Archives

AGRIMOBI OLIVE-P, nova solución para previr a carencia de fósforo nas oliveiras

A partir do mes de abril o oliveiral entra na fase de floración, que é unha fase determinante para o cultivo, de moi curta duración, na que a demanda de fósforo da árbore aumenta considerablemente polo que é clave previr e corrixir esta carencia para favorecer tanto a floración como a súa fecundación para unha porcentaxe óptima de callado. Para mellorar a nutrición do oliveiral nesta fase, ICL desenvolveu unha fórmula especifica: AGRIMOBI OLIVE-P (11-40-11).

Lembremos que a nova gama de suspensións AGRIMOBI, está caracterizada polas súas moi altas concentracións de nutrientes, grazas ao seu exclusivo proceso de micromolienda e a adición de toda unha serie de axentes tensoactivos e colaboradores, ofrece formulados de alta estabilidade, que combinan as vantaxes dos fertilizantes foliares líquidos coas dos fertilizantes sólidos: alta concentración de nutrientes; fácil dosificación (é máis sinxelo dosificar por volume que por peso); mellor loxística na manipulación e almacenamento do produto; non se xera po; conta cun pH neutro, ideal para favorecer a absorción foliar; e unha alta capacidade de rehumectación.

Previr as carencias de Fósforo con AGRIMOBI OLIVE-P
Dentro desta gama desenvolveuse AGRIMOBI OLIVE-P (11-40-11), que é a solución ideal para previr e corrixir estados carenciais en oliveiral, especialmente de fósforo, na fase de floración. Estamos ante unha suspensión concentrada NPK con alto contido en fósforo, que se aplica mediante pulverización foliar e optimiza a absorción nas follas e a penetración na cutícula, até activar as células metabólicas que conseguen translocar os nutrientes até os órganos diana.

AGRIMOBI OLIVE-P debe aplicarse en todas as fases de floración, callado e maduración precoz do froito. O fósforo é un compoñente esencial que intervén na maioría dos procesos bioquímicos relacionados coa transferencia de enerxía na planta. Nestes procesos nos que intervén o fósforo, achégase a enerxía necesaria para un correcto desenvolvemento e densidade das flores e será determinante no seu polinización, frutificación e inicio do desenvolvemento do froito.

Grazas á súa formulación especial, AGRIMOBI OLIVE-P posúe unha gran capacidade de resolubilización coa humidade ambiental, conseguindo maximizar a taxa de absorción ao aumentar o tempo que estarán dispoñibles os nutrientes na superficie das follas.

Os beneficios desta tecnoloxía son claros e foron testados en campo, destacando os seguintes: formulación específica para as necesidades do oliveiral; axuda á actividade vexetativa, desenvolvemento, crecemento e produtividade do oliveiral; prevén e corrixe estados carenciales especialmente de fósforo; gran capacidade de resolubilización.

Debido a súa elevada concentración e pureza só requírense pequenas cantidades, recomendándose unha dose xeral de 300-450 ml/hl. Esta dose deberá ser axustada atendendo ás condicións específicas de cada parcela e en función do programa completo de abonado. Repetiranse as aplicacións en función do estado nutritivo da árbore e da colleita esperada. En calquera caso, o equipo técnico de ICL poderao asesorar para desenvolver un correcto plan de abonado do oliveiral e aplicar o Nitróxeno de forma correcta no momento máis adecuado para a árbore.

Por último, lembrar que a gama AGRIMOBI Olive conta con máis solucións adaptadas a diferentes fases críticas do cultivo, como AGRIMOBI OLIVE-K, deseñado especificamente para previr e corrixir estados carenciais, especialmente de potasio, na fase formación de óso, engorde e de maduración do froito; ou AGRIMOBI OLIVE Total, con alto contido en nitróxeno, fósforo, potasio e microelementos, especialmente recomendado entre a pre-floración e post-callado de froitos. Tamén o novo AGRIMOBI OLIVE-N, con alto contido en nitróxeno, deseñado para favorecer o crecemento vexetativo.
Más información nesta ligazón.

Obradoiros sobre extracción de resina e cultivo de oliveiras

A Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias ofrece dous obradoiros dentro das Xornadas de Formación para Oportunidades de Negocio. O primeiro obradoiro será o día 29 de febreiro e tratará sobre a extracción de resina de piñeiro como oportunidade de negocio. Este curso impartirase en modalidade online, a inscrición será gratuíta e pode facerse mediante este enlace. A formación inclúe tanto a explicación de aspectos técnicos como o mercado e as maneiras de comercializar o produto. Como reforzo desta formación, contarase co testemuño da comunidade de montes de Baroña onde se están facendo traballos de extracción. Aquí pódese consultar o programa do obradoiro de extracción de resina. O segundo obradoiro será o día 1 de marzo e impartirase en modalidade presencial. Será no Hotel Oca Puerta del Camino en Santiago de Compostela. Estará focalizado no cultivo de oliveiras e a súa explotación. A inscrición tamén será gratuíta a través deste formulario. A xornada contará cunha presentación de Oligalicia: Grupo Operativo da Oliveira en Galicia. Tamén falarán sobre a recuperación de variedades de oliveira en España. Haberá palestras con especialistas e profesionais do sector como Centro Tecnolóxico da Carne e o Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo, produtores como a cooperativa Proligal ou empresas como Ouro de Quiroga, CentoXCento e Aceites Abril. O programa pode consultarse neste enlace.

Apróbase un grupo operativo de investigación para potenciar a produción de oliva en Galicia

A Asociación Galega de Cooperativas Agroalimenarias (AGACA) integra, xunto co Centro Tecnolóxico da Carne (CETECA) e a cooperativa Proligal, o Grupo Operativo del Olivar en Galicia OLIGALICIA, co obxectivo de mellorar a produción dos oliveirais galegos. Para iso, elaborarase un mapa coas variantes de oliveira (autóctona e foránea) cultivadas en Galicia co fin de de caracterizar as súas particularidades produtivas e os seus custos de produción e, segundo a zona e o clima, elaborar plans de emenda e fertilización e identificar os sistemas de rega, de mantemento de solo e de control de pragas máis axeitados. O proceso de traballo, que prevé finalizar en 2026, incluirá a toma de mostras de solo, oliveiras e auga, por parte de Proligal, que se analizarán nos laboratorios do CETECA. Os datos servirán para facilitar a redacción dos cadernos de campo das diversas variedades e para optimizar as tarefas agronómicas de fertilidade do solo e manexo das árbores que conduzan a una mellor produción. A Axencia Galega da Calidade Alimentaria colaborará na identificación das variedades máis aptas para seren implantadas nos campos experimentais. AGACA lidera o Grupo e ofrecerá o asesoramento técnico necesario. O orzamento de OLIGALICIA é de 179.955€ e conta con axuda para a execución de proxectos dos grupos operativos da Asociación Europea da Innovación (AEI), financiada co Fondo Europeo Agrícola para o Desenvolvemento Rural (FEADER), o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e a Xunta de Galicia.

Aceites Abril espera recoller este ano uns 35.000 quilos de olivas para elaborar un aceite 100% galego

A empresa galega Aceites Abril prevé alcanzar este ano unha produción de 35.000 quilogramos de oliva para a elaboración de "Colleita Propia", o seu aceite de oliva 100% galego que se traducirá nunha edición limitada de 7.000 botellas de medio litro. Na actualidade, a empresa familiar ourensá da man dun cento de produtores conta cunhas 140 hectáreas repartidas nas comarcas de Verín, Valdeorras, Quiroga, Terras de Lemos, O Ribeiro, Ourense, O Baixo Miño, O Salnés, Caldas de Reis, Deza e Carballiño. Esta cifra, que se confirmará unha vez termine a campaña de recolección a mediados de novembro, supón un incremento aproximado do 15% con respecto á colleita da campaña anterior, na que se alcanzaron o 30.000 kg, debido á seca e inclemencias meteorolóxicas. Durante a visita á plantación de San Pedro de Moreiras, Alberto Fernández, responsable de Agro indicaba que "a pesar de que no resto de España, a seca minguou a produción, en Galicia non afectou tanto a escaseza de auga como as intensas choivas caídas cando a oliveira se atopaba en floración". Porén, o responsable de agro da firma ourensá cre que as expectativas son boas e confía en recoller até un 15% máis que na campaña anterior. A pesar das condicións meteorolóxicas, desde a área de Agro da empresa ourensá apuntan que "a calidade da oliva é moi boa, podemos dicir que excelente, que está a chegar en moi bo estado, realmente cunha aparencia formidable". En canto ao rendemento "esta campaña o rendemento por hectárea difire moito dunha parcela a outra en función da súa localización ou da posibilidade de rega. Estes condicionantes farán que o rendemento das leiras poida oscilar entre os 1.000 e 3.000 quilos de oliva recollida por hectárea. Este ano as mellores colleitas chegarán de agricultores da zona de Monterrei, algunha leira do Ribeiro e Baixo Miño", apunta Alberto Fernández Míguez, responsable da área de Agro da compañía ourensá. En todo caso, esperan retornar aos números de anteriores campañas (concretamente á de 2021 con 45.000 kg.) para a colleita do 2024 e desta forma continuar potenciando o proxecto "Colleita Propia". A nivel de consumo, apuntan desde Aceites Abril que este aceite 100% galego está consolidado, de feito, continúanse esgotando as existencias en fábrica desde fai dúas edicións. Haberá que esperar a decembro a que a nova colleita deste produto estea de novo dispoñible en tendas de alimentación especializada e na propia tenda on-line de Aceites Abril. Cando abrimos unha botella de "Colleita Propia" atopamos un aceite moi frutal, cun forte compoñente aromático, en boca un gusto a plátano e améndoa.

"Colleita Propia"

Este proxecto, iniciado por Aceites Abril fai máis dunha década, ofrece aos pequenos produtores, ademais do compromiso de compra da produción a un prezo superior á media nacional, o estudo de viabilidade das súas parcelas (informe de campo, recollida de mostras, análises do chan e tratamento de datos climáticos), así como asesoramento técnico e formativo. Neste sentido, Alberto Fernández, responsable de Agro da firma, engadiu "Colleita Propia é o resultado da nosa firme aposta e compromiso de recuperación das oliveiras de Galicia xunto a máis dun cento de produtores locais". Todo o traballo que hai detrás deste proxecto, foi recoñecido polo Cluster de Comunicación de Galicia, como a Mellor Práctica na Comunicación da Responsabilidade Social Empresarial nos Premios Paraugas na súa penúltima edición.

O concello lucense da Pobra do Brollón albergará un campo de ensaio de oliveiras

A Xunta impulsará a creación dun campo de ensaio de colección de ecotipos de oliveiras, fomentará a caracterización agronómica deste cultivo en Galicia e promoverá estudos comparativos sobre a súa produtividade. Farao dentro do proxecto “Impulso da oliveira en Galicia” que promove a Consellería do Medio Rural a través da Axencia Galega da Calidade Alimentaria. Precisamente, o director desta Axencia, José Luis Cabarcos, asistiu onte na localidade luguesa da Pobra do Brollón á presentación desta iniciativa, dentro dunha xornada sectorial na que participaron artesáns, industrias, cooperativas e asociacións relacionadas co aceite na nosa comunidade. A presentación do proxecto sobre a oliveira correu a cargo do seu investigador principal, Manuel Riveiro, experto do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM). O obxectivo principal desta iniciativa é potenciar estas producións e avaliar a súa vantaxe competitiva. Para iso, trabállase nun campo de ensaio con ata 25 variedades de oliveira, entre elas 17 autóctonas, nas que salientan a mansa e a brava galegas. Trátase de avaliar as oportunidades que ofrece este produto, tanto dende o punto de vista da súa condición de elemento de calidade clave na alimentación como pola súa capacidade de xerar riqueza no territorio. Así mesmo, búscase obter datos de produción media, precocidade, sensibilidade de pragas e enfermidades, entre outros, ademais de estudar os rendementos na produción de aceite, a caracterización de ácidos graxos e a valoración organoléptica dos aceites obtidos. Nesta xornada participaron tamén varios artesáns do aceite que contan coa correspondente certificación en Artesanía Alimentaria que xestiona a Axencia Galega da Calidade Alimentaria. Esta entidade, adscrita a Medio Rural, xa aprobou a norma técnica do aceite e certificou varios elaboradores deste produto. A iniciativa presentada hoxe pola Xunta desenvólvese en paralelo a outra moito máis avanzada: A que realizan a Misión Biolóxica de Galicia, centro do Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), e a Fundación Juana de Vega (FJDV), que levan seis anos traballando na recuperación, descrición e recolección de variedades autóctonas de oliveiras galegas.

Libro sobre a historia do produto

A evolución histórica deste produto e o seu impacto no territorio é o obxecto do libro “Da oliveira á mesa” editado pola Xunta e que tamén foi presentado neste foro. Esta obra repasa a historia da produción de aceite en Galicia dende a época romana ata a actualidade, pasando polo esplendor da Idade Media ata o declive deste cultivo e a súa posterior recuperación en tempos máis recentes. A autoría do libro corresponde ás expertas Mercedes Vázquez Bartomeu e Pilar Rodríguez Suárez. O traballo está ilustrado con multitude de fotografías, así como de mapas e gráficos centrados neste cultivo, a súa distribución pola xeografía galega e a súa evolución histórica.

Constitúese a primeira cooperativa galega para a produción oliveira

O Consello Reitor de PROLIGAL, a recentemente constituída cooperativa olivareira de Galicia, culminou este xoves, coa rúbrica notarial, o proceso da súa conformación como entidade de carácter galego para a promoción, estudo, conservación e dinamización da olivicultura galega e con presenza activa, xa neste momento constituínte, nas catro provincias galegas. Xoán Couto, María José Salgado, José Antonio García, María del Mar Pantín, Rebeca González, Carmen Lage e José Pérez son as persoas que artellan o corpo reitor desta coopoerativa que inicia a súa andaina ao abeiro da Axencia Galega de Calidade Alimentaria (AGACAL) e a Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias (AGACA).

PROLIGAL, Produtores de Olivas de Galicia

PROLIGAL nace coa vocación de servir para dinamizar un cultivo que nos últimos corenta constatou unha presenza crecente en Galicia. Neste sentido, esta breve traxectoria leva implícita a necesidade de solucionar dúbidas relativas a todo o proceso vinculado coa oliva, desde a adecuación dos solos ata o procesado para a elaboración de aceite. Neste sentido, a finalidade de PROLIGAL reside en facilitar a todas as súas persoas asociadas un marco común, colaborativo e aberto, de intercambio de coñecementos, procesos e produtos que favorezan a potencial consolidación dun cultivo con implicacións positivas en máis sectores produtivos de Galicia. Desde a manufactura de ferramentas e maquinaria, consultoría e asesoramento, traballo agrícola, manufactura da materia prima ou a posterior comercialización, esta nova iniciativa de dinamización quere contribuír ao desenvolvemento en moitos outros dos sectores socioeconómicos.

Últimos avances na recuperación das oliveiras propias de Galicia

O grupo de Viticultura, Oliveira e Rosa (Vior), pertencente ao Csic, e financiado pola Fundación Juana de Vega continúa desenvolvendo o proxecto sobre a caracterización das 20 castes autóctonas descubertas. Actualmente, 11 delas atópanse en rexistro, “e tardarán en torno a dous anos en pasar o proceso para a súa posterior comercialización”, amplía Carmen Martínez, xefa do grupo de investigación. En paralelo, Vior puxo en marcha dúas parcelas experimentais, en campo e unha colección en macetas en invernadoiro, cunha dobre finalidade: “Temos exemplares de cada unha das castes en macetas illadas e cubertas cunha malla, para conservalas e evitar a súa afección por virus, outras enfermidades, ou pragas, e tamén en diversas parcelas de campo de diferentes zonas para ver nos próximos anos o seu comportamento agronómico e a súa evolución en diferentes escenarios”, avanza Martínez. Polo tanto, os obxectivos inmediatos que procuran para cada caste desde o grupo de investigación son “saber como medran, como é o seu desenvolvemento, rexistrar a época óptima de maduración do froito, etc.”, destaca a xefa do grupo. Paralelamente, “procederase con pequenas elaboracións de poucos kg de aceituna para sacar mostras de aceite dos cultivos, mediante un equipo ‘olimaker’; unha vez se teña unha maior produción faranse elaboracións de maior cantidade en almazara. En ambos casos, os aceites resultantes someteranse en distintas catas organolépticas”, explica.

Variedades e algunhas características

Ata o momento, ‘Brava Galega ’ e ‘Mansa Galega’ son as únicas dúas recoñecidas oficialmente. A pesar disto, “existen aínda dificultades para afrontar a multiplicación, e non damos atendido a todas as peticións que nos chegan”, polo que “se solicitou recentemente un proxecto na última convocatoria de Grupos Operativos da Xunta, para poder poñer a punto o sistema de multiplicación a gran escala, mellorar o sistema clásico de estaquillado e implementar outros novos métodos como a multiplicación in vitro”, especifica Carmen Martínez. O clima galego e o tipo de chan no que se cultivan as diferentes variedades representan factores diferenciadores para a produción de aceites con froito autóctono, en comparación con outros producidos noutras zonas de España. Polo momento, ao respecto, o grupo de investigación realizou estudos preliminares con ‘Brava Galega’ e ‘Mansa Galega’, onde identificaron un rendemento graxo lixeiramente superior nas olivas da variedade ‘Brava’ -un 17%- que na ‘Mansa’ -un 15,80%-. En canto á composición en ácidos graxos, os resultados extraídos neste estudo inicial co método Abencor presentan cifras nos rangos esperados para aceites de oliva virxe extra, coa excepción do ácido graxo monoinsaturado margaroleico do aceite monovarietal de ‘Brava Galega’, que superou lixeiramente o límite especificado para esta tipoloxía. Pola súa banda, as características organolépticas diferenciadas ata o momento para estas dúas castes, aparecen definidas no artigo publicado na Revista Almazaras, ‘Bases científicas para a creación dunha DOP ou IXP Aceites de Galicia’, como “aceites equilibrados, cun afroitado acentuado con moitas notas verdes a herba e cuns niveis medios de picante e amargo”. Así mesmo, tamén están traballando na denominación de cada variedade. A xefa do grupo de investigación afirma que “un dos problemas é que non hai rexistro algún de nomes, como no caso das vides no viño, polo que temos que ‘bautizalas’ en torno a diferentes criterios, pero sempre intentando que calquera persoa de fora que escoite o nome, lle sone a Galicia”. Hai que ter en conta que “quen pon o nome son os autores da descrición da variedade, pero tamén que está suxeito a unhas normas: non se poden poñer nomes de lugares, ou nomes que xa estean rexistrados para outras especies o incluso outros produtos. Non é fácil, aínda que neste caso, cada nome que puxemos ten unha historia detrás”, comenta Martínez. Deste xeito, utilizaron resgos propios da zona onde se atoparon para denominar algunhas delas, como ‘Brétema’, ‘Carapucho’, ‘Amoreira’, ‘Folgueira’, ou ‘Hedreira’. Noutros casos, recorreron a criterios de vellos botánicos do S. XIX para darlles nomes galeguizados dalgúns dos investigadores e colaboradores do proxecto, como ‘Santiagueira’, ‘Carmeliña’, ‘Maruxiña’, ‘Susiña’ ou ‘Xoana’ pola Fundación Juana de Vega. Actualmente, destas últimas variedades existe un artigo de investigación sobre un estudo con caracterizacións a nivel molecular e botánico, onde tamén se fai referencia a ‘Brava’ e ‘Mansa’. Neles amósase medicións en torno a varias partes, como a folla ou diferentes partes do froito. Algunha das conclusións que destaca o estudo é que a pesar das diferencias de tamaño entre ambas partes, a súa forma mantense constante. Esta imaxe sacada dun estudo do grupo de investigación representa as similitudes en forma do froito: 

Localización das variedades

Aínda que todas estas castes de oliveira se atopan dentro de Galicia, existen algunhas delas con predominancia en certas zonas concretas, mentres que outras aparecen en toda Galicia. Nun primeiro momento, o grupo de investigación liderado por Carmen Martínez actuou sobre partes do territorio que se adecuaban a estes cultivos, ou das cales existían referencias do cultivo olivareiro. A zona limítrofe con Portugal, Ourense, ou as partes sur e norte das provincias de A Coruña ou Pontevedra sitúanse entre as que existía unha maior presencia. Imaxe das diferentes zonas de estudo En municipios como Sergude, Lestedo ou Boqueixón -sur de A Coruña-, ou Campo Lameiro e Cotobade -provincia de Pontevedra-, a maioría de exemplares centenarios localizados pertencen á variedade ‘Brétema’, mentres que na comarca de Vigo, por exemplo, se corresponde máis coa caste ‘Mansa Galega’. Sen embargo, no sur da provincia de Lugo -en municipios como Quiroga ou Ribas de Sil- predomina ‘Brava Galega’, ‘Folgueira’ e ‘Carmeliña’. Do mesmo xeito, a variedade ‘Xoana’, de novo xunto a ‘Brava’ ocupan especialmente o noroeste da provincia de Ourense.

A recuperación de oliveiras autóctonas achega novas posibilidades ao sector agrario galego

O grupo de Viticultura, Oliveira e Rosa (Vior), pertencente ao Csic, finaliza a primeira fase da liña de investigación sobre a recuperación, descrición e recoñecemento de antigas variedades autóctonas de oliveiras de Galicia. A Fundación Juana de Vega financiou a totalidade do proxecto, ata o momento. Os resultados materializáronse na identificación de 20 variedades autóctonas únicas no mundo. O Consello Superior de Investigacións Científicas iniciou o proceso de rexistro de 11 delas, de gran interese comercial, e proseguirán coa certificación de varios clons de cada unha.

Resultados e potencial futuro

A diversidade natural galega amplía horizontes a partir dos resultados obtidos polo grupo Vior, abrindo un novo campo de traballo con futuro. O presidente da Fundación Juana de Vega, Enrique Sáez, afirmou que “hoxe comezouse a recuperar algo que co tempo se foi perdendo: unha gama de variedades autóctonas de oliveira que agora cómpre poñer en valor”. A xefa do grupo de investigación, María del Carmen Martínez, anunciou que “a diferenciación destas variedades, descoñecidas ata o momento, contribúe a ampliar a diversidade do patrimonio agrario común”. Deste xeito, “Galicia pasa a ser, xunto con Portugal, unha das zonas olivareiras máis occidentais do continente europeo”, expuxo. “Trátase de variedades únicas e diferentes que producen aceites de diferentes calidades, que ata agora estaban desaparecidas”, informa a xefa do grupo de investigación. “A partir dunha subida de impostos do Conde Duque de Olivares, en Galicia cortáronse moitos pés, pero quedaron repartidos por todo o territorio exemplares destas variedades”, detalla Martínez. Con este proxecto de investigación o grupo Vior percorreu todo Galicia, “atopando oliveiras centenarias mesturadas en montes de castaños e en espazos moi plurais”, relata a xefa do grupo. Estas oliveiras non tiñan nome, estaban sen rexistrar, “só se conservaban por tradición oral os nomes de ‘brava galega’ e ‘mansa galega’", aínda que en ambas denominacións albergábanse variedades diferentes pola folla, o froito ou o perfil de ADN, entre outras”, amplía. Isto levou á necesidade de “darlles un nome, unha descrición e rexistralas; requisitos indispensables se se quere proceder á súa plantación nun futuro”, explica Martínez. Paralelamente, para achegar estes resultados á sociedade e aos produtores, o que fixeron desde o grupo investigador foi “multiplicar planta dalgunhas destas variedades para transferirlla a cinco viveiros, a partir da colaboración da Asociación de Viveiristas do Noroeste (Asvinor) e da Asociación de Produtores de Aceite e Aceituna de Galicia (Apaag)”, avanza Martínez. A pesar de que estas oliveiras estaban repartidas por todo o territorio, existen zonas de maior protagonismo como “Quiroga, a zona do Ulla, Ourense, Verín, Tui, e incluso a zona do Ribeiro”, especifica a investigadora. O xeito de abordar este traballo foi “ir recollendo mostras por todo Galicia, facendo descricións botánicas, e establecendo unha serie de códigos rexistrados”, comenta a xefa do grupo. Os retos máis próximos que se achegan a esta liña de traballo pasan pola multiplicación a gran escala das variedades descritas ou á súa adaptación a diferentes zonas de Galicia. Ademais, isto pode supoñer o xermolo dunha Denominación de Orixe de aceite galego debido a que “temos todos os ingredientes para conseguila”, comenta Martínez. Pola súa parte, o delegado do Csic en Galicia, Javier Rei, destaca “a súa convicción de que os aceites galegos teñen un futuro inmellorable e que, ademais de promover o consumo de kilómetro cero, teñen unha altísima calidade”. A este respecto, a investigadora fai fincapé de novo na “diversidade, e nos toques aromáticos propios de Galicia” que puido identificar nun par de probas realizadas.

Inicios e próximas colaboracións

 Este proxecto parte do 2012. Inicialmente o grupo de investigación do Csic estaba enfocado ao aceite de semente de uva ata que, unha colaboración coa empresa desaparecida Invatia Research cambiou o foco de investigación á oliveira. Este cambio deu lugar a apertura dunha nova liña de traballo centrada na recuperación de variedades autóctonas. No 2017, a colaboración da Fundación Juana de Vega consolidou o proxecto de ‘Apoio á consolidación no mercado de aceites galegos de calidade, mediante o uso de variedades de oliveira autóctonas’. O interese do proxecto motivou recentemente a apertura de conversacións coa Xunta de Galicia para o establecemento de campos de ensaio que permitan unha caracterización agronómica das diferentes variedades, así como a multiplicación da planta de cara a trasladala ao sector produtivo.

Xornada sobre “Manexo do cultivo de oliveira en Galicia”

O Servizo de Explotacións Agrarias de Ourense, dependente da Consellería do Medio Rural, organiza par o xoves 25 de novembro, unha xornada sobre "Manexo do cultivo de oliveira en Galicia". A formación impartirase en horario de 15:30 a 20:30 h, no ISSGA de Ourense (Rúa de Villaamil e Castro, s/n, Ourense). Nos últimos anos produciuse un incremento da superficie de oliveira en Galicia. Neste sentido, esta xornada ten como obxectivo dar información aos agricultores e técnicos sobre o cultivo da oliveira, especialmente no relativo ás técnicas de cultivo, elección de variedades e terreos, principais pragas e enfermidades e o uso sostible de produtos fitosanitarios. A inscrición na xornada é obrigatoria e gratuíta, mediante a presentación dunha solicitude que será enviada ao Servizo de Explotacións Agrarias de Ourense a través dun Rexistro ou enviada ao correo electrónico diana.gonzalez.fermandez@xunta.gal. Velaquí o programa da xornada:

Descarga aquí a solicitude.

Esta actividade foi aprobada no Plan de Transferencia Tecnolóxica para o agro galego 2021, e cofinanciada polo FEADER nun 75%.

Xornadas formativas sobre a poda no Barco de Valdeorras e en Verín

Os concellos ourensáns de O Barco de Valdeorras e Verín acollerán a partir da vindeira semana sendos cursos de poda organizados pola Consellería de Medio Rural, a través da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal). En ambos cursos tratarán cuestións claves para a xestión e poda de castiñeiros, aínda que no caso da formación do Barco tamén se abordarán outras plantacións como a oliveira ou os viñedos.

En concreto, a acción do Barco de Valdeorras comezará o luns 15 e prolongarase ata o 25 de novembro. A formación terá lugar na Casa Grande de Viloira, ao longo de oito xornadas cun total de 30 horas lectivas. O persoal da Oficina Agraria Comarcal da localidade encargarase de impartir a formación na que se proporcionará ós asistentes nocións xerais da poda do viñedo, da oliveira e do castiñeiro, así como do solo. O curso tamén inclúe prácticas de poda en campo.

No caso de Verín, falarase de labores culturais no souto e da poda do castiñeiro. O curso celebrarase o martes 16 e o mércores 17 cun total de oito horas. Terá lugar no Centro de desenvolvemento cooperativo de Pazos, en horario de tarde. Esta acción será impartida pola Oficina Agraria Comarcal da Gudiña, que busca transmitir coñecementos sobre un bo manexo do souto, dende os traballos previos á plantación ao seu mantemento ao longo de todo o ano, incluídas as técnicas de poda, das que tamén haberá prácticas demostrativas.

Estas iniciativas están dirixidas en xeral a persoas vinculadas profesionalmente coa agricultura, a gandería, a industria agroalimentaria e o sector forestal ou con expectativas de incorporación, en especial a xente nova do rural galego. As persoas interesadas poderán anotarse nelas cubrindo as solicitudes dispoñibles no apartado de formación da web de Medio Rural. No caso do Barco, a inscrición deberán remitila cuberta ao enderezo electrónico oac.seca.obarco@xunta.gal e poderán consultar calquera dúbida chamando ao teléfono 988 788 944. No que se refire á acción de Verín, o correo de referencia é o oac.seca.agudina@xunta.es e o teléfono o 988 788 816.

Aceites Abril incrementa un 15% a súa recollida de oliva galega

A campaña 2021 preséntase con boas perspectivas para a empresa galega Aceites Abril, que prevé alcanzar unha produción de 45.000 quilogramos de oliva para a elaboración de 'Colleita Propia', o seu aceite de oliva 100% galego. Nesta campaña agardan acadar as 10.000 botellas de medio litro desta edición limitada. A cifra, que se confirmará unha vez termine a campaña de recolección a principios de decembro, supón un incremento de practicamente un 15% con respecto á colleita da campaña anterior, na que case se alcanzaron o 40.000 quilos. O incremento da produción deste ano debeuse a que gran parte dos oliveirais incluídos neste proxecto atópanse en plena produción. Agardan que esta tendencia se siga consolidando nas próximas campañas de recollida de froitos. A nivel de consumo tamén notaron un incremento da demanda do seu aceite galego. "A pandemia motivou un cambio de tendencia nos consumidores, cun incremento na colaboración e púxose encima da mesa a importancia dun consumo responsable, das economías locais e da calidade", reivindica Elena Pérez Canal, responsable de márketing e exportacións da firma. Así, en outubro esgotaron as existencias da colleita anterior do seu aceite galego.  A súa Colleita Propia póñena á venda a partir de decembro e comercialízana tanto en tendas de alimentación especializada como na súa propia tenda on-line.

Máis de 200.000 oliveiras

Durante a visita aos oliveirais, Elena Pérez Canal destacou a firme aposta e compromiso da empresa ourensá por este proxecto, a través do cal vertebran a súa aposta pola recuperación das oliveiras de Galicia xunto a máis dun centenar de produtores locais. Levan máis dunha década con este proxecto que xurdiu do compromiso da firma coa contorna. "Colleita Propia é o compromiso co medio rural, co coidado dos montes, coa creación dunha barreira natural contra o lume, con favorecer a fixación de poboación no rural, cos produtos locais e a economía de proximidade. En definitiva, ligar a nosa actividade produtiva ao compromiso coa nosa contorna. E a través do proxecto Colleita Propia pretendemos dar visibilidade ás prácticas sustentables ao redor do sector agroalimentario", reivindican dende a empresa familiar.
No marco do proxecto Colleita Propia platáronse unhas 140 hectáreas de oliveiras en concellos e comorcas como Verín, Valdeorras, Quiroga, Ourense, Caldas de Reis, Deza ou O Salnés 
Baixo o proxecto Colleita Propia, ao longo de máis dunha década, plantáronse máis de 200.000 plantas en comarcas de Verín, Valdeorras, Quiroga, Terras de Lemos, O Ribeiro, Ourense, Ou Baixo Miño, O Salnés, Caldas de Reis, Deza e Carballiño, que conformarían unha superficie aproximada de 140 hectáreas de oliveiras. Aceite Colleita Propia elaborado só con olivas galegas. No marco desta iniciativa, dende a empresa teñen o compromiso de compra da produción a un prezo superior á media nacional por parte de Aceites Abril. Ademais, ofrécenlle aos pequenos produtores o estudo de viabilidade das súas parcelas (informe de campo, recollida de mostras, análises do chan e tratamento de datos climáticos), así como asesoramento técnico e formativo. Todo o traballo que hai detrás deste proxecto acaba de ser recoñecido polo Cluster de Comunicación de Galicia, que o nomeou finalista á Mellor Práctica na Comunicación da Responsabilidade Social Empresarial na VI edición dos Premios Paraugas, que se celebrarán este venres, 12 de novembro, en Expourense.

Selo de garantía

Co proxecto Colleita Propia tamén están a promover o uso da primeira e única certificación de carácter oficial que garante a produción do aceite oliva virxe extra con olivas procedentes exclusivamente de Galicia. "É un dos primeiros pasos de cara á consolidación do sector olivarero galego e alicerce fundamental sobre o que construír un marco normativo que garanta a produción de aceites de oliva virxe extra procedentes de oliveiras do noso territorio, o que vén ser os primeiros pasos para a constitución dunha Indicación Xeográfica Protexida", indican dende Aceites Abril.  

Obradoiro sobre gobernanza cooperativa nas Comunidades de Montes Veciñais

A Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias (Agaca) organiza un taller gratuíto sobre 'Gobernanza cooperativa nas Comunidades de Montes Veciñais'. A formación ten especial interese para persoas vinculadas a estas entidades, pois ofrece a oportunidade de consultar dúbidas con especialistas e tratarán modos de extraer maior rendemento a estas superficies e mellorar a súa xestión. O taller levará a cabo do 29 de novembro ao 3 de decembro en horario de tarde, de 16:00 a 19:00 horas, no Castelo de Castro Caldelas (Ourense). A formación estrutúrase en cinco xornadas temáticas: Iniciativas innovadoras na valorización dos montes veciñais no medio rural, Gobernanza e organización cooperativa das Comunidades de Montes Veciñais en Man Común, Fiscalidade, Titularidade e defensa da integridade dos montes veciñais e Instrumentos de ordenación ou xestión forestal. Esta actividade enmárcase no programa de actuación 2021 da Rede Eusumo, unha rede de colaboración impulsada pola Secretaría Xeral de Emprego da Xunta de Galicia para o fomento do cooperativismo e a economía social que conta co financiamiento do Ministerio de Traballo e Economía Social. As persoas interesadas en asistir ao taller en Castro Caldelas poden inscribirse neste formulario.

-Consulta aquí o programa completo do curso.

Curso sobre cultivo da oliveira en ecolóxico en Galicia

A Consellería do Medio Rural, a través da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal), organiza esta fin de semana no concello ourensán de Vilamarín un curso de olivicultura ecolóxica. Previsto dende o sábado 2 de outubro ao domingo 3 no Pazo do Rego, o departamento de Protección da Calidade Diferenciada da Agacal será o encargado de impartilo en horario de mañá e tarde, cun total de 20 horas lectivas.

O obxectivo da iniciativa é dotar de recursos aos olivicultores que queiran desenvolver a súa actividade na agricultura ecolóxica. Así, os contidos arrancarán cunha introdución sobre este modo de produción para seguir tratando as pragas e enfermidades que afectan as oliveiras, así como os métodos ecolóxicos para combatelas. Seguidamente falarase da nutrición ecolóxica a base de compost, fertilizante en verde e de fertilizantes ecolóxicos radiculares e foliares. Por último, abordarase o control ecolóxico de malas herbas.

Canto aos participantes, a acción están dirixida en xeral a persoas vinculadas profesionalmente coa agricultura, a gandería, a industria agroalimentaria e o sector forestal ou con expectativas de incorporación, en especial mozos e mozas do rural galego.

<!-- AdSpeed.com Tag 8.0.2 for [Zone] AMP Forestal 1 [Any Dimension] --> <script type="text/javascript" src="https://g.adspeed.net/ad.php?do=js&zid=101886&oid=18217&wd=-1&ht=-1&target=_blank"></script> <!-- AdSpeed.com End -->

Para inscribirse pódese descargar a solicitude nesta ligazón e remitila cuberta ao enderezo electrónico ramon.jesus.lamelo.otero@xunta.gal. Os interesados en obter información adicional poden chamar ao teléfono 981540282.

Fertiberia TECH lanza unha liña de produtos biotecnolóxicos: Neoforce Biocontrol

A multinacional Fertiberia Tech acaba de lanzar Neoforce Biocontrol, unha liña de produtos biotecnolóxicos funxicidas con efectos preventivos e curativos, con cero residuos e aprobados para o seu uso en agricultura ecolóxica. A liña consta de dous produtos: Neoforce Defender, un bioestimulante e elicitor natural con acción funxicida e con efecto preventivo, e Neoforce Protector, un funxicida con actividade bactericida, con efecto preventivo e curativo.

O Deoforce Defender consegue activar as defensas naturais das plantas contra o estrés biótico e abiótico. Ten unha acción estimulante que protexe os cultivos do ataque de fungos e bacterias; e está aprobado para agricultura ecolóxica. En termos prácticos, a aplicación de Defender está indicada para o control de diversas bacterias e fungos patóxenos, e con especial relevancia para previr enfermidades da madeira en vides e oliveiras e mildio en vides e patacas.

Doutra banda, as principais vantaxes de Neoforce Protector son a activación de resistencias sistémicas en plantas (prevención), a eliminación de fungos e bacterias (curación), e está aprobado para agricultura ecolóxica. Na práctica, a aplicación deste produto está indicada para previr e eliminar diversas bacterias e fungos patóxenos, especialmente mildio, alternaria e botrite en hortalizas e amorodos, moniliose, alternaria e botrite en ameixeiras e cítricos en alternancia.

“Traballamos co obxectivo de crear novas solucións que satisfagan as necesidades do mercado, sempre coa eficiencia e calidade que nos caracterizan. Esta nova liña de produtos abriranos o camiño en novos mercados estratéxicos, como o biolóxico e biotecnolóxico. É sen dúbida un paso importante para o futuro”, destaca António Santana Fernandes, responsable de negocio de Fertiberia Tech.

Xa no mercado

A nova gama de solucións foi testada en diversos cultivos e en diferentes circunstancias e comprobouse a súa eficacia. As probas aseguran unha maior resistencia das plantas e unha redución da incidencia e gravidade das infeccións. Os produtos están dispoñibles desde principios de maio no mercado.

Selo da nova gama de produtos.