O próximo 1 de febreiro celebrarase en Curtis (A Coruña) a VI Xornada Técnica de Produción gandeira ecolóxica, organizada por Ecofeed, marca líder no mercado galego no segmento de pensos ecolóxicos para gando vacún.
A cita será a partir das 11:30 horas no Centro Etnográfico de Teixeiro, co seguinte programa:
-Presentación da Xornada. Representantes do Concello de Curtis e de Campoastur
-Uso eficiente dos pensos ecolóxicos en vacún. Rafael Pardo de Andrade (Veterinario – Campoatur)
-Pastos e pradarías para produción ecolóxica. Carlos Garrido (Veterinario – Fertiprado)
-Caderno dixital aplicación á produción ecolóxica. Xisela Fernández (Enxeñeira Agrónoma – Agronovo)
Ao finalizar celebrarase unha comida no restaurante Perla do Muiño
As inscricións poden realizarse escribindo a rafaelpardodeandrade@gmail.com ou campoastur@campoastur.es ou chamando ao 679410087.
Por cuestións de organización a data límite para inscricións é o luns 29 de xaneiro
Na celebración da xornada colaboran Fertiprado, Agronovo Ecoloxía SL e o Concello de Curtis.
En momentos convulsos como os actuais asáltannos moitas dúbidas sobre a forma de afrontar o futuro e no noso sector agroalimentario non é unha excepción.
En Campoastur colaboramos desde hai vinte anos coa produción ecolóxica, que foi en aumento constante, e agora vemos algúns produtores vendo o escenario actual con preocupación. Cremos, non obstante, que a produción ecolóxica segue sendo o futuro no noso continente e proba diso son o obxectivos eco que se realzan na nova Política Agraria Común, con maiores obxectivos de superficie e con maiores axudas aos produtores ecolóxicos.
Aínda que asistimos a uns custos de produción superiores, derivados das consecuencias reais e tamén especulativas da guerra en Ucraína, e aínda que nos asalten dúbidas sobre a inflación e sobre as cotizacións actuais das producións gandeiras (leite, carne, ovos, etc.) non podemos mirar a curto prazo.
As cousas tarde ou cedo terminarán volvendo á normalidade e a sociedade pide cada vez máis alimentos saudables, sostibles e prácticas produtivas compatibles co medio ambiente. Por tanto, máis produción ecolóxica e a nosa cooperativa segue apostando por iso.
Ecofeed, a marca de pensos ecolóxicos da cooperativa Campoastur, continúa o seu crecemento neste sector, con ampla presenza no noroeste de España e Portugal. Dispoñemos dunha moderna fábrica de pensos, exclusiva para produción ecolóxica, con todos os adiantos técnicos e elaboramos pensos ecolóxicos para todo tipo de animais de produción, en vacún de leite, vacún de carne, avicultura, porcino… Ademais, a Planta Ecofeed conta coa certificación de Calidade ISO 9000 e a de Medio ISO 14000, así como medios de control analítico, NIR, etc.
“En ECOFEED logramos establecer suficientes contratos de materias primas ecolóxicas para superar esta campaña”
Por suposto, os pensos Ecofeed están elaborados con materias primas ecolóxicas e minerais autorizados, procedentes de provedores avaliados.
Ante un ano como este de dificultades no aprovisionamento de materias primas, tanto polo comentado da guerra como pola seca que se sufriu na maioría de países europeos, particularmente no noso, e pola responsabilidade que nos demanda o servizo á gran maioría das explotacións ecolóxicas da cornixa cantábrica, en ECOFEED logramos establecer suficientes contratos de materias primas ecolóxicas para superar esta campaña, co cal reforzamos a seguridade de poder atender ás explotacións ecolóxicas a longo prazo, facilitando a súa continuidade e crecemento.
A Cooperativa asturiana Campoastur, que comercializa en Galicia o penso ecolóxico Ecofeed, organiza o mércores 22 de xaneiro en Lalín unha xornada técnica centrada na produción gandeira ecolóxica. Na sesión abordaranse temas como os cultivos forraxeiros ou a nutrición do gando neste sistema.
A xornada terá lugar no auditorio da aula da UNED, situada no Polígono Lalín 2000 e empezará ás 10.30 horas. A asistencia é gratuíta, pero as persoas interesadas en participar deberán inscribirse enviando un email a rafaelpardodeandrade(arroba)gmail.com, no teléfono 679 410 087 ou en Campoastur. As inscricións deben realizarse antes do sábado 18 de xaneiro.
A continuación detallamos o programa da xornada:
-Presentación da xornada a cargo de representantes do Concello de Lalín e de Campoastur.
-Produción ecolóxica de cultivos forraxeiros anuais en Galicia. Juan Valladares, enxeñeiro agrónomo e investigador do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM).
-O reto nutricional no vacún leiteiro de produción ecolóxica. Marta Miranda, profesora do area Ciencias Clínicas Veterinarias. Facultade de Veterinaria. Campus Terra de Lugo da Universidade de Santiago de Compostela.
-Presentación Tecnovit. Carlos Cerdán, veterinario responsable do departamento de Nutrición de Ruminantes.
-Rede nacional de granxas típicas de vacún leiteiro e vacún de carne de produción ecolóxica. Miguel Veiga, xefe de sección da Dirección Xeral de Calidade diferenciada e Produción ecolóxica do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación.
Ao finalizar a xornada haberá unha comida nun restaurante próximo.
“Son empresario por circunstancias da vida e gandeiro por devoción”A Madrid aínda regresa varias veces por semana para atender os negocios que rexenta na capital, e que lle permiten comercializar a súa propia carne: dúas carnicerías e dous restaurantes. Agora quere estar máis centrado na gandería. “Vivín 20 anos na Veiga, logo outros 20 en Madrid e con 40 decidín volver”, comenta.
Procura dispoñer de parcelas cerradas con zonas de arborado e pradeirasAs vacas pacen no monte de parroquias como Carracedo, San Lourenzo ou Pradolongo, entre outras. Conta con fincas cerradas que inclúen tanto zona de arborado como pradeiras ou monte raso, nunha superficie de arredor de 2.000 hectáreas.
Comezará a finais de verán cos cambios para ecolóxico aínda que non contará co selo ata setembro do ano próximoManuel ten tamén 6 cans que contribúen a gardar os rabaños nuns montes onde a presenza do lobo é habitual. Ademais dispón dun avisador de partos para tentar minimizar as perdas dos xatos no nacemento e para atallar as complicacións que poidan ter no parto as vacas.
Comercializa a carne da súa gandería nas dúas carnicerías e dous restaurantes que ten en MadridToda a carne que produce comercialízaa directamente nos seus negocios. “Non compro máis carne da que produzo e non vendo a carne das miñas vacas a ningún outro distribuidor. Teño unha produción limitada pero tento que sexa da máxima calidade posible e que chegue ó cliente de xeito directo”, comenta o empresario e gandeiro. Así, as dúas carnicerías que ten, no Mercado de San Antón e no de Antón Martín, e os dous restaurantes, situados no centro de Madrid, son a porta de comercialización da súa carne. “Non teño unha produción moi alta pero a carne está gustando moito. A xente en Madrid valora moito que sexa carne galega criada nas montañas, de xeito extensivo e de razas autóctonas, todo iso contribúe a que sexa de calidade”, comenta Lameiro.
“Deberíamos lograr que toda a carne que se certifica como Ternera Gallega Suprema tamén logre certificarse en ecolóxico”“Creo que se logramos que toda a carne que se certifica como Ternera Gallega Suprema tamén logre certificarse en ecolóxico aproveitaríamos a imaxe de Ternera Gallega e iso nos abriría as portas tanto no mercado español como no de exportación”, subliñou. En canto a outras especies destacou o potencial que ten tanto o porcino como a cunicultura en ecolóxico. “O porcino está tendo bastante éxito comercial, porque o consumidor o percibe como un sistema de produción moi distinto do convencional, polo que ten moito percorrido, o que se ve favorecido porque o regulamento, a diferencia doutros países, non é moi esixente pois permítese alimentalo con penso ecolóxico”, subliñou o representante da Xunta. “Sen embargo -advertiu- hai espazo para o produtor que queira ofrecerlle ao consumidor algo máis: crianza nun sistema extensivo, aproveitando verzas, mazás, landras, castañas...etc. E o mesmo poderíamos dicir dos polos e dos ovos”. En canto á cría de coello en ecolóxico, Ramón Lamelo avanzou que “en canto se concrete a normativa, creo que pode ter moi boas perspectivas de integrar esta produción nas explotacións de horta, nun modelo de pequeno tamaño e aproveitando as canles de comercialización convencionais”.
“Carrefour quere democratizar os prezos dos produtos bio e facelos máis visibles nos seus supermercados”Neste sentido, a estratexia de Carrefour pasa por democratizar no prezo o acceso a estes produtos, suprimindo intermediarios e negociando directamente con produtores agrupados en cooperativas ou noutro tipo de sociedades, e por facelos máis accesibles nos supermercados con espazos propios e ben sinalizados. A cadea francesa confía no potencial de crecemento que teñen estes produtos en España: “Entre 2008 e o 2017 o consumo de produtos bio en España medrou un 200%, ata representar o 1,91 % do total de gasto en alimentación, uns 2.000 millóns de euros, pero en Dinamarca xa supón o 10% do gasto en alimentación e cara aí iremos nos próximos anos”, destacou César López. Para iso, Carrefour está a incrementar de xeito notable o número de referencias de produtos cárnicos, de ovos e lácteos de produción ecolóxica. “Desde 2016 crecemos un 30% en referencias de produtos gandeiros bio o obxectivo de cara ao 2022 é multiplicar por catro o número de referencias”, avanzou Francisco Piqueras, director de carnicería de Carrefour España.
O vindeiro xoves, 25 de xaneiro, celebrarase en Santiago de Compostela unha xornada sobre produción gandeira ecolóxica. Na xornada, organizada por Ecofeed, líder na fabricación de penso ecolóxico para vacún de leite, abordaranse temas como a selección xenética para as gandarías de vacún de leite ecolóxico, os factores que inflúen na calidade do leite que cambios se prevén na nova PAC para as axudas agroambientais e de produción ecolóxica.
A xornada comezará ás 11:00 horas co seguinte programa:
–”A nova PAC: relevancia das medidas agroambientais e de produción ecolóxica”. Eloi Villada, presidente da Sociedade Galega de Pastos e Forraxes.
-”Factores que inflúen na calidade do leite: ¿Que tipo de leite interesa producir?”. Jaime Magdalena, investigador da aula de Produtos Lácteos da Universidade de Santiago.
-”Planificación da orientación xenética nas granxas de vacún leiteiro ecolóxico”. Stéphane Fitamants (Global Genetics-Procross).
Ao finalizar a xornada ofrecerase un cátering aos asistentes.
A xornada celebrarase no Edificio Cersia Empresa. Rúa do Alcalde Raimundo López Pol, preto do Palacio de Congresos.
A inscrición, de carácter gratuíto, pode realizarse enviando un correo electrónico a rafaelpardodeandrade@gmail.com ou chamando ao 679 410 087.
A data límite de inscrición é o luns 22 de xaneiro.