A Oficina Agraria Comarcal de Ferrol acollerá dende o 27 de xuño un curso de formación e adquisición de competencias sobre as diferentes alternativas aos minifundios e as producións de froitos alternativos aos principais cultivos. A acción formativa levarase a cabo ata o 9 de xullo e terá unha duración total de 45 horas ao longo de 7 días, con horarios tanto de mañá coma de tarde.
O obradoiro aborda aspectos teóricos e prácticos sobre diferentes áreas de coñecemento relacionadas co sector forestal, o minifundio e o aproveitamento de soutos, maceiras e plantacións de arandos, incluíndo unha serie de viaxes os días 2 e 9 de xullo a diferentes tipos de producións forestais. Esta iniciativa está dirixida ás persoas vinculadas profesionalmente cos sectores produtivos relacionados coa agricultura, gandería, industria agroalimentaria e cadea forestal-madeira, e tamén ás persoas con expectativa de incorporación, en concreto a xuventude do medio rural.
A Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Consellería do Medio Rural), a través da formación non regrada e dentro do Plan de formación continua 2022, pretende mostrar solucións e alternativas ao minifundio, ademais de dar a coñecer cultivos alternativos ás principais especies forestais coma os arandos, as mazás de sidra ou as castañas, e que os participantes adquiran coñecementos para saber aproveitalos.
Cómpre lembrar que a Consellería do Medio Rural conta cun plan de accións formativas e de transferencia para este ano 2022 que pode consultarse nesta web. Precisamente nesta páxina pode atoparse o referido curso e facer a pre-inscrición en liña cubrindo os datos necesarios. O coordinador poñerase en contacto coas persoas interesadas a través do correo electrónico, comunicándolle se está ou non admitido. Para consultar calquera dúbida, pode chamarse ao teléfono 981 33 70 49, ou enviarse un correo a oac.seca.ferrol@xunta.gal.
“Non foi unha campaña de récord, mais sitúase entre as mellores. Houbo cantidade e moi boa calidade”: José Luis Olmedo, Custom DrinksHai varios factores detrás destas boas producións: É un ano impar, ano de carga e de recuperación da colleita, logo de que o ano pasado a vecería reducise considerablemente a cantidade de mazá. Os pomares atópanse nun bo estado sanitario, sen case incidencia dalgunhas das pragas habituais como o verme da mazá. Ademais as condicións meteorolóxicas deste ano contribuíron a que o froito chegase ó final da campaña en moi boas condicións e se lograsen boas producións.
“Cada ano imos incrementando a produción, a maior parte deles son maceiras novas que aínda están chegando ás cifras agardadas”: Miguel Soto, técnico de UllamaPecharon a colleita na primeira quincena de novembro cuns 850.000 quilos de mazá recollidos na cooperativa. En toda a comarca de Tabeirós producíronse preto de 1,5 millóns de quilos, dos que uns 200.000 quilos son de mazá en convencional e o resto corresponde a pomares en ecolóxico. “Cada ano imos incrementando a produción, a maior parte deles son maceiras novas que aínda están chegando ás cifras agardadas”, explica Miguel Soto, técnico de Ullama.
“Aínda hai moitas plantacións nas que non se valorou a incidencia das xeadas, a pesar de que é determinante á hora de escoller a parcela para un pomar”: Francisco Otero, AfrugalNesta colleita comercializaron uns 500.000 quilos de mazá a través da cooperativa Cabrinfolla, deles uns 250.000 quilos proceden de pomares en ecolóxico. “Este ano nos concellos de Xermade e Vilalba moitos pomares quedaron machacados polas xeadas”, explica Francisco Otero, presidente do colectivo. “Aínda hai moitas plantacións nas que non se valorou a incidencia das xeadas, a pesar de que é determinante á hora de escoller a parcela para un pomar”, explica o especialista na produción de mazá.
Os produtores buscan contar con contratos que lle ofrezan estabilidade e garantías de recollidaDende o sector reivindican a necesidade de comezar a valorar as distintas variedades e calidades no prezo que se lle paga ó produtor. “Se o mercado marca diferencias para incrementar a calidade, dende as cooperativas tamén podemos comezar a traballar naquelas liñas que teñan maior interese”, valora Otero. Na Estrada, este ano xa realizaron unha colleita máis selectiva, diferenciando por variedades para lograr coller a mazá no momento óptimo, comezando a recollida polas variedades máis delicadas.
Este ano o verme da mazá non foi problema en Galicia. Case non houbo danos e os ataques conseguiron atallarse con rapidezOs pomares atopábanse nun moi bo estado sanitario esta campaña e mesmo houbo una menor afección dalgunhas das pragas habituais da mazá como o verme, provocado pola Cydia Pomonella, unha bolboreta que realiza as súas postas entre lusco e fusco nos días en que a temperatura se mantén por encima dos 15 graos. “Este ano o verme da mazá non foi problema en Galicia. Case non se produciron danos e só houbo ataques puntuais que se conseguiron atallar moi rápido”, explica Francisco Otero, quen se encarga de coordinar as tarefas de seguimento da incidencia da praga en colaboración tanto coa industria como coa Consellería de Medio Rural. De feito, teñen unha rede de trampas para comprobar a presenza deste insecto en doce puntos das provincias de Lugo, Pontevedra e A Coruña. A primavera fresca motivou que este ano a incidencia desta bolboreta fose case nula. “En 12 anos, esta foi a primeira vez que tivemos unha presenza tan baixa”, detalla Olmedo. Dos 300 exemplares que adoitaban recoller habitualmente nas trampas de Sada ó longo da tempada, que se prolonga entre os meses de abril ata setembro, este ano non chegaron nin a recoller unha cuarta parte de insectos. “Agora estamos expectantes para ver como se desenvolve a próxima campaña e se realmente ó non se realizar tantas postas tamén é menor a incidencia e a presencia do verme da mazá aínda que as condicións lle poidan ser máis favorables que nesta campaña”, valora Otero.
Lembrar que para que se produzca o primeiro voo anual dos primeiros adultos deste insectos, a Cydia Pomonella, debemos acadar 400 grados/día a contar dende o 1 e xaneiro, o que xa se rexistrou en todas as estacións de medición repartidas por Galicia:
Zona | Estación | Grados/día actual | Data 400 grados/día |
Mariñas Coruñesas | Mabegondo | > 400 | 7 - abril |
Mariñas Coruñesas | Guísamo | > 400 | 7 - abril |
Mariña Luguesa | Lourenzá | > 400 | 6 - abril |
Lugo Centro | Portomarín | > 400 | 26 - abril |
Lugo Sur | Sarria | > 400 | 23 - abril |
A Estrada | Vedra | > 400 | 4 – abril |
Ourense | Verín | > 400 | 26 - abril |
As outras condicións para a aplicación dos tratamentos é a existencia de dúas capturas de adultos/trampa e por semana, comenzando a contar grados/día cando a temperatura crepuscular (temperatura do ocaso + 2 horas) sexa maior a 15’5 ºC durante dous días seguidos.
Os dous días consecutivos cunha temperatura crepuscular superior a 15,5 ºC foron acadados nas estacións de monitoreo de Mabegondo, Guísamo, Chantada e A Estrada.
As primeiras dúas capturas, tiveron lugar ao longo desta semana nalgunhas das estacións que se detallan na seguinte táboa.
Táboa de capturas
Zona | Estación monitoreo | Capturas semanáis 29/04/2020 | Capturas semanáis 06/05/2020 |
Mariñas Coruñesas | Abegondo | 0 | 7 |
Mariñas Coruñesas | Aranga | 0 | 0 |
Mariñas Coruñesas | Bergondo | 7 | 10 |
Mariñas Coruñesas | Sada | 2 | 12 |
Ortegal | Ortigueira | 0 | 7 |
Mariñas Luguesas | Foz | 0 | 6 |
Mariñas Luguesas | Ribadeo | 0 | 2 |
Lugo Centro | Guntín | 0 | 0 |
Lugo Sur | Chantada | 0 | 2 |
Lugo Sur | Sarria | 0 | 0 |
Verín | Verín | 0 | 0 |
A Estrada | A Estrada | 0 | 7 |
Maceiras de sidra e mesa: Nas estacións de monitoreo de Bergondo e Sada acadouse o día 11 de maio o estado de posta (ovicida) e calculan que entre o día 15 e o 17, en función das temperaturas dos próximos días, teremos que dar un tratamento a base de insecticida-larvicida. Estas estacións corresponden ás zonas xeográficas de Ferrolterra e Mariñas Coruñesas.
Con qué materias activas tratar?
Segundo os técnicos de AFRUGAL, se as maceiras están en producción integrada pódese empregar:
-Clorantraniliprol (ovicida + larvicida)
-Fenoxicarb (ovicida + larvicida)
E se están en agricultura ecolóxica:
-Bacillus thuringiensis
-Spinosad
-Virus da granulopse da carpocapsa