“Saccharomyces cerevisiae XG3”, o lévedo galego que mellora as cualidades dos viños do Ribeiro
A Fundación Juana de Vega participou este luns no webinar “Uso de lévedos autóctonos para a diferenciación da calidade aromática do viño na DOP Ribeiro”, unha actividade de divulgación dun Grupo Operativo coordinado pola Fundación Juana de Vega en colaboración coa Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (Evega-Agacal), o Instituto de Ciencias da Vide e o Viño (ICVV) da Rioxa, a Misión Biolóxica de Galicia (CSIC) e as adegas da DOP Ribeiro O´Ventosela e Priorato de Razamonde.
Os lévedos xogan un papel esencial na elaboración do viño xa que son os responsables da fermentación do mosto. Durante este proceso transforman o azucre e outros compoñentes do mosto en alcohol, CO2 e outros compostos minoritarios do viño que definen a súa calidade.
Desde 2017 estívose traballando en promover a implantación dunha nova tecnoloxía na produción de viño: a aplicación dun lévedo autóctono a nivel industrial que asegure a calidade e autenticidade do produto final. Este proxecto contou coa axuda para a execución de proxectos dos grupos operativos da Asociación Europea de Innovación (AEI) 2018 da Consellería do Medio Rural a través do FEADER.
Na sesión, moderada polo axente de innovación do proxecto, Pedro Calaza, participaron o presidente da Fundación Juana de Vega, Enrique Sáez; o director de Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino, José Miguel Martínez Zapater, e o director da Axencia Galega de Calidade Agroalimentaria, José Luis Cabarcos. As investigadoras Pilar Blanco (Evega) e Mar Vilanova (Misión Biolóxica de Galicia) foros as encargadas de expoñer a parte técnica do proxecto.