O Centro de Formación e Experimentación Agraria (CFEA) Pedro Murias de Ribadeo (Lugo) organiza o próximo martes 5 de novembro unha xornada técnica centrada na Faba de Lourenzá. Na sesión abordarán a produción de semente certificada de Faba Galaica e expoñeranse os resultados das diferentes técnicas de cultivo da Faba Lourenzá.
Os interesados en participar deberán remitir a solicitude ó centro CFEA Pedro Murias no correo electrónico cfearibadeoarrobaxunta.gal ou ben nos teléfonos 982 828 554/52.
A continuación detallamos o programa da xornada:
10.00 – 10.30 horas. Recepción dos participantes e presentación da xornada.
10.30 – 11.15 horas. A variedade de Faba Galaica. Antonio de Ron Pedreira. Profesor de investigación da Misión Biolóxica de Galicia (CSIC).
11.15 – 12.00 horas. Aspectos agronómicos e ambientais do cultivo da faba.
Paula Rodiño Míguez. Titulada Superior na Misión Biolóxica de Galicia (CSIC).
Juan L. Tejada Hinojoza. Profesor da Universidade de Perú. Misión Biolóxica de Galicia (CSIC).
12.00 – 12.15 horas. Pausa – café.
12.15 – 12.45 horas. Produción da faba en Galicia. Rafael Peláez Valle. Biólogo. Asesor agronómico.
12.45 – 13.15 horas. Diferentes técnicas de cultivo da faba de Lourenzá. José Cuadrado Oural. Enxeñeiro técnico agrícola. Presidente da Cooperativa Terras da Mariña. Presidente do Consello Regulador da IXP Faba de Lourenzá.
13.15 – 13.30 horas. Conclusións.
13.30 – 14.00 horas. Cata de Faba Galaica. Asociación de Cociñeiros da Mariña.
Están a pagar a 5 euros o quilo aos produtores pero non saben se poderán manter ese prezo até final da campaña porque son as comercializadoras asturianas as que o acaban marcandoTeñen un acordo coas dúas principais distribuidoras asturianas de faba, Tierrina Vaqueira e Codilex, ás que lles subministran entre uns 1.000 e uns 1.200 quilos diarios. Xa levan enviadas unhas 15 toneladas de faba fresca con destino a Asturias, que segue a ser un dos grandes mercados da faba producida na Mariña. Até o momento estiveron pagando o quilo de faba a 5 euros ao produtor, pero Alfonso recoñece que non saben se poderán manter ese prezo até o final da campaña, que durará aínda un mes máis. Unha incertidume da que non teñen culpa. As comercializadoras son as que fixan os prezos nunha cotización que cambia case a diario para a bolsa de fabas, ao máis puro estilo da Bolsa do Ibex 35. "Márcannos os prezos e aprétannos. Nós somos tamén produtores e sabemos o que é iso, pero é a lei do mercado e é difícil loitar contra iso", recoñece Alfonso. As comercializadoras son tamén as que marcan os parámetros de calidade do produto e marcan as regras do xogo, por iso Rocío, Alfonso e Javier teñen intención de comercializar directamente ao cliente final todo canto poidan.
A produción deste ano será algo máis escasa pero dunha calidade excelenteA produción de faba foi pouco a pouco substituíndo nos últimos anos a actividade agrogandeira no Val de Lourenzá. Unha visita calquera domingo deste mes de outubro ás instalacións do Mercado Gandeiro é boa mostra da reconversión vivida no sector primario na zona nas últimas décadas. Non fai tantos anos, en vez de fabas o que nese espazo se compraba e vendía era gando, tanto vacún como porcino ou cabalar, con feira de referencia na comarca todos os días 9 e 28 de cada mes. O mercado dos produtores da faba desta fin de semana, con stands de venda directa ao público na Praza do Conde Santo, complétase con actividades lúdicas (concertos musicais, degustación de tapas, showcookings) que contribuen ao éxito de público. O programa desenvolverase desde o venres até o domingo con actividades variadas que incúen música, artesanía, gastronomía, obradoiros infantís e deporte.
A Festa da Faba celébrase desde 1990 e desde o 2001 está declarada Festa de Interese Turístico GalegoComo vén sendo habitual, os establecimentos hostaleiros da vila ofrecerán tapas de fabas durante a festa e a Asociación de Cociñeiros da Mariña colaborará un ano máis preparando distintos pratos de fabas elaborados con pulpo, bacallau ou porco celta, nunha cita que serve para exhaltar tamén outros produtos galegos. Haberá, por exemplo, cata de viños da Ribeira Sacra e o concello convidado este ano será o de Ponteceso.
Esta fin de semana durante os tres días que dura a Festa da Faba un tren turístico levará aos veciños e visitantes a percorrer a Ruta da FabaEste ano comezou a funcionar ademais en Semana Santa e no verán unha Ruta da Faba, unha ruta turística que xira en torno a ese produto e que permite aos visitantes descubrir o proceso completo, desde as plantacións até a parte gastronómica e cultural. Esta fin de semana durante os tres días que dura a Festa da Faba un tren turístico levará aos veciños e visitantes a percorrer a Ruta da Faba.
A campaña vén moi desigual, cunhas fincas máis adiantadas e outras moi atrasadasA IXP foi creada no 2008 e a cooperativa de produtores seis anos despois. Na actualidade forman parte da IXP 40 produtores nos 15 concellos da comarca da Mariña que abrangue (Alfoz, Barreiros, Burela, Cervo, Foz, Lourenzá, Mondoñedo, Ourol, A Pontenova, Ribadeo, Trabada, O Valadouro, O Vicedo, Viveiro e Xove), cunha superficie de cultivo certificada de 40,5 hectáreas. Deles, 5 produtores de Lourenzá, das parroquias de Santo Tomé e Santo Adrao (Xoias do Val, Fabas O Pontigo, Fabas Maruxa, Fabas Francisca e Fabas Alma do Val), e un de Cedofeita, en Ribadeo (Horta Valego), envasan con marca propia, ademais da propia cooperativa Terras da Mariña, que reúne a 16 produtores de toda a comarca e comercializa coa marca Mariña Selecta.
De 2010 a 2018 multiplicouse por tres a produción vendida baixo aa etiqueta da IXP, superando as 12 toneladas na última campaña, cun volume de negocio que supera os 100.000 eurosAínda que o incremento da faba certificada foi unha constante nos últimos anos, esta segue aínda a ser a grande asignatura pendente da faba que se produce en Lourenzá. De 2010 a 2018 multiplicouse por tres a produción vendida baixo a etiqueta da IXP, superando as 12 toneladas na última campaña, cun volume de negocio que supera os 100.000 euros. Pero o presidente do Consello Regulador recoñece que "véndese aínda máis faba sen IXP que con ela". "Hai un problema de sobreprodución de faba que leva o nome de Lourenzá pero que sae sen a etiqueta da IXP", di. "É un problema de concienciación, tanto do consumidor, para que saiba o que está está mercando, como dos propios produtores", engade. Profesionalización Tradicionalmente o cultivo de faba na Mariña era un complemento a outras actividades familiares, tanto agrarias como de persoas adicadas a outros sectores. Hoxe aínda se calcula que existen máis de 200 produtores individuais en toda a comarca que non pertencen á IXP e que venden os seus excedentes a granel a uns prezos inferiores aos do mercado. A superficie destinada a produción de faba estabilizouse nos últimos anos, cun repunte no ano 2017 como consecuencia da prohibición de plantar patacas na comarca. A produción media está entre 1.500 e 1.800 quilos de faba por hectárea. En paralelo, nos últimos anos estase a dar unha reconversión no sector, entrando novos produtores que se profesionalizan en substitución doutros que tiñan simplemente na produción de fabas un complemento económico e que o van deixando, en moitos casos por cuestión de idade.
"Todos os esforzos van dirixidos a aumentar a venda de faba certificada e baixar a venda a granel" (José Cuadrado, presidente da IXP)"Non estamos en contra de que un xubilado produza fabas, pero temos que conciencialos para que se non se suman á IXP, polo menos teñan a súa explotación dada de alta no REAGA e declaren as súas vendas como se fai en calquera outra actividade", reclama. E pide os mesmos controis para todos. "Parece que neste sector todo vale e todo o mundo se pode poñer a producir alimentos así sen máis e falamos de cousas moi serias, porque somos empresas que producimos alimentos e hai que garantir unha trazabilidade e un control no uso de fitosanitarios, tanto nas doses como nos prazos de seguridade, porque esas fabas vai comelas alguén. Nós estamos dacordo en que nos controlen e nos auditen para ter un produto de calidade, pero todo o mundo debe ter os mesmos controis que se nos esixen a nós", defende.
"Non estamos en contra de que un xubilado produza fabas, pero deben esixírselle os mesmos controis e condicións á hora de vendelas""Temos que intentar profesionalizar o sector o máximo posible. E buscamos sobre todo un relevo xeracional nas familias que se adican a isto, evitar o despoboamento do rural e sobre todo demostrarlles aos máis novos que aquí teñen unha alternativa de futuro, porque dependemos da xente máis nova para que o sector primario e o rural se revalorice e perdure no tempo", argumenta o presidente da IXP. Pepe é un deses exemplos de novos agricultores que apostan pola faba. Aprendeu a cultivalas dos seus pais e agora, con 35 anos, forma parte desa segunda xeración que quere profesionalizar o oficio. Igual ca el, o seu veciño Alfonso Cartoy tamén está a apostar pola faba en Santo Tomé, o mesmo que outros novos produtores incorporados nos últimos anos na comarca como Diego Geada, de Finca as Carballas de O Valadouro; Javier Monasterio, de Sante, en Trabada; Rocío Maseda en Mondoñedo ou Javier Miranda en Riotorto. Fraude na entrada de produto de Bolivia Están a detectar ademais, nas últimas campañas, a entrada de produto foráneo ao mercado galego, que chega sobre todo de países como Bolivia, e que pasa desapercibida a simple vista para moitos consumidores, pero que é de moita peor calidade. "Non ten a pel fina que caracteriza á faba de Lourenzá, nin a mantecosidade, nin a elevada capacidade de absorción de auga, superior ao 100%, que fai que a nosa faba teña ese comportamento excepcional na cocción. Pero moita xente merca esa outra faba que ven de fóra pensando que é faba de Lourenzá e iso afecta despois ao nome da nosa", explica.
"Está a entrar faba foránea que o consumidor merca pensando que é de Lourenzá", denuncian os produtores, que se ven abocados a vender parte da súa produción vía Asturias"É importante concienciar ao consumidor", di Pepe, porque nos últimos anos son cada vez máis as familias que apostan polo cultivo da faba como unha opción de futuro e como a súa actividade principal e este intrusismo, tanto na produción e venda de faba a granel como coa venda de faba de importación, dificulta este proceso. O presidente da IXP recoñece, con todo, a dificultade para dar saída a toda a produción da comarca como faba certificada neste momento. Segue marchando moita faba de Lourenzá vía Asturias, a través dos compradores, intermediarios e distribuidores que durante décadas controlaron o mercado da faba en España pero "a idea é potenciar cada vez máis a venda certificada e baixar a venda a granel, que aínda é moi importante, e todos os esforzos van dirixidos a iso", asegura. "Estabamos acostumados a que nos viñeran mercar á casa, un sistema no que o intermediario puña as condicións. Temos que cambiar o sistema e sair nós a vender poñendo nós as condicións", defende. Mellora da semente
A Misión Biolóxica de Galicia entregará durante os vindeiros 4 anos fabas que a cooperativa Terras da Mariña reproducirá para entregar aos produtores da IXP. Trátase de unificar a variedade e lograr unha semente 100% libre de enfermidadesSegundo o acordo do CSIC, este proceso vaise repetir durante os vindeiros anos. A Misión Biolóxica de Galicia vai plantar nas súas instalacións semente base da mesma variedade de Faba Galaica libre de enfermidades e cun grao de pureza 100% que irá entregando á cooperativa Terras da Mariña para que esta a reproduza e a reparta entre os produtores. En paralelo ao proceso de mellora da semente estase a levar tamén a cabo un traballo de transferencia tecnolóxica en colaboración co Centro de Formación e Experimentación Agroforestal Pedro Murias de Ribadeo para realizar campos de ensaio e demostración e a cooperativa pon a disposición dos socios servizos de carácter técnico e asesoramento permanente, ademais de facilitar tamén planta procedente de dous invernadoiros para semilleiros que teñen instalados en Santo Adrao (Lourenzá) e Arante (Ribadeo).
Os productores traballan coa incertidume dos altibaixos nos prezos e non teñen un prezo mínimo garantido de referencia cando fan a sementeira no mes de maioOs altibaixos nos prezos son unha incertidume coa que traballan os produtores, que non teñen garantido un prezo mínimo ou de referencia cando fan a sementeira no mes de maio. "Os prezos sufriron bastantes variacións nos últimos dous anos, cunha baixada importante no prezo ao agricultor, aínda que semella que empeza a repuntar de novo. Un precio digno e estable que debera recibir o agricultor poderia ser entre os 6,50 e 7,50 € o quilo", considera. Ainda que Pepe non é precisamente unha persoa conformista e defende un prezo maior para o produto, recoñece que "se se lograra estabilizar nese intervalo o prezo varios anos xa seria un logro importante". Acabar coas fluctuacións nos prezos é precisamente unha das teimas da cooperativa desde a súa formación. Diversificación A idea da cooperativa Terras da Mariña é ir aumentando tanto o número de socios como a superficie destinada a fabas e, ao mesmo tempo, "ir poñendo tamén os ollos noutros produtos de horta que sexan compatibles". "Até agora a produción da cooperativa estaba centrada no monocultivo de fabas pero a partir deste ano queremos diversificar cultivos que xexan compatibles coa faba para diversificar tamén os ingresos dos socios e favorecer a rotación de cultivos nas terras", explica Pepe. No seu afán de poñer en valor os produtos galegos de calidade diferenciada, a cooperativa vai dar un paso máis unha vez recollidas as fabas deste ano e iniciar un novo proxecto de produción e comercialización de nabizas e grelos amparados pola Indicación Xeográfica Protexida Grelos de Galicia.
Cando apañen as fabas deste ano van plantar grelos que comercializarán dentro da IXP Grelos de Galicia coa intención de diversificar os ingresos dos socios e favorecer a rotación de cultivos"É un produto con moita demanda e moi interesante tamén para optimizar as nosas terras e facer unha rotación de cultivos, compatible coa produción da nosa Faba Verdina, que se apaña antes, e incluso a Faba de Lourenzá, e permitirá poñer a producir fincas que están quedando en abandono e significará un complemento ás explotacións hortícolas", explica. Segundo as previsións que manexan, a gran maioría dos socios da cooperativa van participar na plantación de grelos, que está aberta tamén a outros agricultores ou gandeiros que non formen parte da cooperativa. Trazabilidade
Cada leira envásase por separado e non se mesturan as fabas dun socio coas doutroPor iso, levan un control extricto da trazabilidade para dar máxima garantía ao consumidor. A faba da IXP véndese envasada en saquiños dun quilo e só se permite envasar en sacos de 5, 10 e 25 quilos, tamén etiquetados, para vender á hostalaría, pero nunca a venda a granel, "porque nun saco aberto o consumidor non sabe se o que realmente contén é faba de Lourenzá ou doutra procedencia diferente", insiste. Posicionarse no mercado gourmet
Buscan estar en tendas delicatessen e en negocios de restauración de alta gama aínda que son nichos de mercado que absorben pouco volumeUnha das vías é a de introducir a faba de Lourenzá na alta cociña e nos negocios de restauración de media e alta gama. Importantes chefs galegos do Grupo Nove, como Héctor López, Lucia Freitas ou Yayo Daporta ou cociñeiros como Jorge López, David Maredo ou Bruno Pena, pertencentes á Asociación de Cociñeiros da Mariña empregan xa a faba de Lourenzá nas súas creacións e colaboran nas presentacións e showcookings organizados en diferentes puntos do Estado. A cooperativa forma parte de Galicia Calidade, un distintivo que agardan lles sexa útil tamén para a promoción exterior, que encetaron no último ano coa presenza en distintas feiras internacionais. A todas estas citas a cooperativa vai tamén cos seus produtos elaborados (ensalada de fabas de Lourenzá, fabas con bacallau, fabas con setas, fabas con pulpo e fabas con callos), cinco conservas en lata feitas a base de fabas da IXP e elaboradas dunha maneira totalmente artesá. Seguen traballando para ampliar esta gama de produtos en conserva e tamén probando novas aplicacións para esta legume, como por exemplo un pan elaborado con fariña de faba presentado este ano no Forum Gastronómico.
O pasado ano O Pontigo logrou unha produción de 9 toneladas de faba seca de moi boa calidade, que vendeu entre 9 e 10 euros o quilo. Este ano prevé unha menor produciónAs colleitas veñen coincidindo coa Festa da Faba, que se celebra na primeira fin de semana de outubro, aínda que ao tratarse dun cultivo estacional varía dun ano para outro en función do tempo. “Este ano están xa máis secas e para a Festa da Faba vai haber xa cantidade, outros anos hai moi pouca para esa época, é cando comeza a haber”, aclara Teresa, que é asidua desde a primeira edición celebrada en 1990. “Na primeira Festa da Faba eramos só 4 stands. Dúas daquelas señoras xa morreron. Hoxe somos máis e véndese máis. Daquela nin colleita dabondo tiñamos”, lembra. A maioría dos produtores estrean a súa produción anual coincidindo coa Festa da Faba pero logo dispoñen do produto para seguir comercializando fabas durante os seguintes meses. “Nós témola despois durante todo o ano. Estamos acabando a do ano pasado, cando veña a nova xa non quedará nada”, indica. Adaptan a produción á clientela para ter a venda segurada Genma e Teresa adaptan a súa produción á súa clientela habitual para teren garantida a venda. “Temos os nosos clientes, algúns desde fai máis de 30 anos, e botamos adaptado a iso. No meu caso agora para Asturias van poucas, pero sen os compradores asturianos aínda a día de hoxe non se podería botar a superficie de faba que se bota no Val de Lourenzá, en moitos casos eles seguen sendo o principal cliente”, asegura.
"Na Mariña producimos fabas pero hai poucos restaurantes que as teñan na súa carta"E fai un reproche: “Aquí na Mariña producimos fabas pero poucos sitios hai onde poder comer un plato de fabas. En Asturias tés fabada tanto no inverno coma no verán en todos os restaurantes”. O Pontigo dispón da maquinaria necesaria tamén para o envasado e etiquetado. Enche en saquiños de tea dun quilo co distintivo da Indicación Xeográfica Protexida Faba de Lourenzá destinados sobre todo a tendas e clientes minoristas, pero non logra vendela toda deste xeito e para restaurantes ou outro tipo de clientela vai en sacos de 25 quilos que non entran dentro da IXP.
A marca Faba Verdina de Galicia nace á marxe da IXP Faba de Lourenzá, que se centra só na faba brancaA marca Faba Verdina de Galicia nace á marxe da IXP Faba de Lourenzá, que se centra só na faba branca. "Son parentes pero non ten nada que ver unha faba coa outra. As dúas son leguminosas que veñen da mesma orixe, pero son variedades distintas. Os produtores nesta zona botan maioritariamente faba branca, pero eu boto das dúas para diversificar a produción e correr menos riscos, porque hai anos que ten mellor prezo unha e outros nos que vai mellor a outra, e tamén o fago para ter dúas referencias no mercado á hora de ir vender o produto ás tendas, por exemplo", explica Alfonso. Alfonso comercializaba até agora a súa produción de fabas baixo a marca Alma do Val, que vai seguir mantendo para a faba blanca. Este ano ten sementado máis de 6 hectáreas no Val de Lourenzá, das que máis da metade son faba verdina, que comezou a botar fai 3 anos. Rocío, ten sementadas 6 hectáreas de verdina e 8 de faba branca no Concello de Mondoñedo. A súa explotación, Murias Maseda, é unha das maiores produtoras de faba fresca de Galicia e comezou hai dous anos coa verdina. A terceira pata do proxecto, Jesús, pola contra, adícase só á faba verdina. Leva 5 anos cultivándoa e bota unhas 5 hectáreas "de maneira escalonada para que non veña toda xunta e dea tempo a recollela despois, porque a infraestrutura e a man de obra da que dispoño é a que é", explica. Este ano ademais, "van con moito retraso porque o tempo non axudou, cunha primavera húmida e con pouco calor", aclara. "O tempo faino todo"
Apáñase verde e sécase en penumbra dentro da vaina para que non perda a cor verde característicaSécana, ben colgada boca abaixo ou ben no chan, nunhas instalacións creadas coa estrutura dun invernadoiro pero cuberto con pástico negro dos silos. Murias Maseda, por exemplo, dispón dun secadeiro deste tipo de 1.000 metros cadrados. Unha vez malladas, as fabas conxélanse a -20 graos centígrados durante un mínimo de 48 horas para evitar o gorgullo. "Logo desconxélase e pode aguantar varios anos sen problema", explica Alfonso. Os vaivéns do mercado "Temos que crer algo máis no que temos, o produto responde, temos un bo produto, non é que o digamos nós, senón que o dí o mercado, os cociñeiros, os consumidores, etc. pero non está valorado o que se merece", di Jesús. "É inxusto que se nos vaia o valor do produto a través dos compradores asturianos que nos viñan mercar a nosa verdina para despois vendela eles coa marca Verdina de Asturias", engade Alfonso. Esa foi a razón que os empurrou a crear a súa propia marca, Faba Verdina de Galicia, onde a trazabilidade é unha característica principal. Nace coa finalidade de garantir a orixe galega do produto e a profesionalidade dos produtores, ao tempo que lles axuda a comercializalo.
"O óptimo sería que antes de plantar tivesemos xa un contrato para a venda do produto a un prezo fixo determinado", defende Alfonso"Un dos nosos cabalos de batalla como produtores son os vaivéns nos prezos. Dun ano a outro a oscilación pode chegar a máis de 2 euros o quilo, iso é algo que sempre penaliza ao produtor", argumenta Alfonso, que defende que "o óptimo sería que antes de plantar tivesemos xa un contrato para a venda do produto a un prezo fixo determinado". Jesús, Alfonso e Rocío encetan xuntos esta nova aventura esperanzados. "Estamos moi satisfeitos coa iniciativa porque a marca foi moi ben acollida por outros produtores", asegura Alfonso. Nunha primeira fase tratarán de afianzar e estabilizar a marca coa súa produción, pero a intención é abrila a calquera outro produtor que queira sumar. "É o inicio de algo que agardemos sexa algo sólido para que a xente se anime a entrar cando a marca xa estea asentada e afianzada no mercado", afirma Jesús. Marca rexistrada
É unha faba moi versátil que vai ben para cociñar con carne, peixe ou mariscoA produción da marca Verdina de Galicia estímase que poida alcanzar por enriba das cinco toneladas nos seus inicios. A faba verdina vaise comercializar en formatos de consumo de medio quilo e dun quilo dirixidos ás familias. Tamén se venderá en formato granel de 25 quilos debidamente identificado. "É unha faba usada para cociñar con marisco, pero queremos saír daí, porque non é unha faba exclusiva para iso, é unha faba moi versátil, que vai ben para cociñar con caza ou con peixe", asegura Alfonso, que destaca a textura e a cremosidade desta pequena gran legume.
"Se se puideran mecanizar todos os procesos botarían hectáreas e hectáreas de fabas noutros lugares e acabarían con nós", di AlfonsoCoas súas diferenzas, os tres teñen algo en común: "a faba precisa moita man de obra, calquera delas, a branca para estacar, a verdina para recollela, a fresca para debullala. Esa necesidade de man de obra é unha arma de dobre fío, porque por un lado impide que poidamos medrar todo o que nos gustaría, pero por outro lado é o que nos salva, porque se se puidesen mecanizar todos os procesos botarían hectáreas e hectáreas de fabas noutros lugares e tirarían os prezos e acabarían con nós. A faba segue a ser hoxe na Mariña e en Asturias unha produción en boa medida artesá e basicamente manual en moitos dos seus procesos. Manter esa esencia é necesario para poder sobrevivir", argumenta Alfonso. Na maioría dos casos os que cultivan as fabas son pequenos produtores. "No Val de Lourenzá quedamos tres grandes: Fabas Maruxa, Fabas o Pontigo e máis eu", indica. Hai, iso si, outros moitos produtores non profesionais que teñen no cultivo de faba un complemento a outras actividades ou unha fonte de ingresos a maiores.
Unha empresa asturiana págalles entre 5 e 6 euros o quilo de faba fresca e véndeas entre 10 e 11"A faba fresca hai que sacala toda en dous meses, comezamos a mediados de setembro e rematamos en novembro", explica Carlos. Unha vez apañados os bagullos cando estes comezan a amarelear pero cando dentro a faba aínda está verde, ábrense un a un para sacar as fabas, que se pesan e embolsan. Pasan entrón a unha cámara de frío onde se conservan a 4 grados de temperatura. "Cada tres días veñen buscar as que tempos recollidas e lévanas para conxelalas", conta. O principal cliente de Murias Maseda é unha empresa asturiana, que llela paga entre 5 e 6 euros o quilo. Pero esa mesma faba unha vez conxelada duplica o seu prezo. "Os comercializadores véndena a entre 10 e 11 euros o quilo, o beneficio queda todo neles e iso non pode ser", considera Carlos.
Queren empezar a conxelar e comercializar directamente as fabas que producen para non depender de intermediariosPor iso Carlos e Rocío queren empezar a conxelar e comercializar eles directamente as súas fabas, "para non estar baixo o xugo dos intermediarios". "Queremos empezar a facer venda directa o ano que vén e temos en proxecto a tres anos vista contar cunha nave no polígono para preparado e conxelado de toda a nosa produción e tamén para a recollida e procesado de fabas doutros produtores da zona", avanzan. "Na Mariña temos calidade, pero en Asturias teñen imaxe e marca"