Importes provisionais das axudas asociadas para vacún de cebo 2023
O Fondo Español de Garantía Agraria, dependente do Ministerio de Agricultura, vén de concretar os importes provisionais das axudas para vacún de cebo, que quedan como segue:
“Démonos de conta de que sendo máis pequenos, podiamos ser máis rendibles. Apostamos por sacar só 9 bois ó ano, pero para un mercado de máxima calidade”A súa produción conta cunha carteira de clientes estable, cos que comercializan costelares, hamburguesas e embutidos, que chegan á alta restauración. Proba da calidade producida nos pastos de Goiriz é que Lucia Freitas, propietaria dos restaurantes A Tafona e Lume e galardoada cunha estrela Michelin, aposta pola carne de Real Buey Casamado. Así é que coa súa Galicia Japan burguer conseguiu o terceiro posto no Campeonato de España de Hamburguesas. De cara a un futuro Lucia Freitas e Real Buey Casamado estan traballando en novos proxectos de comercialización.
"A carne criada en base a pasto é un produto diferente que esixe un manexo distinto, pero non perde calidade e textura se se fan as cousas ben" (Xan Pouliquen)Xa de volta, nunha reunión na sede da cooperativa Almoga, en Vilalba, os gandeiros puxeron en común as posibilidades de producir carne con pasto. Xan Pouliquen, coordinador desta viaxe salienta que “é posible ou polo menos paga a pena ver as posibilidades deste modo de produción. É factible pero para iso é necesario un manexo específico dos animais e das pradeiras”.
"En Galicia o lobo está a achegarse ás zonas habitadas. Estamos xogando á ruleta rusa" (Jacobo Feijoo)“Estamos vendo zonas, como a Mariña lucense ou as Mariñas coruñesas, nas que as mortes de gando e cans prodúcense en terras preto das zonas habitadas. Esa situación hai que xestionala, pois o lobo tamén é un risco obxectivo para as persoas, sobre todo nenos ou persoas maiores. No pasado houbo mortes por ataques de lobos en Galicia -a última nos anos 80- e se perdemos un instrumento de control para afastar ó lobo do ser humano, estamos xogando á ruleta rusa”, sostén Jacobo Feijoo. Os problemas co lobo danse nun ciclo no que as políticas europeas promoven a extensificación do gando, o que aumenta os riscos de danos ós animais. “A parte dos controis, é preciso xestionar suficientes axudas para métodos de prevención e actualizar os criterios de indemnización, pois hai moitos animais, como xatos pequenos ou cabalos que quedan fóra das axudas porque non se atopan os corpos. Hai que buscar un sistema para compensar esas perdas, xa que os danos do lobo en Galicia están moi subestimados”, cuestiona. En Galicia, no último ano Medio Ambiente computou 2.436 reses mortas, unha cifra similar á cantabra, que ten catro veces menos lobos que Galicia. Medidas de prevención Joan Alibés, gandeiro de ovino e asesor especializado na prevención de ataques de lobo, é da opinión de que os controis do lobo non son unha solución, se ben considera que se outras comunidades teñen capacidade para facelos, Medio Ambiente tería que seguir ese camiño. “Se o gran cabalo de batalla da Consellería era que o Lespre non permitía extraccións e outras comunidades actúan para facelas, habería que concluír que os controis poden facerse pero que en Galicia non se queren facer”, valora.
"O lóxico sería que as ganderías contasen cunha convocatoria bianual de apoios a medidas de prevención, con prazos de execución razoables e fondos suficientes" (Joan Alibés)A prioridade de acción para Joan Alibés pasa por destinar fondos suficientes para as medidas de prevención, con prazos de execución razoables. “Sería preciso, por exemplo, un sistema de convocatoria bianual de axudas, pois estes últimos anos, cando Medio Ambiente resolve as axudas de prevención, na parte final do ano, os gandeiros vense sen prazo para a compra de mastíns. E peor é o caso daqueles que queren executar un valado fixo, pois non hai tempo material no prazo que deixa a Consellería”, conclúe. Alibés incide ademais na necesidade dun asesoramento especializado na prevención de danos do lobo e lamenta que a Xunta renunciara ós 4,3 millóns de euros que o Goberno central tiña previsto destinar a medidas de prevención de danos en Galicia. A decisión da Xunta de non asinar a estratexia do lobo do Goberno central deixouna fóra do reparto de apoios.
"Temos que abrir máis mercados en España, en zonas como Levante, e en especial na restauración"“En España, estamos xa moi presentes en puntos como Madrid ou Barcelona, pero noutros queda moito por avanzar, como o Levante, cunha gran demanda turística”, opina. - Compromiso da industria para aumentar a transformación e comercialización de carne da IXP Ternera Gallega. “Ten que haber un compromiso da industria coa IXP. Poño o exemplo das denominacións de orixe de viño. En ningunha D.O. galega as adegas que están na Denominación poden mercar uvas de fóra da Denominación. En Ternera Gallega deberiamos facer o mesmo e que as industrias que estean na IXP estean de verdade comprometidas coa IXP” -opina González-. “Se non están dispostas a iso, a solución é permitir o despiece dos canais de Ternera Gallega en industrias de fóra, que están interesadas en traballar con nós”.
"Ningunha adega galega que estea nunha Denominación de Orixe pode mercar uvas de fóra da D.O. As industrias de Ternera Gallega deberían asumir o mesmo compromiso"Ata agora, a IXP ten autorizado o fileteado en industrias de fóra da comunidade, pero non o despiece das canais. - Homoxeneizar a oferta da carne de Ternera Gallega Suprema no mercado. Unións Agrarias é partidaria de que se lle permita flexibilidade ás granxas no acabado final, de xeito que cada unha se adapte as súas circunstancias, pero si aposta por esixir unha maior homoxeneidade dos canais. “Para entrar en Ternera Gallega Suprema, os canais teñen que ter un mínimo de engraxamento, que se ten que esixir, de acordo cunha carne ‘premium’ como a nosa, e un máximo de peso”, opina. “Tamén podemos valorar se interesa establecer distintas categorías comerciais de Suprema, en función do manexo que tivera o animal. Se hai un manexo que se demostre que obtén carne de mellor calidade, é interesante posicionar esa carne”, sinala. - Uniformizar o faenado dos canais e reforzar os controis de pesos nos matadeiros.
"Sería difícil de explicar en Bruxelas que queremos ser unha IXP de carne galega cunha raza francesa"Para González, o camiño da IXP pasa por potenciar a Rubia Galega, cos seus cruces, e as razas autóctonas. “Ese é tamén o noso forte a nivel de marketing. Podo estar de acordo en que é preciso avanzar máis na xenética da Rubia Galega, pero tamén hai que dicir que algúns problemas tradicionais da raza, como o problema de partos que adoitaba ter a Rubia Galega, xa o temos resolto os produtores cos touros limusin, por exemplo”, valora. “Se nos miramos no mundo do viño en Galicia, un sector que durante anos fixo as cousas ben, a súa aposta foi a de producir viños en base a uvas autóctonas, non con variedades foráneas”, remata. ¿Programación de partos? Unha liña de traballo de Ternera Gallega desde hai anos é a de fomentar a programación de partos das vacas, coa idea de reforzar a oferta de Ternera Gallega Suprema nos meses de verán, cando hai máis demanda. En decembro, o director xeral de Gandaría, José Balseiros, plantexou a posibilidade de que se inclúa a obrigatoriedade da programación de partos no manual de calidade da IXP, pero é unha cuestión sobre a que González amósase escéptico.
"A programación de partos véxoa complicada. Son máis partidario de que Ternera Gallega complemente a Suprema nos meses de verán"“Como produtor, e isto poderacho dicir calquera gandeiro, é moi complicado ir contra a natureza. Pódense facer cousas de programación de partos, pero son máis partidario de pensar en que a oferta da IXP no verán se reforce con Ternera Gallega onde a Suprema non ten capacidade de chegar”.
"Non entendo que algúns produtores queiran enfrontar a Suprema con Ternera Gallega. Ternera Gallega é un complemento que nos permite manter mercados en meses en que a oferta de Suprema é escasa"González afonda na cuestión do mercado: “Temos que pensar en Ternera Gallega convencional como un complemento da Suprema. Non entendo a postura dalgúns produtores de Suprema de pensar que teñen que enfrontarse a Ternera Gallega, cando é unha carne que nos complementa e que necesitamos para abastecer ós mercados”, opina.
"Estamos na gandería porque nos gusta, que ninguén pense que isto é un negocio. Sempre hai problemas, un animal ata que o ves vendido, é unha historia" (Alberto Hernández)O resultado foi un animal que “calculo que podía rondar os 500 Kg. de peso en vivo”. Sobre el precio alcanzado en Silleda, el ganadero señala que "sae así un de cando en cando, que ninguén pense que a gandería de carne é negocio. Estamos nisto porque nos gusta” -destaca Alberto-. “Os pensos subiron, o gasóleo e os plásticos de ensilar tamén e sempre poden aparecer problemas ou enfermidades nos animais. Se non houbese problemas, a gandería sería moi bonita, pero sempre hai problemas. Un animal ata que o ves vendido, é unha historia”, conclúe. Ata hai cousa dun ano, Alberto adicouse tamén á cría de bois, chegou a ter máis de 15, pero finalmente abandonou esa orientación “porque non era rendible”, conta. “Podía ser rendible para o restaurante ou para algún intermediario, pero para min non era”, analiza.
"Cebar e vender un becerro a final do 2021 supón para as granxas unha perda de 200 euros en comparación con hai 2 anos" (José Ramón González, Unións Agrarias)“Cebar un becerro a final do 2021 representa para as granxas un custo engadido de 200 euros, en comparación con xaneiro do 2020” -explica José Ramón González, responsable de Gandería Extensiva na organización agraria-. “O aumento de custos, sobre todo penso, pero tamén gasóleo e outros, representan 150 euros máis por xato, en tanto que as granxas cobran a día de hoxe polos becerros 20 céntimos menos por Kg. canal en comparación con xaneiro do 2020. En conxunto, falamos dunha perda de 200 euros por animal”, calcula. Para enfrontar a perda de rendabilidade das granxas de vacún de carne, Unións avoga por medidas das Administracións que fagan cumprir a Ley de la Cadena Alimentaria. “Non se poden vender os becerros por baixo dos custos de produción. As industrias e os consumidores teñen que ser conscientes de que a carne de calidade hai que pagala. A ninguén se lle ocorre que vaia atopar unha botella de Rías Baixas no supermercado por 1,80 euros”, compara José Ramón González. Lobo e xabarín Á situación de falta de rendabilidade, engádese o malestar das granxas pola escalada de danos que perciben na fauna salvaxe, coa “connivencia de Administracións e sociedade”: “O xabarín desfainos os prados un día si e outro non. Co lobo, ata o de agora non eramos unha comarca de moito problema de lobo, sabédelo coma min, eran uns casos pero máis nada, pero desde hai un ano isto é un desastre”, expuxo a gandeira local Rosa Carrodeguas na concentración realizada por Unións en Ortigueira.
"Nós temos que ter os becerros coma nun hotel de 5 estrelas, pero se me aparece un becerro cun cuarto de atrás comido polo lobo, iso non é un problema" (Rosa Carrodeguas, gandeira de Ortigueira)A gandeira compara a protección que percibe sobre a fauna salvaxe coa indefensión que sofren as granxas. “Benestar animal, nós temos que ter os becerros como se estivesen nun hotel de cinco estrelas, pero se me aparece un becerro cun cuarto de atrás comido polo lobo, iso non é un problema”, critica Rosa Carrodeguas, que pide que se poñan solucións enriba da mesa. Unións insiste na necesidade de controis poboacionais tanto de lobo como de xabarín. “O lobo non pode estar metido nas casas porque calquera día teremos unha desgracia” -cuestiona o responsable de Desenvolvemento Rural de Unións, Jacobo Feijoo-. “Xa tivemos ataques de xabaríns a persoas, como o que se viviu en Ferrol hai uns días, e antes ou despois pasará tamén co lobo”, pronosticou. Jacobo Feijoo considera que deberá ser posible cazar o lobo, sexa unha especie de especial protección ou non. “Cando vexamos necesarias intervencións de caza, pedirémolas e actuaremos xuridicamente se é necesario”, avanzou.
"O lobo non pode estar metido nas casas porque calquera día teremos unha desgracia" (Jacobo Feijoo, Unións Agrarias)En canto ós ataques de lobo sobre o gando, que se seguen sucedendo a diario, o responsable de Unións pediulle ós gandeiros que sigan dando aviso á Xunta. “A actual orde de axudas está caducada, pero séguense facendo as inspeccións para cubrir as indemnizacións coa seguinte orde. Temos o compromiso da Consellería de Medio Ambiente de que se publicará e non pararemos ata vela publicada”, sinalou Feijoo, que criticou o pasado venres en Ortigueira o amago que fixera Medio Ambiente de eliminar o pago de indemnizacións por ataques de lobo ó gando.
"Nas visitas de escolares, sempre valorizamos a vida dos gandeiros e a importancia da alimentación local"Outra das cuestións que enfatizan en Mlekarna Planika é o éxito da estratexia cooperativa. “Tódalas granxas do val apostaron por manter a cooperación. Non quixeron medrar en solitario, senón en conxunto, mesmo as máis grandes, que poderían ter emprendido proxectos individuais”, explican. A cooperativa, que transforma o leite desde o 1957, posicionouse no mercado de produtos locais de calidade. Destaca polos seus queixos, unha liña que completa cunha variada produción de derivados lácteos, como manteiga, iogurt, leite fresco ou kefir.
Quedei coa vianesa porque a cachena dá menos produción, pero a caldelá gústame tamén moitoDecantouse pola raza vianesa e foi o primeiro que as trouxo para a montaña de Lugo. "Cambiei no 2006, comecei con 7 que fun buscar a Vilardevós e logo seguín comprando e recriando das miñas. En pouco tempo montei a cabana actual, que está formada por 50 nais", conta. Tres lotes de animais
Mover o rabaño xunto é máis complicado e se hai un problema é máis difícil de ver"Móvoas pola estrada, cunha persoa diante e outra detrás simplemente polos coches, porque elas síguenme a min. O manexo agora é doado, pero ao comezo cometín erros, porque ao ser o primeiro e o único que as tiña nesta zona non tiña de onde copiar. Estas vacas hai que tratalas con moito cariño, coma todas, pero estas quizais máis porque teñen un instinto máis nervioso", considera. 36 hectáreas de superficie
Teño varios puntos onde darlles de comer no inverno para non desfacer os prados e quero poñer auga en todas as fincasNo inverno, de novembro a marzo, o gando está nunhas zonas de comedeiros alimentadas con silo de herba e palla. "Se as tes nos prados destrózanchos e logo tardan máis en dar na primavera", argumenta Amaro. Renova as pradeiras menos pendentes cada 5 ou 6 anos para incrementar a súa produción e a calidade do pasto. "Roturo, encalo e fago a sementeira con mestura de raigrás inglés, raigrás italiano e trevo. Nas zonas máis duras boto algo de festuca, que aguanta ben a seca, pero datilo aquí non fai falla botar", explica.
No inverno precisa de tres rolos de silo e unha paca de palla á semanaPara favorecer o rebrote da herba abona con purín todos os anos e encala cada dous, ademáis de empregar abono de síntese en grao nalgunhas parcelas. Na primavera, cando ten excedente de herba, fai rolos de silo, entre 200 e 250 ao ano. "Herba seca non fago, porque dá traballo e porque facer unha herba seca de boa calidade é difícil. Merco palla de cebada de Castela, porque é difícil atopar palla boa de avea seca. A que vén sen mallar, co grao, semiseca, é moi boa, pero vaise de prezo", detalla. 5 cabalos para domesticar o monte
Teño prados que antes era monte pechoOs cabalos son de pura raza galega e o seu manexo é doado. "Os cabalos si que non me dan traballo ningún, chámoos co pitido do coche e xa case se cambian sós de finca", asegura Amaro. Na zona comeza a haber algo de lobo e, de feito, o ano pasado levoulle unha poldra. "Outros anos tamén tiven problemas coas vacas, un ano matoume catro becerros e outro ano dous", conta. Un pequeno cebadeiro para os xatos
Os machos acadan os 240 ou 250 quilos canal e as femias están entre os 200 e os 220 quilosA finalización dos becerros fana na actualidade con palla e con penso. "Non programo os partos, pero a maioría danse en primavera. Os xatos están mamando 6 ou 7 meses, até setembro máis ou menos, e logo encuádroos e téñoos até que alcanzan certo grao de engraxamento e acadan un nivel óptimo de rematado para iren saíndo ao mercado", explica. Os machos acadan os 240 ou 250 quilos canal e as femias están entre os 200 e os 220 quilos. "A partir diso as xatas xa engraxan de máis", asegura. Comercializa directamente a restaurantes e particulares
Á hora de sacrificar Amaro prima a calidade da carne sobre o rendemento cárnicoA relación de Amaro cos seus clientes baséase na confianza xa que el prima a calidade da carne sobre o rendemento cárnico. "Normalmente non miro nin a idade nin o peso, dame igual matar aos 12 ou aos 16 meses se o animal está ben para sacrificar", di. Vende tamén a particulares, cos que supliu en parte a caída da demanda da hostalaría por mor das restricións nos momentos máis duros da pandemia sanitaria do coronavirus. "Aos particulares tes que levarlle as canais despezadas e dame máis traballo", admite. Nos últimos dous anos foi moito traballo para pouco proveito, di, porque o prezo da carne reduciuse e o do penso aumentou de xeito notable. "Ao ter un sistema de comercialización propio dependente en grande medida dos restaurantes, a min esta circunstancia do coronavirus afectoume moito", asegura. Animais moi lonxevos
Os problemas de partos desapareceron ao pasarme á raza vianesa. Teño tres touros, un en cada lote e empreñan e paren soasCon cada lote de vacas nodrizas ten un touro, sempre o mesmo por grupo, sen mesturalos. "Até o terceiro ou cuarto partos déixoos sempre, logo cámbioos", explica. O veterinario só pisa a explotación para facer as receitas para os produtos desparasitantes e pouco máis. "Aquí non hai nin diarreas nin enfermidades respiratorias e ao pasarme á raza vianesa os problemas de partos que había antes desapareceron", asegura.
Para o gando con dous fíos de pastor sería dabondo, pero para que non entre o xabarín son necesarios tres"Se tes os peches en boas condicións, fóra de momentos puntuais de máis traballo, cunha hora diaria tes atendido o gando", asegura. A tarefa de vixiar e limpar os peches é continua. "Moita xente vai pasear polo tema do colesterol, pois eu de paso levo algo na man e ademais de camiñar vou limpando", bromea.