A asociación frisoa italiana acolle tamén no seu seo vacas jersey, pardas alpinas e cruzadasDesde a súa sede en Cremona, no val do Po, unha das principais zonas de produción láctea do país, ademais de frisoas atenden outras razas, entre elas 795 ganderías con 7.025 vacas xersei rexistradas. A xeneralización no uso de seme sexado por parte das explotacións lácteas permitiu tamén ás granxas reducir as súas necesidades de seme frisón e apostar por cruces cárnicos para revalorizar os excedentes de recría. En España, os cruzamientos de vacas leiteiras con razas cárnicas representan xa o 23% das inseminacións, unha porcentaxe similar ao que se dá en Italia.
O uso de cruzamentos é unha tendencia crecente en ItaliaEstán a incrementarse tamén os cruces con outras razas leiteiras, aínda que a un ritmo menor. Supoñen neste momento o 1% das inseminacións realizadas, fronte ao 75% que levan a cabo con touros frisóns, pero é unha tendencia crecente como estratexia para incrementar a produción de sólidos e reducir os niveis de consanguinidade do rabaño. – Cantas ganderías forman parte de ANAFIBJ? – Temos neste momento 9.280 gandeiros holstein rexistrados en Italia. Somos a terceira asociación no mundo en canto a raza frisoa. Temos un total de 1.148.844 cabezas controladas. Logramos aumentar un 3% as vacas rexistradas e un 15% a produción de leite. As nosas granxas teñen 10.786 kg de produción media cun 3,85% de graxa e 3,35% de proteína na actualidade.
A proteína é para nós un dos caracteres máis importantes nos tourosEn 1970 os gandeiros querían máis leite, despois na década dos 80 calidade e máis adiante introducimos trazos como a lonxevidade ou a fertilidade. Viamos que empurrando unicamente sobre produción estabamos a perder outros trazos. – Cales serán os aspectos de selección no futuro? – Hoxe tamén se busca sustentabilidade e redución de emisións, que demanda o consumidor, igual que eficiencia e mellora da coagulación do leite para a produción de queixos, que aquí en Italia é moi importante. A proteína é un dos trazos máis importantes para nós nos touros.
Estamos a traballar en selección xenética para reducir emisións, que é algo que demanda o consumidorNo noso centro de selección xenética estamos a analizar a eficiencia alimenticia, non só na inxesta e transformación de materia seca, senón tamén no consumo de auga, e estamos a usar un novo índice económico GIES. O benestar, a aptitude para o muxido robotizado, a resistencia ao estrés térmico e ás enfermidades, a mellora da fertilidade, a redución do impacto ambiental e a protección da biodiversidade xenética serán aspectos fundamentais no futuro. – Que achega a xenómica á mellora xenética? – Está a acelerar a tendencia xenética. O índice global PFT italiano mellorou nos últimos 20 anos, pero antes da xenómica mellorabamos 97 puntos de PFT ao ano, e a partir do ano 2009, coa xenómica, o crecemento é de máis de 300 puntos.
Nos últimos 10 anos aumentamos a produción media por vaca 1.500 kg, pasando de 9.293 kg/ano a 10.786Temos un total de 508.924 animais xenotipados. Nos últimos 10 anos aumentamos a produción media por vaca 1.500 kg, pasando de 9.293 kg/ano a 10.786. Reducimos as células somáticas en 80.000 células, logrado 92 días máis de produción e 14 días menos abertos, pero mellorar a fertilidade é moi difícil pola vía da selección xenética, porque é un trazo contrario á produción. – A procura de maior produción nas últimas décadas pola vía da selección xenética derivou en países como EEUU en niveis de consanguinidade elevados. En que situación se atopa a cabana holstein en Italia? – Actualmente estamos en niveis de consanguinidade en Italia próximos ao 8%. Ese é un risco que nos obriga a estar preocupados e pensar na asociación en como resolvelo. Estamos a traballar para cambiar o índice PFT e engadir unha penalización pola consanguinidade na fórmula. Temos que ver alternativas para manexar as taxas tan altas de consanguinidade, porque os gandeiros que se preocuparon máis intensamente pola mellora xenética teñen índices de consanguinidade preocupantes. – Que estratexias están a seguirse para reverter esta tendencia? – Por unha banda estamos a preservar a raza pura mediante un programa de acoplamentos, pero a segunda alternativa que estamos a usar son os cruzamientos. Algúns técnicos pensan que a ganancia xenética supera á depreciación por consanguinidade. Nos próximos 5 anos teriamos unha ganancia de 70 quilos máis de leite por vaca e unha depreciación de consanguinidade que nos restaría 22 quilos a esa ganancia. Pero non é unha solución a longo prazo.
A tendencia de monta natural reduciuse nos últimos 10 anosEn ANAFIBJ estamos abertos a novos escenarios presentes e futuros neste ámbito. Queremos prover servizos de selección para realizar cruzamientos, tanto de carne como de leite e xa realizamos certificados de pedigrí para animais cruzados. Case o 20% das frisoas italianas están a cruzarse hoxe con outras razas, cando en 2012 era só o 7%. Cando o nivel de vacas cruzadas está a aumentar como o está facendo o director dunha asociación como a nosa ten que telo en conta. Ás veces é difícil aceptar algún resultado pero é necesario un cambio de mentalidade. – Que representan os cruzamientos a día de hoxe na cabana leiteira italiana? – Prodúcense 2 millóns de inseminacións ao ano en Italia, das que unhas 400.000 son con outras razas, moitas delas con carne. De feito, o 95% dos cruzamientos son con razas cárnicas e só o 5% con cruces para produción de leite, pero están a aumentar moito.
Os cruzamientos con outras razas leiteiras aumentan en Italia a un ritmo de 100.000 vacas cada anoCada ano 100.000 vacas que están no sistema de Control Leiteiro pásanse ao sistema de cruzamientos. Temos 1,1 millóns de frisoas puras, pero a segunda poboación son xa as vacas cruzadas, máis que a raza bruna. – En canto aos cruzamentos cárnicos, cales son os máis habituais nas ganderías leiteiras italianas? – Lévanse a cabo 250.000 inseminacións con carne cada ano, de maneira maioritaria azul belga e limusín. Para eses gandeiros que usan razas de carne temos un servizo específico para provelos desa necesidade. O seme sexado abriu esta oportunidade. En Irlanda teñen un índice de cruzamientos con carne e nós estamos listos para aplicar tamén un índice dese tipo. En Irlanda os cruces con carne son o 43%. En Italia estamos na metade, movémonos en cifras similares ás de España.
“Participamos nos certames porque a min me apaixonan estas competicións e todo o que ten que ver con elas. Meus pais antes non participaban”Ese non foi o primeiro ano no que a Gandería Rato se facía un oco nos certames de gando frisón. Outros animais coma a vaca Baroncelle Mallinger Soraya xa destacara tamén outros anos, converténdose na xovenca gran campioa en Feiradeza no 2018, unha edición na que lograran tamén recoñecementos por outras vacas en distintas seccións. “A primeira vez que participei nos certames foi hai uns 8 anos e comezamos a gañar premios destacados no 2016”, recorda o gandeiro. Porén, Alex indica que “participamos nos certames porque a min me apaixonan estas competicións e todo o que ten que ver con elas. Meus pais antes non participaban”, recorda. Súa nai recoñece que nas primeiras edicións non lle gustaba que Alex participase polo temor a que puidese mancarse durante o manexo do gando. Alex comezou a participar en certames xa no 2013. Daquela fíxoo da man doutra gandería de Rodeiro, Casa do Rei, na que estaba a desenvolver a formación práctica do ciclo agrario en Produción Agropecuaria que estudara no Centro de Capacitación Agraria de Sergude (Boqueixón). Dende aquelas primeiras veces soubo que quería seguir participando, pero facéndoo cos seus propios animais.
“Non é só participar co gando no certame, senón todo o traballo previo de preparación que hai que facer. Así como o esforzo por mellorar na gandería e contar con animais cunha boa xenética e aptitudes”“Non é só participar co gando no certame, senón todo o traballo previo de preparación que hai que facer, así como o esforzo por mellorar na gandería e contar con animais cunha boa xenética e aptitudes”, indica o gandeiro. No certame, Alex recoñece que vive unha mestura de emocións, dende os nervios previos e propios do momento da competición ata a satisfacción cando algún dos seus animais logra unha boa clasificación. A súa intención é seguir competindo. Céntrase en acudir ó certame da comarca, Feiradeza, así como ós certames rexionais e nacionais da raza Frisoa. Agora prepárase xa para a cita de Muimenta, A Moexmu, que se celebra a comezos de abril e acolle este ano o Concurso Autonómico de Gando Frisón Fefriga 2022.
Inseminan con cruces de carne como Azul belga logo de probar con Angus e non lograr prezos competitivosMónica, a nai de Alex, é nestes momentos outra peza fundamental da gandería de leite, xa que ela encárgase principalmente do muxido do gando, así como en colaborar coa alimentación e o coidado da recría. Entre os plans de futuro da gandería atópase a inversión nunha nova granxa que lles permita un manexo máis cómodo do gando. “Agora mesmo estamos muxindo unhas 65 vacas, e ó ter circuíto de muxido lévanos arredor dunhas 2 horas e media de cada vez”, indica. Por iso, contemplan xa que as novas instalacións dispoñan dun robot de muxido coa que facilitar esta tarefa. Xunto coas vacas en produción, teñen uns 50 animais de recría e arredor dunhas 15 vacas secas, que completan as 130 cabezas de gando que integran esta gandería. Teñen unha produción media duns 34 litros por vaca e unhas calidades de 4,1 % de graxa e 3,35 de proteína. En canto ó reconto celular sitúase arredor de 120.000 células somáticas e por debaixo das 17.000 unidades formadoras de colonias en bacterioloxía. Nos últimos tempos están apostando por comezar a producir leite A2 e este é un criterio máis na selección xenética dos seus animais. “Queremos seguir mellorando a xenética en cada xeración”, sinalan os gandeiros.
“Coa nave de polos buscamos diversificar para non centrarnos só no vacún”Teñen capacidade para uns 32.000 polos e adoitan criar unhas 5 camadas cada ano. “O primeiro ano criamos 5 camadas, despois baixáronnos media” indica José. Trátase dunha granxa integrada por Coren, que é quen lles subministra tanto os pensos como os animais, que lle chegan só cun día de vida. O ciclo de cría dos polos é de 35 días para os que se consumirán asados e de 47 días para os comercializados de xeito convencional. A integradora tamén se encarga de proporcionar os coidados e tratamentos sanitarios que poidan precisar. Así, José supervisa a diario o benestar dos animais varias veces ó día, ademais de responder ás alarmas que lle poidan xurdir nos sistemas automatizados. A granxa de polos permítelles tamén dispoñer dun fertilizante óptimo para a pradeira e os cultivos forraxeiros da gandería de vacún, o que lles ofrece un aforro de custes ó tempo que aseguran que as necesidades dos cultivos están cubertas.
MEJOR REBAÑO NOVILLAS: S.A.T. REY DE MIÑOTELO (LUGO)
SEGUNDO REBAÑO NOVILLAS: GANADERIA CASA VENTURO, S.C. (ASTURIAS)
MEJOR CRIADOR NOVILLAS: S.A.T. REY DE MIÑOTELO (LUGO)
SEGUNDO CRIADOR NOVILLAS: CUDAÑA (CANTABRIA)
NOVILLA CAMPEONA:
REY 1014 MOOVIN SONY ET
Propietario: S.A.T. REY DE MIÑOTELO (LUGO)
Padre : LINDENRIGHT MOOVIN ET
NOVILLA SUBCAMPEONA:
CUDAÑA APP HANIKO ET
Propietario: CUDAÑA (CANTABRIA)
Padre : SIEMERS LAMBDA HANIKO ET
NOVILLA MENCION DE HONOR:
REY 996 WARRIOR SROSETA RED ET
Propietario: S.A.T. REY DE MIÑOTELO (LUGO)
Padre : MR BLONDIN WARRIOR- RED ET
VACA INTERMEDIA CAMPEONA:
SERRADA CHANTEL CHIEF
Propietario: LA SERRADA (AVILA)
Padre : STANTONS CHIEF ET
VACA INTERMEDIA SUBCAMPEONA:
VENTURO CRUSHTIME ROMERIA
Propietario: GANADERIA CASA VENTURO, S.C. (ASTURIAS)
Padre : COL DG CRUSHTIME ET
VACA INTERMEDIA MENCIÓN DE HONOR:
VENTURO EMILIO ROMA ET
Propietario: GANADERIA CASA VENTURO, S.C. (ASTURIAS)
Padre : WILT EMILIO
MEJOR CRIADOR VACAS: GAN.DIPLOMADA BADIOLA, S.L. (ASTURIAS)
SEGUNDO CRIADOR VACAS: GANADERIA CASA VENTURO, S.C. (ASTURIAS)
MEJOR AUTONOMÍA: ASTURIAS
SEGUNDA AUTONOMÍA: CANTABRIA
MEJOR REBAÑO VACAS: CASA FLORA. SDAD.CIVIL (ASTURIAS)
SEGUNDO REBAÑO VACAS: GANADERIA CASA VENTURO, S.C. (ASTURIAS)
VACA ADULTA CAMPEONA:
LLINDE ARIEL JORDAN
Propietario: S.A.T. CECEÑO (CANTABRIA)
Padre : GILLETTE JORDAN ET
VACA ADULTA SUBCAMPEONA
TRESPANDIO ALICIA LINK UP
Propietario: SARABIA-ISLA, S.C. (CANTABRIA)
Padre : EDG MOGUL LINK UP 8217 ET
VACA ADULTA MENCIÓN DE HONOR
FLORA GOLD CHIP LIPSTICK
Propietario: CASA FLORA. SDAD.CIVIL (ASTURIAS)
Padre : MR CHASSITY GOLD CHIP ET
VACA GRAN CAMPEONA NACIONAL
LLINDE ARIEL JORDAN
Propietario: S.A.T. CECEÑO (CANTABRIA)
Padre : GILLETTE JORDAN ET
VACA GRAN CAMPEONA NACIONAL RESERVA
TRESPANDIO ALICIA LINK UP
Propietario: SARABIA-ISLA, S.C. (CANTABRIA)
Padre : EDG MOGUL LINK UP 8217 ET
MENCION DE HONOR GRAN CAMPEONA NACIONAL
FLORA GOLD CHIP LIPSTICK
Propietario: CASA FLORA. SDAD.CIVIL (ASTURIAS)
Padre : MR CHASSITY GOLD CHIP ET“Meu avó trouxera vacas de Canadá para a gandería porque quería ter bos animais na granxa e agora seguimos na mesma liña”A mellora xenética é un dos piares desta gandería familiar situada na parroquia lalinense de A Veiga, (Pontevedra). Miguel é a terceira xeración desta SAT que integran xunto a el seus pais e seus tíos, e á que acaba de incorporarse tamén seu irmán Rubén. Nos últimos meses atópanse ademais inmersos en plena fase de expansión coa construción dunha nova nave para incrementar o número de cabezas desta gandería en intensivo. “A nosa intención é chegar a ter uns 250 animais en muxido”, detalla. Agora mesmo contan cunhas 360 cabezas de gando, con 185 vacas en muxido de raza Holstein e unha produción media anual de case 10.800 litros. A estas vacas en produción súmanse unhas 126 xovencas e a recría máis nova.
“Para nós, as vacas con boa xenética son tamén as máis rendibles na granxa”“Agora cada vez participamos en menos certames, porque quítanos moito tempo, pero seguimos apostando pola xenética do mesmo xeito”, detalla. Este ano contaba volver acudir ó certame de Feiradeza con varios exemplares, pero a crise sanitaria do coronavirus fixo que, polo momento, se cancelase esta edición e xa comezou a pensar no vindeiro ano. “Para nós, as vacas con boa xenética son tamén as máis rendibles na granxa, por iso nos preocupamos por contar con animais con boas características”, explica Miguel.
En 2017, as vacas da gandería resultaron campioas das distintas seccións de FeiradezaAdemais, continúan prestando especial interese ós touros que seleccionan e tamén levan anos traballando cos seus propios embrións. “Miramos con lupa os touros que escollemos para as nosas vacas, fixámonos especialmente en que proporcionen boas ubres e boas patas”, sinala o gandeiro. Estas decisións son cousa tanto de Miguel coma de seu tío, José Manuel Madriñán, que traballou durante anos como cualificador e foi presidente de Africor Pontevedra. Ámbolos dous son os que se encargan principalmente da atención e das decisións que afectan ós animais na granxa. Teñen unha taxa de inseminación de 2,8 e só empregan touros americanos e canadienses para as súas vacas.
O ano pasado incorporaron 23 xovencas de raza Jersey para diversificar o rabaño e incrementar a produción de sólidosActualmente, teñen unhas calidades de 3.29% de proteína e 4,16% de graxa e traballan para incrementar estes valores. Este é un dos motivos polo que decidiron incorporar un novo lote de 23 xovencas de raza Jerseys procedentes dunha gandería de Menorca. “Comprámolas o ano pasado no mes de febreiro a agora temos a primeira para parir”, explica o gandeiro.
As vacas en produción téñenas en camas de carbonato cálcico, mentres que as próximas ó parto están en cama de pallaAs vacas en produción téñenas en camas de carbonato cálcico, que limpan 3 veces ó día e renovan e volven encher cada 10 días. Mentres, as vacas acabadas de parir e as xatas máis novas están en cama de palla. “As vacas acabadas de parir que teñen algunha complicación recuperan antes se están en cama de palla”, xustifica o gandeiro.
A Central Agropecuaria de Galicia – Abanca rexistrou este martes unha xornada con subas nos becerros de recría, sobre todo nos de raza frisoa, así como nos tenreiros carniceiros. Mentres, a tendencia no vacún maior foi á baixa. Nas mesas de cotización do porcino houbo tamén subas nos leitóns e mantívose sen cambios nos prezos o porco cebado. Tampouco se deron variacións no prezo dos ovos nin do coello.
En canto ó gando de recría, nos becerros de raza Frisona houbo subas en tódalas categorías. Así, nos animais máis novos, os de menos de 20 días produciuse un incremento de 16 euros ata situarse nos 80 euros. No caso dos becerros de entre 20 e 50 días, a categoría máis numerosa, o prezo medio chegou ós 96 euros, 11 euros máis que na feira anterior. Tamén nas femias desta categoría houbo unha suba de 37 euros, ata acadar os 49 euros, fronte ós 12 euros de media rexistrados hai unha semana. Nos animais de máis de 50 días, o prezo incrementouse en 25 euros e situouse nos 106 euros. Nas femias desta sección, o aumento foi de 115 euros ata os 158 euros de prezo medio.
A única suba nos becerros de cruces industriais rexistrouse nos animais de entre 20 e 50 días, que tamén é a sección máis representativa. Neste caso, o incremento foi de 46 euros para acadar os 363 euros. Mentres, no resto de categorías, a tendencia foi á baixa. Nos animais máis novos, de menos de 20 días, o prezo quedou en 261 euros, 16 menos que a semana pasada. En canto ós becerros de máis de 50 días, a caída foi de 56 euros para situarse en 402 euros.
Nos becerros carniceiros houbo subas en tódalas categorías. Nos tenreiros de raza frisoa acadáronse os 615 euros, 73 máis que na feira anterior. Mentres, nos machos de cruces industriais a suba foi de 80 euros e acadaron os 897 euros e nas femias desta sección o prezo incrementouse en 60 euros ata os 804 euros.
No referido ó vacún maior, a tendencia foi á baixa, a excepción das vacas de desvelle, onde o prezo se incrementou en 18 euros, ata os 433 euros. Nas vacas de primeira houbo unha baixada de 5 euros e o prezo medio quedou nos 1.075 euros e nas de segunda produciuse unha redución de 9 euros e pasaron a cotizarse a 716 euros.
Nesta xornada, as mesas de cotizacións do porcino acordaron manter os prezos do porco cebado logo de varias semanas cunha tendencia á baixa. O porco cebado selecto e normal cotízase a 1,465 e 1,440 euros o quilo respectivamente. A categoría de Canle II está en 1,870 euros o quilo. Nos animais de desvelle o prezo está entre os 0,73 e os 0,79 euros.
Mentres, nos leitóns decidiron unha suba dun euro por animal en tódalas categorías. O bacoriño de 20 quilos procedente dunha única granxa acada os 59 euros e os animais chegados de varias ganderías cotízanse a 54 euros. O prezo por quilo é de 2,95 e 2,7 euros respectivamente.
Os ovos tamén se mantiveron sen cambios nesta xornada. Así, a ducia da categoría XL quedou nos 1,43 euros; a da L págase a 1,27 euros, a M e a S cotizaron a 1,13 e 0,92 euros a ducia, respectivamente.Tampouco houbo variacións esta semana no prezo da galiña de desvelle, que continúa nun intervalo de 0,08 e 0,16 euros o quilo.
No relativo ó coello, a Lonxa de Madrid mantivo o prezo en 2,30 euros o quilo.