividade, conseguimos seguir medrando, tamén coa incorporación de novos socios. Os bos resultados para a cooperativa sono tamén para o socio, non só polos servizos e prezos que ofrecemos, tamén polo retorno cooperativo. Cómpre ter presente que, de media, as ganderías socias capitalizan 1,2 euros por cada 100 euros de actividade coa cooperativa, o que en moitos casos supuxo unha suma importante.
-Tamén medraron en persoal? Con cantos socios e traballadores conta agora a cooperativa?
-Ata agora, as altas de novos socios están a compensar as baixas por cese da actividade e xubilacións, polo que seguimos un pouco por encima de 2.500 socios. No 2018 cando comezamos, contábamos con 228 traballadores e agora temos 254 empregados fixos directos, case na súa totalidade procedentes do entorno rural no que nos desenvolvemos. Este é un xeito de devolverlle ó rural unha boa parte dese crecemento que experimentou a Cooperativa. O forte crecemento e desenvolvemento dos servizos require de máis man de obra, por iso tamén temos un incremento maior.
Dende o comezo do proceso de integración o compromiso, dedicación e implicación dos traballadores foi moi importante na consecución dos obxectivos. De feito, ese marco propiciou que asináramos recentemente un convenio de empresa que agardamos sexa bo para a Cooperativa e os propios traballadores, e proporcione unha maior estabilidade ás relacións de traballo. Nestes anos tamén nos estamos atopando algunhas dificultades para encontrar traballadores con certos perfís especializados.
-Que liñas de traballo priorizaron na cooperativa nestes primeiros anos?
-O primeiro foi garantir que tódalas actividades e servizos seguiran funcionando con normalidade e, paralelamente, fomos ampliando e mellorando todas as áreas. Para logralo, fortalecéronse as mesmas con importantes inversións e realizáronse melloras nos centros de atención ós socios, como nas delegacións de Sarria, Becerreá, Silleda… Dese conxunto de inversións de case 13 millóns de euros, a parte máis importante foi para a comercialización.
Unha das nosas prioridades sempre foi a comercialización e transformación dos produtos das ganderías. Fíxose un gran esforzo en desenvolvemento e inversión para rematar a planta industrial de Melide, Galacteum. Agora xa rematada, posta en marcha e nestes momentos ó 100% da súa capacidade. No tema da comercialización de leite nestes tres anos medramos un 21% e comercializamos 115 millóns de litros.
Cómpre ter presente que este incremento do volume de leite comercializado a través da cooperativa fíxose nun contexto no que máis de 60 de ganderías deixaron a actividade, o que supón que tamén se incorporaron granxas que non estaban a comercializar o leite a través da cooperativa e, ademais, as que xa o estaban a entregar tamén medraron.
“Comercializamos 115 millóns de litros de leite e transformamos case a metade do que recollemos. Este ano agardamos que o 90% do leite das nosas ganderías sexa certificado en benestar animal”
Vimos incrementando a porcentaxe de transformación do leite que comercializamos. Este ano imos transformar case o 50% dos 115 millóns de litros que comercializamos. Aumentamos o volume e a transformación propia e as previsións para os próximos anos son de seguir medrando en volume de transformación de leite. Nestes anos apostamos por melloras en ámbitos como a sostibilidade e a calidade nas nosas granxas, de feito este ano agardamos que o 90% do leite das nosas ganderías socias sexa certificado en benestar animal.
Ademais retomouse a comercialización do vacún de carne, coa creación a finais do 2019 dunha área específica para a venda de xatos, recría e descarte. É unha liña que agardamos seguir reforzando, logo de que algunhas das accións previstas non as puideramos abordar debido á crise sanitaria e ás súas repercusións no sector. Foi unha actividade que non parou de medrar, pese a un contexto de crise e moi complicado en canto a prezos e mercado.
-E nos servizos ós socios, en que están centrando os esforzos?
-Seguimos facendo un esforzo por achegar tódolos servizos que precisan os socios. Hoxe mesmo estamos facendo unha ración diaria á carta a máis de 300 ganderías, que son máis de 21.000 vacas de leite. Isto supúxonos un esforzo inversor nos carros e en maquinaria. Este ano fixemos un investimento en maquinaria de 1,5 millóns de euros, co que buscabamos reforzar e ampliar os servizos ós socios en zonas como Sarria ou Guntín, onde creamos novos puntos con equipos fixos.
En Aira levamos tempo apostando por un modelo sostible a nivel de gandería, con iniciativas centradas en reducir a pegada hídrica e de carbono das granxas, así como de mellorar o benestar animal, tanto en vacún de leite como de carne. Estamos facendo un esforzo moi importante en áreas máis concretas que teñen que ver co día a día da gandería, como o desenvolvemento de produtos máis respectuosos co medio ambiente tanto na leitería coma no campo. Tentamos ir da man de empresas punteiras a nivel mundial en desenvolvemento de produtos máis sostibles.
-En cuestións que afectan ó día a día dos gandeiros como o prezo do penso e tendo en conta a situación actual mundial, haberá cambios nos próximos meses?
-Vainos haber e non precisamente para mellor. Esta situación de prezos de materias primas tan altos, unido ós fortes incrementos dos custes da enerxía eléctrica e dos combustibles, está a levar ó sector a unha situación insostible.
“En Aira, as subas dos prezos do penso foron mínimas e chegamos a subir o prezo do leite”
Sen dúbida, debera de moverse tamén o prezo do leite, xa que non é posible continuar así. En Aira, estamos a facer un esforzo na contención dos prezos. As subas dos prezos do penso foron mínimas e chegamos a subir o prezo do leite. A distribución ten que darse conta de que o leite non pode venderse a 0,60 céntimos, xa que ese prezo non é sostible. A Lei da cadea alimentaria ha de ser sostible en todos os elos e cumprirse. Entre produtores e transformación temos que ser capaces de facerlle entender tanto á distribución como ó consumidor que ese prezo provoca a desaparición de moitas ganderías.
É preciso que o consumidor sexa consciente desta realidade, xa que a supervivencia dos produtores é clave na loita contra a España baleirada. Apostar polos gandeiros e agricultores é un xeito de manter vivo o rural galego, pero para iso compre que a actividade que desempeñan sexa rendible e agora non o é. Os gandeiros non poden pasar de ser un sector esencial, como quedou demostrado durante a pandemia, a estar ó borde da extinción por estes prezos. O gasto de producir e transformar un litro de leite, sen incluír os gastos da distribución nin as marxes, é máis alto que 0,62 céntimos e o 40% do leite en España está a venderse entre 50 e 60 céntimos. Así, é imposible.
-Como afrontan nestes momentos a comercialización do leite das ganderías de Aira?
-Estamos totalmente comprometidos coa comercialización e a transformación do leite. A participación en Acolat (Clesa) e Galacteum son proba diso. En Aira, vimos facendo un importante esforzo en Galacteum. Tanto é así que, nestes tres anos fixemos investimentos por encima dos 22 millóns de euros, bastante máis do previsto inicialmente. Galacteum foi un proxecto moi complexo, cunha aposta decidida por un produto diferente, xa que non optamos polo leite líquido en brick e desenvolvemos outros produtos diferenciados, que tamén levou o seu tempo sacar adiante e que poden xerar importantes oportunidades. Nestes momentos, a nova planta está operativa ó 100% e agora iremos sacando rendibilidade a tódolos esforzos que fixemos neste tempo. Tamén é verdade que seguirémonos esforzando por valorizar máis cantidade de leite e obter maior valor engadido que repercuta nos nosos socios.
-¿Valoran un proxecto galego común para a transformación do leite como se está a falar nos últimos meses?
-Estamos completamente comprometidos e dispostos a abordar calquera proceso de transformación serio que contribúa a xerar valor engadido nas ganderías, posto que é un piar básico e así o decidiron os socios xa no comezo. As inversións que fixo AIRA nesta liña amosan claramente o compromiso da cooperativa.
“Presentamos proxectos por máis de 18 millóns de euros en materia de xestión sostible e da Economía Circular nas ganderías”
-Nun momento en que a vista está posta en moitos sectores nos fondos Next Generation, en que eixos traballan dende a cooperativa para optar a estes fondos europeos?
-Dixitalización, sostibilidade e Economía Circular. Estamos preparando un conxunto de actuacións destinadas a mellorar a sostibilidade das actividades desenvolvidas tanto pola cooperativa como polas ganderías socias. Nese senso, estamos a traballar en temas como a dixitalización, a xestión de datos e Big Data. Fixemos un importante esforzo a nivel organización, xa que chegamos a presentar proxectos por máis de 18 millóns de euros en materia de xestión sostible e da Economía Circular. Con estas propostas tratamos de axudar ás ganderías a asumir as transformacións que dende Europa se están esixindo e que están encamiñadas a unha produción agrogandeira cada vez máis sostible e respectuosa co medio ambiente.