Furia e pureza: así é Furity, a tecnoloxía patentada, innovadora e revolucionaria que Seipasa aplicou no desenvolvemento e formulación do funxicida microbiolóxico Fungisei. Repasamos os puntos máis importantes que axudan a entendela.
1.- Cal é o valor engadido que achega a tecnoloxía Furity?
Sen dúbida, unha formulación exclusiva e diferencial. O mellor ingrediente activo do mundo non serve de nada sen un bo formulado. O obxectivo dun formulado é o de vehiculizar o activo, arroupalo e axeitalo a unha contorna que lle permita desenvolver todo o seu potencial.
A tecnoloxía Furity presente no biofunxicida Fungisei permitiu a Seipasa deseñar unha estrutura molecular capaz de protexer o microoganismo e asegurar a súa estabilidade e homoxeneidade. Furity permite que as esporas se manteñan inactivas e en perfecto estado de conservación até que se poñen en contacto coa auga no tanque de aplicación.
A aplicación dun produto de orixe microbiolóxico e o seu resultado no campo son procesos moi complexos onde, a diferenza dos principios activos baseados na química de síntese, existen moitos factores para ter en conta.
Partimos da base segundo a cal un activo microbiolóxico é un ser vivo que, desde o mesmo momento da súa aplicación no tanque de tratamento, vai entrar nun medio hostil. Por que? Porque pode dar con auga contaminada ou pode ser mesturado con outra clase de funxicidas ou compostos químicos que afecten á súa viabilidade. Tras a súa aplicación vai ser sometido a factores como os elevados índices de radiación solar ultravioleta, que poden ser extremos. Tamén pode enfrontarse ,,cunha microbiota que competirá polo nicho ecolóxico. Todo iso son condicionantes adversos que afectarán á viabilidade e ao resultado final do produto.
O que Seipasa conseguiu grazas á tecnoloxía Furity foi desenvolver unha formulación que estabiliza ao activo dentro deses medios adversos e potencia a súa viabilidade, de forma que lle permite instaurarse e desenvolver todo o seu potencial, é dicir, chegar ao foco e actuar contra a enfermidade coa máxima eficacia.
2.- Como actúa o produto a partir do seu modo de acción?
A tecnoloxía Furity confire ao funxicida microbiolóxico Fungisei tres modos de acción de carácter preventivo e curativo. O primeiro deles é o antagonismo, que se basea na colonización do espazo e a competencia directa polos nutrientes. Achega ao produto unha acción preventiva: permite unha implantación previa e potente do microorganismo, que consegue ocupar o espazo e impide a instalación dos patóxenos.
O segundo modo de acción é a indución sistémica de resistencia na planta (ISR). Tamén é preventivo. Unha vez que o microorganismo está presente na planta, esta detéctao como un posible patóxeno e acende os seus sinais de alarma. Nese momento, a transcriptómica da planta empeza a cambiar e a xerar defensas porque cre que vai ser atacada. Todas esas defensas servirán posteriormente para protexer a planta fronte á aparición dun patóxeno real.
O terceiro modo de acción é a antibiose e confire ao produto unha acción curativa a partir do seu efecto funxicida e bactericida. Comprende varios mecanismos de control biolóxico a partir da xeración de antibióticos naturais con capacidade para inhibir o crecemento de fungos e bacterias. Entre eses antibióticos están os lipopéptidos, que conseguen romper a membrana do fungo fitopatóxeno e desencadean a súa morte celular.
3.- Que vantaxes achega esta tecnoloxía ao agricultor no seu día a día?
Furity é unha tecnoloxía que facilita a vida ao agricultor. Máis aló da formulación, existe un requisito esencial para maximizar o uso dun produto, e ese requisito é a facilidade de manexo e a seguridade de uso. Furity elimina esas barreiras e permite que o biofunxicida Fungisei sexa moi sinxelo de usar. Por que? Porque é amplamente compatible con outros produtos funxicidas de sínteses, disólvese inmediatamente e mestúrase moi ben sen necesidade de removelo ou hidratalo previamente. Pódelo deixar na cuba ou tanque, retomar a aplicación 24 horas despois e comprobar que o produto segue estable e que non se separou en fases. Ademais, non deixa restos ou manchas nos cultivos tras a súa aplicación.
A tecnoloxía Furity é, ademais, moi visual. O agricultor, tan só con observar a formulación de Fungisei, vai detectar inmediatamente. Visualmente é unha tipoloxía de produto diferente ao que entendemos por un agroquímico. Furity está baseado en tecnoloxías de formulación da industria farmacéutica que achegan un plus de seguridade ao produto e que o diferencian totalmente dos funxicidas biolóxicos presentes no mercado.
4.- Que valor lle outorga ao produto dispoñer dunha patente?
A licenza de uso é achegada polo rexistro fitosanitario, pero a patente confire exclusividade. Recoñece o valor tanxible da innovación, o valor de desenvolver algo novo, diferente, e de ser capaces de poñelo en mans da sociedade. Todo iso está recollido na tecnoloxía Furity e na patente que hai detrás de Fungisei.
5.- Por que se presenta agora ao mercado?
Co nome Furity Seipasa quere facer máis comprensible a complexa tecnoloxía patentada que dá vida a Fungisei e transmitir o seu valor diferencial no momento no que lanzamos o produto ao mercado europeo. Convén lembrar que nos últimos meses Seipasa obtivo o rexistro fitosanitario en España, Portugal e Francia, tres mercados moi representativos dentro do continente europeo.
Furity pon o acento non só no activo, é dicir na cepa de alta eficacia de Bacillus subtilis, senón no formulado exclusivo que vehiculiza o activo e potencia o seu efecto. Trátase dun rexistro fitosanitario a partir dun microorganismo considerado como Low Risk pola UE e que representou case 10 anos de investimento, tempo e esforzo por parte de todos os equipos da compañía.
Se establecésemos unha clasificación acerca das enfermidades da vide, o mildio ocuparía, sen lugar a dúbida, unha das primeiras posicións. ‘Plasmopara viticola’, no seu nome científico, é un dos patóxenos máis graves e difíciles de solucionar cando aparece. E cando isto ocorre o mellor é moverse con anticipación e celeridade a través de alternativas como ‘Septum’, unha solución natural de acción funxicida de Seipasa cun potente efecto preventivo e curativo.
Septum é unha poderosa solución natural de acción funxicida onde as moléculas crave, procedentes do extracto de ‘Equisetum arvense’, foron illadas co equilibrio e o balanceado óptimos para asegurar a máxima eficacia do produto.
A partir do seu contido en fenois, saponinas, flavonoides e acedo silícico, Septum exerce unha acción preventiva que proporciona estabilidade estrutural ás células vexetais e resistencia mecánica fronte á propagación de fungos, ademais de desencadear respostas fisiolóxicas de defensa. Septum tamén impón unha acción curativa que provoca a ruptura e deshidratación dos tecidos fúnxicos.
O gráfico 1 amosa os resultados do ensaio técnico no que se avalía o rendemento de Septum fronte ao control (sen tratamento) e fronte a unha referencia química. Na estratexia adoptada realizáronse 6 aplicacións cada 7 días sobre unha explotación de uva da variedade Montepulciano. Tal como revela a gráfica, mentres a incidencia no control dispárase, Septum iguala a eficacia da referencia química, especialmente despois da 5ª aplicación.
O gráfico 2 avalía a severidade, é dicir a porcentaxe da superficie da folla atacada pola enfermidade, con resultados moi similares respecto da experiencia anterior. É dicir, Septum iguala a eficacia da referencia química cando se trata de controlar o avance do patóxeno.
Septum é unha ferramenta rexistrada para o seu uso en agricultura ecolóxica baixo normativa UNE, ademais dunha solución óptima e cun amplo percorrido ás súas costas para a súa introdución en estratexias de xestión integrada de pragas e enfermidades co obxectivo de reducir a carga de materias activas de síntese química.
Aplicado para o control do mildio da vide, Septum non deixa residuos na colleita e non afecta as calidades organolépticas da uva.
Septum é un produto natural que se presenta como unha solución ideal para estratexias de xestión integrada de pragas, co obxectivo de reducir fitosanitarios químicos
Trátase dunha alternativa real para a súa inclusión nos programas de tratamento de vide co obxectivo de substituír aquelas materias activas de sínteses químicas que progresivamente deixan de estar autorizadas polo endurecemento do marco regulatorio no uso de fitosanitarios. Existe un cambio de paradigma que é real, que se impón aos poucos, e a concienciación entre os produtores vitivinícolas cada vez é maior.
Tal como reza o título deste artigo, a prevención é a mellor aliada fronte ao mildio, especialmente cando as condicións ambientais advírtennos diso. Se o viticultor aguanta á aparición de síntomas claros da enfermidade, quizá sexa tarde para actuar.
O mildio e a regra dos ‘tres 10’
O mildio é unha enfermidade de primavera, que atopa o seu escenario ideal en climas con temperaturas cálidas e elevada humidade. Fálase moito da chamada regra dos ‘tres 10’ (brotes cunha lonxitude superior aos 10 cm, choivas por encima dos 10 L/m2 e temperatura medias ao redor dos 10º) pero o certo é que o mildio aparece durante a fase de desenvolvemento vexetativo da planta e en contornas con humidade relativa por riba do 75% e temperaturas entre os 10 e os 30º.
Aínda que o mildio en uva inicia a súa actividade na primavera, o fungo que o provoca ten a capacidade de sobrevivir ao inverno en forma de esporas aloxadas nas xemas e nos sarmientos. Por iso é importante destruír calquera pámpano e folla con síntomas da enfermidade de cara á próxima campaña.
O principal aviso desta enfermidade da vide é a aparición de pequenas manchas aceitosas ou de cor verde pálido na cara das follas que, no envés, vólvense esbrancuxadas cun aspecto algodonoso. As follas afectadas sécanse e acábanse caendo.
No caso dos acios, os síntomas varían dependendo do momento en que se produce o ataque, xa que poden manifestarse desde un evidente arrugamento até un cambio de coloración cara ao pardo-avermellado.
En todos os casos, a prevención é a mellor aliada do viticultor, especialmente ao comezo da brotación e cando se dan as condicións ambientais favorables para o desenvolvemento da enfermidade.
Zorvec é unha solución funxicida que, grazas ao seu modo de acción, cambia o concepto de tratamento antimildiu respecto ao acostumado ata o de agora, asegurando unha protección óptima tanto das follas como dos acios, o que permite ao viticultor lograr unha calidade de colleita excelente e, por tanto, maiores beneficios, mesmo en condicións difíciles.
Dentro da familia de produtos de Corteva, Zorvec Vinabel incorpora unha nova materia activa para o control de enfermidades fúnxicas en viñedo cun óptimo perfil ambiental e de seguridade para o usuario.
Constitúe un novo modo de acción completamente nova que non presenta resistencia cruzada cos funxicidas antimildiu existentes
Esta nova molécula química, o oxathiapiprolin, produce múltiples efectos sobre o ciclo de vida do fungo e, grazas ao seu comportamento sistémico, protexe ás follas tratadas a medida que estas crecen e se expanden, incluíndo as follas que teñen menos do 20% do seu tamaño final no momento da aplicación.
Zorvec Vinabel garante a máxima protección da viña en momentos de maior sensibilidade á enfermidade
Zorvec Vinabel combina as propiedades da zoxamida, que ten un efecto cerapenetrante, é dicir, entra nas primeiras capas de ceras cuticulares, onde se fixa fortemente e difúndese lateralmente a medida que os acios e follas van medrando.
Recoméndanse dúas aplicacións cun intervalo de entre 10 e 14 días, entre a floración e o callado do viñedo
Como resultado do movemento sistémico translaminador e ascendente (vía xilema) conséguese a protección uniforme da máxima superficie foliar da planta, o que garante un excelente control preventivo contra o posible lavado por choivas posteriores ao tratamento.
Recoméndanse dúas aplicacións en bloque, separadas entre 10 e 14 días, en función da presión de mildiu que teñamos na parcela, entre a floración e o callado do viñedo. A dose de aplicación autorizada é de medio litro de Zorvec Vinabel por hectárea. O produto é distribuído en Galicia polo Grupo Soaga.
Zorvec cámbiao todo
Zorvec constitúe unha ferramenta nova para o control do mildiu da vide e unha adecuada prevención do desenvolvemento de resistencias fúnxicas, un produto que polas súas propiedades é un importante balón de osíxeno para o viticultor. As súas principais vantaxes son:
O viñedo é un cultivo estratéxico para Corteva. A compañía conta con algunhas ferramentas que resultaron ser un grande apoio para o agricultor no control de pragas e enfermidades do cultivo, onde predomina o uso de funxicidas.
Por iso, Corteva Agriscience pretende seguir innovando e aportando solucións que permitan aos agricultores e aos técnicos que os asesoran estar á vangarda dun sector tan valorado e competitivo coma este.
A gama Zorvec supuxo unha revolución no mercado dos tratamentos para a protección dos cultivos
Atopar novas moléculas máis eficaces e que ao mesmo tempo cumpran cos estándares regulatorios cada vez máis esixentes impostos pola UE aos produtos fitosanitarios non é doado e require dun gran esforzo en investigación para lograr os máximos niveis de seguridade e eficacia que se adapten ás necesidades dos agricultores e que lles axuden a ser máis competitivos nun mercado no que o consumidor é cada vez máis esixente coa calidade do produto e o coidado do medio ambiente.
Seipasa, empresa española especializada no desenvolvemento, formulación e fabricación de bioinsecticidas, biofunxicidas, bioestimulantes e fertilizantes, concluíu a súa participación na segunda edición de Agrovid, a feira para o cultivo da viña que se celebrou entre o 22 e o 24 de marzo en Valladolid. A compañía acudiu a esta cita con Agrosenara, socio especializado na distribución e asesoramento de tratamentos agrícolas de base tecnolóxica.
Seipasa presentou o seu novo catálogo para viña, desenvolvido baixo o modelo de Tecnoloxía Natural. Nel figura o bioinsecticida Pirecris, cuxa recente ampliación de etiqueta para o control de cicadélidos en vide convérteo nunha potente ferramenta de choque para a campaña que recentemente arrincou.
Raúl Lozano, delegado de Seipasa na zona noroeste, destacou os altísimos índices de eficacia deste bioinsecticida no control de pragas. “Pirecris é unha nova solución que acabamos de incorporar ao noso catálogo de viña a partir da ampliación do rexistro fitosanitario. Trátase dun produto que proporciona unha rápida diminución das poboacións, que non deixa residuos na uva e que se pode aplicar en momentos moi próximos á recolección. Está certificado para agricultura ecolóxica baixo selo UNE, algo que o converte nunha ferramenta cada vez máis utilizada nas adegas con esta liña de produción”, asegurou Lozano.
O delegado de Seipasa na zona noroeste tamén se detivo noutras referencias da compañía, como Septum: “A primavera arrincou con moita choiva. Se continua o ambiente húmido e as temperaturas se suavizan temos moitas papeletas para que esta sexa unha campaña propicia para os ataques de mildiu, tal como sucedeu no 2020″.
Raúl Lozano referiuse a Septum como ferramenta moi consolidada no catálogo da compañía para o control de mildiu e oídio da vide: “Septum é unha solución natural de acción funxicida que personifica moi ben o noso modelo de Tecnoloxía Natural. Coñecémolo todo acerca de Septum grazas a un proxecto de investigación co CBGP da Universidade Politécnica de Madrid, que nos permitiu trazar un extenso mapa da súa composición molecular e de todos os activos naturais que compoñen o produto e, así, profundar na súa acción de defensa e control fronte a patóxenos”.
Pola súa banda, Vanessa Garrido, responsable de marketing de Seipasa, mostrou a súa satisfacción polo resultado da feira e a participación conxunta con Agrosenara.
“Agrovid axudounos a dar o pistoletazo de saída á campaña de viña dunha forma moi potente. Vir aquí xunto a todo o equipo de Agrosenara permitiunos consolidar todos os proxectos e valores que temos en común, e que non son outros que a innovación aplicada ao cultivo de vide a partir de solucións naturais e altamente tecnificadas“, asegurou Garrido.
O estand de Seipasa tamén contou coa presenza de distribuidores como Cecoga, Protección Verde ou Agro Maquieira, que se achegaron a participar da actividade da feira.
Agrovid, coa participación de máis de 160 empresas nesta edición, tamén reservou un espazo para a innovación a través do foro Agrotecnológica, coa presenza de mesas redondas e relatorios de carácter técnico.
Seipasa é unha empresa española pioneira en biotecnoloxía aplicada á agricultura. Deseña, rexistra, fabrica e comercializa solucións naturais de orixe botánica e microbiolóxica para a protección, a bioestimulación e a nutrición dos cultivos a nivel global.
A compañía naceu no 1998 a partir da visión empresarial de anticiparse ao cambio e á transformación que a industria agrícola vive hoxe en día. 24 anos despois, Seipasa impulsou o modelo Natural Technology®, a partir do cal desenvolve solucións de alto valor tecnolóxico, aliñadas coa sustentabilidade e que se aplican nas agriculturas máis esixentes do planeta.
A súa sólida aposta pola innovación nun sector tradicional e fortemente regulado como o agrícola fixérona merecedora do Premio Nacional de Innovación 2020, que concede o Ministerio de Ciencia e Innovación do Goberno de España. Seipasa exporta os seus produtos a máis de 25 países en todo o mundo.
Profiler® é un funxicida de BAYER cunha alta persistencia fronte ao mildiu, protexendo ao viñedo durante un maior período de tempo.
“Profiler® é un anti-fúnxico de acción sistémica e penetrante, cunha actividade prolongada no tempo protexendo acios e follas de forma eficaz fronte ao mildiu, especialmente no período de maior sensibilidade á enfermidade”, destacan desde Bayer.
Este anti-mildiu combina na súa composición dúas materias de actividade complementarias: fluopicolida e fosetil-Ao. Fluopicolida é un ingrediente activo pertencente a unha nova familia química, cunha potente acción preventiva e, aínda, curativa e anti-esporulante sobre os mildius. Pola súa banda, Fosetil-AL é un ingrediente activo sistémico, cunha sistemia tanto ascendente (acrópeta) como descendente (basípeta) e con acción preventiva sobre mildius.
A sistemia completa de fosetil-AL asociada á acción translaminar da fluopicolida garante unha perfecta protección.
Dadas as características do produto as aplicacións poderán realizarse de modo preventivo, separadas por intervalos de 10-14 días, dependendo dos niveis de infección.
A floración é por innumerables razóns o período de maior sensibilidade ao mildiu pola sensibilidade da flor, pola gran dinámica de crecemento e pola severidade habitual das condicións meteorolóxicas. Profiler é un funxicida ideal para o período entre o estadio de inflorescencias claramente visibles e bagos tamaño guisante.
Aplicar en pulverización normal ao 0,225-0,3% equivalente a 225-300 g/hl, sen exceder un máximo de 3 kg/ha.
Profiler® comercialízase en envases de 1 Kg e 5 Kg.
Desde a última aplicación até a recolección dos froitos tratados, deberán transcorrer, como mínimo, 28 días.
– Como en todas as aplicacións con produtos de protección de cultivos, a calidade no mollado das plantas é de capital importancia.
– Non afecta a organismos beneficiosos para o medioambiente.
– Recoméndase en programas de protección integrada.
– Non mesturar con produtos a base de cobre nin fertilizantes foliares que conteñan nitróxeno ou xofre en forma líquida.
Unha boa protección de cultivos é esencial para ofrecer produtos de calidade aos consumidores. No actual escenario no que se atopan os agricultores, suxeitos a un estrito control por parte de autoridades reguladoras e a elevadas esixencias normativas, o seu labor vólvese cada vez máis complexo.
Atopámonos nun sector fortemente regulado, onde se realiza un estrito seguemento e control dos produtos utilizados en sanidade vexetal, de xeito que podamos ofrecer colleitas máis seguras para o consumidor, o traballador e o medio ambiente. Neste marco regulatorio e normativo, vemos como cada vez temos menos ferramentas fitosanitarias para defender os nosos cultivos das pragas e enfermidades, que poden afectalas ao longo da campaña.
Este ano, por exemplo, vimos a cancelación de diversas sustancias tradicionalmente utilizadas, como o mancozeb, funxicida de amplo espectro, que ademais de protexer ao viñedo de mildiu e outras enfermidades fúnxicas, é unha ferramenta de gran axuda para a prevención de resistencias a fungicidas, o que a partir da campaña que vén, obrigará a moitos agricultores a buscar novas estratexias para protexer os seus cultivos.
“A cancelación de sustancias tradicionalmente usadas, como o mancozeb, dificulta a protección dos viñedos e a prevención de resistencias”
A isto hai que engadir os novos retos aos que se terá que adaptar o agricultor de forma gradual coa posta en marcha do plan ‘Da granxa á mesa’, que propón unha serie de ambiciosas medidas a implementar na Unión Europea no prazo de 10 anos.
Por todas estas razóns, cada vez faise máis necesario o uso de tódalas ferramentas dispoñibles que, combinadas, poidan dar resposta a estes requirimentos, así como ás demandas dos consumidores, e todo iso sen perder rendibilidade no seu negocio.
Neste complexo escenario, e co seu espírito de mellora continua, Kenogard lanza a súa estratexia BioWin®, combinación de solucións químicas convencionais e produtos de biocontrol, nas que se ten en conta a xestión de residuos coas estratexias anti-resistencia; a eficacia na protección de cultivos coa mellora na calidade final; e o retorno do investimento coa sustentabilidade.
No caso do manexo e control de enfermidades da viña, a estratexia de Kenogard baséase en establecer uns programas de control con Romeo® combinados con outros produtos ecolóxicos ou convencionais de perfil favorable, asegurando a mellor protección do cultivo.
Romeo® é o primeiro biofunxicida rexistrado en España (nº É-00519) a base de Cerevisane®, sustancia de baixo risco autorizada na Unión Europea.
Romeo® é un inductor da resistencia biolóxica das plantas, con acción funxicida de amplo espectro, exento de Límite Máximo de Residuos (LMR) e autorizado en agricultura ecolóxica, comercializado por Kenogard dentro do seu catálogo de produtos BioRacionales.
Cerevisane®, sustancia activa de Romeo®, é a parede celular do fermento ‘Saccharomyces cerevisiae’, que se atopa presente na natureza, sen estar asociado a ningún patóxeno, de uso habitual en alimentación humana, e que se descompón de forma natural en diversos elementos aproveitables por outros organismos vivos.
O modo de acción de Romeo está baseado na autodefensa da planta, logrando unha rápida resposta. En 2 horas trala aplicación, a defensa inmunitaria da vide está activa xa ó 60%
Cerevisane® está composto a base de quitina, mananos, glucanos e polímeros relativos (azucres e proteínas), en común cos fungos patóxenos, conseguindo que tras a súa aplicación a planta se senta realmente atacada por un patóxeno, activando o seu sistema interno de defensas de maneira rápida e altamente efectiva.
O modo de acción de Romeo® está baseado na defensa endóxena das plantas, avaliándose a sobrexpresión de diferentes xenes tras a súa aplicación, que se traducen no reforzo de sistemas estruturais celulares (engrosamientos de lignina), segregación de compostos funxicidas naturais (fitoalexinas e proteínas PR) e na aceleración do metabolismo oxidativo da planta (peróxidos, flavonoides).
Romeo® estimula tanto a vía do ácido salicílico como a do ácido jasmónico e o etileno, demostrando un amplo espectro de acción contra os fungos biotróficos (mildiu, oídio) e necrotróficos (botrite).
Os sistemas de defensa endóxena dependen de cada especie e mesmo de cada variedade. A capacidade de cada especie para reaccionar fronte a un patóxeno e a rapidez coa que se produce esta resposta, está relacionada coa Resistencia planta-patóxeno. A resposta da planta á aplicación de Romeo® é moi rápida. Ás 2 horas a defensa inmunitaria xa está activa ao 60%, obtendo a súa resposta máxima entre as 24 e as 48 horas tras o tratamento.
O uso do biofunxicida é unha primeira barreira contra a infección. Resulta especialmente interesante en fases de estrés da planta
A ampla variedade de sustancias producidas pola planta trala aplicación de Romeo® convérteo nunha ferramenta moi versátil para a defensa do cultivo. Romeo® permite á planta construír o seu propio conxunto de defensas físicas e bioquímicas, anticipando os tempos de resposta, obtendo así unha resposta preventiva válida para reducir a susceptibilidade aos patóxenos.
Estas rutas metabólicas activadas a nivel celular, ademais de conformar a primeira barreira para deter as infeccións fúnxicas, resultan especialmente interesantes en períodos de stress da planta. Neste sentido, a aplicación de Romeo® proporciónalle un efecto estimulante á planta, que lle permite superar mellor estes períodos de stress, mantendo o metabolismo produtivo en altos niveis de eficiencia.
Romeo® está autorizado para o seu uso en vide, actuando como inductor de defensas naturais da planta e proporcionando unha protección de amplo espectro, fronte a oídio, mildiu e botrite.
Ademais, está autorizado en tomate, berenxena e cucurbitáceas, fresa e leituga.
Romeo® debe aplicarse en vide a 250 g/ha, sempre de forma preventiva, asegurando unha boa cobertura do cultivo. Tras a aplicación, a planta manterá activas as defensas cunha persistencia de 7-10 días, debendo repetir o tratamento tras ese período. Para obter a mellor resposta da planta, recoméndase aplicar Romeo® en 2-3 aplicacións consecutivas, buscando un efecto acumulativo, con especial atención ás fases máis susceptibles do ciclo de cultivo.
Para unha adecuada protección do cultivo fronte a mildiu e oídio, Romeo® pode aplicarse en programas combinados con cobres, xofre ou outros produtos de síntese, de maneira que se potencia o efecto destes.
No caso de botrite, Romeo® pode aplicarse só, en fincas con manexo ecolóxico, ou establecer un programa co noso antibotrite Prolectus®, asegurando unha total protección do acio antes da vendima. Ademais demostrouse que aplicacións conxuntas de Romeo® co coadxuvante Bond®, reforzan a eficacia do produto.
A actuación conxunta dentro dun programa de inductores de resistencia como Romeo® e produtos funxicidas é unha estratexia axeitada para un bo manexo integrado e sustentable dos cultivos, favorecendo unha adecuada prevención de resistencias, axudando a cumprir cos requisitos normativos e dando resposta ás esixencias dos consumidores.
Con este novo lanzamento, Kenogard® mantén a súa aposta por unha agricultura sustentable, ofrecendo un catálogo completo de ferramentas, tanto naturais como de síntese, para axudar ao agricultor cunha óptima xestión das súas explotacións.