O SLG anuncia que tratará de bloquear o cambio en Bruxelas por ir en contra das directrices da nova PAC
“O cambio no Regulamento de Ternera Gallega Suprema é unha proposta moi negativa para o sector, tanto desde o punto de vista da calidade da carne producida como desde o punto de vista da sostibilidade ambiental, o benestar animal e a rendibilidade das granxas”, asegura o Sindicato Labrego Galego.
A súa secretaria xeral, Isabel Vilalba,
reiterou a oposición do SLG ao cambio proposto e anunciou que tratarán de que a modificación, que debe ser aprobada agora pola UE, non saia adiante en Bruxelas.
Argumentan que vai en dirección contraria ás directrices marcadas na nova PAC, que aposta pola extensificación da produción, con medidas como o ecorrexime de pastoreo ou a axuda agroambiental de fomento de pastos, así como contra a Estratexia da Granxa á Mesa, que busca que o 25% da superficie agraria europea sexa ecolóxica no 2030.
Máis gasto e traballo para as explotacións
Isabel Vilalba destaca que moitas das ganderías que certifican os seus animais dentro de Suprema na actualidade carecen de instalacións axeitadas para facer o cebo dentro dos establos, tendo en conta as novas normativas de benestar animal, ademais de supoñer un incremento de man de obra e do volume de traballo para as explotacións.
Moitas granxas teñen establos antigos que non cumprirían as condicións esixidas hoxe polas normativas de benestar animal para acoller aos animais
Por iso, a secretaria xeral do SLG considera unha temeridade a aprobación deste cambio por parte do Pleno do Consello Regulador sen antes ter un estudo feito das consecuencias dunha medida que “supón expulsar da marca Ternera Gallega Suprema a unha boa parte dos produtores”, di. “Non é razonable tomar unha decisión de tanto calado sen un estudo das repercusións sobre as granxas”, insiste a secretaria xeral do Sindicato Labrego.
“Obrigar a construír instalacións novas ou reformar as existentes para poder cebar é endebedar aos produtores e metelos en máis gastos”, quéixase. Do mesmo xeito, tampouco non ve “factible” o uso de instalacións móbiles para cebar nas pradeiras, debido ao minifundio e aos impedimentos urbanísticos fixados en áreas con protección ambiental, como poden ser as zonas declaradas Rede Natura.
Ácidos graxos beneficiosos para a saúde grazas ao pasto
O SLG nega tamén que a calidade da carne de animais procedentes do pasto sexa peor que a dos que se finalizan dentro. “A carne dos animais alimentados a pasto ten máis calidade porque ten ácidos graxos recoñecidos cientificamente como beneficiosos para a saúde, como son o Omega3 ou o Omega6”, argumentou.
A calidade increméntase tamén, asegurou, ao aumentar o período de aleitamento máis aló dos 7 meses obrigatorios por parte da IXP. “Pero se acortellamos os becerros os dous meses finais está claro que reducimos o tempo de permanencia coa nai e de alimentación a base de leite materno”, insistiu.
Pensamos que é unha equivocación intentar homoxeneizar a carne de Suprema para que se pareza á de cebadeiro
Para Isabel Vilalba, “é posible lograr nos pastos animais que cumpran cos requerimentos de peso e engraxamento fixados pola IXP”. “Se as granxas levan dende a creación de TG Suprema, hai décadas, acadando eses indicadores cunha alimentación saudábel en base a pasto e prácticas medioambientalmente sostibles, que motivo xustifica que se lles obrigue agora a alcanzar eses mesmos indicadores que xa cumpren, pero acortellando e alimentando con concentrados?”, pregúntase a secretaria xeral do Sindicato Labrego.
Asegura ademais que Ternera Gallega dispón xa neste momento “de ferramentas suficientes para garantir o cumprimento deses estándares, de maneira que se algún animal ten algunha eiva ou non cumpre cos índices fixados non estea dentro da marca”.
Non se xustifica esta medida drástica cando, segundo os datos da propia IXP, só o 0,1% dos animais non cumpre
Pero argumenta que “un exiguo 0,1% que apuntan que podería representar a porcentaxe de canais que arestora non acadan os estándares de engraxamento da marca non xustificaría unha modificación de calado como sería obrigar a todas as produtoras e produtores a acortellar nos últimos meses”, defende.
Desde o Sindicato Labrego propuxeron como alternativa ao acortellamento a posibilidade de colocar tolvas con cereal nos prados para suplementar a alimentación en base a pasto para aqueles animais que o precisen para acadar os niveis de peso e engraxamento requeridos, unha proposta que non foi aceptada.
Incentivar a produción ecolóxica
Desde o SLG consideran que, no canto de obrigar ao acortellamento do gando no seu tramo final, a IXP debería ir en sentido contrario, fomentando a extensificación e a produción ecolóxica, impulsando un dobre selo para a carne marcada como Suprema ecolóxica.
A maior dureza da carne dos xatos que veñen do prado lógrase corrixir tendo as canais máis días na cámara
Os becerros marcados de Suprema e criados en ecolóxico teñen necesariamente que saír ao prado, polo que a carne ten unha cor máis intensa, que non é sinónimo de peor calidade, senón todo o contrario, di. “A ninguén se lle ocorre dicir que o polo campeiro é de peor calidade aínda que sexa un pouco máis duro”, compara.
“Ninguén dubida que a produción en ecolóxico é unha produción de calidade que reclama a sociedade. Por iso non ten sentido desligar a Suprema da sustentabilidade ambiental e o benestar animal, sobre todo cando a propia UE e os consumidores optan por iso”, conclúe Isabel Vilalba.